CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PROPAGANDA IMPERIALĂ RUSĂ ÎMPROAȘCĂ MINCIUNI ÎN MASS MEDIA: ”Suplimentarea forțelor NATO în România e aberantă întrucât Rusia nu amenință pe nimeni”


Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în timpul unei conferințe de presă anuale a ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Moscova, Rusia, 14 ianuarie 2022
©EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV  |   Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în timpul unei conferințe de presă anuale a ministrului rus de externe Serghei Lavrov la Moscova, Rusia, 14 ianuarie 2022

Suplimentarea forțelor NATO în România este aberantă, întrucât Rusia nu intenționează să atace alte state și promovează pacea, potrivit purtătoarei de cuvânt al MAE rus, evocată de publicația https://www.veridica.ro/ro/stiri-false/fake-news.

Aceasta a ignorat tocmai motivul consolidării prezenței NATO în Est – politica agresivă a Moscovei.

ȘTIRE:  „Argumentele NATO, invocate pentru consolidarea prezenței în Europa de Est, inclusiv prin desfășurarea a unor grupuri de luptă în România sunt aberante, Rusia nu intenționează să atace pe cineva, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

[…]

“Militarizarea regiunii Mării Negre, e o veche inițiativă a NATO. Intenționează oare alianța să transforme această regiune cu adevărat pașnică de cooperare într-o arenă pentru bătăliile geopolitice, de rivalitate… Concentrarea militară a blocului Nord-Atlantic este justificată de o imaginară amenințare rusească. Din câte înțeleg, inclusiv și această isterică din ultimele săptămâni la fel este legată cu o prezența forțelor rusești în apropiere de frontiera rusească care determină alianța să se apere […]Rusia nu amenință statele NATO, nu intenționează să le atace, precum nu intenționează să atace și alte state. Promovăm o politică de pace, ne pronunțăm pentru păstrare a păcii, pacea este una din principalele valori ai țării noastre, în special pe teritoriul țării noastre”, a subliniat ea.

NARAȚIUNI: 

1. Nu există vreo amenințare din partea Rusiei care să justifie consolidarea prezenței NATO în România.

2. NATO vrea să militarizeze Marea Neagră.

3. Rusia nu amenință statele NATO și nu intenționează să atace o altă țară.

4. Rusia promovează pacea.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Rusia a mobilizat, începând cu sfârșitul anului 2021, efective semnificative și tehnică de luptă în jurul Ucrainei – la Marea Neagră și în Crimeea ocupată, de-a lungul frontierei ruso-ucrainene și în Belarus. Această postură agresivă a fost dublată de revendicări ultimative ale Moscovei, care vrea garanții că NATO nu va primi vreodată Ucraina în rândurile sale, dar și că Alianța își va retrage, practic, forțele din statele membre ex-comuniste.

Agresivitatea Rusiei în regiune nu este un fenomen nou. În 2007 a lansat un atac cibernetic masiv împotriva Estoniei, în 2008 a invadat Georgia, în 2014 a invadat și anexat peninsula ucraineană a Crimeii. Agresivitatea Rusiei a generat îngrijorări în rândul statelor NATO, mai ales începând cu 2014.

Țările membre ex-comuniste sau ex-sovietice, care au o experiență istorică nefastă cu Rusia, mai întâi cu Imperiul Țarist, apoi cu URSS, care le-a impus regimuri totalitare comuniste și a menținut, în multe dintre ele, și contingente militare, au solicitat consolidarea flancului estic al Alianței Nord-Atlantice. Una dintre măsurile luate de NATO a fost formarea a patru grupuri de luptă în Polonia și statele baltice, ale căror efective totale se ridică la aproximativ 4500 de militari.

Actuala criză de la granițele Ucrainei a determinat Alianța să își consolideze și mai mult forțele din flancul estic. Statele Unite, principala putere militară NATO, au trimis cele mai importante efective suplimentare, câteva mii de militari dintre care o mie în România, în Task Force Cougar. Este vorba de o detașare temporară, așa că în cadrul Alianței s-a pus problema formării unui grup de luptă, similar cu cele din Polonia și statele baltice, care să fie prezent permanent în România; Franța s-a oferit să conducă respectivul grup.

OBIECTIV: Să victimizeze Rusia, prezentând-o ca o țintă a agresivității NATO. Să submineze măsurile NATO de consolidare a flancului estic.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: „Mobilizarea forțelor rusești în preajma Ucrainei reprezintă o amenințare și pentru state membre NATO dat fiind că un conflict în Ucraina ar putea să le afecteze și lor securitatea, fie și indirect, prin valurile de refugiați. Rusia a avut însă un comportament agresiv și față de state membre NATO – campanii de dezinformare și fake news și tentative de amestec în procesele electorale, toate menite să îi destabilizeze intern, hărțuieli constante ale avioanelor și navelor NATO din Marea Baltică și Marea Neagră, o retorică dură față de Alianță etc.

Oficiali ruși au spus de-a lungul timpului că România poate fi o țintă a Rusiei întrucât găzduiește scutul anti-rachetă, Moscova. În plus, statele din regiune, care au experiența agresivității istorice a Rusiei, sunt în mod real îngrijorate atunci când, nu departe de granițele lor, Rusia mobilizează forțe atât de importante.

Afirmațiile privind militarizarea regiunii Mării Negre de către NATO sunt, de asemenea, false. Prezența forțelor NATO la Marea Neagră este puternic limitată de Convenția de la Montreaux. Potrivit acesteia, statele care nu sunt riverane Mării Negre pot trimite simultan în Marea Neagră doar un număr limitat de nave și pentru o perioadă limitată de timp. Din statele NATO riverane, România și Bulgaria nu au reușit să își modernizeze suficient marina de război. În ceea ce privește țările care nu sunt membre NATO, Rusia a distrus, practic, în 2008 și 2014, marinele militare ale Georgiei și Ucrainei. Rezultatul este că Rusia este puterea dominantă la Marea Neagră și ea e cea care a militarizat această regiune.

În ceea ce privește asigurările Rusiei că nu intenționează să atace această țară și promovează pacea, este de notat că, în spațiul ex-sovietic, Rusia a dus campanii brutale împotriva rebelilor islamiști ceceni, distrugând practic Groznîi, a intervenit în 1992 alături de forțele separatiste din Transnistria, a purtat războaie împotriva Georgiei și Ucrainei. Moscova sprijină, totodată, entități separatiste în trei state independente – Republica Moldova, Georgia și Ucraina – și menține și contingente militare în acestea. Rusia este, totodată, prima țară europeană care a invadat, după Al Doilea Război Mondial, o altă țară de pe continent și i-a capturat o parte din teritoriu.

SÂMBURE DE ADEVĂR: NATO ia în calcul formarea unui grup de luptă permanent în România; acesta ar fi similar cu cele patru existente în Polonia și țările baltice, care au fiecare în jur de o mie de militari.

Publicitate

27/02/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: