CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

SERVICIILE DE INFORMAȚII americane avertizează că Putin a hotărât să extindă pe uscat un coridor strategic între Donbas și Transnistria


Moldova în pericol!

Președintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului din Ucraina odată cu campania din Donbas și este hotărât să construiască un coridor care să lege teritoriul controlat de ruși în Moldova până în Donbas, a declarat marți Avril Haines, un înalt oficial al guvernului Statelor Unite, care are calitatea de șef executiv al Comunității de informații a Statelor Unite (IC) și totodată dirijează și supraveghază Programul Național de Informații..

 Publicațiile AFP și https://timpul.md relatează că serviciile de informații americane consideră că Putin va mobiliza pe picior de război întreaga țară, inclusiv prin ordonarea legii marțiale, și mizează pe perseverență în speranța că Occidentul va obosi să susțină Ucraina.

„Evaluăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în timpul căruia încă intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas”, a spus ea.

Serviciile de informații americane consideră că decizia lui Putin de a concentra forțele ruse în regiunea Donbas de est este „doar o schimbare temporară” după eșecul lor de a captura în nordul Ucrainei capitala Kiev.

Forțele ruse încă mai intenționează să câștige teritorii pe coasta Mării Negre și pentru a asigura resursele de apă pentru Crimeea, teritoriu pe care Moscova l-a confiscat în 2014, a declarat Haines Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului.

Coridor până în Transnistria

„Noi… avem indicii că armata rusă dorește să extindă podul de uscat până în Transnistria”, a spus directoarea Avril Haines, referindu-se la regiunea separatistă a Moldovei, susținută de Moscova, de-a lungul graniței de sud-vest a Ucrainei.

Posibilă lege marțială

Cu toate acestea, actuala armată rusă nu este suficient de mare sau de puternică pentru a captura și deține acel teritoriu, fără o mobilizare mai generală a trupelor și resurselor societății ruse, a subliniat Avril Haines.

Liderul Rusiei „se confruntă cu o nepotrivire între ambițiile sale și actualele capacități militare convenționale ale Rusiei și acest lucruînseamnă probabil că următoarele câteva luni ne-ar putea vedea mergând pe o traiectorie mai imprevizibilă și cu potențial escaladare.

Directorul american al serviciului de informații naționale a adăugat de asemenea că:

„Tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau opțiuni militare potențial escalabile pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele”.

Forțele ruse vor depune mai multe eforturi pentru a întrerupe livrările militare occidentale pentru Ucraina, iar Moscova ar putea încerca să riposteze pentru sancțiunile economice.

Ea a spus că liderul rus se bazează pe faptul că va putea supraviețui sprijinului occidental pentru Ucraina pe măsură ce războiul se prelungește.

În aceeași audiere, directorul Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, generalul Scott Berrier, a caracterizat luptele actuale, ambele forțe cu fața în jos de-a lungul unui front lung din regiunea Donbas, ca „un pic de impas”.

El a spus că asta s-ar putea schimba dacă Moscova va declara oficial război Ucrainei și va ordona o mobilizare militară generală.

„Dacă se mobilizează și declară război, asta va aduce mii de noi soldați în luptă și, deși s-ar putea să nu fie la fel de bine pregătiți și instuiți, va crește totuși semnificativ masa trupelor antrenate în acest conflict”, a spus el.

Retorică nucleară

Haines, care supraveghează întreaga comunitate de informații din SUA, inclusiv CIA și Agenția de Securitate Națională, a spus că nu cred că liderul Rusiei este pregătit să escaladeze conflictul prin desfășurarea de arme nucleare.

Putin folosește „retorica” nucleară pentru a speria Occidentul să nu susțină Ucraina, deoarece el crede că Occidentul ignoră aceste amenințări.

Rusia și-ar putea intensifica retorica belicoasă prin lansarea unui nou exercițiu de forțe nucleare care să implice o dispersare a amenințărilor sale nucleare terestre, aeriene și submarine.

Cu toate acestea, Haines a spus că serviciile de informații americane consideră că Putin ar putea aproba folosirea unor arme nucleare „tactice” și mai mici doar dacă Rusia însăși ar fi într-o „amenințare existențială”.

Ea a spus că Moscova va intensifica acțiunile de observare pentru a clarifica și semnala în ce moment Rusia este gata să folosească o armă nucleară.

ADDENDA

Există și un plan al anexării așa zisei Novorossia de către Rusia, care ar cuprinde Donbasul, Crimeea și R.Moldova, cu tot cu Transnistria.

Publicitate

11/05/2022 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: