CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Războiul din Ucraina: Vladimir Putin a pariat totul și a pierdut


Războiul din Ucraina: Vladimir Putin a pariat totul și a pierdut

Până în momentul în care în primele ore ale zilei de 24 februarie, Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă asupra Ucrainei, acesta părea că a câștigat confruntarea cu Occidentul. El obligase Statele Unite și Europa să-i ia în serios cererile; a experimentat plăcerea de a fi tratat ca liderul unei mari puteri; și a reușit chiar să intimideze ucrainenii, statele vecine ale Rusiei și lumea în general.

Tot ceea ce trebuia să facă pentru a-și consolida victoria a fost să recunoască independența așa-ziselor republici separatiste din Donbas, să accepte faptul că șansele Ucrainei de a adera la NATO erau nule și să continue acțiunile subversive împotriva Ucrainei așteptând ca, mai devreme sau mai târziu, această țară să se întoarcă înapoi pe orbita Rusiei.

Numai că, el a ales să distrugă totul invadând Ucraina, scrie https://www.atlanticcouncil.org.

Peste noapte, Rusia a devenit un stat paria, iar Occidentul a impus deja o gamă extinsă de sancțiuni și sunt așteptate și mai multe.

Opinia publică internațională a condamnat aproape în unanimitate războiul de agresiune al lui Putin, iar mii de cetățeni ruși și-au exprimat opoziția față de război prin demonstrații și petiții.  

Cel mai important, ucrainenii au ripostat, cu înverșunare și este foarte probabil că Putin nu se aștepta la asta.

În anunțul său inițial, în care pretindea că ar fi vorba de o „operațiune militară specială” și nu de o invazie, Putin le-a cerut soldaților ucraineni să depună armele, nu din preocupare pentru viața lor, ci pentru că el credea cu adevărat că aceștia vor fi fericiți să facă acest lucru.

Dar soldații ucraineni nu au fost fericiți să se predea și nici și nu au făcut-o.

În schimb, au provocat pierderi grele forței ruse de invazie și au uimit lumea cu curajul lor.

Acum ucrainenii din întreaga țară, s-au adunat în jurul drapelului, zeci de mii s-au oferit voluntari pentru unitățile de apărare teritorială, mult mai mulți au donat sânge, iar alții și-au predat economiile pentru a ajuta la finanțarea apărării țării.

Un val nemaiîntâlnit de fervoare patriotică a cuprins Ucraina.  

Națiunii ucrainene i s-au alăturat conaționalii din diaspora, care au organizat mitinguri și strângeri de fonduri pentru patria lor, considerându-se acum parte dintr-o națiune ucraineană modernă, pe cât de diversă, pe atât de unită în opoziția sa față de Putin și tot ceea ce reprezintă el, și anume dictatura și robia.

Ucrainenii au demonstrat că își iubesc țara și că sunt dispuși să se sacrifice pentru ea.

Spectacolul dramatic de unitate în timp de război și de forță națională a ucrainenilor este excepțional de incomod pentru Putin.

În încercările sale din ce în ce mai stânjenitoare de a-și justifica războiul, conducătorul rus a pretins că luptă împotriva unei adunături de „fasciști”, „naziști” și „dependenți de droguri”, care nu reprezintă pe nimeni, decât propriile lor interese și „stăpânii lor occidentali.

Putin a declarat război unei națiuni cu peste 40 de milioane de oameni dintr-o țară de mărimea Franței, hotărâtă să nu cedeze.

Opțiunile lui sunt acum în totalitate proaste. El ar putea încă să distrugă Ucraina și să comită un genocid masiv împotriva locuitorilor săi, dar chiar și cei mai nebuni dintre imperialiștii ruși, s-ar opune probabil ideii comiterii celei mai colosale atrocități din istoria omenirii.

De ce s-a comportat Putin atât de stupid? Un răspuns ar putea fi acela că este posibil să fi pierdut legătura cu realitatea, după ce s-a ascuns de teama COVID-19 timp de doi ani într-un buncăr .

O altă explicație ar putea fi aceea că, în fața lui, ca șef incontestabil al Kremlinului de mai bine de două decenii, consilierii săi sunt reticenți să spună adevărul, temându-se că îl pot supăra.

Recenta reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei a revelat o dinamică a puterii periculos de disfuncțională din Kremlin, cu un Putin singur pe un scaun asemănător unui tron, în timp ce slujitorii săi stăteau la distanță în sala vastă, ca niște școlari.

O altă posibilitate este că el a acceptat complet narațiunile de propagandă istorică imperială și sovietică rusă care, în mod tradițional, îi trimit pe ucraineni undeva între inexistență, sau la statutul de frate mai mic subordonat Rusiei.

Este foarte posibil ca această ideologie să-l fi orbit pe Putin și pe mulți dintre susținătorii săi, negând realitatea unei națiuni ucrainene cu propriile sale interese și cultură.

Prin urmare, Putin a pierdut. Sigur, Ucraina și ucrainenii vor suferi teribil de pe urma invaziei sale criminale, dar vor supraviețui și vor rezista ca o națiune puternică și modernă.

În schimb, acest război fără sens îl va confrunta pe dictatorul de la Kremlin cu un viitor incert.

Publicitate

11/03/2022 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: