CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ROMÂNIA și BULGARIA au răspuns cererii Rusiei de retragere a forțelor NATO de pe teritoriile lor


Flags of NATO members : r/nato

Garanţiile de securitate pe care Rusia dorește să le obţină de la Statele Unite și de la Alianța Nord-Atlantică includ prevederi care presupun plecarea forţelor NATO din România şi Bulgaria, a anunţat vineri Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, în timp ce șeful diplomației ruse Serghei Lavrov se întâlnește la Geneva cu omologul său american Antony Blinken.

Răspunzând unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări, informează Reuters.

“Unul dintre pilonii inițiativelor noastre pe care l-ați menționat a fost formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri în vederea revenirii la configurația din 1997 pe teritoriile țărilor care nu erau membre NATO la data respectivă. Printre acestea se numără Bulgaria și România”, se arată în răspunsul scris ale Ministerului rus de Externe la întrebările primite pentru conferința de presă anuală a lui Serghei Lavrov.

NATO URGENTLY NEEDS UKRAINE


 Premierul bulgar Kirill Petkov a reacționat la declarația ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu privire la cererea Rusiei de a retrage forțele NATO din Bulgaria și România, notează Reuters.

„Bulgaria este o țară suverană care și-a făcut alegerea cu mult timp în urmă devenind membră a NATO. Astfel, noi înșine decidem să organizăm apărarea țării noastre în coordonare cu partenerii noștri”, a spus premierul Bulgariei.

El a adăugat că în Tratatul Atlanticului de Nord nu există o categorie „inferioară” de membri ai Alianței, în privința căreia apărarea colectivă să fie aplicată selectiv sau într-un mod limitat.

În urma Bulgariei, lui Lavrov i-a răspuns și Ministerul de Externe al României. Serviciul de presă al departamentului a spus că consideră astfel de cereri „nepotrivite și nefondate”.

Ministerul român de Externe a subliniat că prezența forțelor NATO în statele aliate este o reacție defensivă la comportamentul din ce în ce mai agresiv al Federației Ruse, „mai ales din 2014, când teritoriul ucrainean al Crimeei a fost ocupat ilegal de Rusia”.

România respinge categoric pretențiile Rusiei

Ministerul român a mai amintit că propunerea Moscovei de reducere a forţelor NATO în ţările care au aderat la Alianţă după 1997 a fost deja respinsă în timpul negocierilor.

Amenințarea cu folosirea forței, precum și punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile, a declarat președintele Klaus Iohannis, în tradiționalul său discurs privind obiectivele de politică externă și de securitate a României în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, care a avut loc pe 12 ianuarie.

Este absolut necesară dezescaladarea concretă, pe teren, a situației de securitate. Amenințarea cu folosirea forței, precum și punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile.

Susținem, totodată, necesitatea continuării consolidării posturii aliate de descurajare și apărare în mod coerent și cuprinzător pe întregul Flanc Estic, inclusiv și în special în regiunea Mării Negre“, a afirmat atunci președintele Iohannis, scrie https://www.caleaeuropeana.ro.

Șefii diplomațiilor așa-numitei “cvadrilaterale transatlantice” (foto sus) – SUA, Marea Britanie, Franța și Germania – care s-au întrunit joi la Berlin pentru a reafirma disponibilitatea lor de a impune Rusiei consecințe masive și costuri economice severe dacă va interveni militar în Ucraina, au transmis mesajul că Rusia nu are forța Occidentului unit.

22/01/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: