CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

La Chișinău se vorbește despre acceptarea unui „statut special” pentru „transnistria”


„OSCE va lucra în continuare pentru asigurarea unei soluții pașnice și durabile, cu respectarea suveranității, independenței și integrității teritoriale a R. Moldova, cu oferirea unui statut special pentru Transnistria. Actualmente, OSCE pune accentul pe soluționarea conflictelor actuale și evitarea eventualelor situații tensionate”, a declarat recent la Chișinău, Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Zbigniew Rau (foto sus, stânga), președintele în exercițiu al OSCE, în cadrul unei conferințe comune cu viceprimierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene,din R.Moldova, Nicu Popescu.

Pe de altă parte, șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, a reamintit despre necesitatea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană. 

 Întrebat despre riscurile de invazie, Nicu Popescu a spus că Republica Moldova este un stat neutru și nu există motive să devină țintă unor ostilități militare.

„Nu există absolut nici un motiv ca Republica Moldova care e un stat neutru, să devină ținta unor acțiuni militare ostile. Evident, nu putem prezice cum va evolua situația, nu putem prezice viitorul, nu putem specula. Absolut orice guvern e obligat să se pregătească pentru întreg spectrul de scenarii care se pot aplica pentru orice stat(…) Reiterez că pentru noi singura modalitate de a reglementa conflictul transnistrean este calea pașnică, calea dialogului și negocierilor. Și suntem sigur că fiecare persoană care locuiește astăzi pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, își dorește ca Republica Moldova să-și menționă starea de pace și nu-și dorește ca o anumită parte a țării noastre să fie implicată într-un fel sau altul în aceste ostilități”, a subliniat Nicu Popescu. 

La rândul său, Zbigniew Rau a subliniat:

Noi sprijinim suveranitatea, independența și integritatea teritorială a R. Moldova, cu un statut special pentru Transnistria. Aceasta este baza pentru soluționarea pașnică a conflictului. Aceasta e poziția noastră neschimbată, chiar dacă s-a schimbat arhitectura de securitate în regiune. Nu există o alternativă pentru o soluție pașnică. Vreau să-mi exprim satisfacția că războiul nu a supus riscului acest proces de soluționare a conflictului”

Ministrul de Externe al Poloniei a încercat să explice ce presupune acest „statut special” pentru Transnistria: „Statutul special al Transnistriei presupune integrarea într-o R. Moldova pașnică și democratică, unde sunt respectate drepturile omului și unde societatea civilă se bucură de acele privilegii tipice pentru stat democratic, unde există supremația legii”.

Oficialul OSCE a recunoscut că procesul de negocieri în formatul 5+2 e dificil, în condițiile în care unul dintre participanții este agresor (Rusia n.r.), iar alt participant (Ucraina) stat agresat.

Anterior, despre oferirea unui statut special pentru regiunea transnistreană ca soluție pentru rezolvarea conflictului a vorbit și secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul unei vizite la Chișinău, scrie Deschide.md.

Antony Blinken a sugerat, la Chișinău, că Transnistria ar trebui să primească un statut special.

În declarația sa, acesta a afirmat că „Doream să găsim o soluție la problema transnistreană, prin stabilirea unui statut special pentru Transnistria. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție”.

Demnitarul american a vizitat Republica Moldova, după o vizită în Polonia, în contextul în care au apărut informații că Moscova ar putea să aplice, cu ajutorul separatiștilor din Transnistria, un scenariu similar celui din Donbas, care a precedat invadarea Ucrainei.

Presa internațională a relatat despre cererea separatiștilor de a fi recunoscuți ca stat iar unii comentatori cred că teritoriul transnistrean ar putea fi folosit ca bază de suport în invazia Ucrainei.

Statut special = legalizarea armatei ruse și blocarea R. Moldova

Menționăm că acest „statut special” despre care vorbește Nicu Popescu nu este definit în niciun fel de către instituțiile statului, iar toată această discuție sterilă are un singur rol – menținerea permamentă a trupelor Federației Ruse pe teritoriul R. Moldova.

Discuțiile despre acordarea unui statut special pentru „transnistria” sunt extrem de periculoase. Se pare că scopul oficial al discuțiilor (nu le putem numi negocieri) în formatul 5+2 este acela de a legaliza armata rusă prin oferirea acestui „statut special”.

Conceptul „statut special” este un instrument al imperialismului F. Ruse. Fără dubii că acest prin statut s-ar integra teritoriul separatist și pe reprezentanții acestuia formal în sistemul politic al R. Moldova, dar teritoriul ar continua sa fie sub control rusesc și teritoriul respectiv și-ar delega reprezentanți în sistemul politic al statului reîntregit cu puteri de blocaj. Blocaj decizional pentru deciziile de politica externă, dar nu numai.

Fostul deputat Igor Munteanu, expert al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, a constatat că, la întrebarea despre ce fel de „statut special” pledează OSCE pentru Transnistria, Președintele OSCE în Exercițiu, Zbigniew Rau, Ministrul de externe al Poloniei, a răspuns ca „asta înseamnă integrarea pașnică și democratică a regiunii în RM, în care drepturile omului sunt respectate și societatea civilă poate funcționa în condițiile legii”, și „din solidaritate profesională și Ministrul Nicu Popescu a repetat tezele prețioase”.

„Am avut impresia că răspunsul a răsunat de parcă OSCE ar fi vorbit despre un statut special pentru RM, nu pentru teritoriile ocupate de un stat agresor” și pentru că afirmația OSCE ar putea fi aplicată oricăror localități, regiuni sau raioane din RM, care ar trebui să se bucure potrivit legilor și Constituției exact de aceleași drepturi și obligații, întrebarea este de ce ar mai fi nevoie de un „statut special”.(https://tribuna.md).

27/03/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. Ei acum vedeți forța Rusiei? Nimeni nu are curajul să spună că i s-a furat teritoriul, ci i se acordă un statut special agresorului. Frica distruge demnitatea și posesorul fricii devine asemeni unei cârpe murdare. O îndepărtezi cu piciorul în silă. imperiul rus rezită datorită fricii. Fără sacrificiu, doar din negocieri este valabilă urarea strămoșească ” la anul și la mulți ani” vedeți o Moldovă stabilă, democratică.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 28/03/2022 | Răspunde

  • E puțin mai complicat…Chestia cu „statutul special”e o acțiune de temporizare . Gândiți-vă că așazisul format 5+2 nu
   funcționează în prezent, tocmai pentru că Rusia și Ucraina au acum alte obiective imediate și stringente.
   Formatul 5+2 este o platformă de negociere diplomatică menită să găsească o soluție pentru conflictul transnistrean dintre Moldova şi statul nerecunoscut al Transnistriei . Formatul „5+2” include Republica Moldova și Transnistria ca părți, OSCE, Federația Rusă și Ucraina ca mediatori, precum și Uniunea Europeană și Statele Unite ca observatori.
   În atare situație, vine întrebarea ce rost au declarațiile astea venite din Occident ?
   Păi foarte simplu, se preîntâmpină eventualele acțiuni ruseși de a separa total Transnistria avansand ideea că OSCE, R.MOldova si în general Occidentul iau în calcul si un statut special pentru acest teritoriu. Urmarea imediată este că i se ia Rusiei posibilitatea de a pretinde că nu există soluție pentru Transnistria din partea R. Moldova si a OSCE, drept care se pooate trece la anexarea acesteia de către Rusia, chiar dacă R. Moldova e stat neutru si pașnic care nu reprezintă o amenințare pentru nimeni. Temporizând, se poate aștepta sfarsitul războiului si reluarea tratativelor 5+2.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 28/03/2022 | Răspunde

 2. Da aveți dreptate în ceea ce privește limitarea agresiunii rusești. Ce nu am reușit să înțeleg este faptul că prin negocieri cu Rusia se poate obține ceva? Dau exemplul Japoniei. Negocierea restituirii insulelor Kurile durează de aproape 80 de ani de la încheierea celei de-a doua conflagrație mondială și nu s-a obținut nimic. Nu știu ce să zic mai mult, dar părerea mea, care poate fi inexactă, mă conduce la ipoteza că de la ruși prin negocieri nu se poate obține nimic.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 29/03/2022 | Răspunde

  • Prin negocieri s-a putut obține ceva mai ales atunci când Rusia nu a fost în stare să se situeze pe o poziție de forță. EXemple sunt destule în istorie.Unul a fost la Malta, sau mai în trecut, Tratatul de la Paris din 1856, după ce a fost învinsă în Războiul Crimeei.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 29/03/2022 | Răspunde

   • Atunci ă[ sperăm că războiul ruso-urainean va fi un război care va pune în dificultate maximă economic și strategic Rusia și se va putea obține o negociere avantajoasă. Mai rămâne de făcut prin dinamismul politic extern al Republicii Moldova găsirea unor parteneri cu influență puternică, alții decît Polonia, Cehia, Ungaria și Ucraina. Mă gândesc la Turcia, Franța, Anglia. Cred că țările vecine au și ele un rol secundar, dar nu ar trebui insistat prea mult cu ele. Nu știu dacă e bine ce spun, dar, acestea sunt ideile mele până în prezent.

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 30/03/2022


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: