CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

La recentele discuții dintre primii miniștri ai guvernelor României și R.Moldova nu s-a spus nici un cuvânt despre restituirea uriașului patrimoniu imobiliar al Mitropoliei Basarabiei confiscat de cotropitorii sovietici


Nicio vorbă despre restituirea uriașului patrimoniu imobiliar al Mitropoliei Basarabiei la discuțiile dintre primii miniștri ai României, Nicolae Ciucă, și ai R.Moldova, Natalia Gavriliță.

Cu botnițele pe gură și nas, premierul României, Nicolae-Ionel Ciucă, și prim-ministrul R. Moldova, Natalia Gavrilița, au stabilit reperele concrete ale cooperării în perioada următoare, pe baza Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a R. Moldova și pornind de la comunitatea de limbă, cultură și istorie, transmite Romanian Global News.

Dintre aceste “repere” a lipsit cu desăvârșire subiectul retrocedării de către R. Moldova a uriașului patrimoniu imobiliar care aparținea Mitropoliei Basarabiei înainte de a fi confiscat de URSS.
Mitropolia Basarabiei a fost recunoscută oficial, prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiţie a Republicii Moldova din 2004 drept singura „succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv”, ceea ce presupune, în consecinţă, revenirea la situaţia anterioară anului 1945.
Patrimoniul Mitropoliei Basarabiei confiscat de sovietici cuprinde în special imobile cu destinație profană estimate la o valoare actualizată de circa 1,5 miliarde de euro.

O valoare inestimabilă o au arhivele Mitropoliei Basarabiei confiscate în 1946 de la Craiova de către comisia sovietică de armistițiu, evacuate la Chișinău și deținute în prezent tot de statul Republica Moldova ca succesor în parte al fostei URSS.
Mitropolia Basarabiei a făcut apel în mod repetat la autoritățile României să aducă chestiunea restituirii proprietăților și arhivelor bisericești spoliate de sovietici pe agenda dialogului interguvernamental și interstatal Chișinău-București.

Cererea legitimă a Mitropoliei Basarabiei a rămas până acum fără nici un ecou la București.
Ciucă a promis iar bani ai contribuabilului român pentru prosperitatea stataliștilor de la Chișinău, eliminând din discuții anularea consecințelor Pactului criminal Ribentropp-Molotov, consecințe traduse prin despărțirea națiunii române în două state.

ADDENDA:

Mitropolia Basarabiei este o biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată pe 14 septembrie 1992. Mitropolia Basarabiei este recunoscută oficial drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcționat până în anul 1944 inclusiv.

În momentul intrării tancurilor sovietice în partea de răsărit a României, Mitropolia Basarabia cuprindea 1090 de biserici parohiale și 30 de mănăstiri.

Cea mai mare parte dintre ele au fost închise, vandalizate, profanate, incendiate sau distruse complet. 57 de preoți ai Mitropoliei Basarabiei, care nu au acceptat jurisdicția impusă de Moscova, au fost martirizați prin împușcare, schingiuire sau alte forme.

Alții au fost deportați în Siberia. În 1941 Mitropolia Basarabiei și-a reluat activitatea sub oblăduirea Sindodului Bisericii Ortodoxe Române. Odată cu avansarea liniei frontului spre răsărit și trecerea intefluviului Nistru-Bug sub administrație civilă românească, Patriarhia Română a organizat initial la Tiraspol, iar apoi la Odesa Misiunea Ortodoxă Română din Transnistria.

În 1942 Mitropolitul Efrem Enăchescu a dispus să fie întocmit Martirologiul Bisericii Basarabene.

Ca raspuns la cererile adunării eparhiale din 14 septembrie 1992, reactivarea Mitropoliei Basarabiei si apartenenta ei la Biserica Ortodoxa Română au fost recunoscute prin „Actul Patriarhal si Sinodal” al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de la 19 decembrie 1992 .

Dat fiind contextul istoric, aceasta este acum autonomă și urmează stilul vechi.

Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor |  Doxologia

Înaltpreasfințitul Părinte Petru Paduraru (foto), fostul episcop de Bălți al Mitropoliei Chișinăului a devenit mai întâi locțiitor, și mai apoi, din octombrie 1995, mitropolit al Basarabiei și exarh al plaiurilor, cu drept de jurisdicție extrateritorială asupra românilor ortodocși din diaspora de răsărit.

Prin statut, teritoriul actual Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicție canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit (fosta Uniune Sovietică și diaspora Republicii Moldova).

Mitropolia Basarabiei - Wikipedia

Harta organizării Mitropoliei Basarabiei în prezent

Potrivit propriilor date, Mitropolia Basarabiei numără 4 episcopii istorice sufragane, 15 protopopiate, 278 parohii și 10 schituri sau mănăstiri. În calitate de Exarhat al Plaiurilor (extrateritorial), Mitropolia Basarabiei include mai multe comunități din Federația Rusă, Ucraina, Letonia, Lituania, Estonia, precum și două parohii și o mănăstire de călugări în SUA.

Deși a fost reactivată în septembrie 1992, Mitropolia Basarabiei a fost recunoscută oficial în Moldova abia în anul 2002, după decizia CEDO din 2001, care a obligat guvernul de la Chișinău să înregistreze Mitropolia Basarabiei.

De remarcat ca Patriarhia Română este singura entitate bisericeasca si persoana juridică din lume care putea beneficia de dreptul de succesiune pe linie ascendentă în raport cu Mitropolia Basarabiei.

Legea Republicii Moldova cu privire la proprietate nr. 459-XII din 22.01.1991, Articolul 30 (Proprietatea organizatiilor religioase) prevedea ca „…Dupa incetarea activitatii organizatiei religioase chestiunea folosirii bunurilor care s-au aflat in proprietatea ei este rezolvata de catre organele de conducere ale acestei organizatii sau de catre organizatia religioasa ierarhic superioara, cu participarea organelor locale ale puterii de stat. Bunurile care s-au aflat in proprietatea organizatiilor religioase, dupa incetarea activitatii lor, trec catre organizatia religioasa ce le-a format…” .

Mitropolia Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române, revendică restituirea in integrum a imenselor sale proprietăți confiscate, naționalizate, spoliate sau ridicate în orice alt fel de către regimul sovietic de ocupație și a Arhivelor Mitropoliei Basarabiei deținute în prezent abuziv până astăzi de guvernul Republicii Moldova.

Mai devreme sau mai târziu dreptatea se va împlini şi Mitropoliei Basarabiei i se va recunoaște de către puterea lumească de la Chișinău și Moscova binemeritatul loc în societatea noastră.

Publicitate

12/12/2021 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: