CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 9 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 9 septembrie în istoria noastră

214: S-a născut într-o familie de țărani de lângă Sirmium în provincia Pannonia,în Voivodina de astăzi, împăratul roman Aurelian (Lucius Domitius Aurelianus Augustus); (d.în anul 275 la Caenophrurium, în apropiere de Byzantion).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-13.jpeg

  A fost comandantul cavaleriei împăratului Claudius Gothicus, iar când acesta a murit, Aurelianus a fost proclamat împărat de legiunile staționate la Pannonia.

 A  domnit din anul 270, până la moartea sa în anul 275 si a înregistrat succese remarcabile, încercând să apere imperiul de valul devastator al invaziilor barbare.

  Aurelian a dispus retragerea armatei și a administrației romane din Dacia în anul 271, în vederea consolidării frontierei balcanice pe linia Dunării de Jos.

În 274 el a lichidat secesiunea Galiei, restaurând astfel unitatea statului roman.

 În drum spre Orient, în vederea începerii unei campanii împotriva Imperiului Sasanid, Aurelian a fost asasinat, în apropiere de Byzantion (azi Constantinopol), în urma unui obscur complot de palat, de către secretarul său.

1743: La insistențele lui Inochentie Micu – Klein, episcop greco-catolic iluminist român, împărărăteasa austriacă Maria Tereza a remis Rescriptul prin care se da dreptul copiilor de iobagi români din Transilvania să frecventeze şcoala.

Inochentie Micu – Klein, a obținut de la împărăteasa Austriei și interdicția de a fi maltratați copii și facilități pentru preoții greco-catolici români de a primi locuri de casă și locuri pentru construirea bisericilor. Totodată, nobililor români, li s-a acordat dreptul de a accede la funcții publice.

1804: Un incendiu violent a pustiit Bucureştiul, distrugând Curtea Domnească şi o mare parte a oraşului.

1860: S-a născut la Eperjes, în Slovacia, inginerul agronom și profesor universitar Páter Béla, specialist de renume internațional în cultura și valorificarea plantelor medicinale.; d.24 iunie 1938, Cluj.

1860-1938 Páter Béla

A urmat Universitatea de Științe din Budapesta și Universitatea Tehnică „Király József”, absolvind în 1883. Și-a început cariera la catedra de Botanică a Universității Tehnice, a fost numit profesor de Botanică la Institutul de Agronomie de la Kassa, la Academia de Agricultură din Cluj și la Universitatea „Francisc Iosif” din Cluj. La Expoziția Mondială de la Paris din 1990, a primit medalia de aur pentru ceaiurile medicinale.

A fost fondator, organizator și director al Stațiunii de Cercetări asupra Plantelor Medicinale, una dintre primele de acest fel din lume – după modelul acesteia s-au înființat mai târziu instituții asemănătoare la Viena, Praga, Budapesta.

A pus bazele unei grădini botanice de plante medicinale, cercetând în jur de 136 de specii; experimentele sale privind îngrășămintele chimice au fost de pionierat. În 1932 a înființat Cooperativa Adonis – societate de colectare și valorificare a plantelor medicinale. Ceaiurile Prof.dr. Páter erau cunoscute în toată Europa. A publicat în revistele MezőgazdaGazdasági LapokKisérletügyi KözleményekMezőgazdasági SzemleBuletinul Agriculturii, în reviste din străinătate. De numele său se leagă apariția revistei universității clujene, Buletinul de informații botanice și muzeul botanic. A fost membru al Societății Economice Ardelene, al Societății Muzeului Ardelean, membru și apoi președinte al Societății Carpatine Ardelene

1857: S-a născut la Bucureşti,  actriţa română Agatha Bârsescu. Unele surse dau ca an al naşterii sale 1859 sau 1863.

A studiat la Sibiu şi apoi la Viena, după care s-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti. În 1878 a plecat din nou în Austria pentru a-şi continua pregătirea artistică la Conservatorul din Viena.

A debutat pe 22 noiembrie 1883 la Teatrul Curţii Imperiale din Viena. 

Imagini pentru agatha barsescu

  Succesul imens obţinut pe scena reputatului teatru, i-a adus un contract pe viaţă, iar ca o recunoaştere oficială a meritelor sale deosebite, i s-a acordat, prin decret imperial, titlul de Actriţă a Curţii Imperiale.

Au urmat o serie de turnee, întreprinse între anii 1883 – 1890, ca invitată de onoare a unor teatre din Europa sau America, care i-au adus faimă în toată lumea. 

În 1925 revine definitiv în România, stabilindu-se la Iaşi, unde timp de aproape 15 ani predă la Conservatorul de Artă Dramatică; din când în când apărea pe scena Teatrului Naţional în rolurile care o consacraseră.

A decedat la  22 noiembrie 1939 la  Iaşi, fiind inmormântată la Cimitirul Eternitatea din Iaşi.

 Pe placa sa funerară stă scris:

„Aici odihneşte geniala tragediană Agata Bârsescu, gloria neamului românesc, care a ilustrat teatrul până la desăvârşire în ţară şi străinătate”.

1865: S-a înființat Societatea Română de arme și dare la semn.

Foto sus: Societatea centrală română de arme, gimnastică şi dare la semn (Tirul) din piaţa Senatului : sala de gimnastică, bazinul de înot, faţada dinspre Dâmboviţa.

Sala de gimnastică a fost amenajată la sfârşitul anilor 1920 pentru a deveni Teatrul Regina Maria (începând cu anii 1950 a găzduit Teatrul de Operetă).

Bazinul de înot a devenit în anii 1950 ştrandul Libertăţii.

Ansamblul a fost demolat în 1986.

Prin Înaltul Decret Domnesc nr.1147/9 septembrie 1865, Principele Al. Ioan Cuza a aprobat și a recunoscut oficial statutele societății de tir căreia i-a donat societății, din terenul Mânăstirii Radu-Vodă, o suprafață de 47.514 mp, pentru a-l folosi drept poligon de tir, cu condiția ca acest teren să nu fie înstrăinat.

Terenul respectiv s-a adăugat la cel pe care societatea îl avea deja în folosință și care era poziționat în zona Clubului Progresul, unde până în anul 1900 se efectuau doar trageri cu arme de glonț – carabină și pistol – urmând ca mai apoi să se organizeze și trageri cu arme de vânătoare. Prima societate de tir la nivel național, denumită Societatea Română de arme și dare la semn, înființată la 5 mai 1862, și-a stabilit culorile, semnele, marca, cocarda și steagul.

1878 (9/21): În urma propunerii Consiliului de Ministri, domnitorul Carol I al României a adoptat titlul de “Alteţă regala”, titulatură recunoscuta ulterior pe plan internațional.

26 Martie: Domnitorul Carol I a fost proclamat primul rege al României. ,,Regele de Oțel'' care a transformat țara într-un regat independent | Ziarul Unirea

1885 (9/21): S-a născut la Galaţi matematicianul Victor Vâlcovici, fost  profesor universitar la Iaşi, Timişoara (primul profesor român de mecanică raţională) şi Bucureşti; (m. 1970).

A fost student al Facultății de Științe din București, avându-i ca profesori pe Spiru Haret și Gheorghe Țițeica.

A obținut rezultate excepționale, deschizându-i-se astfel o carieră universitară, printr-o bursă la Universitatea din Göttingen.

Imagine similară

Lucrarea sa de doctorat, Mișcări fluide discontinue cu două linii libere, care corespundea preocupărilor științifice ale epocii, a atras atenția specialiștilor și a fost des citată în scrierile referitoare la aceste fenomene.

A fost profesor de matematică la Universitatea din Iași, la Școala Politehnică din Timișoara, unde a devenit și rector, la Universitatea din București.

A devenit membru titular al Academiei Române în 1965.

Este considerat creatorul hidrodinamicii și al aerodinamicii teoretice românești și primul mecanician de anvergură pe care l-a dat țara noastră.

Și-a încheiat activitatea științifică prin cercetări cosmogonice și asupra extinderii Universului, abordând probleme de dinamică stelară, de matematică aplicată şi probleme privind fundamentele mecanicii.

1886 (9/21): A fost adoptată la Berna prima Convenţie internatională pentru protecţia operelor literare şi artistice (intrată în vigoare în România la 5/17 decembrie 1887).

Nucleul Convenției de la Berna este prevederea conform căreia fiecare dintre țările contractante asigură protecție automată pentru lucrările publicate pentru prima dată în alte țări ale uniunii și pentru lucrările nepublicate ai căror autori sunt cetățeni sau rezidenți în astfel de țări.

1896: A încetat din viaţă la Bucuresti, Matei Millo, actor şi cântăreţ, autor de texte dramatice, unul dintre pionierii teatrului românesc (“Baba Hârca”, piesă reprezentată pentru prima dată la Iaşi, la 27 ianuarie 1849, în care a jucat rolul principal); (n. 24/25 noiembrie 1814 la Stolniceni-Prăjescu, în judeţul Iaşi).

Matei Millo a fost, ca actor, un interpret strălucit al comediilor lui Vasile Alecsandri şi a cultivat în teatrul românesc interpretarea realistă reacționând împotriva stilului declamator, printr-un joc bazat pe un fin simț de observație, sobrietate si capacitate de nuanțare.

1899: S-a născut (la Braşov) George Brassaï (pseudonimul lui Gyula Halász), cunoscut fotograf, sculptor şi cineast francez de origine maghiară transilvăneană;(m. 1984, la Beaulieu-sur-Mer, Nisa/Franţa).

Imagini pentru Brassaï photos

A eternizat în opera sa viața de noapte a Parisului din anii 1930  fiind supranumit de prietenul său, scriitorul Henry Miller, „ochii Parisului”.

În 1933 i-a apărut primul album, „Parisul, noaptea”, însoțit de un text de Paul Morand, care i-a adus un mare succes, mai ales în mediul artistic.

O parte din fotografii le-a consacrat înaltei societăți și celebrităților epocii, de pildă unor celebrități intelectuale, de teatru și operă.

A creat portrete devenite clasice ale lui Salvador Dali, Pablo Picasso, Henri Matisse și Alberto Giacometti, ale lui Jean Genet, Henri Michaux, Jean Paul Sartre și Simone de Beauvoir.

1912: S-a născut  în orasul în Vălenii de Munte, județul Prahova. poetul şi eseistul Horia Stamatu.

Horia Stamatu, poet, eseist, ziarist şi traducător | Jurnalul de Drajna

A urmat  cursurile  Liceului Militar și Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București. Debutează la revista „Floarea de Foc” condusă de Sandu Tudor și în anul 1934 obține „Premiul Scriitorilor Tineri” pentru volumul de poezii „Memnon”.

În anii 1936-1937 este profesor suplinitor pentru limba română și filosofie la liceul „Cantemir Vodă” din București, iar între 1938-1940 redactor la „Enciclopedia României”.

Aderă la mișcarea legionară, fiind și redactor la publicația Buna Vestire și participă la rebeliunea legionară din ianuarie 1941 împotriva generalului Antonescu.

După eșuarea rebeliunii, părăsește țara ajungând în Germania, unde – în 1942 – este internat în lagărul de la Buchenwald, din care este eliberat o dată cu sfârșitul războiului, iar dupa eliberarea sa, din 1945 se stabileşte la Freiburg im Breisgau unde urmează cursuri de filosofie la Albert-Ludwigs-Universität cu Max Müller, discipol și urmaș la catedră al lui Martin Heidegger.

În anii 1946-1948, ocupă funcția de lector de limbă și cultură română pe lângă catedra romanistului Hugo Friedrich. 

Intre anii 1948 şi 1951 trăieşte la Paris, fiind unul dintre fondatorii Institutului Român de Cercetări de pe lângă Sorbona (alături de Eugen Ionesco, Emil Cioran, Mircea Eliade ş.a.).

In perioada 1951-1961 se stabileşte în Spania, apoi se va întoarce la Freiburg im Breisgau,  unde va deceda la data de 7 iulie 1989.

1912: Este dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, o lucrare a lui Constantin Brancuşi si singurul monument de  public al sculptorului amplasat în Bucureşti.

 La solicitarea Ministerului de Razboi, in 1903 Brancuşi a primit prima comandă pentru un monument public, bustul generalului medic Carol Davila. Acest bust a fost comandat de un consiliu format de fostul sau profesor Dimitrie Gerota, pentru a il ajuta pe Brancusi sa plateasca drumul pana la Paris, pentru continuarea studiilor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 17++.jpg

Plata pentru monument a fost impartita in doua transe, prima jumatate fiind platită inainte ca lucrul sa inceapa, iar a doua transa dupa ce Brancusi va termina bustul.

Cand Brâncuşi a terminat lucrarea, aceasta a fost prezentată în fata consiliului, dar receptia a fost nesatisfacatoare, diferite persoane din consiliu avand opinii contrarii despre caracteristicile fizice ale generalului, spre exemplu cerand micsorarea nasului si de asemenea pareri diferite in legatura cu poziționarea epoleților.

Infuriat de inabilitatea consiliului de a intelege sculptura, spre mirarea tuturor, Brncuşi a plecat din sala de şedinte fără a primi a doua jumătate a banilor necesari plecării sale spre Franţa, hotărând sa parcurgă drumul către Paris pe jos.

1917: Bătălia de la Cireșoaia, ultima acțiune importantă din campania din 1917 de pe frontul românesc al Primului Război Mondial, a fost parte a celei de-a treia bătălii de la Oituz.

A fost una dintre cele mai dramatice și sângeroase bătălii din campania anului 1917 s-a dat pe muntele Cireșoaia (zona Târgu Ocna), la cota 789, între 27 august/9 septembrie–30 august/12 septembrie.

A avut ca rezultat blocarea înaintării forțelor Puterilor Centrale care încercau să forțeze Munții Carpați, prin trecătoarea Oituz, în ea fiind angajate forțele Armatei 2 române și forțe combinate germane și austro-ungare.

1918: S-a constituit din iniţiativa savantului român  C. I. Parhon,  Societatea de neurologie, psihiatrie şi psihologie din Iaşi (din 1921 şi de endocrinologie).

Imagini pentru ci parhon photos

Constantin Ion Parhon (n. 15 octombrie 1874, Câmpulung, Argeș, România – d. 9 august 1969, București, România) a fost un demnitar comunist, medic endocrinolog și neuropsihiatru român, care a îndeplinit funcția de președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române (șeful statului) în perioada 13 aprilie 1948 – 2 iunie 1952. Parhon a mai făcut parte dintr-un comitet interimar prezidențial format din cinci membri (printre care și Mihail Sadoveanu, Ștefan Voitec, Gheorghe Stere și Ion Niculi) între 30 decembrie 1947 și 13 aprilie 1948.

1919: Prințul Carol al II-lea părăsește frontul pentru a se însura cu Zizi Lambrino.

La 27 august/9 septembrie 1918, Prințul Carol a părăsit în timp de război Regimentul de vânători de munte, pe care-l comanda la Târgu Neamț pentru a se căsători la Odessa cu Zizi Lambrino, încălcând astfel regulamentele militare și Statutul Casei Regale.

În plus, țara se afla în război, Carol făcându-se astfel vinovat de dezertare și trădare.

CAROL ȘI ZIZI LAMBRINO | DESKREPORT by Stelian Tănase

Foto: Zizi Lambrino și prințul Carol

Regele Ferdinand a ordonat arestarea și închiderea lui vreme de 75 de zile, la mănăstirea Horaița, căsătoria celor doi fiind anulată de o instanță românească.

Carol nu a acceptat să renunțe la legătura cu Zizi Lambrino, în plus, din această relație s-a născut un băiat, pe nume Mircea, socotit drept ilegitim, dar pe care Carol l-a recunoscut.

1936: S-a născut cântăreţul emerit de muzică populară din Republica Moldova, Nicolae Sulac.

 

Nicolae Sulac (n.1936-d.2003), cîntăreţ român de muzică populară din Republica Moldova, solist al orchestrei Lăutarii

Regretatul Nicolae Sulac s-a născut  în satul Sadîc, Cahul, România (astăzi Republica Moldova).

Activitatea s-a artistică a început  în  cadrul capelei corale “Doina” (din 1959) si in 1965 devine solist al ansamblului “Fluieraş“, ansamblu care a lansat mulţi interpreţi de muzică populară în R.S.S.Moldovenesti.

În anii 70 şi începutul anilor 80, concertează ca  solist al ansamblului “Lăutarii“.

Nicolae Sulac a fost laureat al premiilor Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (U.R.S.S.), artist al poporului R.S.S.Moldovenesti şi ulterior al Republicii Moldova, cavaler al ordinului Republicii din Republica Moldova.

În anul 2002 a creat un fond de susţinere a muzicii populare. Marele artist  a interpretat piese exclusiv în limba română, fiind aplaudat de fiecare dată la scena deschisa , chiar şi de cei ce nu cunoşteau limba română.

În cei 67 ani de viaţă, marele artist al poporului roman s-a facut  remarcat cu piesele “Ce frumos mai cînta cucul”, “Tinereţe-tinereţe”, “Foaie verde magheran”, “Cînd tata va veni”, “Floarea lui Sulac”, Doinele “Mioriţa” şi “Doina de jale”, “În pădurea de la Prut” şi multe altele.

… maestrul Nicolae Sulac a rămas o legendă în folclorul moldovenesc, iar balada “Mioriţa”, cîntată de atîtea ori de el este culmea măiestriei interpretative. Nicolae Sulac ne-a lăsat o moştenire spirituală bogată– a înregistrat sute de piese compuse şi intrepretate de el, a evoluat în cadrul sutelor de concerte cucerind spectatorii noştri şi cei de peste hotare. Pe firmamentul culturii noastre Nicolae Sulac a strălucit nu numai cu harul său interpretativ, ci şi cu cu umorul său fin şi profund filozofic. Istorioarele şi bancurile sale circulă şi azi în popor”,  (Veaceslav Madan, ministrul culturii).

Nicolae Sulac a fost înzestrat cu har Dumnezeiesc pentru a bucura sufletele noastre”, (Valentin Goga, directorul Palatului Naţional).

…Nicolae Sulac nu ştia cine este Nicolae Sulac, el aparţinea unui timp,unei epoci, unui popor…”, (Emil Loteanu).

Spre sfîrşitul vieţii Sulac a dorit să se stabilească cu traiul la Iaşi, oraş care îi plăcea mult şi unde obişnuia să se înţîlnească cu prietenii.

A decedat la Chişinău (2003) şi a fost  înmormîntat în cimitirul din strada Armeană din Chişinău, azi în  Republica Moldova. La 9 octombrie 2004, în   Cimitirul  Central din Chişinău, a fost inaugurat bustul  marelui artist .

Numele lui Nicolae Sulac îl poartă un festival-concurs  la nivel republican al tinerilor interpreţi de muzică populară din Republica Moldova, precum şi Şcoala de muzică din oraşul Floreşti, în curtea căreia a fost inaugurat un bust al artistului.

1940: S-a dizolvat Partidul Națiunii, formațiune politică înființată de regele Carol al II-lea la data de 16 decembrie 1938, sub numele Frontul Renașterii Naționale, fiind primul partid de masă din România. În Monitorul Oficial din 22 iunie 1940 a apărut Decretul-lege pentru transformarea Frontului Renașterii Naționale în Partidul Națiunii, al cărui prim articol specifica faptul că: „Frontul Renașterii Naționale devine partid unic și totalitar, sub denumirea de Partidul Națiunii. El va funcționa sub conducerea supremă a Majestății Sale Regelui”.

În urma puciului anticarlist al generalului Ion Antonescu, după abdicarea regelui Carol al II-lea și plecarea sa din țară, Ion Antonescu a dizolvat Consiliul de Coroană, a modificat Legea de organizare a Consiliului Legislativ, a dizolvat Partidul Națiunii și s-a autointitulat „Conducătorul Satului” desființând calificativul de „excelență”, „pentru toți și pentru totdeauna”.

În acest fel, generalul a devenit titularul puterii legislative și al aproape întregii puteri executive. Regele nu mai avea practic nici un control, puținele acte pe care le putea emite necesitând contrasemnarea de către Conducătorul Statului. La 14 septembrie se instaura Statul național-Legionar Român.

1940: În localitatea Trăznea din judetul Sălaj, în Ardealul cotropit de trupele ungare, sunt masacraţi de către ocupanţii hortişti un număr de 263 de români .

La cinci zile după Dictatul de la Viena, pe  5 septembrie 1940, ora 7, prima unitate militară ungară a trecut frontiera pe la Sighetul Marmației.

Trupe maghiare aparținând batalionului 22 de Grăniceri Debrețin, aflat sub comanda locotenentului Akosi, au intrat în comuna Treznea pe 9 septembrie.

După ocuparea satului, unitățile maghiare au dezlănțuit măcelul rămas în istorie sub denumirea de „Masacrul de la Trăznea”.

Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal.

Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate.

Monumentul inălţat in memoria martirilor români asasinați de ocupanţii unguri.

Cotidianul „România nouă” din 1 ianuarie 1941, relata cazul lui Nicolae Brumar, român ridicat din propria sa casă de trupele ungare și împușcat lângă o căpiţă de fân, împreună cu soția și cele două fiice ale sale.

Cadavrele au fost descoperite ciopârțite cu baioneta. Un alt caz foarte cunoscut în epocă a fost cel al lui Vasile Mărgăruș.

Acesta a fost străpuns cu baioneta în mai multe părți ale corpului și apoi împușcat în cap cu gloanțe model „dum-dum”.

Preotul ortodox a căzut de asemenea victimă trupelor horthyste. A ars in casa parohiala care a fost incendiată.

În Trăznea se aflau și 9 soldați români reîntorși acasă și demobilizați. Aceștia au fost împușcați cu efectele militare pe ei.

Învățătorul și soția au încercat să se refugieze în comuna Pusta. Au fost prinși și aduși la sediul jandarmilor maghiari de la Agrij, de unde au fost duși pe un câmp și împușcați.

Imagini pentru miklos horthy photos

Foto: Criminalul Horthy Miklós, regent al Ungariei

Într-un raport statistic al Secretariatului de stat pentru naționalități, din București, privind situația din Ardealul de Nord, pana la 1 noiembrie 1941, ocupantii maghiari au savarsit  919 omoruri, 1126 schingiuiri, 4126 bătăi, 15893 arestări, 124 profanări, 78 respectiv 447 devastări colective și individuale.

1942: A murit la Iași, Constantin Meissner, pedagog şi om politic, autor al unor importante contribuţii la dezvoltarea şcolii şi pedagogiei româneşti, prin elaborarea de regulamente, planuri de învăţământ, programe şi studii privind îmbunătăţirea procesului instructiv-educativ; membru de onoare al Academiei Române din 1934;  (n. 27 mai 1854, Iași).

Imagini pentru Constantin Meissner, pedagog

1946: S-a născut la Bucuresti, Costin Cazaban, compozitor, muzicolog şi profesor, stabilit  in Franța, fiul actorilor Jules Cazaban si Irina Nadejde; (d. 20 februarie 2009, Paris).

Costin Cazaban

A absolvit Conservatorul National Superior de muzica din Bucuresti si a fost critic muzical si compozitor de muzica spectrala.

De asemenea a fost profesor de armonie si scriitura la Conservatorul George Enescu din Bucuresti (1971-1983), bursier DAAD (1974-75, Germania), participant la cursurile de vara de la Darmstadt (1982-1983), laureat cu premiile I si II la concursurile de compozitie ICONS (Torino, 1987).

In 1983 s-a stabilit la Paris. A fost Doctor al Universitatii Paris I Pantheon-Sorbonne, cu teza Temps musical Espace musical comme fonctions logiques (1994), in care elaboreaza un sistem de compozitie si analiza muzicala bazat pe logica lui Stefan Lupașcu.

Profesor la Universitatile Paris I, Paris III si Paris IV si Lyon II. Compozitiile sale au fost interpretate in Franta, Italia, Spania, Marea Britanie, Statele Unite, Olanda, Germania si Romania.

A participat la numeroase conferinte si congrese de specialitate. A fost membru al Centrului International de Cercetari si Studii Transdisciplinare (CIRET) si al SACEM (din 1981). A publicat peste 3.000 studii si articole de muzicologie si critica muzicala in “Le Monde”, “Le Monde de la Musique”, “La Revue Musicale”, “Silence” si a fost corespondent al Radio France International. Costin Cazaban a fost casatorit cu violonista Diana Josan si este socrul istoricului religiilor Bogdan Tataru-Cazaban.

1956: S-a născut în comuna Sânmiclăuș, județul Satu Mare, Silviu Lung, maestru emerit al sportului, fost portar al echipelor Universitatea Craiova, Steaua București si  al echipei naţionale de fotbal a României.

Silviu Lung a jucat într-un număr de 77 meciuri pentru Echipa Națională a României și a făcut parte din lotul României la Euro 1984 (Franța) și la Campionatul Mondial din 1990 (Italia).

A jucat în prima ligă spaniolă la Longroñes, dupa care s-a întors în țară, la Craiova, la Electroputere. A revenit la Universitatea Craiova în vara lui 1993.

S-a retras din fotbal în 1994. Din 2003 este cetățean de onoare al Craiovei.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.

 1966: A încetat din viaţă la Iasi, Octav Mayer, matematician, membru al Academiei Române, primul doctor în matematică pură din ţara noastră; este considerat unul dintre principalii realizatori ai teoriei reţelelor unei suprafeţe.

Imagini pentru Octav Mayer,photos

A avut contribuţii importante  în domeniul geometriei (principalul creator al geometriei diferenţiale centroafine) si a fost primul doctor în matematică pură din România (1920).

A fost membru titular al Academiei Române din 1955; (n. 22 septembrie/6 octombrie 1895, Mizil).

1973: S-a născut Bogdan Lucian Aurescu, jurist, diplomat de cariera, profesor, ministrul afacerilor externe în Guvernul Victor Ponta 4; (din 24 noiembrie 2014 pana in 17 noiembrie 2015).

În perioada 2004-2009 a fost Agentul României pentru Curtea Internațională de Justiție, coordonând activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internațională de Justiție privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu un câștig de 79,34% din suprafața în dispută, adică 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României.

Imagini pentru photos Bogdan_Aurescu

În perioada 2010-2011 a fost negociator-șef pentru România al Acordului româno-american privind apărarea antirachetă  și al Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și SUA.

Implicarea României va avea loc începând cu Faza a II-a a programului EPAA. Aceasta presupune găzduirea pe teritoriul românesc, la Deveselu, județul Olt, de interceptori tereștri, respectiv rachete de interceptare SM3-IB (Standard Missile 3, tip Block IB), care vor deveni operaționali începând cu finele anul 2015.

Din 2012 este conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept din Universitatea din București.

1977: S-a născut în localitatea Câmpuri, jud. Vrancea,  gimnasta de talie mondială Gina Gogean, retrasă în prezent din activitatea competiţională, laureată cu medalii de argint şi de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992) şi Atlanta (1996).

Imagini pentru Gina Gogean,photos

 La varsta de 9 ani, a intrat în circuitul competițional, iar în 1999, a debutat in concursurile din afara țării, la Campionatele Internationale ale Japoniei, de la Yokohama, unde a obtinut medalia de aur la sol.

A participat la două ediții ale Jocurilor Olimpice, șase Campionate Mondiale și trei Campionate Europene, obținând 30 de medalii, dintre care 14 de aur

1991: A murit Henri H. Stahl, antropolog, etnograf, memorialist, sociolog, jurist şi istoric.

Provine dintr-o familie cu strămoși veniți din Alsacia și din Elveția francofonă, a fost fiul lui Henri Stahl (1877-1942) (inițiatorul stenografiei), fiind fratele mai mic al lui Șerban Voinea, activist al Partidului Social Democrat, și al scriitoarei Henriette Yvonne Stahl. A fost căsătorit cu o cunoscută pictoriță, Margareta Stahl.

Imagini pentru Henri H. Stahl, antropolog,photos

Incepând cu anul 1925 s-a implicat activ în acţiunile de cercetări monografice iniţiate de Dimitrie Gusti, luând parte, până în 1955, la toate campaniile monografice de studiere a satelor româneşti, fiind unul dintre colaboratorii apropiaţi ai  acestuia (alături de Victor Ion Popa, Mihai Pop şi Gheorghe Focşa).

Stahl l-a sprijinit pe profesorul Gusti în eforturile de a înfiinţa Muzeul Satului din Bucureşti (1936); membru corespondent, din 1974, şi membru titular, din 1990, al Academiei Române; (n. 1901).

După al Doilea Război Mondial și instaurarea regimului comunist, Stahl a fost implicat în proiecte ce aveau intenția să reînvie sociologia. A reușit abia după 1960, când a început să lucreze împreună cu echipa lui Miron Constantinescu la Bibliotheca Historica Romaniae, inițiată de Academia Română.

Din anul 1974 a devenit membru corespondent al Academiei Române iar în anul 1990 a fost ales membru titular al Academiei Române.

1992: A murit Margareta Sterian (născută Weinberg), pictoriţă, poetă şi traducătoare de origine  evreiască din România(din literaturile americană, engleză, irlandeză, poloneză, japoneză); (n. 1897, Buzau).

Imagine similară

1997: A murit   dramaturgul şi criticul dramatic Alecu Popovici; (n. 1927).

Imagini pentru criticul Alecu Popovici

A urmat Liceul National din Iasi în perioada 1942-1945. Dupã absolvire a frecventat cursurile Facultãtii de Medicina din Iasi.

Cu mult înainte de a-si termina studiile, elevul si apoi studentul Alecu Popovici s-a simtit atras de literaturã publicând în 1945, primul volum de versuri intitulat „Cu abecedarul”.

  Deşi a excelat în dramaturgia pentru copii, Alecu Popovici a lăsat şi câteva volume de poezii: „Băiatul cu ricşa”, „Mici si mai mici”, „Eu şi prietenii mei”, „Zâmbiti vă rog”, „Povestea poveştilor”.

2004: A fost lansată de la Capul Midia, prima rachetă ecologică, construita de 12 specialişti români, pentru competiţia internaţională organizată de Fundaţia Americană „X-Prize” din St. Louis.

Denumită „Demonstrator 2B”, racheta a folosit  drept combustibil apă şi oxigen, fiind considerată ecologică în proporţie de 100%. Acest prim zbor a durat 42 de secunde.

2017: A murit Dumitru Orăşeanu, medic pediatru (competenţe în pneumologie, ecografie generală, toxicologie clinică) și profesor; (n. 1946).

A fost șeful Secției Pediatrie III la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” (1995-2014), membru fondator al Societății Române de Cardiologie Pediatrică, membru fondator și președinte (2010-2014) al Societății Române de Pneumologie Pediatrică.

2020: A murit academicianul Constantin I. Toma, biolog, specialist în morfologie și anatomie vegetală, membru al Secției de științe biologice și secretar științific al Academiei Române – Filiala Iași și membru titular al Academiei Române din 2012; (n. 1935).

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfinţii Ioachim și Ana

Sfinții Ioachim si Ana sunt părintii Maicii Domnului. Sfântul Ioachim a fost din neamul regelui David. Sfânta Ana a fost fiica preotului Matan.

Acest preot a avut trei fiice: Maria – care a nascut-o pe Salomeea, Elisabeta – mama Sfantului Ioan Botezatorul si pe Ana – cea care a nascut-o pe Fecioara Maria.

Lipsa copiilor ii facea pe Ioachim si Ana sa fie priviti ca fiind blestemati, pentru ca in societatea iudaica, familiile sterpe erau socotite a nu avea binecuvantarea dumnezeiasca. Dupa rugaciuni indelungi, celor doi li s-a daruit o prunca: Fecioara Maria.

Tinand seama ca Biserica a marturisit totdeauna ca Fecioara Maria este Nascatoare de Dumnezeu, caci Cel ce S-a nascut din ea nu e o persoana omeneasca deosebita de cea dumnezeiasca, ci Insusi Fiul lui Dumnezeu, putem afirma fara retinere ca Ioachim si Ana sunt bunicii lui Hristos.

Sfantul Ioachim a trecut la cele veşnice la varsta de 80 de ani, iar Sfanta Ana a murit in varsta de 70 de ani, la doi ani dupa Sfantul Ioachim.

CITIŢI ŞI :

Bibliografie (surse) :

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;
 3. e.maramures.ro ;
 4. Wikipedia.ro.;
 5. mediafax.ro ;
 6. Enciclopedia Romaniei.ro ;
 7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;
 8.  Istoria md.;
 9. istoriculzilei.blogspot.ro;
 10. CreștinOrtodox.ro;
 11. Cinemagia.ro.

09/09/2021 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 09/09/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: