CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

NICOLAE IORGA și studiul „Neamul românesc în Basarabia“


 

File:Nicolae Iorga - Neamul romănesc în Basarabia.pdf

NICOLAE IORGA despre „Neamul românesc în Basarabia“

Basarabia cu toata istoria ei zbuciumată este prezentă masiv în opera istorică a lui Nicolae Iorga, ca si in activitatea sa de publicist, conferentiar universitar, senator, ministru, indrumator al cărturarilor basarabeni.

Cu putin timp inainte de se impini 100 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Rus, marele istoric Nicolae Iorga a pregatit o serie de studii grupate in lucrarea „Neamul Românesc in Basarabia“ din care redăm mai jos câteva fragmente:

Fascinanta viață a lui Nicolae Iorga | Istorie pe scurt

Cu puțin timp inainte de se împini 100 de ani de la anexarea Basarabiei de către hrăpărețul Imperiu Rus, marele istoric Nicolae Iorga a pregatit o serie de studii grupate în lucrarea „Neamul Românesc in Basarabia“ din care redăm mai jos câteva fragmente:

De la 1812, data anexarii silnice catre Rusia, care a luat ceea ce a prefacut în Mihai Cimpoi, Nicolae Dabija si Viorel Cucu„Basarabie” – Basarabia fiind, de fapt, numai partea de jos a terii, catre Dunare, – pentru ca n-a fost în stare sa pastreze la încheierea tratatului din Bucuresti Principatele amândoua ori macar Moldova în­treaga si pana la data proclamarii „Republicii Moldo­venesti” pe care împrejurarile erau s-o duca mult mai rapede de cum credeau întemeietorii ei la unirea cu noi, cei din vechea Românie, a fost oare în Basarabia vreo în­trerupere a spiritului românesc, macar în anume din cla­sele aflatoare acolo?

S-a întins vreodata asupra acestei Moldove rasaritene, cuprinzând atât de mult din gloria trecutului luptator, care ni este comun, acea necunostinta a lucrurilor românești, acea parasire a tuturor amintirilor, acea uitare de sine pe care o cred neștiutorii si pe care vreau s-o întareasca în mintile acestora oamenii cari socot, fara dreptate, ca un act politic se poate înde­plini, ca prin vraja, instantaneu, naprasnic, fără nimic din acea atmosfera culturala din acea pregatire sufleteasca prin care singure popoarele pot sa ajunga la tinta lor, -restul fiind numai o întâmplare si o aventura?“ N. Iorga, Continuitatea spiritului românesc în Basarabia.

Se vor împlini în curând o suta de ani de la luarea Basarabiei de catre rusi. Adeca acum o suta de ani, prin pacea de la Bucuresti, din mai 1812, ei au luat partea de rasarit a Moldovei, si anume partea cea mai buna, mai manoasa, mai potrivita pentru cresterea vitelor, – cum ziceau plângând boierii de atunci, într-o vreme când fruntasii terii nu mai stiau sa se lupte. Aceste întinse si frumoase tinuturi n-aveau pe atunci un nume osebitor, ca si Moldova de Sus când ni-a luat-o Austria: rapitorii se grabesc sa acopere cu un nume fals, crezând ca-si pot ascunde astfel fapta rea, ceea ce au rapit“.

Statul român nu va cuteza poate nici macar sa orânduiasca în mai 1912 publicarea unei carti despre Basarabia româneasca, despre cei o mie de ani cât au fost ale noastre aceste tinuturi, ca un raspuns la cartea în care rusii ar vorbi despre cei o suta de ani de când au aceasta țară.

comemoreze macar opinia publica; s-o dezvete Liga Culturala de obiceiul ce are de a întreba la usile partidului respectiv ce trebuie sa faca în asemenea chestii, care admit pentru politiciani aceeasi solutie negativă.

Să se faca oriunde comemorația, dar mai ales în orașe ca acesta, care trebuie sa fie turnuri de straja, pentru a vedea peste hotar, pentru a pândi ceasul cel bun pentru a da lovitura cea cu izbândă“.

09/04/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: