CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ISTORIA UCRAINEI DESPRE CARE NU SE PREA VORBEȘTE


Din istoria Ucrainei, că nu prea se vorbește despre ea

Citim în blogul https://bogdanstoica.substack.com, un articol preluat de https://www.art-emis.ro, în care se scrie despre faptul că atunci când la noi erau daci, Ucraina de azi era parte a Sciției care lterior a devenit parte a Imperiului Bulgar, iar bulgarii au plecat când au venit khazarii. După khzari au venit slavii, cei care au vorbit prima oară despre Ucraina.

În slava veche, „okraina” înseamnă „margine” sau „graniță”. Cam asta a fost Ucraina, la origini: marginea Rusiei Kievene, care includea Rusia, Belarusul și o bucată zdravănă din Polonia de azi.

Rusia Kieveană era populată de slavi care vorbeau mai multe dialecte, cam ca moldovenii, ardelenii și muntenii noștri, iar Kievul era cel mai important oraș. Țara era condusă de varegi, un popor înrudit cu suedezii de azi, care livra lideri Rusiei Kienvene așa cum făceau fanarioții în Țările Române.

Pe la anul 1100, Rusia Kieveană s-a spart în niște regate care se certau între ele. Noroc cu invazia mongolilor, care le-au împăcat supunându-le pe toate. O sută de ani mai târziu, Ucraina nu mai era marginea Rusiei Kievene, fiind ruptă complet de țara-mamă de tătari, ocazie cu care cronicarii i-au zis Rusia Mică.

Două sute de ani mai târziu, teritoriul a fost cucerit de polonezi, ulterior cedat Ducatului Lituaniei și, după altă sută de ani, considerat teritoriu comun al Uniunii Polono-Lituanene. Noi stăpâni, toți catolici cât cuprinde. Localnicii: numa’ ortodoși. Cum regulile le făceau catolicii, iar la nativi jucau mulți cazaci, deloc fani ai supunerii, s-au născut tensiuni. „Cazacii aveau tendința de a recurge la violență”, scrie, adorabil, cronicarul.

Două sute de ani și-au tot băgat bățul prin gard stăpânii polonezi și lituanieni cu nativii ruși și cazaci. În cele din urmă, nativii s-au aliat cu Imperiul Rus și cu tătarii și i-au paradit pe polonezi prin una bucată război, ocazie cu care au ras și catolicismul din Ucraina. Când au terminat, Ucraina de Est a devenit proprietatea Rusiei ca Hatmanat Cazac, iar Ucraina de Vest a fost preluată de Imperiul Austro-Ungar, care tocmai trecea pe acolo. Prin Polonia, adică.

Primul lider al Hatmanatului nu era așa deștept. Când a izbucnit războiul dintre Rusia și Suedia el a jucat cu Suedia, care a pierdut războiul. Rușilor nu le-a mai plăcut ideea de hatmanat, „ocraina” a redevenit „marginea” Rusiei, iar folosirea limbilor locale a fost suprimată. Firesc, populația s-a rusificat.

Pe urmă a venit Primul Război Mondial, iar localnicii au intrat în război după cum locuiau: cei care aparțineau Imperiului Austro-Ungar de partea Puterilor Centrale iar ceilalți de partea Antantei. Atunci apare prima oară noțiunea de ucrainean, când austriecii formează  Legiunea Ucraineană Galițiană și Legiunile Poloneze

. Puterile Centrale pierd războiul, începe Revoluția Rusă și pe fondul ăsta apar mișcări ucrainene pentru independență care generează câteva state: Republica Populară Ucraineană, Hatmanatul Ucrainean, Directoratul Ucrainean, Republica Sovietică Socialistă Ucraineană și Republica Populară Vest-Ucraineană. Nici unul nu era destul de puternic, nu aveau lideri cunoscuți așa că statele ucraineene au fost făcute zob de cei care reîmpărțeau lumea după război. Vestul Ucrainei de azi a fost încorporat în Polonia, iar restul a format Republica Sovietică Socialistă Ucraineană, ulterior republică fondatoare a U.R.S.S., în 1922.

Sătul de conflictele anterioare cu localnicii din „margine”, în anii ’30 Stalin toacă mărunt toată elita localnicilor. Practic, dacă erai deștept sau aveai școală sfârșeai într-un șant cu un glonț în cap. Peste 700.000 de oameni au fost asasinați așa, pentru că Stalin își propusese ca Ucraina să fie un mare teren agricol lucrat cu țărani proști, presărat cu multe uzine pline de muncitori proști, nu vreun hub regional de idei progresiste, „Silicon Valley end șit”. Avea Moscova, Kievul nu mai trebuia să fie vreo problemă.

Pe urmă a venit Al Doilea Război Mondial, Hitler a intrat în Polonia, a făcut-o bucăți și a împărțit-o cu U.R.S.S., ocazie cu care Ucraina sovietică a primit Galiția. Pe urmă a picat Franța, iar România a fost forțată de ruși să cedeze către R.S.S. Ucraineană Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța. Apoi nemții au invadat U.R.S.S., inclusiv Ucraina, ocazie perfectă ca naționaliștii ucraineeni din Primul Război Mondial să se activeze din nou și să lupte împotriva Rusiei, de partea Germaniei naziste.

Armata Insurecțională Ucraineană pro-Germania a avut vreo sută de mii de oameni, inclusiv „Einsatzgruppen”, adică soldați naziști specializați în uciderea evreilor (cam 500.000 de victime au făcut, de-asta tot vorbește Putin de naziștii ucraineeni, pentru că nu multe țări aliate ale Garmaniei au avut  așa ceva).

Armata Ucraineană Insurgentă a continuat să lupte împotriva rușilor până în anii 1950, când rușii au decimat-o complet. În 1954, exact ca Stalin care a mituit Ucraina cu teritorii românești și poloneze, Hrușciov  transferă Crimeea de la R.S.F.S. Rusă la R.S.S. Ucraineană. „Харашо cado’!?”, a zis el, convins că gata, acum i-a potolit.

I-a potolit un timp. A urmat perioada comunistă, doar că de la „țării cât mai mulți tărani proști” s-a trecut la „țării cât mai multe fabrici și cât mai mulți studenți”. Ucrainenii sunt un popor deștept, le priesc științele exacte, așa că Ucraina sovietică a devenit rapid un hub de academii civile și militare, fabrici de armament și tehnologii avansate, inclusiv nucleare.

Al treilea arsenal militar al Europei. A treia armată a Europei. Cel mai mare grânar al Europei. Cel mai mare producător de cărbune după Germania. Era o plăcere să te uiți, ca rus, la Ucraina sovietică. „Fata mea este model, se ia lumea după el”.

Pe urmă a căzut comunismul. În 1990, Ucraina a zis că pleacă de-acasă. Gata, iese din U.R.S.S.

Pe urmă, Ucraina a intrat în criză economică, că nu mai avea o piață garantată, ca înainte. Tot ca noi, și-a revenit un pic în 1996, când a bătut o monedă nouă și a scris o constituție nouă. Din păcate, tot ca noi, s-a scufundat în corupție generalizată. Privatizări greșite, oligarhi bogați, manageri proști la stat, alegeri trucate, politicieni proști cu gura mare care ar fi zis orice ca să fie aleși sau realeși.

Exact ca noi, cu diferența că noi nu avem niște părinți ruși care se uită insistent să nu cumva să ne mărităm cu cine știe ce străin.

În 2013, Ucraina anunță că ar vrea în U.E.

– Ниет! (Niet!), zic rușii, și invadează Crimeea.

Vă vine să credeți sau nu, dar leadership-ul Ucrainei încă nu s-a prins că Ucraina este considerată aceeași margine a Marii Rusii. Că pentru ruși subiectul rușilor care nu se consideră ruși este iritant. Că există oameni care practică doctrina „eu te-am făcut eu te omor”.

Așa că atunci când Ucraina a reînceput cu intențiile de aderare la N.A.T.O. și la U.E., ghici ce? Rușii au zis: Ниет! (Niet!).


Publicitate

09/05/2022 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Este exact cum credeam și eu. Ucrainenii și rușii sunt frați de limbă, obiceiuri, comportamente. Sunt mai gospodari ca rușii, dar caracterul este destul de asemănător. Că se luptă între ei este spectacolul lor, adică celor două state surori.
  ” Cineva ” care se crede destul de performant ca specialist mi-a explicat, destul de dubios că nu am dreptate. Istoria este vârful de lance în teorii deși sunt mult mai puțin talentați ca cei din breasla scriitorilor de romane și care nu au pretenția că spun adevăruri, deși și istoricii activează ficțiunea ,nu au onestitatea unei abordări cinstite. Probabil și din lipsa crasă de cunoștințe elementare de analiză prin punerea de probleme și corelare științifică.
  Ucraina în concluzie este legată biologic de Rusia. Nu neg dreptul la independență al ucrainenilor, dar nu este cazul să credem că sunt altceva decât ruși în codul lor genetic.
  Ce să mai zicem istoria cu politica și politica cu istoria…

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 09/05/2022 | Răspunde

  • Ucrainenii sunt înrudiți si cu polonezii, bielorușii sau lituanienii, dar asta nu dă dreptul Rusiei să îi masacreze sistematic, să-i jefuiască și să le calce în picioare suveranitatea statală. Cine ar putea îndreptăți italienii sau francezii să facă în România ce fac rușii in Ucraina, în numele apartenenței comune la ginta latină?
   Nu cumva pe ruși îi mână în luptă himera dominației mondiale ?
   D-ta ai cunoștință de adevărul incontestabil, strălucit sintetizat de genialul savant Nicolae Iorga care spune că : ”„Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se”.
   De aceia, ar fi bine să cugeți asupra avertismentului din următorul text:

   ,,În numele Prea Sfintei și Nedespărțitei Treimi, Noi Petru I, către toți urmașii noștri moștenitorii Tronului, Guvernanților și nației rusesti.

   Marele Dumnezeu, de la care avem existența și Coroana noastră, luminîndu-ne, îmi arată mie a privi spre poporul rusesc ca fiind chemat a stăpîni în viitorime toată Europa.
   Eu pun temei acestei idei, că națiunile Europei au ajuns cele mai multe într-o stare de vechime aproape de a lor cădere. Urmează dar, a fi ele subjugate de un popor tînăr și nou, cînd va ajunge la întregimea creșterii sale și va căpăta toată a sa putere…

   Eu am găsit Rusia ca un pîrîiaș și o las ca un rîu mare. Iar moștenitorii mei o vor face și mai mare, întinsă, hotărîtă de a face să rodească Europa cea stearpă.

   Eu le las instrucțiunile următoare pe care le poruncesc la a lor luare aminte ca să le păzească cu statornicie.A ține nația rusească necurmat în stare de război, spre a avea pe soldații ei pururea deprinși la război… Războiul să ajute păcii, în interesul întinderii Rusiei și a înaintării ei în înflorire.

   A chema prin toate putincioasele mijloace, de la națiile cele învățate ale Europei, comandiri în vreme de război și oameni învățați în vreme de pace, spre a face ca nația ruseasca sa capete foloase de la celelalte nații, fără a pierde nimic din ale sale proprii.

   A se amesteca in toate pricinile și dezbaterile din Europa, mai vîrtos în acele țări care fiind mai în apropriere, interesează mai cu seama.

   A vîrî vrajba în Polonia, a hrăni în ea tulburări necontenite; a cîștiga cu bani pe cei mai puternici, a avea înrîuriri în Dietele lor spre a putea lucra la alegerea Crailor lor și a-și face partizani în Polonia … Dacă puterile vecine s-ar împotrivi să le împace împărțind-o cu ele … (Și chiar așa au făcut împreună cu Prusia și Austria în anii 1772, 1793, 1795, apoi numai cu Germania în 1939 pe cînd imperiul rus era condus de cazari care doreau bolșevizarea întregii lumi!).

   A lua cît s-ar putea mai mult din hotarele Suediei și a ști cum să se facă ca însăși ea, Suedia, să-i deschidă război, spre a-i găsi pricină de a o subjuga… A dezbina Suedia de Danemarca și, cu luare aminte, a hrăni rivalitățile lor.

   A însoți Prinții ruși întotdeauna cu prințese din Germania spre a înmulții influenta noastră acolo … să se unească de la sine la pricina noastră. (Aceeași politică de împerechere au practicat-o cazarii atît în URSS, cît și în celelalte țări din lagărul comunist unde ei erau stăpîni în numele armatelor bolșevice de ocupație).

   A căuta alianța de comerț cu Englitera, mai mult decît a oricărei alte Puteri, pentru că ea are ma mult trebuință de noi… a schimba cheresteaua noastră și alte produse cu aurul ei și a face ca negustorii și matrozii ei să-i deprindă pe cei ai nației noastre spre navigație și comerț.

   A se întinde neîncetat către Nord pe marginea Marii Baltice și către Sud pe marginea Marii Negre.

   A se apropia cît mai mult de Constantinopole și de India, că acel ce va stăpîni acolo, va fi adevăratul stăpînitor al lumii… A străbate pînă la golful Persic, a restatornici de se poate comerțul cel din vechime al Orientului și a se întinde pînă în India care este magazia lumii…

   A căuta și a cîștiga alianța Austriei … a o sprijinii în zadarnicele ei închipuiri de a stăpîni Germania… iar prin taină a întărîta dușmănia Prinților Germaniei împotriva ei…După ce Suedia se va dezmembra, Persia se va birui, Polonia se va subjuga și Turcia se va supune… a propune foarte tainic la curtea Franței, apoi la cea a Austriei, de a împărți cu ele imperia lumii, măgulindu-se ambiția și iubirea lor de sine… Rusia să se ajute cu ele pentru a le desființa pe urmă…” Dacă amîndouă aceste curți vor refuza propunerea Rusiei, atunci trebuie să se știe cum să împartă între ele gîlceava și a le face să se slăbească una pe alta … Apoi Rusia, folosindu-se de un prilej hotărîtor, va năvăli asupra Germaniei, pornind totodată cu doua flote mari ce vor năpădi Franța. Aceste doua țări biruindu-se, celelalte părți ale Europei vor trece lesne și fără împotrivire sub jugul Rusiei.”

   Acum vine și întrebarea: Chiar crezi că le pasă urmașilor lui Petru cel Mare că d-ta ”nu negi dreptul la independență al ucrainenilor”?
   Chiar îl vezi pe Putin să renunțe la strategia trasată de înaintașii săi
   de a domina pe termen lung Europa si lumea întreagă?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 09/05/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: