CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ÎN RUSIA lui Putin se pedepsește cu asprime „activitatea publică care vizează discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse”


Jurnalistul ceh de origine rusă Alexandr Mitrofanov (foto) , a făcut un comentariu pentru pentru Czech Radio Plus și https://www.irozhlas.cz., din care aflăm cum sunt pedepsiți în Rusia lui Putin cei care protestează împotriva războiului.

Reproducem în cele ce urmează câteva fragmente importante din comentariul jurnalistului Aleksandr Mitrofanov:

Într-o declarație recentă, șeful serviciului de informații rus SVR, Serghei Narîșkin acuza  „Departamentul de Stat al SUA că dezvoltă o campanie de discreditare a operațiunii militare speciale din Ucraina în societatea rusă.

Comunicarea lui Narîșkin este legată de prevederea recent adoptată în Codul penal rus privitoare la difuzarea publică în mod deliberat a informațiilor false cu privire la utilizarea forțelor armate ale Federației Ruse, pentru a apăra interesele țării și ale cetățenilor săi.

 Pedeapsa maximă în astfel de cazuri ajunge la 15 ani de închisoare.

Antropologul social rus Alexandra Archipovová s-a concentrat pe datele faptice privind pedepsirea cetățenilor conform normei juridice ruse recent adoptate, care sancționează „activitatea publică care vizează discreditarea forțelor armate ale Federației Ruse”.

Acesta s-a concentrat pe procedurile contravenționale din cadrul secțiunii, care „afectează activitatea publică care vizează discreditarea utilizării forțelor armate ale Federației Ruse pentru a apăra interesele Rusiei și ale cetățenilor săi, menținând pacea și securitatea internațională”. 

Ea nu a examinat aplicarea unei secțiuni similare din Codul penal, potrivit căreia pedeapsa maximă este de cinci ani închisoare. Alineatul privind contravenția prevede cea mai mare amendă de 100.000 de ruble.

În perioada 4 martie – 10 mai 2022, au fost inițiate 957 de proceduri în legătură cu protestele împotriva invaziei Ucrainei de către Ucraina. Există multe articole în tabelul întocmit de Archipova. 

Voi aminti pe cele mai remarcabile. 353 de persoane sunt urmărite penal pentru afișe tradiționale (de exemplu, No War!).

 56 de persoane pentru prezența lor la protest. Pentru scandarea sloganului ”Nu războiului!”- 22 de persoane. 

Pentru arborarea drapelului ucrainean sau a celui alb-albastru-alb, (care este o încercare rusească de a promova un nou simbol de stat) – 7 persoane.

 6 persoane pentru o demonstrație a cărții sau un citat din ea (era vorba despre George Orwell și Lev Nikolayevich Tolstoi). 

Pentru tăcerea la un protest – 5 persoane.

251 de persoane pentru că și-au exprimat opinia pe internet. Pentru semne publice 61 de persoane. 36 de persoane pentru inscripții pe haine, genți sau rucsacuri. Pentru autocolante pe mașină 19 persoane.  23 de persoane, pentru distribuirea de pliante.  Pentru o inscripție afișată la fereastra sau pe balconul unui apartament privat 7 persoane.

Pentru păreri expuse într-o conversație privată, de exemplu la școală, la coadă, la serviciu 27 de persoane. 3 persoane pentru proteste rostite în timpul unei cuvântări. 2 persoane pentru recitarea de poezii ale clasicului rus al secolului al XIX-lea Nikolai Nekrasov. 1 persoană pentru o predică. 

Pentru că au scuipat pe simbolul războinic Z sau adăugarea acestuia la svastica – 14 persoane. Pentru scrisorile adreste unor consilieri locali împotriva războiului – 4 persoane. Pentru scrierea de petiții împotriva războiului 5 persoane.

Cred că este suficient.

Publicitate

14/05/2022 - Posted by | ANALIZE | , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Interesant mod de a „apara pacea internationala” invadand o alta tara ! Si nu este prima ! Probabil ei considera ca intreaga lume le apartine lor – Doamne fereste !

  Apreciază

  Comentariu de Mihai Dumitrescu | 14/05/2022 | Răspunde

  • Rușii practică de mult sistemul ăsta de a arunca în spinarea altora toate blestemățiile pe care ei înșiși le fac…De multe ori pentru a obișnui opinia publică, propaganda rusă acuză anticipat adversarii că au comis crimele pe care ei înșiși intenționează să le facă , iar atunci când barbariile au fost comise, terenul e deja pregătit pentru incriminarea adversarilor care astfel, din victime ajung făptuitori. Tot așa, propaganda lui Putin afirma fără rușine că armata ucraineană a bombardat spitale si scoli ucigând copii și bolnavi…
   Dacă citim ce spuneau rușii acum două luni vom vedea că acuzau armata Ucraineană că foloisește civilii ca scuturi umane când atacă armata rusă. Uite cum de moartea civililor ucraineni,nevinovați se fac vinovați tot ucrainenii!

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 15/05/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: