CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

A 93-a ZI DE RĂZBOI ÎN UCRAINA: Copiii de ucraineni din teritoriile invadate de ruși sunt trimiși, în locul vacanței de vară, la cursuri de „dezucrainizare”


 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat ceea ce a numit o politică evidentă de genocid dusă de Rusia în Donbass, în estul țării sale, comentează situl https://www.veridica.ro/stiri/razboi-in-ucraina-updates.

„Ofensiva actuală a ocupanților din Donbass ar putea face regiunea nelocuită” – a spus Zelenski, într-unul din obișnuitele sale discursuri televizate nocturne, acuzând forțele ruse că practică „deportarea” și „uciderea în masă a civililor”.

Mass Media internațională amintește că termenul de genocid este frecvent asociat războiului din Ucraina.

Moscova a justificat declanșarea, pe 24 februarie, a invaziei din această țară vecină ei , pe care nu încetează să o numească locuită de un popor frate, printr-un presupus „genocid” practicat de ucraineni împotriva populației de limbă rusă din Donbass.

În aprilie, Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluție care descrie acțiunile armatei ruse drept „genocid”.

 Președintele american, Joe Biden, a folosit el însuși această expresie, cu trimitere la atacul rușilor în Ucraina, în timp ce omologul său francez, Emmanuel Macron, refuză să o facă.

După ce nu a reușit să cucerească, lunile trecute, capitala Kiev și Harkovul (nord-est, al doilea oraș ca mărime din Ucraina), armata rusă și-a reorientat eforturile spre cucerirea completă a Donbassului, un bazin industrial deja controlat parțial, din 2014, de separatiștii pro-ruși.

Susținute de un potop de bombe, trupele ruse încearcă să intre în Severodonețk, oraș care ar putea avea aceeași soartă ca și orașul Mariupol, un port major din sud-est, la Marea Azov, distrus în mare parte, după săptămâni de asediu.

„Credem că forțele ruse au putut captura cea mai mare parte din zona de nord-est a Severodonețkului, deși luptele sunt încă în desfășurare” – a declarat un înalt oficial al Pentagonului.

Potrivit șefului administrației din Severodonețk, Aleksandr Striuk, între 12.000 și 13.000 de oameni se mai află încă în oraș, care avea 100.000 de locuitori înainte de război. „60% din fondul de locuințe a fost distrus, 85-90% din clădirile orașului au fost deteriorate și vor necesita o restaurare majoră” – a spus el, citat de presa ucraineană.

Sirenele aeriene de avertizare au sunat, din nou, în zorii zilei de vineri, la Harkov, unde bombardamentele din ajun s-au soldat cu 9 morți și 19 răniți. Un copil de cinci luni și tatăl său au fost uciși, în timp ce mama a fost grav rănită – a spus președintele Zelenski.

Rusia și-a încetat ofensiva asupra Harkovului la mijlocul lunii mai, pentru a concentra mai multe trupe în estul și sudul Ucrainei. Orașul a încercat o revenire graduală la normal în ultimele zile, în special redeschizând circulația metroului, folosit până atunci ca adăpost subteran contra bombardamentelor.

Pe frontul de sud, Rusia continuă să-și consolideze stăpânirea asupra teritoriilor cucerite în ultimele trei luni. Moscova a anunțat că va permite locuitorilor din regiunile Zaporijie și Herson să obțină un pașaport rusesc printr-o „procedură simplificată”, ceea ce, potrivit Kievului, ar putea fi preludiul anexării la Federația Rusă.  

La Mariupol, un oficial al primăriei preluate de colaboraționiștii pro-ruși a anunțat că, în locul vacanței de vară, elevii vor urma cursuri de „dezucrainizare” și vor fi pregătiți pentru programa școlară rusă, inclusiv prin lecții de limbă, de literatură și de istorie.

Mass media relatează că invadatorii ruși au adus pe străzile localităților ucrainene ocupate mașini cu ecrane imense, care difuzează propaganda moscovită. Serviciul pentru Situații Excepționale de la Moscova le numește „complexe informaționale mobile”. 

Astfel de dispozitive au apărut și la Mariupol, iar responsabilii spun că „trei luni locuitorii au fost lipsiți de informare”, deoarece orașul a rămas fără energie electrică, transmite publicația independentă Meduza. 

Autoritățile constituționale susțin că sunt 12 televizoare de acest tip în Mariupol. Acestea staționează la punctele unde se oferă ajutor umanitar sau se ia apă, iar știrile rusești sunt difuzate ore în șir.

Conform rușilor, „complexele mobile” funcționează în câteva localități din regiunea Donețk. Presa rusă de stat informează că pe lângă buletine informative, copiii pot privi și desene animate.

În timp ce Ucraina nu poate să-și exporte în prezent cerealele din cauza blocării porturilor sale maritime, președintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat gata să ajute la „depășirea crizei alimentare”, cu condiția ca aceasta să fie precedată de ridicarea sancțiunilor economice impuse de Occident împotriva Moscovei.

În încercarea de a ocoli blocada, Germania ar fi înființat un așa-numit „pod feroviar” spre Ucraina, pentru a ajuta Kievul să-și exporte produsele agricole.

27/05/2022 - Posted by | analize | , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Occidentul nu poate ajuta suficient Ucraina să reziste, dar să câștige acest conflict armat. Ce să facem, sper că ambelle țări atât Rusia cât și Ucraina să fie anihilate economic din acest conflict.

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 30/05/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: