CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

BLOOMBERG: Rusia ar putea intra săptămâna viitoare în incapacitate de plată


Foto: Preşedintele rus Vladimir Putin

Rusia se îndreaptă spre un coșmar legat de plata unor datorii de 150 de miliarde de dolari.

Economia Rusiei se clatină, rubla s-a prăbuşit şi nivelul datoriei sale este la “junk”. În continuare ar putea urma un potenţial default care ar putea costa investitorii miliarde de dolari şi ar putea bloca accesul ţării pe majoritatea pieţelor financiare, relatează Bloomberg, o agenție de știri americană fondată în anul 1981. Compania are sediul la New York city și este prezentă în 126 de țări.

Plățile obligațiunilor scadente miercuri, ar putea declanșa primul default valutar al Rusiei, de la revoluția din 1917.

Kremlinul va începe miercuri procesul de achitare a unor dobânzi în valoare de 117 milioane de dolari pentru o serie de titluri de stat, un moment cheie pentru investitorii care şi-au văzut deja valoarea plasamentelor lor scăzând masiv după invadarea Ucrainei în luna februarie.

Potrivit sursei citate, Guvernul rus susţine că va plăti întreaga datorie, deşi o va face în ruble cât timp sancţiunile impuse de Occident pentru războiul din Ucraina nu îi permite să efectueze tranzacţii în dolari.

În cazul în care nu îşi plăteşte datoria sau dacă va plăti în ruble şi nu în dolari, Rusia ar putea fi lovită de un val de default-uri pentru datorii de 150 de miliarde în valute străine pe care le au atât Guvernul cât şi companii ruse precum Gazprom, Lukoil şi Sberbank.

Un astfel de eveniment [intrarea în incapacitate de plată – n.r.] va reînvia momente întâlnite în crize precedente, inclusiv cea din 1998, când Rusia a intrat în default pentru datorii denominate în ruble. Trei ani mai târziu, o altă criză a avut loc în Argentina.

“Va fi un default monumental. În termen de dolari, va fi cel mai de impact default al unei economii în curs de dezvoltare de la intrarea în incapacitate de plată a Argentinei. În termeni largi de piaţă, este probabil cel mai resimţit default de o piaţă în curs de dezvoltare de la default-ul Rusiei în 1998”, a precizat Jonathan Prin, manager de portofoliul la Greylock Capital Associates.

Rusia este deja o paria comercială, fiind afectată de la izbucnirea războiului atât de sancţiuni, cât şi de exodul de firme străine precum Coca-Cola Co. şi Volkswagen AG. Moscova a răspuns prin controale de capital şi restricţionarea fluxurilor de bani pentru a proteja economia şi rubla.

Rubla a scăzut cu peste 35% faţă de dolar în acest an, iar bursa din Rusia este închisă de două săptămâni.

Populaţia şi firmele ruse au de înfruntat o inflaţie care accelerează către 20%. Aproximativ jumătate din rezervele Rusiei în monedă străină – în jur de 300 de miliarde de dolari -, au fost îngheţate, potrivit Ministerului rus al Finanţelor. Indiferent de politica Moscovei privind plata datoriilor externe, companiilor le va fi mai greu să îşi respecte obligaţiile în condiţiile în care cererea în scădere le afectează vânzările şi profiturile.

Din cauza sancţiunilor şi a diverselor măsuri luate de Kremlin, intrarea în incapacitate de plată a Rusiei pare să fie aproape inevitabilă, a adăugat sursa citată.

Totodată, Bloomberg prezintă trei posibile scenarii de default:

– Rusia va plăti în continuare datoria în dolari. Aceasta înseamnă că se amână pentru moment criza datoriei, cel puţin până pe 4 aprilie.

– Rusia plăteşte în ruble. Unele contracte pentru obligaţiuni prevăd o regulă care permite aceste plăţi. Totuşi, plata de miercuri nu include această prevedere şi, prin urmare, majoritatea investitorilor vor considera că este un default.

Accesul Rusiei pe piață poate fi suspendat…

Rusia nu plăteşte deloc. După o perioadă de graţie, va avea loc un default dur. Accesul ţării pe pieţe va fi suspendat până la remedierea situaţiei.

Publicitate

15/03/2022 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: