CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MAREA BRITANIE discută cu aliații săi trimiterea de armament modern la standardele NATO în R. Moldova


Publicația http://www.Timpul.md. relatează că ministrul de externe britanic Liz Truss a dezvăluit că Regatul Unit a început discuțiile cu aliații săi cu privire la trimiterea de armament modern în R. Moldova pentru a o proteja de Rusia.

„Aș vrea să văd Moldova echipată la standardul NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri, a declarat Truss într-un interviu pentru Telegraph.

„Putin a fost absolut clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare – și doar pentru că încercările sale de a cuceri Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat aceste ambiții”, a continuat ea.

„Cum ne asigurăm … că Ucraina este permanent capabilă să se apere singură și cum garantăm că acest lucru se întâmplă? La asta lucrăm în acest moment”.

„Trebuie să ne asigurăm că e echipată la standarde NATO. Și acest lucru este valabil și pentru alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova. Pentru că, din nou, amenințarea este mai amplă din partea Rusiei, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că acestea sunt echipate la standardele NATO”, a spus ministrul britanic de externe.

Dacă planurile lui Truss vor fi adoptate, membrii NATO vor furniza Moldovei armament modern, înlocuind echipamentul din epoca sovietică, și vor instrui soldații cum să îl folosească.

Declarațiile lui Truss vin după ce, săptămâna aceasta, un oficial american de rang înalt a fost la Chișinău și a spus că Statele Unite ale Americii susţin aspiraţiile euroatlantice ale țării şi pledează pentru lărgirea şi aprofundarea cooperării militare cu Republica Moldova.

R. Moldova a intrat pe drumul spre UE

Tot zilele trecute, Maia Sandu a susținut un discurs istoric în Parlamentul European, unde a cerut ca Republicii Moldova să îi fie acordat statutul de țară candidată la aderarea la UE.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită „un aviz rapid” la cererea R. Moldova de aderare la UE.

La începutul acestei luni s-au amplificat temerile că Moldova ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, după ce separatiștii pro-ruși din regiunea moldovenească Transnistria au acuzat Kievul pentru ceea ce au spus că sunt împușcături, explozii și incursiuni transfrontaliere cu drone.

Săptămâna trecută, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că există elemente interne în regiunea separatistă pro-rusă din Moldova care încearcă să destabilizeze zona și să alimenteze tensiunile, în timp ce țara sa își continuă eforturile de aderare la Uniunea Europeană.

Publicitate

21/05/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Dacă NATO intervine astfel, aș putea presupune că Ucraina va pierde războiul, iar Moldova va fi considerată barieră contra unui posibil avans rusesc. Nu văd de unde atât de mult interes pentru accederea rapidă a Moldovei în alianță.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 22/05/2022 | Răspunde

  • R.Moldova nu a cerut intrarea în Alianță. Aici se pune problema opririi inaintării armatei ruse spre apus și despre visul lui Putin de refacere a URSS.
   R Moldova s-a declarat neutră prin Constituție, dar din câte vedem Rusia nu a ținut cont că Ucraina nu era membră NATO și a atact-o. Aceeași soartă ar putea0o avea si alte țări pașnice, nemembre NATO cum sunt Finlanda si Suedia. Vă miră că aceste state cer aderarea urgentă la NATO? Au altă soluție în fața poftelor imperialiste rusesti?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 22/05/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: