CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Regina Maria, aproape de moarte din cauza gripei spaniole


Filmul „Maria, Regina României”, proiectat în cinematografe din întreaga  țară – Radio România Oltenia Craiova

Foto: Regina Maria a României (Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha), născută la 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Ashford, Kent, Anglia, a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei și nepoata reginei Victoria a Regatului Unit. A decedat la 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor, Sinaia, Regatul României.

A fost a doua regină a României, după regina Elisabeta, consoarta regelui Carol I, fiind soția principelui devenitulterior regele Ferdinand I al României și mama viitorului rege Carol al II-lea.

Pandemia de gripă spaniolă

Gripa spaniolă a apărut la finalul Primului Război Mondial și este asemănătoare cu gripa aviară din prezent s-a transformat într-o pandemie și a fost la un pas să o ucidă și pe Regina Maria a României Potrivit datelor oficiale, între 1918 și 1919 virusul a făcut cauzat cca. 100 de milioane de victime.

Nici până în prezent nu se știe locul de unde a pornit pandemia. I s-a spus gripa spaniolă, fiindcă a primit mai multă atenție în presa din Spania, decât în toată Europa.

Virusul a fost observat prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite pe data de 11 martie 1918.

Datele oficiale arată că o cincime din populația planetei fusese contaminată, virusul circulând rapid în Europa, Asia, Africa şi în cele două Americi. Rata mortalității era de 250 de ori mai mare decât a oricărei alte gripe cunoscute la acea vreme, iar surprinzător era faptul că cele mai afectate persoane erau cele tinere și sănătoase, nu cele bolnave sau bătrâne, consemnează https://www.shtiu.ro.

Mortalitatea cea mai ridicată s-a înregistrat la persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani.

Regina Maria, aproape de moarte din cauza gripei spaniole

România a fost lovită puternic de gripa spaniolă, odată cu revenirea în țară a soldaților de pe frontul Primului Război Mondial, în toamna lui 1918. După tragediile provocate de conflictul global a venit gripa spaniolă, care a iertat foarte puțină lume. La începutul lui decembrie 1918, Regina Maria s-a infectat cu acest virus și a căzut la pat.

Regina Maria decorează soldații întorși de pe front

N-am mai scris nimic de 20 de zile. Am fost bolnavă, foarte bolnavă. Pe neaşteptate, aproape fără să-mi dau seama, parcă m-a izbit ceva în spate şi m-a pus jos, tocmai cînd lumea voia să petreacă cu mine. (…) m-am îmbolnăvit, oribil, dureros, aşa cum n-am mai fost niciodată. Au fost zile chinuitoare de febră şi stare proastă, de slăbiciune, de înspăimîntător delir şi insomnie, de am crezut că o să-mi ies din minţi.

Deci aşa arată faimoasa gripă spaniolă! Bine, voi şti de acum înainte că nu este de glumit cu ea!, a notat  Regina Maria în propriul jurnal.

Regina Maria a reușit să scape de virusul ucigător și și-a reluat activitățile după o lună de zile, însă a rămas pentru o bună perioadă de timp cu câteva sechele, printre care căderea părului.  Regina era afectată și de faptul mai mulți apropiați pierduseră lupta cu cumplitul virus.

Cît eu am fost bolnavă, s-au mai îmbolnăvit şi alţii de aceeaşi boală şi doar foarte tîrziu am aflat cu consternare că generalul Lafont (ataşatul militar francez), Fotin Enescu, singurul dintre miniştrii noştri cu care intenţionam să lucrez pentru binele poporului nostru şi Dodel Cerchez au murit toţi trei, iar eu n-am ştiut nimic şi nimeni nu mi-a spus, de teamă – şi pe bună dreptate – că şocul mă va slăbi. Şi a fost, într-adevăr, un şoc şi o mare durere; pentru fiecare în felul lui, a notat ea în jurnal ul său

La sfârșitul anului 1919, gripa spaniolă a dispărut exact așa cum a început, brusc. De-a lungul vremii, s-au făcut multe speculații despre această boală, însă ultimele informații au arătat că a fost un un virus aviar de tipul H1N1. Așadar, gripa spaniolă a fost de fapt o gripă aviară.

Publicitate

06/01/2022 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Superb articol!

    Apreciază

    Comentariu de dininimapentrutine | 06/01/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: