CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

BASARABIA și teama de România„Cele două milioane de români (din Basarabia, n.n.) au adunat în curgerea veacurilor mai multe si mai frumoase comori decît nouăzeci de milioane de ruși vor putea sa adune cândva.”

(Mihai Eminescu, „România în lupta cu panslavismul”, Timpul, iunie 1878).

Personal, cred ca Transnistria va ramâne la R.Moldova, chiar dacă Rusia se va întări în Ucraina, pentru că importanța Transnistriei va scădea, si oricum, măcar atât trebuie sa stie rușii: ca nu pote sa tot ia, fără să dea nimic în loc.

Având deocamdată controlul aproape absolut al Marii Negre prin prezența militară masivă din Crimeea, si controlul Caucazului, știind ca republica Moldova este luata sub aripa de UE, SUA si NATO, deținerea in continuare a controlului asupra Transnistriei ar putea aduce asupra Rusisi presiuni pe care nu le va putea suporta.

Mai ales că, din toata Uniunea Europeana, Germania este de departe cea mai alergică și refractară la existența unei „găuri negre” la granița Uniunii, controlată de Rusia.

Asa cum am afirmat de atatea ori, a crescut enorm importanta geopolitica a republicii Moldova (Transnistria inclusă) pentru UE, SUA si NATO, si a intarit pe masura rolul de vector euroatlantic al României, de la Marea Neagră.

România este aliat strategic cu SUA, iar susținerea SUA oferă României cea mai mare libertate de a se implica in problemele importante ale politicii internationale o dovadă fiind Strategia Nationala de Apărare, prin care România poate lansa atacuri militare preventive.

Crește rolul României între Germania, SUA si Rusia, iar arta consacrat românească de a face politică pe sârmă va fi din nou la inălțime.

Totul va depinde de cum se va gestiona si rezolva problema Transnistria – Moldova – Romania.

Duetul SUA – UE are interes puternic de a aduce securitate deplina a coridorului energetic Romania – Marea Neagra – Georgia – Azerbaidjan – Marea Caspica – Kazahstan, si a coridorului strategic Marea Neagra – Marea Baltică.


Cunoscutul geopolitician rus Aleksandr Dughin, un apropiat al lui Putin, pune in raspunderea României impărtirea geopolitică mondiala în multipolară si unipolară.

Si anume, daca impreuna cu Bulgaria , a ales alianța cu SUA, pe post de cordon sanitar intre UE (Germania) si Rusia, lumea va fi unipolara, cu centrul în SUA:
„In consecinta, alegerea geopolitica a Romaniei este urmatoarea: fie de partea continentalismului, ca tara cu o veche identitate europeana, fie atlantistă, indeplinindu-si astfel rolul de „cordon sanitar” in favoarea SUA.

Prima optiune implica, printre altele, edificarea unei politici amicale fata de Rusia, in timp ce a doua inseamnă nu numai orientare anti-Rusia, ci si o discrepanță față de geopolitica continentalistă a Europei inseși, fapt ce duce la slabirea suveranitatii europene in favoarea SUA si a lumii unipolare. Aceasta alegere geopolitica conferă Bucurestiului cea mai mare libertate de a se implica in problemele importante ale politicii internationale.” (Alexandr Dughin, „Geopolitica Romaniei”, Moscova, 01.10.2009)
Se pare că deja, Romania a ales. Se mai intreaba cineva de ce am optat pentru avioanele F-16? Din acelasi motiv pentru care am acceptat amplasarea a doua baze militare americane si amplasarea scutului anti rachetă.

Dughin scoate din ecuație Polonia, deoarece este o țară profund catolică. In plus, România e singura țară capabilă de mediere între lumea ortotoxa, estică, si cea catolica, vestică.

Pozitie scoasa in evidenta de altfel de vizita la Bucuresti a papei Ioan Paul al II-ea, prima vizita a unui papă intr-o tara ortodoxă.
Parintele Dumitru Staniloaie, unul din cei mai mari teologi ai Europei secolului XX, a spus mai limpede:
„Ortodoxia românească uneste luciditatea latină a catolicismului si intelegerea rațională a realului, proprie Occidentului, cu sentimentul tainei nepatrunse a existenței, propriu popoarelor din Răsăritul Europei.”

Faptul ca am fost primii crestini din Europa, ca suntem singurii care am pastrat crestinismul in varianta sa originară, si ca vorbim o limba romanica, sunt alte argumente forte ale ecumenismului romanesc, mai spunea părintele Staniloae!
(Sunt deci evidente motivele „geloziei” patriarhiei de la Moscova pe ortodoxia romaneasca: ecumenismul nostru este unul natural, pe când cel rusesc este unul forțat, agresiv, primitiv. Iar reactivarea Episcopiei Dubăsarilor și a toata Transnistria a iritat la culme Moscova, care nu intelege si nu accepta cursul firesc al istoriei. Inca.)

Si, mai spune, Dughin:
„Desi o tara mica din estul Europei, Romania a avut in plan intelectual o contributie semnificativa la civilizatie, comparabila cu aceea a natiunilor europene mari, aproape depasindu-le. Aceasta caracteristica a intelectualismului romanesc reflecta spiritul gandirii europene, indisolubil legat de spiritul traditiei, avandu-si originile cu sol, radacini si tendinte, in Antichitate, cat si in eternul Orient european ortodox, ramas neschimbat.”
„Identitatea romaneasca face in acelasi timp o simbioza intre vectorii civilizatiei, de Vest si de Est, fara a evidentia, in final, pe niciunul dintre acestia. In aceasta consta unicitatea Romaniei ca societate, ca tara, si a romanilor ca popor.”

Faptul ca un geopolitician de marca, rus, acorda atata importanta Romaniei, nici nu ar trebui sa ne mire prea mult! In ultimele sute de ani, trei mari imperii au „gravitat” in jurul Romaniei: imperiul Austriac, imperiul Rus, si imperiul Otoman. Si tot timpul au tratat Romania ca pe un ax, care trebuie sau nu scos. Tot timpul au fost tentate , dar niciodata nu au avut curajul sa-si duca pana la capat pornirea : scoaterea Romaniei de pe harta cu siguranta ar fi provocat dezechilibre prea mari pentru a putea fi suportate de vreun imperiu!

Totusi, au avut o principala grija aceste imperii, tot timpul: sa nu fie niciodata prea multi romani la un loc. Ei bine, se pare ca acum este nevoie de cat mai multi romani la un loc: noile echilibre globale de putere obliga la aceasta.

Este clar ca Basarabia este importantă pentru ca nici unul din vecinii noștri nu agreează o Românie mai puternică în mijlocul lor. Faptul că lacul de romanitate se poate transforma într-o mare, in mijlocul oceanului slav, le da mari motive de ingrijorare.

Ca sa nu mai pomenesc de Ungaria. Si asta pentru ca toti vecinii au pamanturi romanesti si populații românești smulse de la noi de-a lungul istoriei, si alipirea Basarabiei ar crea un precedent periculos pentru ei.

Atat doar că, spre deosebire de cazul reunificarii Germaniei, cand Franța și Marea Britanie s-au opus pe față, oficial, vecinii nostri nu au acest curaj. Probabil pentru ca stiu ei de ce.
Singurii care ne susțin sunt SUA si UE – Germania, pentru ca România este singura țară din zona capabilă sa proiecteze vectorul euroatlantic la Marea Neagra Extinsă.

Puternica campanie anti România, promovată în unele medii europene ilustrează de fapt teama de o Românie puternică. Dupa coordonarea, amploarea si intinderea campaniei, comanda venea de foarte sus. Deci teama de Romania a ajuns la altitudini mari.Daca am fi slabi, nu ne-ar băga nimeni în seamă…


Otto von Bismarck, ”cancelarul de oțel”, cel care a unificat pentru prima data poporul german într-un singur stat, spunea cu privire la România:
„La 1866 aveam putința sa o zdrobesc, dar m-am ferit chiar de a o jigni prea mult, fiind un stat cu menire de a civiliza si de a menține ordinea, el merită sa fie susținut, iar nu distrus.

Viitorul României stă în munca ei spre a trage folos din avutiile imense ce poseda. Interesul va este a deveni un stat puternic la Marea Neagra, a avea un port important ca Odesa si vot preponderent la Constantinopol.

Nu uitați insemnătatea Mării Negre, căci de acolo incepe cheia Dardanelelor. Independența o aveti; cu Occidentul sunteti in legatură directă; Orientul va este deschis. Deveniți dar de acum un element de producțiune; deveniți un element de civilizațiune, de ordine si prin aceasta veti ajunge a domina Peninsula Balcanică. Va trebuie insă, pentru a ajunge la acest tel, seriozitate, munca onestă.”

Foto: Aleksandr Gelievici Dughin (nascut 7 ianuarie 1962) este un geopolitician, filosof, sociolog si politician rus. El militeaza pentru o lume multipolară, pentru crearea unui suprastat eurasiatic, format din UE, Rusia, Asia Centrala, care să se opună hegemoniei americane și care să formeze un pol de putere continentala care sa se opuna puterii maritime. Dorește ca România să fie prietenă a Rusiei, deoarece este „o tară ortodoxă, cu o misiune metafizică și o responsabilitate sporită pentru soarta Europei.”

A scris mai multe carți de geopolitică, dintre care cea mai importantă este „Fundamentele geopoliticii”, 1997.


Sursa: Articolul ”Basarabia, Valea Fergana si teama de Romania”de Virgiliu Culiceanu, publicat de http://cristiannegrea.blogspot.com.

09/03/2022 - Posted by | analize | , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Bun articol. Dacă am avea o politică de oameni responsabili, cum a fost Titulescu și alți politicieni extraordinari care erau intelectuali de elită, poate vom reuși mai mult pentru România și chiar pentru stabilitatea euro-atlantică. Dumnezeu să ne ajute și noi să ne dorim să facem asta. În cazul acesta ortodoxia ajută mult sau foarte mult și ca țară majoritar ortodoxă șă devenim un mic centru bizantin de stabilitate

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 09/03/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: