CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Bulgaria NU renunță la condițiile puse în privința aderării Macedoniei de Nord la UE


 Platforma online de știri, TOMIS NEWS, informează că vicepreşedintele Republicii Bulgaria, Iliana Iotova (foto), a fost prezentă duminică, la Vinga, Arad, pentru a participa la evenimente ale minorităţii bulgare, între care celebrarea împlinirii a 130 de ani de la sfinţirea Bisericii Romano-Catolice din localitate.

Iliana Iotova a primit din partea Primăriei Vinga şi titlul de cetăţean de onoare al comunei.

Întrebată fiind despre condiţiile pe care le impune ţara sa pentru a susţine aderarea la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord, Iliana Iotova a spus că România şi Bulgaria au avut de îndeplinit o serie de condiţii atunci când au aderat la Uniunea Europeană şi că aşteaptă ca şi Macedonia de Nord să aplice unele măsuri pe care Bulgaria le cere de mai multă vreme.

„De luni bune, noi am cerut partenerului nostru de la vest, în speţă Republica Macedonia de Nord, să respecte drepturile etnicilor bulgari, aşa cum fac toate celelalte ţări ale Uniunii Europene, dar din păcate până în acest moment Republica Macedonia de Nord nu a răspuns acestor solicitări ale noastre.

Considerăm că nu a fost îndeplinită această condiţie. Noi am pus şi nişte condiţii din domeniul educaţiei, în speţă toată lumea cunoaşte istoria comună pe care o avem. Am solicitat ca manualele de istorie din ciclul preuniversitar să reflecte corect istoria şi să nu o manipuleze, să nu o denatureze, pentru că în momentul de faţă în aceste manuale de istorie sunt scrise foarte multe neadevăruri şi lucruri rele la adresa bulgarilor şi a poporului bulgar.

Noi am cerut ca aceste lucruri să fie scoase. Am mai cerut desecretizarea arhivelor comuniste, în care în mod sigur se vor găsi dovezi privind represaliile la care au fost supuşi cei care se considerau etnici bulgari”, a declarat vicepreşedintele Republicii Bulgaria. Iliana Iotova a subliniat că atât Bulgaria cât şi România au aderat împreună la Uniunea Europeană după ce au respectat o serie de „criterii foarte stricte”.

„Noi am reuşit să aderăm la Uniunea Europeană pentru faptul că am îndeplinit aceste criterii. Noi în momentul de faţă nu cerem altceva de la vecinii noştri decât să îndeplinească aceleaşi criterii pe care le-am îndeplinit şi noi”, a spus oficialul bulgar.

Ea a adăugat că „dacă nu există o altă poziţie a Uniunii Europene sau a Macedoniei de Nord”, Bulgaria nu îşi va schimba această poziţie.

„Încălcarea dreptului de veto ar însemna încălcarea drepturilor Bulgariei în această structură, ar însemna ocolirea Parlamentului şi a celorlalte structuri ale Bulgariei care apără această poziţie, o poziţie care este însuşită de marea majoritate a cetăţenilor bulgari privind acest condiţii impuse Macedoniei de Nord, dar vedem ce noutăţi vor aduce următoarele întâlniri pe această temă. Noi am solicitat aceste lucruri, se pare că nu va putea fi posibil să se întâmple în timpul preşedinţiei franceze”, a spus Iliana Iotova.

Publicitate

13/06/2022 - Posted by | ISTORIE | , , , ,

4 comentarii »

 1. Da Bulgaria are dreptate. Macar cu atât să se aleagă. Și apoi un partener și vecin cinstit care nu mistifica istoria comuna și este capabil sa ofere drepturi egale tuturor cetățenilor indiferent de etnie merita sa intre în UE. Dar dacă nu îndeplinește aceste condiții minimale va fi un adversar camuflat în UE care va genera probleme continuu. Un exemplu negativ este Ungaria. Cred că Ungaria ar trebui scoasă din UE ca un exemplu pentru lipsa de loialitate și încălcarea drepturilor minorităților.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 13/06/2022 | Răspunde

  • Bine era dacă în articol se făcea o paralelă cu situația din Basarabia care este aprox. identică.
   Prima greșală pe care conducătorii noștri(Iliescu si ai lui) și pe care n-au făcut-o grecii a fost că au acceptat toponimul ”Moldova”, în loc să condiționeze recunoașterea independenței acestui teritoriu de schimbarea numelui țării care crează confuzii si dispute.Grecia s-a opus o perioadă îndelungată pe toate căile să accepte numele de Republica Macedonia, atâta vreme cât ea însăși are o provincie vecină care poartă din antichitate același nume.Iată că slavii macedoneni s-au repliat schimbând numele țării lor. A rămas ca liderii de la Scopje să recunoască apartenența la trunchiul etnic bulgar și istoria comună cu cea a bulgarilor.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 13/06/2022 | Răspunde

 2. Se poate face aceast[ modificare în cazul Republicii Moldova și acum. Dacă va adera la UE va fi condiția României pentru aderare a acestei țări, dacă între timp nu se vor hotărî la unirea cu România. Felicitări Bulgarilor, chiar dacă nu sunt prea isteți, cel puțin pot utiliza modele deja aplicate cu succes.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 14/06/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: