CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

În plin război dus de Putin în Ucraina, Japonia cere din nou Rusiei să-i retrocedeze insulele Kurile de Sud, anexate la sfârșitul celui de – Al Doilea Război Mondial


Guvernul japonez și-a reînnoit pretențiile într-o dispută teritorială cu Rusia privind Insulele Kurile de Sud din Pacific în plin război declanşat de Putin în Ucraina, relatează agenția dpa, și https://www.jurnal.md/ro/news

În timp ce Japonia revendică insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai, Rusia pretinde suveranitatea asupra întregului lanț de insule. 

Autoritățile japoneze s-au abținut să folosească termenul „ocupate” în ultimii ani, preferând să spună că „aceste insule sunt acoperite de suveranitatea japoneză”. 

Acum, Japonia cere iar Rusiei insulele Kurile de Sud în plin război dus de Putin în Ucraina. ”Sunt ocupate de ruși” – Profimedia

Rusia a ocupat partea de sud a Insulelor Kurile, ceea ce contrazice dreptul internațional, a declarat directorul Departamentului Europa al Ministerului de Externe japonez, Hideki Uyama, în timpul dezbaterilor de luni din parlament. „Teritoriile sunt ocupate de Rusia și credem că acest lucru contrazice dreptul internațional”, a spus oficialul.

Ministrul de Externe al Japoniei Yoshimasa Hayashi a descris marți cele patru insule ca fiind o „parte integrantă” a Japoniei, a informat cotidianul japonez Sankei Shimbun.

Anterior, premierul Fumio Kishida a folosit și el această formulare. Având în vedere războiul Rusiei în Ucraina, guvernul japonez revine la limbajul pe care predecesorul lui Kishida, Shinzo Abe, l-a evitat timp de 10 ani, în speranța că va ajunge la un acord cu președintele rus Vladimir Putin.

Arhipelagul, disputat de zeci de ani, se află între Peninsula Kamchatka a Rusiei și insula principală din nordul Japoniei, Hokkaido. Japonia a pierdut insulele după războiul cu Uniunea Sovietică la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Guvernul de la Tokyo revendică insulele Etorofu sau Iturup în rusă; Kunashiri sau Kunashir; Shikotan și grupul Habomai pe linia de despărțire dintre Marea Okhotsk și Oceanul Pacific.

Propunerile Rusiei de a returna inițial două dintre cele patru insule aflate în litigiu, ca un fel de soluție provizorie, au fost respinse.

În timpul mandatului său, fostul premier japoney Shinzo Abe renunțase la sintagma „parte integrantă” a Japoniei, pentru a semnala o poziție mai flexibilă în disputa cu Rusia în speranța unei înţelegeri istorice.

Renunţarea la această expresie în discursul lui Shinzo Abe, semnalează acum că Japonia a abandonat această speranță.

Fapt este, că acest diferend continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două țări care, din punct de vedere tehnic, sunt încă în stare de război. 

Întrebarea care se pune este dacă Japonia, un aliat tradițional al SUA, încearcă să profite de războiul ruso-ucrainean, pentru a-și recupera teritoriile din ghearele Rusiei? Rămâne de văzut.

Publicitate

09/03/2022 - Posted by | POLITICA | , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Toată lumea încearcă să profite și mă refer la fostele imperii destrămate. Se poate include alături de Japonia și Turcia și Austria, care toate ar avea ceva de revendicat de la Rusia și nu numai de la ea. Toate aceste revendicări deși conțin sau fac uz de un anumit drept istoric pot conduce la al treile război mondial. Desfacerea ordinii statale existente până în prezent înseamnă un preț enorm pentru întreaga umanitate și normal apare întrebarea logică; cu ce preț? Dacă am învățat să fim oameni ai civilizației postmoderniste, inițierea unui conflict este o rușine enorm de mare care poate demonstra că este posibil ca umanitatea să nu fi priceput nimic din tragediile anterioare.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 09/03/2022 | Răspunde

  • Granițele pot fi revizuite cu acordul părților, nu pe calea recurgerii la forța armată.
   Asta face Japonia de la sfârșitul războiului mondial in 1945 si pana azi, cere să-i fie retrocedate prin trattive de cvătre Rusia cele 4 insule.. La un moment dat Rusia a propus Japoniei să împartă pe din două cu japonezii acest teritoriu pe care îl anexase Rusia lui Stalin. Asta înseamnă că rușii recunoșteau cel puțin in parte drepturile Japoniei asupra acestor insule care sunt considerate leagănul, vatra poporului nipon.
   Unde mai pui că URSS avusese cu Japonia un tratat de neagresiune pe care cele două parti l-au respectat scrupulos.
   La 13 aprilie 1941, președintele Consiliului Comisarilor Poporului din URSS, Comisarul Poporului pentru Afaceri Externe Viaceslav Molotov și Ministrul de Externe japonez Yosuke Matsuoka au semnat la Moscova Pactul de Neutralitate sovieto-japonez.

   Părțile s-au angajat să mențină relații pașnice și de prietenie, să respecte reciproc integritatea teritorială. Textul spunea că, dacă o parte ar fi „obiect al ostilităților” de către terțe puteri, cealaltă parte ar rămâne neutră. Se prevedea ca tratatul să rămână în vigoare timp de cinci ani, iar dacă niciuna dintre părți nu l-ar denunța cu un an înainte de expirarea acestei perioade, acesta s-ar considera prelungit automat cu încă cinci ani.

   Ulterior, situația militară din Europa și Orientul Îndepărtat s-a schimbat dramatic. La 5 aprilie 1945, Comisarul Poporului pentru Afaceri Externe al URSS Vyacheslav Molotov l-a primit pe ambasadorul Japoniei în URSS, Naotake Sato și i-a făcut o declarație despre denunțarea pactului de neutralitate dintre URSS și Japonia.

   La 9 august 1945,URSS a anunțat oficial că se consideraă în război cu Japonia și a ocupat Kurilele .. Mai contează că nu a fost respectată de către URSS clauza din tratatul cu Japonia care prevedea că denunțarea lui trebuia notificată cu un an înainte?
   Japonia se află teoretic și astăzi în stare de război cu Rusia, intrucât nu a fost semnat după război intre cele doua țări,nici un tratat de pace.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 09/03/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: