CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Atacul armatei ruse în Ucraina analizat de publicația Le Figaro


HARTĂ Războiul din Ucraina după cinci zile: Cum arată avansul rușilor pe hartă și în ce orașe se duc cele mai mari bătălii – HotNews.ro.

Rezistența ucraineană

În armata ucraineană, echipamentele de origine sovietică sunt în mare măsură asemănătoare cu cele folosite de ruși, dar sunt totuși mai puțin eficiente, Moscova lansându-se într-o modernizare majoră a forțelor sale armate la sfârșitul anilor 2000.

Pe de altă parte, Kievul se poate baza pe Vest. armament furnizat din 2014, în special rachete antitanc portabile Javelin sau rachete antiaeriene portabile deosebit de formidabile Stinger. De asemenea, observăm că turelele tancurilor rusești T-72 sau T-90 sunt echipate cu cuști „ anti-Javelin ” a căror eficacitate este totuși destul de relativă.

De joi, pe Web abundă imagini cu vehicule blindate rusești carbonizate (faptul fiind valabil și pentru vehiculele blindate ucrainene).

De asemenea, ucrainenii s-au dotat recent cu drone de luptă turcești Bayraktar TB2 a căror eficacitate a fost dovedită în Siria, Libia și, mai recent, în Nagorno-Karabakh.

Utilizarea lor în ultimele zile a fost documentată și videoclipurile arată atacurile efectuate cu succes asupra mai multor convoaie rusești, inclusiv în această duminică al unui sistem antiaerian Buk-M1 care a fost distrus înainte ca acesta să poată reacționa.

„ Apărarea aeriană a Ucrainei încă funcționează, deși a fost afectată de atacurile aeriene. Au încă avioane care interzic accesul la avioanele rusești ”, a asigurat vineri un înalt oficial al Pentagonului. În plus, capacitățile de „ comandă și control ” ale armatei ucrainene „ sunt intacte ”, a spus el.

Așadar armata ucraineană nu a fost „ decapitată ”, așa cum demonstrează în mod clar rezistența sa care continuă cu vi9goare și vulnerabilitatea trupelor rusești care înaintează vizibil fără sprijin aerian sau mijloace adecvate de recunoaștere.

Cu toate acestea, situația s-ar putea schimba, întrucât Ministerul rus al Apărării a susținut luni că are„ supremația aeriană ” asupra întregii Ucraine, după distrugerea sistemelor ucrainene Buk M-1, S-300 și a cinci avioane de luptă.

Sprijinul logistic pare să fie deosebit de deficitar și pe partea rusă, o problemă tradițională pentru această armată, cu o linie a frontului în expansiune și cu un control relativ al zonelor ocupate.

Victoria inevitabilă a rușilor?

Informațiile trebuie desigur tratate cu prudență, deoarece este dificil de evaluat cu adevărat situația la fața locului, iar imaginile publicate pe rețelele de socializare pot produce un „ efect de mărire ” înșelător, în timp ce de ambele părți abundă comunicatele de război, menite să încurajeze trupele și civilii și să demoralizeze adversarul .

În plus, faptul că „ rușii nu au reușit să cucerească orașele nu ar trebui folosit ca măsură a succesului operațional sau eșecului rusesc până în prezent, deoarece acesta nu pare să fi fost obiectivul operațional principal în această etapă a războiului ”,comentează pe Twitter Franz-Sefan Gady, cercetător la IISS britanic.

Obiectivul Rusiei pare să fie să se grăbească spre Kiev, apucând răscruce de drumuri cheie în altă parte și ocolind marile orașe ”, confirmă Michael Kofman, director de studii rusești la think tank-ul american CNA.

Washingtonul a estimat duminică că Rusia ar fi dislocat în Ucraina doar două treimi din forțele pe care le-aconcentrat la granițele țării. „ Situația s-ar putea schimba. S-ar putea schimba foarte repede ”, a subliniat deja vineri seara Pentagonul.

Rusia a desfășurat în ultimele săptămâni peste 150.000 de soldați care formează aproximativ 150 de „ grupări tactice de luptă” (BTG în rusă) – unități mecanizate, autonome, modulare și mobile, vârfuri de lance ale operațiunilor.

Pe Twitter, istoricul Michel Goya, fost colonel în marina franceză, a declarat sâmbătă că „ durata asediului Kievului (principalul obiectiv al rușilor) va depinde în întregime de motivația forțelor ucrainene, dar că rezultatul e inevitabil ”.

Pe „ termen mai lung ” și pe întreg teritoriul țării,”principala necunoscută constă în capacitatea „batalioanelor de voluntari” de a se structura într-o forță de gherilă pe termen lung și de a face din Ucraina o capcană pentru Vladimir Putin ”, conchide Michel Goya.

Publicitate

01/03/2022 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: