ERUPȚIA UNUI VULCAN ÎN INSULELE TONGA DIN PACIFIC a generat o undă de șoc atât de puternică încât a putut fi măsurată și în România

Erupția vulcanului din Pacific, măsurată de la Sibiu: ”prima undă de șoc a ajuns la ora 21:34”.Forța explozieia fost estimată la echivalentul a 1.000 de bombe de la Hiroshima
Erupția unui vulcan subacvatic din statul insular Tonga a generat o undă de șoc atât de puternică încât a fost măsurată și la Sibiu. De două ori.
Cea de-a doua erupție a vulcanului produsă în cursul zilei de sâmbătă și surprinsă inclusiv din spațiu, a generat o undă de șoc care s-a propagat pe întregul glob, informează publicația https://www.turnulsfatului.ro, preluat de https://saccsiv.wordpress.com.
Erupția inițială, de o magnitudine întâlnită o dată la 1000 de ani, a creat și o undă de șoc în presiunea atmosferică la nivel global. Deplansându-se cu aproximativ 1.100 de km pe oră, unda de șoc a ajuns duminică și pe teritoriul României, unde stațiile meteorologice au sesizat oscilații de presiune.
”Calculele arată că unda a parcurs întregul glob cu o viteză de aproximativ 1.100km/h. La peste 17.000 km, Europa a fost atinsă mai târziu, după 15 ore. Unda a fost percepută prin variații destul de importante ale presiunii atmosferice: aproximativ 2-3 milibari și a durat preț de aproximativ două ore. În Sibiu, prima undă de șoc a ajuns la ora 21:34, 15 ianuarie, iar a doua undă la ora 02:42 am, 16 ianuarie”, relatează reprezentanții aerliber.ro, singura platformă independentă pentru măsurarea calității aerului din Sibiu.
Aceștia explică și de ce unda de șoc a fost măsurată de două ori. ”De ce două unde? Pentru că prima undă a venit pe direcție sud-est, pe care distanța de la noi până în Tonga este de cca. 15.000 km, iar a doua a venit din sud-vest, pe care distanța până în Tonga este de peste 20.000 km”, mai arată cei de la aerliber.ro pe pagina lor de Facebook.
Erupţia de sâmbătă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, aflat la 65 de kilometri nord de capitala Tonga, Nuku’alofadin, a fost una dintre cele mai puternice din lume din ultimele decenii şi a fost auzită până în Alaska, relatează Agepres.

De asemenea, coloana de cenușă s-a înălțat în stratosferă până la 20 de km înălțime. Erupția a declanşat un tsunami care a inundat coastele Oceanului Pacific, din Japonia până în SUA şi trecând prin Peru, unde a provocat moartea a două persoane luate de ape pe o plajă. Cenuşa şi ploaia acidă au afectate mare parte din zona Pacificului.
Au fost cel puțin 3 erupții, iar norul de cenușă vulcanică amenință zborurile de monitorizare menite să evalueze pagubele.
Există cel puțin o victimă, o turistă din Marea Britanie, care s-a înecat în timp ce încerca să-și salveze câinii luați de valuri. Magnitudinea ieșită din comun a erupției inițiale a provocat și o undă de șoc în presiunea atmosferică.
Deosebit de violentă, erupția a secţionat un cablu de comunicaţii submarin, iar Insula Tonga a rămas fără internet, probabil pentru câteva săptămâni. Este și motivul pentru care se obțin foarte greu informații și imagini de acolo.
Din cauza norului de cenușă vulcanică, Noua Zeelanda a putut trimite abia luni avioane pe insulă, în recunoaștere și pentru a duce ajutoare. Prioritatea o constituie alimentarea cu apă.
Potrivit guvernului de la Wellington, zone din capitala insulei au suferit daune semnificative, cu bărci și chiar stânci aruncate pe țărm.
[…] ERUPȚIA UNUI VULCAN ÎN INSULELE TONGA DIN PACIFIC a generat o undă de șoc atât de puternică î… […]
ApreciazăApreciază