CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cei doi teroriști secui condamnați pentru că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, vor fi premiați pentru ”eroism”


István Beke și Zoltan Szőcs, cei doi etnici secui din România condamnați pentru terorism, după ce au fost acuzați că au încercat să detoneze o bombă la parada de Ziua Națională a României, vor fi premiați de un ONG cu sediul la Budapesta, relatează publicația https://www.bizbrasov.ro.

Ceremonia de decernare a premiului va avea loc în ziua de 20 mai 2022, la Târgu Secuiesc, acolo unde István Beke și Zoltán Szőcs vor fi prezenți, iar la ceremonie va lua parte și senatorul UDMR din Parlamentul României, Laszlo Fejer.

Cei doi dețin și premiul Pál Vasvári încă din anul 2019, însă ei nu au putut primi distincția personal, pentru că se aflau în spatele gratiilor. Pál Vasravi, cel care a dat numele asociației care acordă premiul, a fost comandantul trupelor maghiare care au încercat străpungerea apărării românești în Munții Apuseni. El și-a pierdut viața pe câmpul de luptă, în timpul Bătăliei de la Fântânele, în 1849.

Acesta nu este primul premiu pe care cei doi condamnați pentru terorism îl primesc după ce au fost eliberați din închisoare. Anul trecut, István Beke și Zoltán Szőcs au primit diploma și medalia de onoare Moyses Marton din partea Consiliului Național Secuiesc, care le-a înmânat foștilor deținuți și o medalie cu inscripția ”Nevinovat pentru adevăr”.

Publicația Magyar Nemzet, considerată o apropiată a guvernului maghiar condus de Viktor Orban, scrie că Beke și Szőcs sunt considerați adevărați eroi care „au luptat pentru autonomia Ținutului Secuiesc și au fost condamnați la 5 ani de închisoare din motive politice”

Ei sunt lideri locali ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate si au fost condamnaţi, pe 4 iulie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la câte cinci ani de închisoare pentru acte de terorism şi instigare la acte de terorism.

Au fost eliberați din închisoare în 2021, după patru ani petrecuți de detenție,în baza unei decizii a Tribunalului Braşov din iulie 2021, care a hotărât printr-o sentinţă definitivă, eliberarea condiţionată a celor doi, după ce în prealabil Judecătoria Brașov dăduse o decizie similară, dar care nu era definitivă.

Potrivit comisiei din cadrul închisorii. István Beke şi Zoltán Szőcs au dat dovadă de o conduită exemplară.

Beke Istvan Attila era membru marcant al grupării extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate. Acesta şi Zoltán Szőcs au fost prezentaţi în faţa instanţei după ce DIICOT concluzionat, în baza convorbirilor telefonice interceptate purtate de aceştia, că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.

Agenţii Serviciului Român de Informaţii şi procurorii de la combaterea terorismului au spus că Beke Istvan Attila se antrenase într-un poligon special, iar acasă la Beke Istvan Attila au găsit 250 de materiale explozive care ar fi putut să rănească mulţi oameni dacă erau detonate cum era planul.

Aceștia plănuiau un atentat cu bombă la parada de Ziua Națională a României, la Târgu Secuiesc, în 2015. 

Într-o informare transmisă de Asociația Civică Pál Vasvári, se arată că mai multe personalități din Ungaria și România „au acționat pentru eliberarea prizonierilor politici născuți în Ținutul Secuiesc”.

Este vorba despre senatorul UDMR Laszlo Fejer și Zoltan Lomnici (fost președinte al Curții Supreme și actual șef al Consiliului pentru Demnitate Umană), care au adresat o petiție, în acest sens, președintelui României, Klaus Iohannis.

Organizația mai susține că István Bajkai, parlamentarul maghiar care reprezintă alianța de guvernare Fidesz-KDNP, i-a vizitat de mai multe ori în închisoare pe Beke și Szőcs.

18/05/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Oamenii ăștia sunt făcuți pentru pușcărie. Dar cel mai bine ar fi fost muncă silnică în folosul comunității.

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 20/05/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: