CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

EXPERȚI RUȘI: colapsul Rusiei se va accelera în cazul în care Rusia va fi atrasa într-un ”mare” război  împotriva Ucrainei sau în Orientul Mijlociu.


Când și cum se va dezintegra Rusia?

Potrivit unui studiu publicat de sociologii dela „Levada-Țentr“, 50% dintre ruși cred că separatismul este o problemă gravă a Federației Ruse, relateaza site-ul „PolitVesti“.

Elitele politice au înțeles acest pericol mult mai devreme. Putin i-a acuzat pe „instigatorii teroristilor“ că urmăresc dezintegrarea țării încă din 2004, după dezastrul teribil de la Beslan, când odata cu cei 28 de teroriști au fost uciși 314  de ostatici, printre ei – 186 copii.

Există opinia experților că clivajul Rusiei se va produce pe linia de divizare a culturilor slavilor rasariteni de cea islamica (Caucazul de Nord și regiunea Volga) și budista (Kalmikia, Tuva, Buryatia).

Potrivit altor previziuni, colapsul Rusiei se va întâmpla odata cu despărtirea Siberiei și a Orientul Îndepărtat, a teritoriior care graviteaza in jurul Marii Baltice precum și odata cu autonomizarea sudului Rusiei și a regiunii Volga.

Este interesant faptul că atât expertii pro-Kremlinul, cât și cei independenți consideră că această perspectivă este reală.

De exemplu, Andrei Movchan, directorul programului „Politica economică“ a Centrului Carnegie din Moscova, consideră că „pana la sfarsitul secolului XXI nu va mai exista o țara cu numele de ”Rusia” pe actualul teritoriu al Federatiei Ruse”.

Experții cred ca criza puterii centrale este o condiție suficientă pentru începutul prăbușirii Federației Ruse, care se va produce ca urmare a protestelor de masă din Moscova, Sankt-Petersburg, Ekaterinburg, Krasnoiarsk, Kazan …

Această dezvoltare se va accelera în cazul în care Rusia este atrasa într-un ”mare” război  împotriva Ucrainei sau in Orientul Mijlociu.

Criza economică și, odată cu aceasta, reducerea subvențiilor bugetare, activizeaza sentimentele separatiste în Caucazul de Nord.

Taierea alocațiilor bugetare va reduce la zero interesul elitelelor locale de a rămâne în Federația Rusă.

Potrivit istoricului rus Mihail Iampolski, când Putin va rămane fara bani, prima care se va dezlipi va fi Cecenia. Demersul lui Kadîrov va produce o „schimbare” tectonică în regiune.

Dagestanul, mai mare și mai puțin omogen decât Cecenia, riscă să se sparga în mai multe părți simultan.

Următoarea la coada de așteptare „pe drumul spre ieșire” va fi Siberia și regiunea Volga. Separatistii sunt activi în Urali, Extremul Orient, în regiunea Volga, Sahp (Yakutia), Kaliningrad și Karelia.

În unele regiuni ale Federației Ruse – Daghestan, Cecenia, Ingușetia, Tatarstan, Bașkortostan, Tuva – cauza separatismului va fi factorul național. În altele – Komi, Yakutia, Yamal-Nenets, Khanty-Mansiysk și districtul Taimyr – acest lucru se datorează dorinței elitelor locale de a pune stapanare pe resursele minerale locale.

De exemplu, organizația de tineret „Cuck bure” (”Lupul cerurilor”) are drept scop deschis  suveranitatea Baskortostanului.

Activitățile sale sunt susținute tacit de conducerea republicii, care respinge cererile FSB de interzicere a organizatiei.

Populația din Orientul Îndepărtat, Insulele Kurile și Kaliningrad este atrasa mai mult de China, respectiv Japonia și Germania/Polonia decât de Rusia.

În același timp, și Orientul Îndepărtat și Kaliningradul (fostul Königsberg) – sunt zone de sine stătătoare, care se pot dezvolta în afara Federației Ruse.

În ambele cazuri, elitele locale și populația sunt nemulțumite de politicile sociale și economice ale centrului. De exemplu, Orientul Îndepărtat este cea mai puțin populată regiune a Federației Ruse. În regiunile de frontieră de aici locuiesc până la 6 milioane de persoane.

În țara vecină, China, în cele trei provincii de frontieră sunt peste 100 milioane de oameni. Astfel, ca nimeni și nimic nu va împiedica China și Japonia sa ocupe rapid și cu încredere teritoriile disputate.

Printre variantele discutate de experti se estimeaza ca pe locul actualei federatii Ruse vor aparea 10-20 de noi state independente, iar o parte din teritoriu va trece sub controlul unor țari invecinate.

Dmitri Sincenko, analist Radio Liberty, crede că prăbușirea Rusiei va duce la absorbția unei parti din Siberia și Orientul Îndepărtat de catre China, regiunea de nord-vest și Sankt Petersburg vor fi transferate Finlandei, Crimeea și sudul Rusiei, în afara de republicile musulmane, se vor alipi la Ucraina.

Alipirea resturilor Rusiei la țări civilizate vecine le va permite să-și mențină stabilitatea politică și identitaea naționala, iar lumea va evita un scenariu radical. Cel mai probabil, o astfel de opțiune va fi susținută de centrele geopolitice mondiale – SUA, UE, China, Marea Britanie, Japonia.

Mai mult, ele vor deveni principalii investitori ai asimilării forțate a popoarelor fostei Federații Ruse. La urma urmei, dacă va există o întărire a sentimentelor centrifuge, jucătorii-cheie vor trebui să rezolve problema armelor nucleare rusești.

De aceea, va fi in interesul lor să atașeze teritoriile abandonate unor state puternice, înainte ca tot felul de „Ghirkini“ sa declare acolo „republici populare“, cu toate consecințele care decurg de aici.

ADDENDA:

Centrul Levada este o organizație rusă independentă, neguvernamentală , care efectuează studii și cercetări sociologice. Numit după fondatorul său, profesorul Yuri Levada (1930-2006). Centrul își urmărește istoria în 1987, când a fost înființat Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din întreaga Uniune (VTsIOM) sub conducerea academicianului Tatyana Zaslavskaya.Centrul Levada este membru al asociațiilor internaționale ESOMAR și ОIRОМ.

Experții Centrului Levada sunt adesea membri ai unor organizații precum Fundația Liberală a Misiunii, Carnegie Endowment for International Peace , Fundația Gorbaciov, Memorial , Prelegeri publice ale Proiectului Polit.ru, Școala Superioară de Științe Sociale și economice din Moscova, Centrul public AD Saharov și lecturi Chodorkovskij .

Articolele, interviurile și opiniile experților publicate de Levada-Center apar în mod regulat în mass-media internă și străină, precum Kommersant , Vedomosti , The Economist , The Wall Street Journal , The New York Times etc.

Alte publicații din presa științifică și politică socială din Rusia includ Pro et Contra , Otechestvenie zapiski , Social Studies and the Present , The New Times , Novaya Gazeta și Ogoniok . Centrul Levada este inclus în lista centrelor analitice independente din Europa publicată de Freedom House .

Datele publicate de Levada-Center au fost utilizate pentru Raportul special al economistului asupra Rusiei. Radio Free Europe / Radio Liberty colaborează, de asemenea, cu Levada-Center, care transmite săptămânal programul Opinie publică .

În Federația Rusă această organizatie a fost declarată ”agent străin”, în temeiul Legii agenților străini din 2012.

Publicitate

20/03/2022 - Posted by | ANALIZE | , , ,

Un comentariu »

  1. Bună dimineața. am citit articolul despre implozia Federațioei Ruse, cu direcții de anexare spre centre influente cum ar fi China, Japonia, Polonia, Germania și chiar Ucraina ,care este marea surpriză. Desprem Romania nu se spune nimic că s-ar putea atașa ceva din teritoriile rusești.
    Din ce înțeleg eu, unele dorințe de tip SF doresc un susccesor al Rusiei prin pomparea de teritorii în Ucraina, însemnând o resubjugare a României într-un alt context. Analiza rusească tot păgubitoare este indiferent de ce facțiune o face. Ar fi benefică o implozie a Rusiei dar nu prin promovarea Ucrainei. Nu merită nimic această țară.
    Este un articol preluat al propagandei neorusești, unei posibile reorganizări a Europei în care Romania tot păgubită rămâne

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 21/03/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: