CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ÎNCEPUTUL FAZEI A TREIA a războiului pe scară largă dus de Rusia în Ucraina


Noile planuri ale Moscovei.

Rusia a intrat în a treia fază, cea a unui război pe scară largă în Ucraina și se pregătește pentru o luptă pe termen lung.

Prima fază a fost o încercare de a ocupa Ucraina „în câteva zile”, iar a doua – de a efectua o încercuire mare a Forțelor de Apărare ucrainene în est.

„Fusese planificată o mare încercuire a trupelor ucrainene, pe care au vrut să o taie chiar de la Pavlograd. A doua încercuire a fost planificată astfel încât, împreună cu Kramatorsk și Slaviansk, să rămână un teritoriu mult mai mic – de fapt, Severodonețk și Lisiceansk,- dar nu vor putea face nici măcar asta”, a observat Viktor Andrusiv, director executiv al Institutului Ucrainean al Viitorului (UIF),analist și publicist, autor al cărții „Change the Future”.

Înainte de a se alătura Institutului, Viiktor Andrusiv a ocupat funcția de vicepreședinte al Administrației Militare-Civile pentru Afaceri Umanitare Donețk (iulie 2015 – februarie 2016).

El a mai menționat că invadatorii ruși încep să se pregătească pentru următoarea fază a războiului :

Acum a venit a treia fază – când încep să se pregătească să apere liniile pe care s-au oprit. Acest lucru indică faptul că au decis să transforme războiul într-unul foarte lung Ei se bazează pe crizele pe care le provoacă războiul și a forța Occidentul la negocieri cu ei, iar Occidentul va încerca să ne schimbe pentru ceva”, a spus el.

Putin va anexa probabil părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei în lunile viitoare – Institutul pentru studiul Războiului

Prestigiosul ziar britanic The Guardian scrie, referindu-se la un studiu publicat de analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului Katherine Lawlor și Mason Clark, că este probabil ca președintele rus Vladimir Putin să anexeze părțile ocupate din sudul și estul Ucrainei la Rusia „în următoarele luni” și avertizează că :

„După anexare, el [Putin] va afirma, direct sau indirect, că doctrina rusă care permite utilizarea armelor nucleare pentru a apăra teritoriul rus se aplică și acelor teritorii nou anexate.
Astfel Rusia ar amenința Ucraina și partenerii săi cu un atac nuclear, dacă contraofensivele ucrainene pentru eliberarea teritoriului ocupat de ruși vor continua”.

Ucrainenii au la dispoziție timp limitat pentru contraofensivă

Potrivit celor doi analiști, există două posibilități:

Putin ori va forța o ocupare mai largă a Ucrainei, iar în acest caz armata rusă va eșua, ori liderul de la Kremlin va înțelege slăbiciunile armatei sale și va anexa teritoriile deja ocupate.

 • „Calendarul lui Putin pentru anexare depinde probabil de măsura în care el înțelege starea de degradare a armatei ruse din Ucraina. Armata rusă nu a atins încă obiectivele teritoriale stabilite de Putin de a securiza regiunile Donețk și Luhansk și este puțin probabil să o facă.
 • Dacă Putin își înțelege această slăbiciune militară, probabil că va grăbi anexarea și va introduce rapid descurajarea nucleară, în încercarea de a păstra controlul asupra teritoriului ucrainean pe care Rusia îl ocupă în prezent.
 • Dacă Putin consideră că forțele ruse sunt capabile de progrese suplimentare, probabil că va amâna anexarea în speranța că va cuceri mai mult teritoriu.
 • În acest caz, slaba sa conducere și contraofensivele ucrainene ar putea duce armata rusă către o stare de colaps.
 • Putin ar putea încerca, de asemenea, să mențină atacurile armatei sale în timp ce mobilizează forțe suplimentare. În acest caz, el ar putea amâna anunțarea anexării mai mult, așteptând întăririle, pentru a anexa mai mult teritoriu ucrainean.
 • Prin urmare, Ucraina și aliații săi „au probabil o fereastră îngustă de timp pentru a susține o contraofensivă înainte ca Kremlinul să anexeze acel teritoriu”, scriu Lawlor și Clark.
 • Ucraina și Occidentul trebuie, de asemenea, să dezvolte un plan coerent de răspuns la orice anexare și la amenințarea unui atac nuclear care ar putea urma.
 • Consecințele politice și etice ale unei îndelungi ocupații ruse a sud-estului Ucrainei ar fi devastatoare pentru viabilitatea pe termen lung a statului ucrainean. Interesele naționale vitale ucrainene și occidentale necesită sprijin occidental urgent pentru o contraofensivă ucraineană imediată.

Războiul din Ucraina este și o lecție despre natura schimbătoare a ceea ce păruse pe veci de neschimbat, scrie https://timpul.md.

 • Războiul din Ucraina ne dovedește că nu e suficient să fii o țară uriașă pentru a cuceri o țară mult mai mică.
 • Ne mai arată că o armată care dăduse bine în poze și valsa fantastic la paradele din Piața Roșie, poate fi până la urmă doar o adunătură de comandanți incompetenți și sadici și de executanți analfabeți funcțional și sadici.
 • În fine, războiul din Ucraina atrage atenția asupra faptului că în relațiile internaționale nimic nu e definitiv, cel puțin nu atunci când contextul se schimbă cu 180 de grade.

Consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerashchenko, este pesimist și crede că războiul cu Rusia ar putea dura multe decenii, și până când nu va apărea un lider în Rusia care să schimbe butonul pentru controlul de la distanță al propagandei ruse și care în loc să învinovățească ucrainenii pentru toate păcatele, va spune: „Hai să fim prieteni”, nimic nu va funcționa”

El a sugerat că o „revoluție a conștiinței” în Federația Rusă poate dura 10-20 de ani.

14/05/2022 - Posted by | analize |

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: