CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Rusia trimite trupe de parașutiști în Kazahstan, după ce au fost ucise zeci de persoane în timpul gravelor revolte antiguvernamentale generate de scumpirea masivă a combustibililor


Trupele kazahe în piața principală din Almaty pe 6 ianuarie, unde sute de oameni protestau împotriva guvernului. Foto: Reuters

Trupele kazahe în piața principală din Almaty pe 6 ianuarie, unde sute de oameni protestau împotriva guvernului. Foto: Reuters

După ce președintele Kazahstanului a cerut ajutor, Rusia a trimis trupe de parașutiști pentru a potoli gravele tulburări declanșate de creșterea prețurilor la combustibili din această țară situată în Asia Centrală.

Mai devreme, forțele de securitate din Kazahstan au ucis zeci de protestatari care încercau să asalteze clădirile guvernamentale peste noapte, a declarat poliția joi, în timp ce tulburările s-au transformat în cele mai mari proteste de la declararea independenței acestei țări în 1991.

„Aseară, forțele extremiste au încercat să atace clădirile administrative, departamentul de poliție al orașului Almaty, precum și comisariatele locale de poliție.

Zeci de atacatori au fost eliminați”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Saltanat Azirbek, citat de agențiile de presă Interfax-Kazahstan, TASS și Ria Novosti și reluat de https://www.scmp.com/news/world.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a făcut apel la intervenția Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară a Rusiei, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kârgâzstanului și Tadjikistanului, dând vina pe bandele „teroriste” antrenate în străinătate pentru protestele violente.

Guvernul din Kazahstan a demisionat pe fondul protestelor masive din cauza prețurilor ridicate la combustibil

Mai târziu, într-o declarație postată de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, secretariatul CSTO a declarat: „Forțele de menținere a păcii ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă au fost trimise în Republica Kazahstan pentru o perioadă limitată de timp pentru a stabiliza și normaliza situația”.

Ea a spus că desfășurarea a inclus unități ale forțelor armate din Rusia, Belarus, Armenia, Tadjikistan și Kârgâzstan, ceilalți cinci membri cu Kazahstan ai CSTO dominat de Moscova.

Declarația nu a specificat anume câte trupe au fost trimise, dar a spus că contingentul rus include membri ai Forțelor Aeropurtate.

Trupele ruse se urcă într-un avion militar în afara Moscovei, cu destinația Kazahstan. Foto: Ministerul rus al Apărării

Trupe ruse se urcă într-un avion militar în afara Moscovei, cu destinația Kazahstan. Foto: Ministerul rus al Apărării

Sarcinile principale ale trupelor vor fi „protejarea unor importante instalații de stat și militare și asistența forțelor de ordine… în stabilizarea situației”, se arată în comunicat.

Forțele ruse sunt transferate cu aeronave militare în Kazahstan iar unitățile avansate „începuseră deja să îndeplinească sarcinile atribuite”.

Protestele s-au răspândit în Kazahstan, o națiune de 19 milioane de oameni săptămâna aceasta, revoltată de o creștere de Anul Nou a prețurilor la gazul petrolier lichefiat (GPL), care este utilizat pe scară largă pentru alimentarea mașinilor în vestul țării.

Protestatari din Almaty, Kazahstan, miercuri. Foto: EPA

Protestatari din Almaty, Kazahstan, miercuri. Foto: EPA

Mii de oameni au ieșit în stradă în Almaty și în provincia vestică Mangystau, declarând că creșterea prețurilor a fost nedreaptă, având în vedere rezervele vaste de energie ale exportatorului de petrol și gaze din Kazahstan.

S-a raportat că protestatarii au luat cu asalt mai multe clădiri guvernamentale miercuri, inclusiv primăria din Almaty și reședința prezidențială, ambele fiind în flăcări.

Potrivit rapoartelor presei de stat de joi, treisprezece membri ai forțelor de securitate au fost uciși, în Almaty, cel mai mare oraș al țării.

În legătură cu tulburările în masă în curs,„Poliția din Almaty a avansat pentru a curăța străzile… În total, au fost reținuți aproximativ 2.000 de oameni”, a declarat Ministerul de Interne într-un comunicat transmis de agențiile de presă ruse.

Agenția de presă TASS a citat Ministerul Sănătății din Kazahstan că a spus că peste 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor, iar peste 400 dintre ele se aflau în spital.

Imaginea completă a haosului a fost neclară, cu întreruperi larg răspândite ale comunicațiilor, inclusiv semnalele telefoanelor mobile, blocarea mesajelor online și oprirea internetului de câteva ore.

Aceste proteste sunt cea mai mare amenințare de până acum la adresa regimului instituit de președintele fondator al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, care a demisionat în 2019 și l-a ales pe Tokayev drept succesor.

Kazakhstan: The man who will be president | Eurasianet

Tokayev (foto) a încercat să prevină alte tulburări anunțând miercuri dimineața demisia guvernului condus de prim-ministrul Askar Mamin, dar protestele au continuat.

El anunțat, de asemenea, că îl retrage pe fostul președinte Nazarbayev din funcția de șef al puternicului Consiliu de securitate, o mișcare surpriză având în vedere influența continuă a acestuia în ultimele decenii

Odată cu escaladarea protestelor, guvernul a declarat miercuri seara că starea de urgență declarată în zonele afectate de proteste va fi prelungită la nivel național și va fi valabilă până pe 19 ianuarie.

Această măsură impune restricționarea mișcărilor și interzice adunările în masă.

O mare parte a mâniei populare se îndreaptă către fostul președinte Nazarbayev (foto), care are 81 de ani și care a condus dictatorial Kazakhstanul încă din 1989, înainte de a-i preda puterea lui Tokayev.

File:Nursultan Nazarbayev 1997 2.jpg - Wikimedia Commons

Mulți protestatari au strigat „Bătrânul afară!” cu referire la Nazarbayev și imagini postate pe rețelele de socializare au arătat o statuie a fostului președinte care a fost dărâmată.

UE și ONU au cerut „reținere” din toate părțile, în timp ce Washington a cerut autorităților să permită protestatarilor „să se exprime în mod pașnic”.

Guvernul Kazahstanului tolerează puțină opoziție reală și a fost acuzat că a redus la tăcere vocile independente.

Protestele spontane, neautorizate, sunt ilegale, în ciuda unei legi din 2020 care a atenuat unele restricții privind libertatea de întrunire.

Agence France-Presse și Reuters

Publicitate

06/01/2022 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: