CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Bizarul obicei al liderilor sovietici și ruși de a săruta bărbații pe gură


Sărutul frățesc socialist sau îmbrățișarea frățească socialistă erau o formă specială de salut între oamenii de stat ai țărilor comuniste.

Acest act demonstra legătura specială care exista între statele socialiste. Tradiția, potrivit unor specialiști în istoria comunismului, se pare că vine din bucuria regăsirii bolșevicilor după perioade lungi de exil, sau după o lungă campanie de război, scrie evz.ro.

Sărutul frățesc socialist consta dintr-o îmbrățișare, combinată cu o serie de trei sărută pe obraji alternativi. În cazuri rare, atunci când cei doi lideri s-au considerat excepțional de apropiați, sărutările au fost date mai degrabă pe gură decât pe obraji.

Brejnev isi manifesta prietenia fata de personalitatile cele mai pretuite de el, prin imbratisare si sarut pe ambii obraji, iar uneori chiar si pe gura.

Aceasta ultima formula era dovada suprema de afectiune si a ramas cunoscuta in istoria diplomatiei sovietice cu denumirea „triplul sarut Brejnev”.

Leonid Brejnev, secretarul general al Uniunii Sovieitice, prefera sărutările pe buze, aproape în aspirat (“в засос”), mai ales, cu liderii comunişti din afara URSS.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 30505c36df0528e51bb40c7d53c54511.jpg

Leonid Brejnev și Nikolai Podgronîi, presedintele Sovietului Suprem al URSS

Forma de îmbrățișare frățească socialistă consta dintr- o serie de trei îmbrățișări adânci, alternând între părțile stângi și drepte ale corpului, fără a se săruta.

Acest salut modificat a fost adoptat și de liderii comuniști din Asia, care nu au o tradiție de sărut pe obraz ca salut.

RODUL PĂMÂNTULUI: aprilie 2010

Vladimir Putin si Kim Jong II

În 1979 L. Brejnev a fost suprins de fotografii vest-germani sărutându-l fierbinte pe Erick Honeker, liderul communist al RDG (foto).

Leonid Brezhnev and Erich Honecker - Artworks - ABC Radio National  (Australian Broadcasting Corporation)

Este interesant că Honnecker, obişnuindu-se cu săruturile lui Brejnev, le-a practicat până la demiterea sa în 1989.

 Sărutul ca modalitate de primire a unui oaspete a fost folosit și în Europa antică, dar în Rusia a căpătat o importanță mai largă.

Un specialist în propagandă sovietică, D. Vorobiev, spune că acest obicei este mult mai vechi. Tradiția sărutului pe gură între bărbați a fost adusă de călugării din zona balcanică. Ei au obiceiul acordării unui sărut sfânt ca un salut de Paște standard. Obiceiul a prins imediat.

Călătorii străini care descriu Moscovia în secolul al XVII-lea au fost încurcați de bucuria ubicuită a rușilor în cazul sărutului pe gură.

Dintre cei bătrâni, în unele comunități ortodoxe ruse locale, există încă o tradiție prin care drept-credinciosul îl sărută pe preot pe buze la serviciul Paștilor. Țarul Nicholas al II-lea a făcut adesea același lucru cu trupele sale atunci când a acordat medalii.

Potrivit unui ghid al obiceiurilor rusești, sărutul a fost întotdeauna unul dintre cele mai răspândite obiceiuri din Rusia și, din punct de vedere istoric, oamenii au dorit mereu să se sărute și din numeroase motive. Săruturile erau în mod obișnuit numite „dulciuiri” și buzele – „dulciuri” sau „miere”.

Deci, expresia „să-l mănânci cu sărutări” are o semnificație aproape literală. Din punct de vedere istoric, europenii au fost, de asemenea, mari admiratori ai sărutării, dar nu în aceeași măsură cu rușii.

Mulți străini tind să atribuie tradiția sărutului în Rusia „deschiderii caracterului rusesc – sufletul rusesc”.

Foto: Stalin, plin de efuziune, cu un regizor rus

Există diferite tipuri de sărutări, acelea care au de-a face cu ritualuri, etichete și, desigur, dragoste. Dar nu pare să existe limite clare între aceste tipuri.

Din nou, revenind la sărutul tip Brejnev aceste săruturi bazate pe etichetă sunt cu adevărat uimitoare din punct de vedere tehnic: mai multe sărutări (de obicei trei) și, adesea, lipirea buzelor și chiar sărutul francez.

Gorbaciov și Honecker repetă tradiția

Numeroși străini care au vizitat Rusia în secolul al XVIIlea au fost profund surprinși când un soț rus va cere tuturor oaspeților să-i sărute soția pe buze și vor vedea dezamăgirea lui dacă cineva a refuzat!

In legatura cu modul cum isi manifesta Brejnev afectiunea fata de prieteni, dar si cu reactia acestora, Factroom rememoreaza cateva cazuri care sunt si astazi inscrise ca raritati in palmaresul diplomatiei.

1. Triplul sarut Brejnev a fost inaugurat la intalnirea liderului sovietic cu Gustav Husak (foto), secretarul general al partidului comunist cehoslovac.

20 let od smrti Gustáva Husáka: Prezident, který se rád líbal! |  Ahaonline.cz

Brejnev socotea ca Husak merita atata rasplata, el fiind coada de topor care a anihilat „primavara de la Praga”, condusa de Dubcek.

2. O impresie proasta a facut la Moscova liderul român Nicolae Ceaușescu care, imbratisat cu efuziune de „pretinul” Brejnev, a refuzat brutal sa se sarute cu acesta.

Potrivit unui documentar realizat de Russia Beyond, echipa diplomatică a lui Ceaușescu transmisese la Moscova că acesta suferă de bacteriofobie.

Despre Nicolae Ceauşescu, L. Brejnev ar fi spus oarecum dezamăgit: “Este un om matur deja, dar încă n-a învăţat să sărute cum trebuie…”

3. In 1971, diplomatia sovietica a eșuat un alt „triplu Brejnev”, tocmai cand era gata sa se produca. Victima urma sa fie premierul britanic, doamna Margaret Thatcher, care, cu o miscare fermă, a reusit sa se eschiveze de la acest gest de afectiune.

4. In schimb, Jimmy Carter, cel de al 39-lea presedinte al Statelor Unite, a cazut ușor in capcana entuziasmului prietenos al secretarului general sovietic.

5. O legendă, neconfirmata cu acte, dar sustinuta cu insistență în presa rusă de astazi, pretinde că, la intâlnirea cu Iosif Broz Tito, imbratișarea a fost atat de calduroasa, încât Brejnev l-a muscat de buze pe acesta.

6. Nu este un secret faptul ca liderul palestinian Yasser Arafat era la fel de pupacios, ca si Brejnev. Arhivele ruse pastreaza si acum imaginile idilice ale triplului sarut, cu care s-au gratulat reciroc cei doi, la Kremlin.

7. Nici Indira Gandhi n-a scapat de „triplul Brejnev”. Momentul istoric s-a petrecut chiar in apartamentele ei, devenite astazi muzeu memorial, unde o fotografie, privind intalnirea dintre cei doi lideri, se mai pastreaza.

8. „Triplul Brejnev”, petrecut in 1971, la întâlnirea cu liderul Germaniei de Est, Eric Honecker, a fost imortalizat prin imagini apărute în presă, dar și pe peliculă.

Leonid Brejnev et Erich Honecker's kiss sur la photo du mur de Berlin East  Side Gallery à Berlin, Allemagne Photo Stock - Alamy

In 1989, tânărul artist Dmitri Vrubel a pictat scena pe Zidul Berlinului, lucrarea sa pop-art devenind un simbol al căderii comunismului.

9. În 1974, când a vizitat URSS, Fidel Castro fusese avertizat de ritualul rezervat de Brejnev pentru oaspeții cei mai dragi. Știind ca așa ceva i-ar fi stricat imaginea în propria țară, Fidel Castro s-a prezentat în fața conducătorului sovietic cu un imens trabuc în gură, fumegând.

Surse:

https://englishrussia.com/2020/08/10/kissing-tradition-of-soviet-officials-that-sank-into-oblivion/

https://stiri.md/article/international/de-ce-stalin-brejnev-si-gorbaciov-aveau-obiceiul-sa-sarute-pe-gura-barbati

https://ziare.com/nicolae-ceausescu/stiri-nicolae-ceausescu/secretele-istoriei-ceausescu-a-refuzat-sa-se-sarute-cu-pupaciosul-brejnev-1140827

Publicitate

19/01/2022 - Posted by | DIVERTSMENT | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: