CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

TURCIA CONTINUĂ SĂ SE OPUNĂ ADERĂRII FINLANDEI ȘI SUEDIEI LA NATOPreședintele turc Recep Tayyip Erdogan susține o conferință de presă la sfârșitul unei reuniuni a liderilor Grupului celor Șapte (G7) la sediul Alianței din Bruxelles, Belgia, 24 martie 2022.

Foto:  Președintele turc Recep Tayyip Erdogan

Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o „eroare”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează Agerpres, care citează AFP.

Şeful statului turc a explicat în faţa presei că „nu vrea să se repete aceeaşi eroare ca cea comisă prin aderarea Greciei”, acuzând Suedia şi Finlanda că „găzduiesc terorişti ai PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

„Urmărim în prezent evoluţiile în legătură cu Suedia şi Finlanda, însă nu avem un aviz pozitiv, deoarece NATO a făcut o eroare în privinţa Greciei anterior, împotriva Turciei”, a declarat preşedintele turc la ieşirea de la rugăciunea de vineri la Istanbul.

„În plus, ţările scandinave, din păcate, sunt aproape ca nişte case de oaspeţi pentru organizaţiile teroriste”, a adăugat el, invocând PKK, clasată drept organizaţie teroristă de către Turcia, dar şi de către UE şi SUA.
Suedia şi Finlanda şi-au anunţat deja dorinţa de a-şi depune candidaturile simultan la NATO, impulsionate de războiul pe care îl poartă Rusia în Ucraina.
Reacţia Turciei este prima voce discordantă în cadrul NATO în legătură cu perspectiva aderării Finlandei şi Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.

De la începutul crizei şi apoi de la invazia rusă din Ucraina, Ankara a făcut tot posibilul pentru a menţine relaţii bune cu cele două ţări, de care economia sa depinde puternic.

Tanc suedez Stridsvagn, sursă foto: Ministerul Apărării din Suedia – Forsvarsmakten.se

Publicația Veridica.ro/ro consemnează că luni, preşedintele Turciei și-a reluat pe un ton și mai aspru discursul, declarând ferm că nu va aproba aderarea Finlandei şi Suediei la NATO.

El a adăugat că nu este cazul ca delegaţii ale celor două ţări să vină în Turcia pentru a-l convinge. Liderul de la Ankara a reluat într-o conferinţă de presă afirmaţia că Suedia este „un incubator” de organizaţii teroriste şi a adăugat că există terorişti chiar în parlamentul de la Stockholm.

Ankara susţine că Suedia şi Finlanda adăpostesc persoane apropiate de grupuri considerate teroriste, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi discipoli ai clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a coordonat puciul nereuşit din 2016.

„Cum putem avea încredere în ei? (…) Nu vom ceda în privinţa aderării la NATO a celor care aplică sancţiuni împotriva Turciei” .

17/05/2022 - Posted by | POLITICA | , , , ,

3 comentarii »

 1. Aberații ale Turciei. Grecia este mărul discordiei, ca și Cipru. Sunt cele două țări greu de suportat pentru Turcia. Finlanda și Suedia sunt pe deplin îndreptățite să adere la orice doresc fără girul Turciei.
  Chiar dacă Turcia se opune nu poate împiedica acest proces de aderare.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 17/05/2022 | Răspunde

  • Orice țară membră NATO se poate opune acceptării unei terțe țări în această organizație.La fel se petrec lucrurile în cazul admiterii în UE.Să nu uităm că Grecia s-a opus admiterii Republicii Macedonia în UE pentru că nu era de acord cu denumirea acestei țări care își declarase recent independența de fosta Iugoslavie. Până la urmă, lucrurile s-au rezolvat numai după ce această fostă republică iugoslavă și-a schimbat numele in Republica Macedonia de Nord, pentru a nu se crea confuzie cu provincia Macedonia din Grecia.
   Romania a gresit enorm când a acceptat să recunoască independența Republicii Moldova fără să ridice obiecțiuni legate de numele acestei țări creație a colonialiștilor sovietici menită să poată emite oricând pretenții asupra teritoriului Moldovei Române.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 17/05/2022 | Răspunde

   • Da așa este. Dar România greșește constant în politica externă. Și fostul președinte Emil Constantinescu a greșit în privința teritoriilor românești din Ucraina. Alte state au o politică internă și externă mult mai responsabilă, centrată pe interesul statului respectiv șui al cetățenilor săi.
    Aici parcă se face totul în ultimul moment, fără o analiză în prealabil și ce iese așa rămâne. Ce ar trebui să facem cu noi înșine ca să avem eficiență și promptitudine ca alte state?

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 18/05/2022


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: