CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

SERVICIILE DE INFORMAȚII UCRAINENE AU AVERTIZAT CĂ RUSIA PREGĂTEȘTE PROVOCĂRI ÎN TRANSNISTRIA ÎMPOTRIVA PROPRIILOR SĂI MILITARI DISLOCAȚI ACOLO, PENTRU A PUTEA ACUZA UCRAINA


Cine și cum ar apăra o Moldovă neutră în caz de război?

La Transnistria, un'esca sulla nuova cortina di ferro - Limes

Administrația separatistă de la Tiraspol vrea mai mulți militari ruși în stânga Nistrului și planifică „exerciții militare” cu imitarea unui atac asupra localităților Căușeni și Varnița din Republica Moldova, scrie jurnalistul  Vitalie Călugăreanu în https://www.dw.com/ro.

Anunțul despre pregătirea aplicațiilor militare rusești la Nistru a fost făcut de ex-președintele Comisiei parlamentare pentru securitate, Chiril Moțpan. Potrivit lui, exercițiile militare se vor desfășura „în zona orașului Bender”(Tighina), în perioada 24-30 ianuarie.

Această informație apare după ce, acum o săptămână, serviciile de informații ucrainene au anunțat că securitatea rusă pregătește provocări împotriva propriilor militari dislocați în Transnistria, pentru a putea da vina pe Ucraina.

În același comunicat, serviciile secrete ucrainene menționau că aceste provocările ar avea ca țintă depozitele de armament și muniții din regiunea separatistă a Moldovei.

inchide

Escaladarea ar fi dramatică pentru Moldova

Chișinăul se declară îngrijorat în legătură cu tensiunile de la granița ucraineano-rusă și susține că o eventuală escaladare ar fi dramatică pentru Moldova. Expertul militar ucrainean Mykhailo Samus susține că, în cazul unei invazii asupra Ucrainei, Rusia va folosi inclusiv propriile trupe dislocate în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde s-ar afla un număr foarte mare de angajaţi ai serviciilor secrete ruse.

Mykhailo Samus crede că Rusia îşi va folosi forţele militare şi serviciile secrete din regiunea transnistreană în special pentru atacuri asupra regiunii Odessa.

„Sunt sigur că ei (militarii ruși din regiunea transnistreană – n.red.) vor fi folosiți în special în orașele mari, pentru a crea haos, pentru a distruge infrastructura de bază şi pentru a crea panică în Odessa şi în regiunile din apropiere”, a precizat expertul militar ucrainean, într-un interviu apărut în presa de la Chișinău.

În contextul tensiunilor din regiune, președintele moldovean, Maia Sandu, a reamintit că prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este în contradicție cu Legea Supremă și cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova și a reiterat că autoritățile de la Chișinău vor continua să ceară cu insistență Rusiei retragerea acestora.

Tiraspolul vrea mai mulți „pacificatori” ruși la Nistru

Pe de altă parte, șeful delegației transnistrene în Comisia Unificată de Control (structură ce monitorizează situația în zona de conflict de la Nistru), Oleg Beliakov, a spus că „Tiraspolul nu doar că se opune retragerii trupelor rusești din regiunea transnistreană, dar consideră necesară fortificarea contingentului rusesc de pacificare pe la Nistru”.

Exponentul regimului separatist pro-rus de la Tiraspol a menționat că este îngrijorat că armata Republicii Moldova ar putea organiza, în cadrul acordurilor de cooperare cu NATO, exerciții militare la poligonul de la Bulboaca, amplasat în apropierea răului Nistru.

În legătură cu un eventual conflict ruso-ucrainean, Maia Sandu a declarat public că „instituțiile abilitate monitorizează situația” și a precizat că Chișinăul ia în considerare mai multe scenarii. „Noi monitorizăm situația și, bineînțeles, suntem foarte îngrijorați. Instituțiile noastre sunt vigilente. Avem și noi scenarii pe care le considerăm și pregătim aceste scenarii, dar ne dorim să fie identificate soluții pașnice la nivel regional de către forțele internaționale, astfel încât să nu trebuiască să punem în aplicare măsurile pe care le pregătim”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu: Neutralitate nu înseamnă izolare

Ea a precizat că nu este vorba de scenarii secrete: „Noi ținem legătura cu partenerii noștri. Sunt scenarii pe care le auziți discutate în presa internațională și regională. Acestea sunt și scenariile pe care le examinăm noi. (…) Bineînțeles că avem niște protocoale pe care le activăm pentru fiecare situație, dar în caz de acțiuni militare, asta ne va afecta și va fi o situație gravă pentru toți din regiune”, a precizat șefa statului.

Referindu-se la felul în care Moldova își asigură securitatea în condițiile în care este stat neutru, Maia Sandu a spus că neutralitatea nu înseamnă izolare. „Este dreptul suveran al poporului să decidă cum își asigură securitatea. Din 2006 avem un program de colaborare cu NATO (IPAP), care recent a fost actualizat – un program care ne ajută să modernizăm sectorul de securitate și cel de apărare. 

În plus, avem programe de sprijin cu România, SUA și țările europene și vom continua să le avem pentru a consolida sistemul de securitate și de apărare”, a menționat Maia Sandu.

În zilele de 24 și 25 ianuarie, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, se află într-o vizită de lucru la Bruxelles, acolo unde, între altele, vor fi discutate prioritățile de cooperare cu NATO.

26/01/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: