CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PROPAGANDĂ ȘI DEZINFORMARE: Rusia pretinde că ar avea dreptul la teritoriile care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică


Foto: Comunitatea rusă sărbătorește Ziua Victoriei (victoria URSS asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial) în satul San Vicente del Raspeig din Alicante, Spania, la statuia lui Iuri Gagarin.

DEZINFORMARE: Rusia are dreptul la teritoriile care au făcut parte din fosta URSS

Potrivit unei narațiuni false promovate de portavocea Kremlinului, publicația Sputnik, Rusia are dreptul la teritoriile pierdute în urma destrămării URSS, relatează https://www.veridica.ro.

Această pretenție a fost publicată în timp ce Rusia a masat la frontiera cu Ucraina militari și echipamente, fapt ce a provocat legitima îngrijorare a comunității internaționale.

ȘTIRE: „…Rusia nu-și mai poate permite ambiguități, lipsa unor înțelegeri, reticențe – noile amenințări, chiar dacă sunt o continuare a celor existente, necesită niște reacții dure.

Așa cum a declarat suficient de clar președintele Putin în cadrul reuniunii colegiului Ministerului Apărării:

Ei cred că noi nu observăm amenințările? Sau cred că noi vom asista pasiv la crearea unor noi amenințări pentru Rusia? În asta constă toată problema – nu avem unde să ne mișcăm în continuare – iată care este problema”…

Nu doar suntem un succesor și urmașul Rusiei istorice în toate formele și etapele ei (de la Rusia Kieveană, până la URSS), dar anume noi suntem această Rusie. Și în această calitate noi trasăm în fața adversarului nostru istoric, așa-numitul Occident, o linie roșie concretă.

În acest fel dăm de înțeles că nu avem de gând să cedăm sau să ne retragem – nici după Brest, nici de la Nipru, pierdut temporar.

După publicarea proiectelor de acorduri s-a declanșat un nou tam-tam despre planurile lui Putin de a reface URSS – însă noi nu avem nevoie de reanimarea a ceea ce a murit, vrem să construim ceva nou. Însă pe aceleași teritorii, care sunt parte a lumii ruse, a influenței ruse, a spațiului rusesc.

Decesul URSS nu a fost în stare să anuleze și nu a anulat acest fapt – acum doar îl aducem la cunoștința întregii lumi…

Slăbirea generală și criza Occidentului, eșecul proiectului lui global – adică atlantiștii, pur și simplu, nu mai dispun de suficiente forțe pentru a menține în sfera lor de influență teritoriile străine, nu pot să transforme frontiera temporară între Vest și Rusia în una permanentă…

Acum Putin i-a înaintat Occidentului o condiție simplă – să recunoască nu doar dreptul Rusiei la existență și siguranță, dar și dreptul nostru la un viitor.

Acest lucru va fi imposibil fără refacerea cel puțin a unității geopolitice a Rusiei istorice – iar contracararea la care recurge Occidentul nu reprezintă altceva decât o amenințare pentru însăși existența noastră…”

Realitatea

NARAȚIUNI: 

1. Rusia are dreptul la teritoriile pierdute în urma destrămării URSS.

2. Fostele republici fac parte din lumea rusă, iar dispariția URSS nu a anulat dreptul asupra lor.

3. Occidentul amenință existența Rusiei.

4. Occidentul este în criză și proiectul lui global – un eșec.

CONTEXT: Rusia a masat la frontiera cu Ucraina forțe semnificative, fapt ce a provocat îngrijorarea comunității internaționale.

Pe fundalul acestei impresionante desfășurări de trupe și a pericolului unui atac asupra Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a declarat că va obliga Occidentul și NATO să respecte „liniile roșii” și cere garanții de securitate de la SUA.

În opinia lui Vladimir Putin, care se află la guvernare de peste 20 de ani, „destrămarea URSS a fost cea mai mare catastrofă geopolitică” a secolului XX.

În pofida legăturilor care au rămas după prăbușirea URSS, Kremlinul nu a reușit să mențină relații calitative, bazate pe principiul egalității și respectului reciproc cu fostele republicii sovietice, dar mai degrabă s-a impus prin relații de dominație, șantaj economic și energetic, embargouri, amenințări, alimentarea forțelor secesioniste și chiar conflicte armate.

Acestea s-au intensificat mai ales în contextul apropierii fostelor republici sovietice de Uniunea Europeană.

Anexarea Crimeii, în 2014, și războiul din Donbas, au fost provocate de Federația Rusă după ce populația din Ucraina a manifestat masiv împotriva președintelui Victor Ianukovci, care a refuzat să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

NationStates | Dispatch | Map of the Novorussian Republic and key data

Ocuparea peninsulei Crimeea și crearea celor două republici separatiste din Estul Ucrainei face parte din proiectul Novorosia (vezi harta), care presupunea extinderea până la Odesa și la frontiera cu Republica Moldova (inclusiv Transnistria).

După evenimentele din Ucraina, Statele Baltice au exprimat temeri privind o nouă ocupație rusă.

Anterior, în 2008, în Georgia, care are două republici separatiste pe teritoriul său, Osetia și Abhazia, a avut loc razboiul ruso-georgian, când trupele ruse au ajuns aproape de capitala Tbilisi.

Iar Republica Moldova, de 30 de ani, se confruntă cu un conflict înghețat în regiunea transnistreaznă, regimul separatist de la Tiraspol fiind susținut politic și financiar de Kremlin, care are inclusiv forțe armate în zonă în ciuda cererilor repetate ale Chișinăului ca acestea să fie retrase.

Acțiunile de la frontiera cu Ucraina și declarațiile președintelui rus vin pe fundalul căderiii ratingului lui Vladimir Putin și al partidului său de la guvernare, în condițiile în care opoziția din Rusia a fost eliminată, presa incomodă închisă sau declarată „agent străin”, la fel ca și organizațiile din societatea civilă.

OBIECTIV: Narațiunile au scopul să sublinieze apartenența fostelor republici la spațiul și lumea rusă și dreptul Rusiei asupra acestor teritorii.

DE CE SUNT FALSE ACESTEA: Apartenența de secole a țărilor din fosta URSS la lumea rusă și istoria comună la care face referire autorul sunt rezultatul expansionismului rusesc, fiind vorba de popoare diferite și teritorii invadate și ocupate în care puterea ocupantă a căutat să își impună limba și cultura.

Este așadar o falsă apartenență, folosită pentru a justifica interesele politice și de dominație ale Federației Ruse.

Narațiunile de acest gen se înscriu în eforturile Kremlinui de menținere a influenței sale în fostele state care s-au desprins de URSS în urmă cu 30 de ani. URSS a fost un stat totalitar, care a inclus cu forța teritorii în componența sa.

În ceea ce privește povestea cu dreptul Rusiei la aceste teritorii care ar fi parte a lumii ruse și a spațiului rusesc și că dispariția URSS nu a anulat acest fapt, aceasta este o dezinformare.

Declarațiile de independență ale fostelor republici sovietice, în 1991, suveranitatea și integritatea lor teritorială, au fost recunoscute de Federația Rusă și de comunitatea internațională (ONU).

Așa zisa amenințare a Occidentului „pentru însăși existența” Rusiei, de asemenea este una falsă.

Nicio țară din Ocident și NATO nu a atacat și nu intenționează să atace Federația Rusă. Dimpotrivă, Rusia a atacat Ucraina în 2014 și Georgia în 2008, iar cererile acestora de a adera la NATO s-au intensificat anume în acest context.

27/01/2022 - Posted by | analize | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: