CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Rusia datoreaza Republicii Moldova peste 100 miliarde de dolari


Unde se află Tiraspolul? Tiraspol, Transnistria: harta, fotografie -  Instrucțiuni de ghidare 2021


Incontestabil, Maia Sandu a procedat corect participand la forul ”Platforma Crimeea”. E demn gestul negociatorilor R.M. care nu au semnat un contract inrobitor cu Rusia pentru comercializarea gazelor.

Nu s-a spus de ce au esuat asa-numitele negocieri și fără a fi respectate cutumele diplomatice, reprezentanții rușilor au afirmat că pur și simplu Maia Sandu ar fi, chipurile, de vina.

Se uită evident că Rusia este un stat agresor i se cere R.Moldova lichidarea datoriei pentru gaze, un pretext de a determina R.Moldova sa nu mai ceară retragerea neconditionata a armatei 14-e din Transnistira, și să accepte conditia unei encave, gen Kaliningrad, daca vrea sa mai existe.

Intre timp, D odon, avortonul de Sadova, incurajat de Voronin care a declarat in anii sai de presedintie ca moldovenii vor ingheța, dar nu vor ceda presiunilor exercitate de Rusia, vrea sa ajunga la putere pe cai rusesti, anume speculand acest subiect.

Nimeni altul decat Voronin l-a acuzat pe Dodon ca a stat cateva zile impreuna cu Greceanai la Moscova, pentru a semna un acor inrobitor.

Nici Dodon , nici Greceanai nu au spus ca Rusia este obligata sa plateasca pentru stationarea ilegala a armatei sale in raioanele estice ale R.M. si sa-si respecte angajamentele internationale.

Ca exemplu negociaitorii, inclusiv Kulminski, trebuie sa aduca la negocieri, drept exemplu, asa-numita insula a libertatii, alias Cuba, care obtine anual peste trei miliarde de dolari pentru stationarea navelor militare rusesti, dotate cu focoase nucleare, in coastele SUA.

Prin urmare, Rusia, anuntata un imperiu conservator-pragmatic de catre Putin, vrea sa stea nestingherita in coastele UE. Va amintesc, nimeni altul decat Filat, tatucul Maiei, a cedat secesionistilor retelele de gaze ale R.M. in Transnistria, edificate de catre cetatenii R.M.
Aceste criterii trebuie incluse in negocieri si explicate populatiei. O face regimul Sandu? Nu. Oamenii tremura in casele lor, iar TVM, Radio Moldova, televiziunile lui Dodon si Plahotnic, Shor, se lanseaza in speculatii eftine, demoralizand si intidimdand popualtia.E indicata, prin urmare, o adresare catre popor a Maie Sandu. Ea are sarcina de a explica ce va face mai departe, neadmitand ca poporul sa o suspecteze ca nu are capacitatea de a readuce R.M. in matca regasirii sale de sine. Incontestabil, exista solutii plauzibile pentru transarea acestei probleme. Ele sunt de origine geopolitica.
Poporul nu va ingheta de frig la iarna. Volumul de gaze necesar R.Moldova poate fi acoperit printr-o donatie a Germaniei care a acceptat constructia Nord-Stream doi, o gaselnita ruso-germana de admitere a Kremlinului in spatiul european. Frau Merkel a plecat.

Dar ea trebuie sa-si asume acest esec si sa contribuie pe toate caile posibile la sustinerea cu adevarat a R.M. si a Maiei Sandu pe care a primit-o in vizita oficiala cand aceasta era prim-ministra.

Publicitate

26/10/2021 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: