CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

REACȚIILE ISTERICE ALE AMBASADEI RUSIEI LA BUCUREȘTI


Ambasada Rusiei la Bucureşti, apel de urgenţă pentru cetăţenii ruşi care trăiesc în România

Un apel de urgenţă al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, pentru cetăţenii ruşi care trăiesc în România 

În contextul ”operaţiunii militare speciale din Ucraina”, ambasada Rusiei în România le cere cetăţenilor ruşi să semnaleze imediat, dacă au fost discriminaţi în vreun fel pe teritoriul României.

Apelul a fost publicat pe pagina de Facebook a ambasadei, vineri, 11 martie 2022.


În atenţia cetăţenilor ruşi şi a compatrioţilor ruşi care locuiesc în România! Solicităm cetăţenilor Rusiei şi compatrioţilor ruşi care au fost discriminaţi pe semne naţionale, lingvistice, culturale, religioase şi de altă natură, precum şi celor care au fost victimele actelor violente sau au primit ameninţări, să contacteze serviciile speciale pe adresa de e-mail a Ambasada: sos-ambrus@yandex.ru.

Când aplicaţi, vă rugăm să indicaţi numele de familie, numele şi modul în care vă puteţi contacta pentru asistenţă. Toate aplicaţiile vor fi luate în considerare în modul cel mai atent”, scrie pe contul de Facebook al Ambasadei Rusiei în România.

Reamintim că acum o săptămână ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, (foto) a spus într-o intervenţie la Rossia-24, că Rusia a trimis o notă către MAE prin care cerea explicaţii privind încălcări ale drepturilor cetăţenilor ruşi în România, potrivit TASS, citat de ştiripesurse.ro și https://www.monitoruldegalati.ro.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că mesajul public al ambasadei ruse în România, prin care se acuza că sunt persoane de cetățenie rusă cărora „nu li s-au respectat drepturile sociale și de proprietate”, este unul de inducere în eroare a opiniei publice și că afirmațiile ambasadei ruse sunt false – „Este o abordare incorectă”, a spus oficialul român la Digi24.

„De asemenea, constatăm în această perioadă și o serie de acțiuni, să spunem, de inducere în eroare a opiniei publice, și mă refer aici la acel mesaj public al ambasadei ruse de astăzi prin care se acuza că s-ar fi făcut un demers către Ministerul Afacerilor Externe prin care s-ar fi arătat că sunt persoane de cetățenie rusă care ar fi fost afectate de acțiuni nefondate ale autorităților române, ale altor entități din România și cărora nu le-ar fi fost respectate drepturile sociale și de proprietate. Nimic mai fals.”

Comunicatul MAE pe tema acuzațiilor ambasadei ruse

„Ministerul Afacerilor Externe confirmă primirea unei Note verbale din partea Ambasadei Federației Ruse la București (înregistrată la MAE la data de 2 martie), prin care aceasta din urmă informează asupra unor „acțiuni nefondate” nespecificate prin care s-ar fi încălcat „drepturile sociale și de proprietate” ale unor cetățeni ai Federației Ruse rezidenți în România. Ambasada solicita MAE luarea de măsuri pentru încetarea și prevenirea acestor acțiuni. Nota în cauză nu prezintă caracteristicile unei note de protest.

Întrucât Nota verbală respectivă nu conținea niciun fel de informație concretă privind cazuri de încălcări, MAE a solicitat telefonic imediat Ambasadei Federației Ruse, în dimineața zilei de 2 martie 2022, prezentarea unor exemple sau date care să ajute la înțelegerea situației și la stabilirea eventualelor demersuri necesare. Până la acest moment, precizările solicitate nu au fost primite la MAE.

Distinct de cazul de față, MAE informează că a primit anterior, printr-o Notă verbală a Ambasadei Federației Ruse, o solicitare de sprijin pentru facilitarea accesului în România al unor transportatori de mărfuri înregistrați în Federația Rusă, în tranzit din Ucraina spre terțe destinații. În acest caz, conform practicii obișnuite, MAE a informat prompt autoritățile de resort pentru dispunerea demersurilor necesare și acordarea întregului sprijin.

În concluzie, MAE nu deține date concrete despre situația semnalată de Ambasada Federației Ruse.

MAE consideră că demersul Ambasadei, realizat în parametrii generali și fără oferirea de exemple concrete și probe care să susțină afirmațiile în cauză, precum și menționarea lui în mass-media de către reprezentanții misiunii diplomatice ruse sunt de natură să inducă în eroare opinia publică.”

14/03/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: