CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

De ce auzim doar o singură teorie despre originea vieții


Charles Darwin: Marine inspiration for the conception of the Rosetta Stone  of biology! | EMBRC

Foto: Savantul englez Charles Darwin (n. 12 februarie 1809 – d. 19 aprilie 1882 ) este cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în cea mai celebra scriere a sa, „Originea speciilor”, (1859).

Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930, iar acum constituie baza evoluționismului sintetic.Opera lui Darwin tratează evoluția umană și selecția sexuală în lucrarea Originea omului, urmată de Exprimarea emoțiilor la oameni și animale.

Când mediul academic, școlile publice și Big Tech suprimă informațiile științifice care contestă evoluționismul, nu este de mirare că sprijinul pentru această teorie este în creștere.

Ar putea fi o astfel de toleranță responsabilă, cel puțin parțial, pentru o acceptare publică sporită a evoluționismului în Statele Unite?

Peste 1100 de oameni de știință au semnat o declarație prin care sunt de acord că sunt „sceptici față de afirmațiile privind capacitatea mutației aleatorii și a selecției naturale pentru a determina complexitatea vieții”.

Ca om de știință am semnat acea declarație. Însă, în calitate de avocat, pot confirma că mulți dintre acești oameni de știință – și alții cărora nu le este teamă să semneze declarația – se confruntă cu discriminare, deoarece nu se aliniază teoriei evoluționiste.

La începutul acestui an, fizicianul Eric Hedin a publicat o carte intitulată „Știința Anulată”, povestind modul în care Universitatea Ball l-a investigat după ce a prezentat pe scurt proiectarea inteligentă a creației într-un seminal electiv inter-disciplinar.

Când profesorilor de științe li se interzice chiar și menționarea punctelor de vedere științifice minoritare, nu este de mirare că mulți studenți gravitează spre darwinism. Pentru că nu au auzit nimic altceva.

Big Tech face, de asemenea, dificilă găsirea informațiilor științifice care îl provoacă pe Darwin. În 2020, jurnalul BioEssays a publicat un editorial prin care solicita avertismente „obligatorii” și „bannere codificate pe culori” pe motoarele de căutare pentru a avertiza oamenii despre „erori factuale”pe website-urile care susțin creaționismul. Totuși, în timp ce aceste website-uri sunt vizate, Wikipedia perpetuează informații părtinitoare și inexacte despre dezbaterea darwinism vs creaționism.

Prezentarea pe care o face Wikipedia creaționismului îl arată ca pe o „pseudoștiință”, iar editorii paginii refuză modificările care ar adăuga echilibru și acuratețe. Acest lucru l-a determinat pe co-fondatorul Wikipedia, Larry Sanger, un „agnostic care crede că creaționismul este complet greșit”, să clasifice prezentarea creaționismului ca „îngrozitor de părtinitoare. Pur și simplu nu poate fi apărat ca neutru”.

Cu toate acestea, Wikipedia este, fără îndoială, locul unde nenumărați oameni devin informați – sau dezinformați – despre evoluționism și creaționism.

Wikipedienii justifică cenzurarea concepțiilor pro-creaționism citând un „consens” care este pus în aplicare de comunitatea și de sistemul educațional. În Statele Unite, școlile publice predau aproape universal evoluționismul într-un mod doar pro-Darwin care cenzurează orice știință care provoacă starea de fapt.

Când publicului îi lipsește accesul la informații științifice care contestă evoluționismul – pentru că oamenii de știință care se îndoiesc de Darwin sunt demiși din mediul academic, când școlile refuză să recunoască știința revizuită de colegi și care contravine paradigmei evoluționismului, iar Big Tech ascunde informații exacte despre creaționism – nu, nu trebuie să ne întrebăm de ce crește sprijinul public pentru evoluționism. În cadrul unui astfel de sistem dogmatic, la ce alt efect ne-am aștepta decât sprijinul pentru evoluționism?

Pentru a fi clar, nu propun o teorie a conspirației. Nu este necesară nicio conspirație pentru a înțelege că structurile de putere marginalizează adesea, în mod sistematic, oamenii și punctele de vedere minoritare și exact asta se întâmplă acum.

Ceea ce este îngrijorător este că acest lucru se întâmplă în cadrul comunității științifice, unde libertatea de chestionare ar trebui să prospere, dar cenzurarea se aplică exact unuia dintre cele mai importante subiecte pentru întreaga umanitate: originile noastre.

Dezbaterea darwinismului este vitală pentru chestiuni mai importante ale libertății intelectuale din America. Sprijinul pentru evoluționism poate crește, dar acest lucru este condus de tendințe care seamănă cu suprimarea informațiilor în stil sovietic – și nu este un drum pe care vrem să îl parcurgem.

Traducere și adaptare
Tribuna.US

15/09/2021 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

    Comentariu de octavpelin | 15/09/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: