CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

(Document). La Congresul al II-lea al Frontului Popular din Moldova s-a luat în discuție o rezoluție ”Cu privire la denumirea republicii” și denumirea oficială – REPUBLICA ROMÂNĂ MOLDOVA


Mişcări unioniste din Republica Moldova

Rezoluția Congresului al II-lea al Frontului Popular din Moldova ”Cu privire la denumirea republicii”

REPUBLICA ROMÂNĂ MOLDOVA (document)

Frontul Popular din Moldova consideră că actuala denumire a republicii nu corespunde pe deplin realității etnopolitice și aspirațiilor poporului nostru. În pofida tuturor afirmațiilor românofobe ce sunt făcute în ultimul timp, tot mai frecvent, de adepții imperialismului sovietic, Basarabia, Transnistria și nordul Bucovinei constituie o parte integrantă a masivului etnolingvistic românesc.

Așa cum nu poate fi pusă la îndoială existența mai multor state independente și suverane arabe (Republica Arabă Egipt, Republica Arabă Siria, Republica Arabă Yemen, Emiratele Arabe Unite, Geamahiria Populară Socialistă Arabă Libia, Regatul Arabiei Saudite etc.), tot astfel e alogic și păgubitor să se conteste existența de facto a două state românești în Europa – România și Republica Moldova.

În legătură cu cele menționate mai sus, precum și în scopul suspendării absurdelor tratări paraștiințifice ale chestiunii, Frontul Popular din Moldova propune Parlamentului republicii să schimbe denumirea formațiunii statale românești de la răsărit de Prut, numind-o oficial REPUBLICA ROMÂNĂ MOLDOVA.

Chișinău, 30 iunie – 1 iulie 1990

(Autor al proiectului de Rezoluție – Vlad Cubreacov)

Post scriptum: Din păcate, Republica Moldova nu se autodefinește ca stat național nici prin Constituție, nici prin alte legi ale sale. Am considerat și consider și astăzi că RM trebuia să fie de la început și trebuie să fie și acum stat NAȚIONAL, scrie militantul unionist Vlad Cubreacov în https://cubreacovblog.wordpress.com.

În cazul acceptării acestei propuneri cuprinse în rezoluția FPM (votată în unanimitate de delegații la Congres) s-ar fi câștigat recunoașterea caracterului NAȚIONAL al formațiunii statale care stătea să se desprindă de Moscova. Ideea Rezoluției se sprijinea pe conceptul, formulat expres (nu știu dacă și în premieră), de două state românești în Europa și de convergență a lor până la contopirea într-un singur stat național.

Propunerea mea, în contextul complex al anilor 1990-1991, era ca denumirea noii formațiuni statale (dovedită acum falimentară) să fie Republica Română Moldova.

Pentru asta ar fi trebuit însă ca protipendada locală de aici, din Basarabia, să-și asume caracterul național al noului stat. RM nu se autodefinește ca stat național tocmai pentru motivul că ar trebui să precizeze care anume este națiunea fondatoare a statului.

Termenul de Moldova (substantiv) este unul geografic, lipsit de conotație etnică, ca în cazul denumirii sovietice a republicii Moldovenești (adjectiv).

Denumirea de republică (cu precizarea de fostă sau nefostă sovietică și socialistă, cum propuneau unii: Fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească) ar fi trimis la fundamente etnice diferite de cele românești.

Totuși, în logica contextului anilor 1990-1991, termenul românesc de Moldova a fost de preferat celui marcat ideologic de Moldovenească, iar denumirea de Republica Română Moldova ar fi adus un plus de claritate și ar fi pregătit terenul pentru refacerea unității distruse a neamului românesc.

De fapt, singura alternativă pe care o au românii de la răsărit de Prut este revenirea la sânul Patriei mame România.

Publicitate

21/10/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

Un comentariu »

  1. 😍👏🤝

    Apreciază

    Comentariu de Centrul Medi@ | 21/10/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: