CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Zbigniew Brzezinski, fostul consilier fostul consilier de securitate națională al președintelui american Jimmy Carter, explică motivele obsesiei Rusiei față de Ucraina



 

De ce este Rusia obsedată de Ucraina?

Chiar dacă a apărut în 1997, „Marea tablă de șah”, cea mai importantă carte de geopolitică scrisă de Zbigniew Brzezinski, fostul consilier de securitate națională al președintelui Jimmy Carter, oferă încă răspunsuri la întrebări actuale.

De pildă, de unde vine obsesia Rusiei față de Ucraina?

Pentru publicul larg, ceea ce se întâmplă acum în apropierea graniței estice a României poate părea greu de înțeles.

Cu trupele masate la frontiera ucraineană, președintele Rusiei amenință Occidentul cu represalii militare dacă nu va primi garanții ferme că Ucraina nu fi niciodată membră NATO, iar organizația nord-atlantică își va retrage forțele din țările care au aderat după 1997 (deci inclusiv România și Bulgaria), notează hotnews.ro, într-un articol evocat de https://www.timpul.md.

Pentru Ucraina, o țară care și-a trecut în Constituție aderarea la UE și la NATO, amenințările lui Putin nu reprezintă o surpriză.

Rusia a ocupat deja Peninsula Crimeea în 2014 și tot de atunci duce un război împotriva statului ucrainean prin intermediul separatiștilor pro-ruși din Donbas.

Pentru restul lumii însă, această obsesie a lui Putin pentru țara vecină (și fostă prietenă) de la vest poate fi de neînțeles.

O carte publicată însă în urmă cu 25 de ani de Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pentru securitate națională al președintelui american Jimmy Carter și unul dintre cei mai proeminenți analiști de geopolitică, oferă câteva răspunsuri interesante la această întrebare.

Cartea se numește „Marea tablă de șah”, a apărut în 1997, practic la câțiva ani de la terminarea războiului rece și prăbușirea URSS, și vorbește despre importanța așa-numitei regiuni „Eurasia”, într-o lume condusă, la momentul respectiv, de o singură putere mondială și anume SUA.

În această analiză făcută de Brzezinski, proaspătul stat independent (Ucraina și-a declarat independența în 1991) primește o importanță semnificativă. Atât pentru Rusia cât și pentru Occident.

Am să extrag mai departe câteva idei din „Marea tablă de șah” ce ar putea explica, măcar parțial, evenimentele care se întâmplă acum.

Fără Ucraina, Rusia nu se mai poate pretinde o putere europeană, ci cel mult una asiatică

După destrămarea URSS, cea mai importantă pierdere pentru Rusia a fost, în opinia lui Brzezinski, exact Ucraina.

Iată ce scria atunci fostul diplomat american:

„Apariţia unui stat ucrainean independent nu numai că i-a obligat pe toţi ruşii să regândească natura propriei lor identităţi etnice şi politice, dar a reprezentat o majoră piedică geopolitică pentru statul rus.

Repudierea a mai bine de trei sute de ani de istorie imperială rusă a însemnat pierderea unei economii industriale şi agricole potenţial bogate şi a 52 de milioane de oameni suficient de apropiaţi de ruşi din punct de vedere etnic şi religios pentru a face din Rusia un stat imperial cu adevărat mare şi sigur pe sine”.

Dacă ar fi păstrat orice formă de control asupra Ucrainei, Rusia ar fi putut pretinde că este liderul unui „imperiu euro-asiatic arogant” în care Moscova i-ar fi putut domina pe non-slavii din sudul și sud-estul fostei URSS.

Cu alte cuvinte, fără Ucraina, Rusia nu mai poate fi un imperiu eurasiatic, ci unul doar asiatic „pasibil de a fi atras în conflicte —care-l vor slăbi — cu statele central-asiatice”.

„Dacă Moscova își recapătă controlul asupra Ucrainei, (…) Rusia recâştigă automat, mijloacele necesare pentru a deveni un puternic stat imperial, întins în Europa şi în Asia. Pierderea independenţei de către Ucraina ar avea consecinţe imediate pentru Europa Centrală, deoarece ar transforma Polonia în pivotul geopolitic de pe frontiera estică a unei Europe unite”.

Precizarea importantă aici ar fi că, la momentul la care a apărut cartea, China nu era văzută ca o putere asiatică, așa cum este în prezent, deci un competitor pentru Rusia.

Ucraina și problemele de identitate ale rușilor

După prăbușirea URSS, gânditorii ruși au ridicat inevitabil câteva întrebări legitime: Ce este Rusia, unde este Rusia și ce înseamnă să fii rus? „Este Rusia un stat naţional, bazat pe o etnicitate pur rusă, sau este ea prin definiţie ceva mai mult (aşa cum Marea Britanie e mai mult decât Anglia) şi astfel destinată a fi un stat imperial? Care sunt — istoric, strategic şi etnic — frontierele juste ale Rusiei?

Ucraina independentă ar trebui privită ca o aberaţie temporară dacă este evaluată în asemenea termeni etnici, strategici şi istorici? (Mulţi ruşi sunt înclinați să gândească astfel). Ca să fii rus, trebuie să fii etnic rus („Russkii“) sau poţi fi rus politic şi nu etnic (adică să fii „Rossyanin“ — echivalentul lui „British“, dar nu al lui „English“)?”, mai scrie Brzezinski.

Rușii au văzut interesul americanilor în Ucraina drept unul îndreptat împotriva Rusiei

Brzezinski spune că elita rusă post-sovietică pare să se fi aşteptat ca Occidentul să ajute la restabilirea rolului central al Rusiei în spaţiul post-sovietic. În aceste condiții, conducătorii ruşi au fost iritați de dorința Occidentului de a ajuta noile state independente post-sovietice să-şi consolideze existența politică separată.

„Importanţi analişti de la Moscova ai politicii externe americane susțineau (nu complet incorect) că SUA căutau „reorganizarea relaţiilor interstatale în întreaga Eurasie… în care nu exista nici o singură putere conducătoare pe continent, ci multe puteri de mărime medie, relativ stabile şi suficient de puternice… dar inevitabil inferioare SUA în ce priveşte capacităţile lor individuale sau chiar colective“.

În această privinţă, Ucraina era decisivă. Înclinația crescândă a Americii, mai ales prin 1994, de a ajuta Ucraina să-şi menţină noua libertate naţională era văzută la Moscova, de către mulţi, chiar şi de către „occidentalizanţi“ drept o politică îndreptată împotriva interesului vital al Rusiei de a aduce în cele din urmă Ucraina înapoi pe făgaşul comun.

Că Ucraina va fi în cele din urmă „reintegrată“ într-un fel rămâne obiectul credinţei multora dintre membrii elitei politice ruse. 

Publicitate

28/01/2022 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

  1. Aici este greu de spus ceva. Sunt ”țări surori”… Au împărâit împreună un statut de privilegiați în cadrul URSS. Au tradiții comune și din punctul de vedere al unui cetățean obișnuit aș spune că e treaba lor. din punct de vedere strategic nu mai poți spune la fel. Măcar de ar fi fost niște popoare pașnice la locul lor, dar…, cum nu este așa pericolul este mare.

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 02/02/2022 | Răspunde

    • Ucrainenii au fost atât de ”privilegiati” de Rusia,încât au fost înfometati programat în timpul Holodomorului din anii 20-30, când au pierit 6 milioane dintre ei.
      Să nu uităm nici faptul că ucrainenii au luptat cu arma în mână pentru independență atât sub Petliura cat si în timpul lui Bandera, cu prețul unor pierderi umane imense.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 02/02/2022 | Răspunde

      • Documentele medievale vorbesc de Rusia cu capitala la Kiev.sau Rusia Kieveană abia mult mai târziu se pomenește de Moscova în calitate de capitală, fondându-se mai târziu Cnezatul Moscovei (1263). Cei doi menționați Petilura și Bandera au avut acțiuni controversate, ar putea fi în același timp și eroi, dar și oportuniști.
        În afară de pericolul expansiunii rusești- urainene în tandem către Europa Centrală nu văd de ce n-ar fi o unire legitimă, așa cum s-a format România din unirea Moldovei și Munteniei, cele două principate românești.
        Eu am exagerat puțin, pentru că pericolul este mare nu numai pentru Europa Centrală, ci chiar pentru Uniunea Europeană. Cum am spus este o situație complexă, greu de abordat din punct de vedere istoric

        Apreciază

        Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 02/02/2022

      • Eu vorbeam despre ”binefacerile”de care s-au bucurat ucrainenii din partea Rusiei și despre cât de ”privilegiați” au fost ei in raporturile lor cu Rusia moscovită.
        Nu vorbeam despre Unirea Principatelor Române și nici despre o unire toxică a Rusiei cu Ucraina în zilele noastre.
        Unirile patronate de Moscova au însemnat întotdeauna anexiuni si deznaționalizarea națiunilor anexate.
        Ucrainenii, belarușii, rusii,polonezii,cehii, slovacii,etc. sunt popoare slave distincte.Doctrina eurasianiștilor lui Dughin militează pentru o Rusie mare de la Vladivostok până la Dublin.Panslaviștii sunt mai modești si vor o unire a Rusiei cu toate țările de limbă slavă, inclusiv cu Serbia, Croația, Bulgaria, Bosnia, Macedonia,Polonia, Belarus, Ucraina, Cehia, Slovacia…Poate spune cineva că Rusia are dreptul să domine Eurasia, bazându-se pe astfel de doctrine nu doar imbecile dar și abuzive?
        Rușii și ucrainenii sunt popoare diferite și nu poate exista nici o asemănare cu similaritatea dintre moldoveni, munteni si ardeleni, care sunt într-adevăr un singur popor.
        Nici Rusia și nici Ucraina nu pot spune că se trag direct din Rusia Kieveană, fiindcă au trecut aproape 8 secole de la ștergerea acelui stat de pe hartă și mai multe popoare, state și imperii s-au succedat și au luat în stăpânire de atunci pe acest teritoriu.
        Rusia modernă poate spune că se trage din cnezatul Moscovei, nu din Rusia Kieveană.
        Nici Ucraina modernă nu poate spune acest lucru, fiindcă teritoriile sale au făcut parte din diverse state și imperii de-a lungul secolelor, de la statul Polono-Lituanian și Hanatul tătar, până la Imperiul Austriac.

        Ucrainenii spun că numele ”Ucraina”, care înseamnă ”țară de graniță”, a fost folosit prima dată pe la 1189 de un cronicar de la Kiev pentru a descrie ținuturile întinse de stepă de la Pereiaslav (la est), până în Galiția (Halici), la vest.

        Astăzi ”Ukraine” este țara, iar ”the Ukraine” este modul în care era numită în traducerile în engleză făcute de sovietic, atunci când se refereau la partea din URSS denumită RSS Ucraineană.
        Ucraina este în prezent o țară, un stat, o națiune recunoscută pe plan internațional, și acel ”the” nu are ce căuta în fața numelui său, spun ucrainenii.
        Deseori, ​această denumire este folosită intenționat și azi de publicațiile pro-Kremlin care apar în limba engleză.

        Click aici pentru a vedea harta Rusiei Kievene din Atlasul istoric, Editura Didactică și Pedagogică, 1971.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 02/02/2022

      • PS.Ucraina și furia contra teoriei ”unei singure națiuni”
        Etnonimul „Rus” se întoarce la cuvântul vechi islandez Róþsmenn sau Róþskarlar „vâsle, marinari”.

        Rusii, Varegii Rus’, rușii kieveni sau rutenii kieveni au fost un popor medieval de origine scandinavă care a dominat din punct de vedere militar un vast spațiu din Europa de Est, constituindu-se într-o elită nobiliară războinică ce conducea o populație cu origini variate (finice, slavice, baltice, turcice, iranice etc.).
        Rădăcina rus’ a supraviețuit în numele națiunilor moderne belaruse, ruse și rutene, precum și în numele finlandez și eston pentru Suedia (Ruotsi, respectiv Rootsi).
        Rusia Kieveană a fost cel mai timpuriu stat al slavilor estici cu capitala Kiev, aproximativ din anul 880 până la mijlocul secolului al XII-lea. Domniile lui Vladimir cel Mare (980-1015) și a lui Iaroslav I cel Înțelept (1019-1054) constituie „epoca de aur” a Kievului, când Slavii au fost creștinați și au primit primul cod de legi al slavilor de răsărit: Russkaia Pravda.
        Ucrainenii sunt furioși când aud de teoria națiunii unice, ”one nation theory” sau ”one people theory, care susține că rușii și ucrainenii sunt același popor. Acest lucru a fost rostit de multe ori de Putin.

        De exemplu, într-o vizită la Kiev, în 2013, Putin a spus în fața mulțimii: ”Oriunde va merge Ucraina ne vom întâlni din nou undeva și cândva. De ce? Pentru că suntem un singur popor (narod, în rusă)”.

        Mai mult, într-un articol semnat de Vladimir Putin postat pe site-ul președenției ruse în octombrie 2021 el vorbea de o istorie de peste un mileniu și se referea de mai multe ori la cel mai mare stat european de acum 900 de ani, Rusia Kieveană, numindu-l însă Ancient Rus (vechiul sta Rus).

        Mulți ucraineni spun că sunt mult mai multe diferențe între cele două popoare decât sunt asemănări: istoria a fost diferită (spre exemplu părți importante ale Ucrainei au fost stăpânite de poloni, tătari,lituanieni și de cazaci), al Doilea Război Mondial este privit diferit în fiecare dintre două țări, dar și prezentul diferă.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 02/02/2022

      • Mulțumesc pentru răspunsul documentat. Peresonal credeam că sunt state surori cum au fost statele medievale românești. Contam foarte mult pe dialectică prin care s-ar putea demonstra originea comună. Dar am aflat că se poate face o comparație la fel de bună cu bulgara, polona, adică ucraineana ar fi o limbă în principal de origine slavă, dar nu atât de apropiată de rusă.
        Probabil că președintele rus Vladimir Putin mizează pe un panslavism, Rusia fiind catalizatorul.
        În această situație România este în pericol, fiind o insulă de latinitate înconjurată de o mare slavă. Austria și Ungaria s-ar putea alia cu succes pentru o eventuală agresiune rusă, dar România nu are nici un stat în apropierea sa cu care să coalizeze. Alianțele la distanță și apartenența la un bloc militar cum este NATO ar fi o rezolvare dacă între timp nu se produce o retragere cum a fost retragerea aureliană din Dacia.
        Încă o dată mulțumesc pentru răspunsul lămuritor.

        Apreciază

        Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 03/02/2022


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: