CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Revista germană BILD vorbește despre planurile Rusiei de invadare a Ucrainei dezvăluite de evaluările unor responsabili din NATO și ai serviciilor occidentale de securitate


Președintele Rusiei, Vladimir Putin, amenință cu război dacă Ucraina nu își va opri eforturile pașnice de a recâștiga Donbasul și Crimeea

Foto: Vladimir Putin

Putin vorbește serios. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a avertizat miercuri că planurile Rusiei variază de la „eforturi de destabilizare a Ucrainei din interior până la operațiuni militare la scară largă”.

Potrivit investigațiilor jurnaliștilor de la publicația germană BILD, „planurile maxime” ale Rusiei pentru un război împotriva Ucrainei sunt cunoscute de la jumătatea lunii octombrie. CIA, Serviciul de informații externe al SUA, a interceptat aceste planuri din comunicațiile militare ruse, informând mai întâi propriul guvern, care a înștiințat NATO în noiembrie. 

Publicația  „Washington Post” a raportat că Putin ar putea trimite 175.000 de soldați peste graniță.

Kremlinul a amenințat deschis că un război împotriva Ucrainei ar fi inevitabil dacă guvernul acestei țări nu va abandona presupusele sale planuri de a recuceri Donbasul ocupat de ruși și Crimeea anexată de Rusia.

NATO ar trebui, de asemenea, pentru a preveni un război în regiune, să „garanteze” că Ucraina nu va deveni niciodată membră a alianței și să retragă armele care se presupune că sunt staționate în Ucraina.

Conform evaluarilor NATO și serviciului de informații militare ucrainean, dacă Putin va ordona, armata rusă va declanșa „un atac simultan din nordul Crimeei, prin teritorii separatiste la est și dinspre nord”. 

 Atacul ar putea avea loc, așadar, „la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie” – dacă Ucraina și NATO nu răspund solicitărilor lui Putin.

Pe de altă parte, alte surse din NATO văd un atac în trei faze, fiecare fază ar putea fi și ultima a operațiunii, în cazul în care reacția occidentală la invazie ar duce la o reevaluare a situației.

În prima etapă, Rusia intenționează să cucerească sudul Ucrainei, „pentru a asigura aprovizionarea Crimeei, precum și a tăia accesul Ucrainei la mare și, în consecință, la aprovizionare”, a spus un ofițer de rang înalt pentru Bild (https://www.bild.de).

Rusia intenționează să folosească navele transferate din Marea Baltică în regiune în primăvară, „pentru a transporta tancuri și trupe din Crimeea în regiunea Odesa”, a declarat un ofițer superior al informațiilor occidentale.

Un alt oficial militar de rang înalt a clarificat că planurile Rusiei prevăd o operațiune de debarcare „la est de Odesa, între orașele Fontanka și Koblevo”. Trupele ruse „vor înainta la nord-est de oraș, apoi vor face stânga și vor avansa în Transnistria”, înconjurând Odesa.

Totodată, în regiunea Herson, de-a lungul fluviului Nipru, se vor desfășura operațiuni aeropurtate ale forțelor speciale, blocând poduri peste cel mai important râu al țării și întrerupând astfel aprovizionarea. Totodată, din Crimeea vor fi lansate focuri de artilerie asupra pozițiilor ucrainene cele mai puternice.

În același timp, unitățile de tancuri rusești, cu sprijinul marinei și al forțelor aeriene, vor avansa spre vest din Donbasul ocupat, apoi se vor diviza și vor avansa, pe de o parte, spre Zaporojie (un important centru militar din sudul Ucrainei) și spre Crimeea.

Dacă acest lucru va reuși, întregul sud al Ucrainei va fi sub control rusesc, iar Putin va construi un coridor din Rusia până la granița NATO cu România, scrie ziarul german.

Faza 2: Nord-Est

În paralel cu prima fază a războiului, aeronavele și rachetele balistice ale lui Putin plănuiesc să slăbească capacitățile militare ale Ucrainei în toată țara.

Dacă Kremlinul va considera că sunt îndeplinite condițiile, unitățile de tancuri rusești ar putea trece granița în regiunile Lugansk și Harkov și ar putea avansa spre marile orașe Dnipro și Poltava.

„În primul rând, vor înconjura orașele și vor întrerupe electricitatea, gazul și aprovizionarea cu alimente. În câteva săptămâni, rușii se vor afișa ca salvatori ai civililor, invadează orașele capitulate și vor salva populația ucraineană de la foame sau de la moarte”, a spus un ofițer.

Faza 3: Kiev

În a treia etapă, armata Kremlinului va ataca Kievul din nord.

Desigur, acest lucru s-ar putea întâmpla la începutul războiului, dacă circumstanțele o cer”, a declarat o sursă pentru Bild.

Strategii NATO nu sunt siguri dacă regimul Lukașenko din Belarus va lua parte la ostilități.

Dacă Belarus se alătură atacului, Rusia ar putea înconjura Kievul din nord-est și nord-vest.

În cele din urmă, trupele ruse vor avansa „aproximativ până la linia Korosten-Uman pentru a întrerupe aprovizionarea din vestul Ucrainei. Atunci s-ar putea aștepta la capitularea Kievului și, în consecință, a Ucrainei”.

Ca urmare a unui astfel de plan, Rusia ar putea ocupa aproximativ două treimi din teritoriul actual al Ucrainei și ar ajunge până la granița cu România.

O altă sursă a spus: „Dacă Rusia intră, sancțiunile vor fi în continuare. Deci nu are sens să te oprești la jumătatea drumului”.

„Ucrainenii vor lupta, dar nu vor putea rezista marelui atac al rușilor”, a mai declarat oficialul de rang înalt pentru BILD. Potrivit acestuia, forțele armate ale Kievului se vor retrage în vestul țării „dacă nu sunt complet distruse”.

Un alt ofițer a spus că rachetele antitanc americane Javelin nu vor fi suficiente pentru toate tancurile rusești și că dronele turcești Bayraktar ar fi o pradă ușoară pentru avioanele de război rusești.

Potrivit acestuia, pentru apărarea Ucrainei sunt necesare rachete antiaeriene occidentale moderne, precum Patriot, și rachete antinavă, precum Harpoon.

„Aliații regândesc acum aprovizionarea cu arme către Ucraina. Dar această decizie nu poate veni de la NATO, ci doar de la membrii săi suverani”, a spus un ofițer de securitate occidental.


Lecția tulburătoare din războaiele trecute ale Rusiei împotriva vecinilor săi este că „ pe plan
politic intern câștigul datorat unor astfel de aventuri este mare, în timp ce politica externă și costurile economice externe sunt menținute în limite suportabile”.

Atât după războiul din Georgia din 2008, cât și după anexarea Crimeei în 2014, „opoziția față de Occident în rândul populației ruse și popularitatea lui Putin au crescut brusc, iar sancțiunile occidentale au fost blânde”.

05/12/2021 - Posted by | analize | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: