CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: UN ISTORIC CURAJOS NE SPUNE O ALTFEL DE ISTORIE A RELAȚIILOR DINTRE ROMÂNI ȘI UCRAINENI


Prozator, doctor în istorie, eseist şi, peste toate, un grăitor în adevăr, vulcanic în manifestare, statornic în idee, Gică Manole este ceea ce astăzi se poate numi – uneori şi, din păcate, cu iz peiorativ – un naţionalist, scrie https://stiri.botosani.ro/un-botosanean-pe-zi/gica-manole.

El nu trebuie răscolit, scotocit, provocat. E de ajuns să îl ascultăm. Să aşteptăm să se manifeste, să rostească şi să umple în adevăr golurile şi găoacele timpurilor pe care cu tot mai multă neîncredere şi teamă le străbatem.

Într-o dezbatere de idei, Gică Manole este cel care aduce argumente, reclădeşte contextul istoric într-un limbaj plastic, autentic şi cu lux de amănunte, porneşte cruciade în numele adevărului, chiar şi atunci când el, adevărul, scoate la iveală eroi vulnerabili, cu greşeli şi păcate izvorâte din mândrii sau justificate furii omeneşti.

Este născut la 22 aprilie 1953, în Havârna, judeţul Botoşani, din părinţii Cozma şi Zamfira. Urmează cursurile primare la Şcoala Generală Tătărăşeni, iar cele liceale la Darabani. În anul 1972 devine student al Facultăţii de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, susţinând licenţa cinci ani mai târziu, în 1977.

În 2004 se înscrie la studii doctorale, la aceeaşi facultate, pe care le finalizează în anul 2011, cu susţinerea publică a tezei „Titu Maiorescu – omul politic”, obţinând titlul de doctor în istorie, cu calificativul Magna Cum Laudae.

Este distins cu Diploma de Onoare din partea Societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuţi (Ucraina), pentru merite deosebite în sprijinirea culturii româneşti din nordul Bucovinei.

În acest videoclip, istoricul român Gică Manole vorbește despre relațiile dintre popoarele român și ucrainean și despre istoria comună, așa cum foarte puțini istorici au curajul să o facă.

Să sperăm că macar acum, când Ucraina trece prin suferințe și primejdii de nedescris în urma agresiunii barbare rusești, vecina noastră își va schimba atitudinea disprețuitoare față de românii pe care o istorie tragică i-a lăsat împreună cu pământurile strămoșești sub stăpânirea ei.

Publicitate

11/03/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. DOMNUL GICA MANOLE UN ADEVAFRAT ACADEMICIAN AL ADEVARULUI ISTORIC.respect !!

    Apreciază

    Comentariu de ciclop | 21/04/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: