CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Noaptea minții: o lege pentru anularea recunoașterii independenței Lituaniei propusă de un deputat din partidul lui Putin !


Un deputat din partidul lui Vladimir Putin a propus un proiect de lege prin care cerea anularea actului prin care fosta Uniune Sovietică a recunoscut independența Lituaniei în 1991, relatează  Digi24.ro și http://www.Timpul md.

Evgheni Fiodorov, membru în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) din partea Partidului Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin, a depus un proiect de lege cu două articole:

Lege Federală privind anularea Deciziei Consiliului de Stat al URSS

Art. 1 Hotărârea Consiliului de stat la URSS din 6 septembrie 1991 «Privind recunoașterea Independenței Republicii Lituania» se anulează.

Art. 2 Actuala Lege Federală intră în vigoare în ziua publicării oficiale.”

Lituania, țară membră a Uniunii Europene și NATO, și-a câștigat independența în 1918.

1939–1941

În iunie 1940, Uniunea Sovietică a ocupat și a anexat Lituania în conformitate cu protocolul adițional secret al Pactului Ribbentrop–Molotov. Ocupația a fost urmată de arestări și deportarea în masă a 700.000 de persoane din Lituania.

Potrivit prezentării de pe site-ul Ministerului român de Extene, Lituania a fost invadată în 1941 de Germania nazistă, iar în 1944 a fost din nou ocupată de Armata Roșie și ulterior a devenit Republica Sovietică Socialistă Lituaniană, parte a Uniunii Sovietice.

La 11 martie 1990, Lituania unul din cele trei state baltice, a fost prima dintre republicile sovietice care și-au declarat independența.

Această țară se situează pe malul sud-estic al Mării Baltice, are frontieră maritimă cu Suedia și Danemarca.

Pe uscat, se învecinează cu Letonia la nord, cu Belarus la est și sud, cu Polonia la sud, și cu Regiunea Kaliningrad (exclavă a Rusiei) la sud-vest.

Lituania are o populație de circa 2,9 milioane de locuitori, iar capitala și cel mai mare oraș este Vilnius. Lituanienii sunt un popor baltic.

Limba oficială, lituaniana, este, împreună cu letona, una din singurele două limbi din ramura baltică a familiei de limbi indo-europene care încă se mai vorbesc.

Lituania a devenit stat membru UE și NATO din anul 2004, a adoptat moneda euro la 1 ianuarie 2015 și face parte din spațiul Schengen din 21 decembrie 2007, se mai menționează pe site-ul MAE.

09/06/2022 - Posted by | POLITICA | , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Rușii nu au un stat modern real, probabil mai mult imaginar referindu-mă la gândirea politică și nu la cea administrativă. Au mintea blocată în feudalism, considerând țări recunoscute pe plan internațional feude proprii cu drept de stăpânire.
    Din punctul meu de vedere innapoierea politică este mare și consecințele nu vor întârzia. Vom avea toți de suferit dar ne vom asuma riscul. Poate ar fi fost bine ca această țară să nu fi existat la această dimensiune.

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 09/06/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: