CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Trupele rusești din „transnstria”și-au pus pe uniformă simbolul fascismului rusesc – Z


FOTO. Militarii ruși din „transnstria” și-au pus pe uniformă simbolul fascismului rusesc – Z

Delegația R. Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) a abordat, în cadrul ședinței din 31 martie 2022, un aspect problematic apărut recent în rândurile militarilor ruși din stânga Nistrului.

Este vorba de purtarea unor embleme cu simbolică de model nereglementat (litera „Z”) de către unii militari ai Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

Potrivit unui document semnat de delegația R. Moldova în comisie, începând cu data de 28 martie 2022, unii militari ai contingentului militar al forțelor de menținere a păcii ale Federației Ruse din regiunea transnistreană poartă simboluri de tip neidentificat – o emblemă pe mânecă cu semnul „Z”.

Opinia părții moldovenești cu privire la această problemă a fost exprimată, inițial, în ședința din 30 martie 2022, a Comandamentului Militar Întrunit, cu o zi înainte de ședința CUC.

În aces sens, delegația R. Moldova a solicitat părții ruse să aducă echipamentul cadrelor militare rusești în conformitate cu actele misiunii de pacificare pe râul Nistru.

„Pentru a înlătura încălcările documentelor, delegația Republicii Moldova la CUC își rezervă dreptul de a recurge la măsuri diplomatice și mediatice”, se mai arată în document. 

Problema a fost abordată astăzi în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control, la Tighina.

Z-ul a ajuns pe uniformele unor pacificatori ruși din stânga Nistrului

Simbolul misterios în formă de„Z” alb a fost observat în februarie pe tancurile armatei ruse la startul războiului din Ucraina.

Acelaşi simbol a apărut ulterior şi pe pancartele şi pe tricourile protestatarilor pro-ruşi. Pe data de 22 februarie, a fost reperat prima dată simbolul „Z” pe vehiculele armatei ruseşti.

Mai mulţi comentatori au speculat că acestă literă pictată în alb ar putea fi o modalitate de a delimita trupele, scrie Insider.

Kamil Galeev, un fost membru al Frăţiei Galina Starovoitova pentru Drepturile Omului şi Rezolvarea Conflictelor, a postat pe Twitter o interpretare a simbolului „Z”.

Acesta spune că este o prescurtare a „za pobedu”, un termen rusesc care se traduce prin „victorie”. Semnificaţia nu a fost confirmată de trupele ruseşti.

Simbolul este văzut ca un semn de raliere în sprijinul invaziei ruseşti. În ciuda faptului că litera „Z” nu se află în alfabetul rusesc, aceasta pare să fi fost abordată de mai mulţi admiratori ai lui Putin și ai agresorilor ruși.

Pe 4 martie, o mulţime de protestatari sârbi, pro-ruşi şi de extremă dreapta, au mărşăluit la Belgrad şi au fluturat pancarte decorate cu „Z”.  

În mod similar, un grup de protestatari naţionalişti ruşi din Leningrad a fost filmat purtând hanorace inscripţionate cu un „Z” alb, împreună cu cuvintele „Nu renunţăm la ai noştri”.

Nu este clar când a fost realizat videoclipul, dar a apărut pe reţelele de socializare în prima săptămână a lunii martie.

Sloganul a repetat afirmaţiile false ale propagandiştilor ruşi că invazia este menită să „elibereze” şi să „denazifice” Ucraina, scrie adev.ro/r8d937

01/04/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: