CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia


De câți ani are nevoie România pentru a ajunge Germania din urmă? Țara noastră, a doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est

Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este a doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia.

Cu toate acestea ea ar avea nevoie de 105 ani ca să ajungă din urmă Germania,constată publicațiile https://timpul.md și https://www.mediafax.ro.

România este în acest moment, dacă avem în vedere Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, cel mai utilizat indicator pentru nivelul de trai dintr-o ţară, la 30% faţă de Germania.

Datele Băncii Mondiale arată că, în 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, PIB per capita în România era la 20% faţă de cel german.

Asta înseamnă că, dacă acest ritm de recuperare s-ar menţine (10 puncte procentuale la fiecare 15 ani), România ar ajunge Germania din urmă în aproximativ 105 ani, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit ultimelor date ale Băncii Mondiale,PIB-ul nominal pe cap de locuitor în România a fost la finalul lui 2020 de aproape 13.000 de dolari.

În acelaşi timp, în Germania a fost de 45.700 de dolari/locuitor.

Cu toate că diferenţa este semnificativă, în ultimii ani ea s-a redus, pentru că PIB-ul României a crescut într-un ritm mai alert decât PIB-ul Germaniei.

Evoluţia este de altfel, firească, pentru că o economie emergentă ca a României are mai mult spaţiu să crească decât o economie uriaşă ca a Germaniei.

PIB nominal în Germania a fost de peste 3.800 de miliarde de dolari în 2020, adică circa un sfert din economia Uniunii Europene.

De asemenea, România a recuperat cel mai bine decalajele economice faţă de Uniunea Europeană (exprimate relativ la nivelul mediu de PIB/capita din UE) de la aderarea din 2007, arată datele biroului european de statistică, Eurostat.

Cu un PIB de 218 mld. euro în 2020, România este doua cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est, după Polonia, care are un PIB de aproximativ 500 mld. euro.

Deşi ca nivel nominal Cehia are o mărime similară a economiei cu cea a României, PIB-ul/cap de locuitor al acestei țări este mult mai ridicat, pentru că are o populaţie de nici 11 milioane de locuitori, faţă de cei 19 milioane de locuitori ai României.

Publicitate

16/05/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

3 comentarii »

 1. pai daca sunttem asa de tari de ce sunt atatia oameni saraci? astea sunt gulgute capitaliste

  Apreciază

  Comentariu de dr. Sergiu Fendrihan | 17/05/2022 | Răspunde

  • Atenție! In articol nu se vorbeste despre nivelul de trai, ci despre cresterea economică a țării.
   Dacă analizăm nivelul de trai, statisticile arată că acesta a crescut față de cel raportat în urmă cu 30 de ani, dar a rămas pe unul din ultimele locuri in Uniunea Europeană.
   Să nu uităm că economia si nivelul de trai nu au crescut doar in România, acesti indicatori au crescut si in țările Europei, chiar dacă totuși decalajele dintre România si Occident au scăzut.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 17/05/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: