CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 28 AUGUST ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 28 august în istoria noastră

1789 : S-a nascut la Versailles, în Franța, prințesa Stéphanie de Beauharnais, Mare Ducesă de Baden, bunica maternă a regelui Carol I al României și străbunica paternă a regelui Ferdinand al României. d. 29 ianuarie 1860, Nisa, Franța

Stephanie de Beauharnais (1789 - 1860) - Genealogy

1804 (28 august/9 septembrie 1804): Un incendiu izbucnit la o farmacie din zona centrală a Bucureștiului s-a extins rapid și a distrus o mare parte a orașului.

Pustiitoarele incendii care mistuiau Bucurestii de odinioara - Documentar

Dumineca, la opt ceasuri din zi, s-au aprins târgul de la spițăria din Șalari, de la Podu’ Spițerului, și au ars târgul tot până la nouă ceasuri de noapte. Și s-au mai potolit dând Dumnezeu și o ploaie, iar după arsura târgului, tot într-aceasta lună în treizeci, s-au aprins în deal la vii și o sumă de clăi de fân”.

Au fost distruse 600 de case și 2.000 de prăvălii. După această catastrofă s-au luat primele măsuri de sistematizare a străzilor capitalei Munteniei.

1817: Țarul Alexandru I al Rusiei a aprobat decizia Consiliului de Miniştri de a permite coloniştilor germani veniţi din  Wurtemberg şi Bavaria, să se stabilească în Basarabia recent anexată.

Gubernia țaristă Basarabia a fost obiectul unei politici sistematice de colonizare intensă cu imigranți din toate colțurile imperiului rus și din străinătate, care s-a aplicat pe parcursul anilor 1812–1917, proces care a avut efecte de lungă durată asupra populației și structurii etnice a teritoriului dintre Prut și Nistru.

Germanii au primit înlesniri speciale pentru a se așeza în sudul Basarabiei fiind scutiți de impozite și prestații pe timp de zece ani și beneficiari ai unor împrumuturi de la stat pe zece an De asemenea primeau un ajutor bănesc zilnic pentru hrană din momentul așezării în Basarabia până la obținerea primei recolte și erau scutiți de orice prestație militară. Totodată le era asigurată deplina libertate a practicării cultului lor religios.

1843(28 august/9 septembrie 1843) : Ministerul Treburilor din Lăuntru al Țării Românești a emis o dispoziție pentru proprietarii de robi țigani, prin care aceștia erau obligați ca în termen de 18 luni să se îngrijească de „statornicia țiganilor nomazi în așezări și în case, fie pe propriile moșii, fie pe alte altora”.

Țiganii găsiți după un an și jumătate umblând prin țară urmau să fie așezați de către autorități pe domenii ale statului.

  1857: S-a născut marea actriţa română Agatha Bârsescu.

Imagini pentru agatha barsescu

S-a înscris la Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti. În 1878 a plecat  în Austria pentru a-şi continua pregătirea artistică la Conservatorul din Viena.

A debutat pe 22 noiembrie 1883 la Teatrul Curţii Imperiale din Viena.

Succesul imens obţinut pe scena reputatului teatru, i-a adus un contract pe viaţă, iar ca o recunoaştere oficială a meritelor sale deosebite, i s-a acordat prin decret imperial titlul de Actriţă a Curţii Imperiale.

Au urmat numeroase de turnee, întreprinse între anii 1883 – 1890, ca invitată de onoare a unor teatre din Europa sau America, care i-au adus faimă în toată lumea.

În 1925  revine definitiv în Romania, stabilindu-se la Iași, unde timp de aproape 15 ani a predat studenților de la Conservatorul de Artă Dramatică și din când în când apărea pe scena Teatrului Naţional în rolurile care o consacraseră.

A decedat la  22 noiembrie 1939 si este inmormântată la Cimitirul Eternitatea din  Iasi.

Pe placa ei funerară stă scris: „Aici odihneşte geniala tragediană Agata Bârsescu, gloria neamului românesc, care a ilustrat teatrul până la desăvârşire în ţară şi străinătate”.

1877: În urma întrevederii din 16 august între prințul Carol, țarul Alexandru al II-lea și marele duce Nicolae, Domnitorul Carol I al României a preluat comanda trupelor ruso-române aliate la Plevna.

Carol I s-a întâlnit pe 16 august 1877 la Gorni-Studen/Plevna, cu țarul Alexandru al II-lea. Domnitorul Independenței s-a aflat pe front din august, la asaltul Griviței, până în decembrie, când sub comanda sa, armatele ruso-române au cucerit Plevna. Arhivele Naționale.

Foto: Carol I s-a întâlnit pe 16 august 1877 la Gorni-Studen/Plevna, cu țarul Alexandru al II-lea.

Șef de stat major a fost generalul rus Totleben. Asediul cetății Plevna, puternic fortificată, a durat până la 10 decembrie. Domnitorul Carol I s-a aflat pe front din august, la asaltul Griviței, până în decembrie, când sub comanda sa, armatele ruso-române au cucerit Plevna.

1911: Au fost organizate, la Bucuresti, festivități consacrate împlinirii a 20 de ani de la înfiintarea “Ligii pentru unitatea culturala a tuturor românilor”(28 – 30 august); Aurel Vlaicu a facut o demonstratie aviatica în fata a peste 30 000 de spectatori.

1916: La 15/28 august Germania declară război României, după ce la 14/27 august 1916 România declarase război Imperiului Austro-Ungar.

Întrarea României în Război împotriva Austro-Ungariei nu a fost o surpriză pentru Viena, dar Germania a fost complet nepregătită în fața gestului Bucureștiului.

Învață ușor istoria!

Împăratul Wilhelm al II-lea, în ciuda unor semnale primite, nu credea că regele Ferdinand, membru al familiei sale, va conduce România într-un război împotriva alianței din care făcea parte și Germania.

În același timp, Hauptmann Geissert (comandantul zepelinului LZ 101, staționat la Iambol,în Bulgaria) a primit ordinul de a bombarda Bucureștiul, care a fost executat în cursul acelei nopți.

Participarea României la Primul Război Mondial alături de Antantă, într-un moment când balanța militară nu înclina deloc în favoarea acesteia, a avut efecte considerabile în evoluția operațiilor militare.

Aristide Briand - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

La intrarea României în război alături de Antantă, premierul francez Aristide Briand (foto) a adresat guvernului o telegramă în care sublinia că: „Națiunea franceză în întregime aplaudă decizia prin care România își ia cu curaj locul său printre apărătorii cauzei dreptului și civilizației. Eu sunt fericit de a fi interpretul său și cel al guvernului Republicii spre a vă adresa cele mai călduroase felicitări”.

1917: Are loc Bătălia de la Varnița și Muncelu .Bătălia de la Varnița-Muncelu, o confruntare militară din Primul Război Mondial dintre Armata Româna și armatele Austro-Ungară și Germană, lansată pentru a contrabalansa eșecul din bătăliile de la Marăști, Mărașești, Oituz și care s-a desfășurat între 28 august și 3 septembrie 1917.

În ziua de 15/28 august, Divizia 216 germană și Corpul alpin au atacat puternic pozițiile Corpului de armată 8 rus, cucerind Muncelul și înălțimile cu cotele 395, 422 și 354. Situația gravă creată prin retragerea trupelor ruse a fost restabilită de regimentele 18 infanterie și 2 vânători, din Armata 2 română, care prin două contraatacuri simultane au reușit să oprească înaintarea inamicului pe aliniamentul Mangalaciu, cota 441.

Armatele Austro-Ungară și Germană întreprind o acțiune ofensivă oprită de Armata Româna cu foarte mari pierderi, ca urmare a haosului instalat în rândul armatei ruse. În bătălie cade eroic Ecaterina Teodoroiu, supranumită “Eroina de la Jiu”. Batălia de la Varnița-Muncelu a reprezentat a treia fază a Bătăliei de la Mărășești.

În continuare, forțele Armatei 1 române au încercat să elibereze terenul pierdut și să oprească definitiv înaintarea germană. Corpul 8 rus, împreună cu diviziile 9 și 13 române, 14 și 15 ruse, au executat repetate contraatacuri în sectorul dintre Irești și Muncelu, dar inamicul, puternic organizat la teren și dispunând de o numeroasă artilerie, a rezistat cu înverșunare, în ciuda marilor pierderi.

Campania din 1917 de pe frontul român a demonstrat capacitatea Armatei Române de a rezolvacu pricepere si iscusință situatii dintre cele mai complexe, iar soldatii români s-au dovedit superiori inamicului, mai ales prin dirzenia si spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă.

1917: A decedat prozatorul român Calistrat Hogaş ; (”În Munţii Neamţului”, “Pe drumuri de munte”); (n.19 aprilie 1848).

PORTRET: Calistrat Hogaş – scriitorul „singurătăţii munţilor” – Radio România Cultural

A  fost distins cu primul premiu initiat de Societatea Scriitorilor Români (1922), la recomandarea lui Liviu Rebreanu, dupa ce în 1915 îi fusese refuzat Premiul “Adamachi” al Academiei.

1917: S-a născut la Falticeni, dramaturgul Horia Lovinescu, nepotul criticului Eugen Lovinescu: “Citadela sfărâmată”, “Moartea unui artist”; (m. 16 septembrie 1983, Bucuresti).

 

Horia Lovinescu (Author of Citadela Sfărîmată)

 A urmat Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, absolvită în 1942; a susținut doctoratul în Litere și Filosofie la Universitatea din Iași cu o teză despre Rimbaud (1946); lucrarea a primit și Premiul Cercului Sburatorul

A lucrat ca funcționar la Institutul de Statistică din București și la Radiodifuziune. A debutat în teatru în revista Viața Românească cu piesa Lumina de la Ulmi în 1953, pentru care a primit Premiul de stat, fiind jucată un an mai târziu pe scena Teatrului Municipal din București. În 1954 a debutat editorial, cu aceeași piesă. Timp de două decenii, din 1960 până la moarte, a fost directorul Teatrului „Nottara” din București.

În această calitate, a condus turnee în Danemarca, Finlanda, Franța, RFG, Grecia, Portugalia etc. Din dramaturgia sa: Citadela sfărâmatăHanul de la răscruceSurorile BogaMoartea unui artistȘi eu am fost in ArcadiaPetru RareșJocul vieții și al morții în deșertul de cenușă. Este autorul a două scenarii de film: Meandre și Bancnota de 100 de lei.

A tradus, singur și în colaborare din M. Satrov, Al. Misarin, A. Veicler. A fost distins cu Premiul de stat pentru Citadela sfărâmată (1955), Premiul Uniunii Scriitorilor, pentru Și eu am fost în Arcadia (1971), Premiul „I.L. Caragiale” al Academiei pe 1971, Premiul Societății Scriitorilor din București pe 1979.

 1921: Este convocat congresul general al Partidului Ţărănesc Basarabean din România.

Partidul s-a constituit la 23 august 1918 stil vechi / 5 august 1918 stil nou, la Chișinău. La adunarea constitutivă a Partidului Țărănesc din Basarabia a fost ales comitetul central al partidului din care făcea parte: Pantelimon Halippa, Ion Inculeț, Daniel Ciugureanu, Ion Pelivan, Petru Cazacu, Ștefan Ciobanu, Ion Costin, Ștefan Holban, Teofil Ioncu, Gheorghe Stârcea și Nicolae Bivol.

In urma unor confruntări interne Partidul Țărănesc din Basarabia s-a scindat, astfel încât o grupare importantă în frunte cu Pantelimon Halippa a fuzionat cu Partidul Țărănesc a lui Ion Mihalache.

Cealaltă grupare a rămas sub conducerea lui Ion Inculeț și a primit denumirea de Partidul Țărănesc Independent din Basarabia. În toamna anului 1922, Ion Inculeț, alături de Partidul Țărănesc Independent din Basarabia, a început tratativele de fuziune cu filiala locală a Partidului Național Liberal, creată încă în 1920 și condusă de Daniel Ciugureanu. Aceste tratative au fost finalizate în ianuarie 1923.

La 20 ianuarie 1923 Partidul Țărănesc Independent din Basarabia, condus de Ion Inculeț, a fuzionat cu PNL, dar nu în totalitate, deoarece gruparea lui Ion Pelivan din partid s-a opus acestei fuziuni.

La rândul său, la 20 septembrie 1923 gruparea lui Ion Pelivan a organizat la Chișinău un congres, în cadrul căruia a decis fuzionarea cu Partidul Național Român a lui Iuliu Maniu.

1927: S-a nascut la București baritonul român Nicolae Herlea (Niculae Herle); d.24 februarie 2014, Frankfurt am Main. A cântat  timp de peste 30 de ani, pe toate marile scene ale lumii.

A studiat la Conservatorul din București și mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto. A debutat în 1951 pe scena Operei Naționale din București cu rolul Silvio din spectacolul Paiațe și a rămas angajat, ca prim-bariton al acestei scene (1951–1963). 

Tot în 1951 a câștigat Premiul întâi la concursurile internaționale de la Geneva, Praga și Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Națională din Praga, la Teatrul Balșoi din Moscova și Opera Națională din Berlin. În perioada 1964–1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariții și pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit etc. Calitățile sale vocale erau susținute de un autentic talent actoricesc. A fost președintele Juriului Concursului Internațional de Canto „Hariclea Darclée” și a predat cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din București. A fost distins cu numeroase premii, dintre care: Titlul de Artist al Poporului primit în 1962, Premiul de Stat în 1964, Ordinul Meritul Cultural în 1968, Ordinul Muncii în 1974, Ordinul Steaua României în 2000.

1939: S-a născut la București,scriitoarea română de romane poliţiste Rodica Ojog-Braşoveanu, supranumită Agatha Christie a României; d.2 septembrie 2002, București.

 

Rodica Ojog-Braşoveanu | Agenția de presă Rador

A urmat cursurile Facultății de Științe Juridice din Iași, pe care a absolvit-o în 1967 la Universitatea din București. În 1969, a debutat cu un scenariu la televiziune, Crima din Cișmigiu, iar primul roman polițist, Moartea semnează indescifrabil, l-a scris la insistența soțului ei, actorul Cosma Brașoveanu, și l-a publicat în 1971.

În urma succesului publicistic a renunțat la avocatură, după șapte ani de practică, și s-a dedicat exclusiv scrisului. Până în 1999, după propriile declarații, a publicat 35 de romane, în majoritate polițiste, dar și câteva istorice și unul științifico-fantastic.

Printre cele mai apreciate romane polițiste pe care le-a scris se numără: Cocoșatul are alibiAncheta în infernApel din necunoscutCrimă prin mica publicitatePoveste imoralăUn blestem cu domiciliul stabilO bombă pentru revelionNecunoscuta din congelator, ciclurile cu Melania Lupu. A publicat și romane istorice: Ciclul Logofătului AndronicAl cincilea asÎntâlnire la Elysée etc.

1944: S-a născut la Slatina, Marin Mincu, poet, prozator, critic şi teoretician literar; (m. 4 decembrie 2009, Bucuresti).

A absolvit  Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (1967).

Dupa terminarea facultatii a fost preparator prin concurs la Facultatea de filologie a Institutului Pedagogic din Constanța (1968-1971), asistent universitar doctor la aceeași instituție (1971-1973), lector universitar doctor (1973-1974), lector universitar la Facultatea de litere și filozofie a Universităților din Torino și din Milano (1974-1978), conferențiar universitar doctor la Facultatea din Constanța (1979), profesor titular asociat (prin concurs) la Facultatea de litere și filozofie a Universității din Florența (1978-1994), profesor universitar doctor la Facultatea de litere din Constanța (1990-2009).

1944-2009 Marin Mincu

A fost conducător de doctorat la Universitatea din București (1990, până la data decesului, 4 decembrie 2009),  Prim rector al Universității „Ovidius” (aprilie 1990) și Decan al Facultății de Litere, Istorie, Teologie și Drept a Universității „Ovidius” (1990-1998).

A debutat in  critică în Gazeta literară (articolul „Stilul criticii”, 30 aprilie 1964) și cu poezii în revista Amfiteatru (aprilie 1966).

De asemenea a debutat editorial  în poezie cu volumul Cumpănă (Editura pentru literatură, 1968); în critică: Critice (Editura pentru literatură, 1969); în roman: Intermezzo ( Editura Albatros, 1984).

A infiintat revista culturală Paradigma (1993) și Editura Pontica (1991) în cadrul căreia coordonează colecția „Biblioteca italiană” și colecția de poezie Euridice. Președinte al Cenaclului Euridice al Uniunii Scriitorilor (2002-2003) și, în continuare – până în 2008, al Muzeului Literaturii Române. Fondator al Premiului literar Euridice (2005, în exclusivitate pentru tinerii autori), actualmente premiul literar „Marin Mincu”.

1950: S-a nascut in  Bucuresti, Radu Alexandru Negrescu-Suțu, scriitor contemporan român, fiul colonelului Aurel-Mihai Negrescu din Roman, combatant pe Frontul de Răsărit,  iar mama principesa Georgeta Rudolf Suțu din Iași, stră-strănepoata domnitorului Alexandru Nicolae Suțu, sora pianistei Rodica Suțu și fiica scriitorului Rudolf Suțu. 

Între 1968 și 1970,a publicat poezie de factură suprarealistă  la revista studențească Amfiteatru, unde activa poeta Ana Blandiana. În 1975 se dedică studiului picturii,iconografiei, Istoriei Artelor.

In  1977 intra  în conflict deschis cu regimul comunist, ca semnatar al apelului lui Paul Goma și coautor și semnatar împreună cu Ioan Marinescu, Dan Iosif Niță, Raymond Păunescu și Nicolae Windisch al unui protest împotriva nerespectării drepturilor omului în România (Grupul Canal 1977).

Este arestat și condamnat la un an de muncă forțată la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În urma grevei foamei declarată public la 23 august 1977 și ținută efectiv timp de aproape o săptămână în condiții de torturi fizice și psihice din partea Securității și în urma intervenției organizației Amnesty International și a președintelui Statelor Unite ale Americii, Jimmy Carter, este eliberat și expulzat din țară la sfârșitul aceluiași an, obținând azil politic în Franța și stabilindu-se la Paris.

Expune pictură religioasă, trecând ulterior la suprarealism.

După revoluția română din 1989 abandonează pictura, devenind membru al Asociației Ziariștilor Români din Vest (AZR), publicând numeroase articole literare și politice în ziarele românești din țară și exil, precum și interviuri cu personalități din lumea literară și artistică a exilului.

De asemenea, devine membru activ al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR) și al Uniunii pentru Regele Mihai (UPRM) din Franța, între 1990 și 2000.

Colaborează, în 2002, la serialul Memorialul Durerii, realizat de Lucia Hossu-Longin și la filmele documentare Fanarioții,realizat de Dr. Erato Paris din Atena (2009, premiat la Festivalul Filmului Documentar, Câmpulung Muscel, 2011) șiSalutări din Iași, realizat de prof. Dragoș Zămoșteanu (2011).

1963: S-a născut la Reșița, cantautoarea Maria Gheorghiu, cunoscută interpretă de muzică folk şi realizatoare de emisiuni radio.

Imagini pentru Maria Gheorghiu,photos

 A participat la festivaluri de muzică folk alături de artiști renumiți. Încă de la începutul carierei a fost susținută de folkistul și compozitorul Valeriu Sterian, alături de care a lansat piesele Maria de MangopBocetul lui Ioan cel fără de mormântUșa ce-o încui.

În 1984 a cântat în Cenaclul Flacăra, iar după 1989 a intreprins turnee în Franța, Danemarca, Norvegia, Grecia, Austria, Canada.

În 1993 a câștigat trofeul festivalului național Om Bun. În 1995 a lansat prima casetă audio, Lacrimi în flăcări, în 1997 a lansat albumul Canon și Maria Gheorghiu, iar în 1996 a apărut primul său album de colinde, Pe la case luminate. A susținut numeroase spectacole alături de trupa Atelier. Din discografie: Floare de vârtejCurcubeuTimp netrăit, etc.

Este singura cântăreață din România care a dedicat un cântec unui monarh, și anume Reginei Maria a României.

Cântecul se intitulează Inima de la Balcic și a fost compus în anul 2013, chiar în stațiunea Balcic de la malul Mării Negre, pe care Regina Maria a iubit-o foarte mult. Versurile cântecului aparțin poetului Miron Manega.

1970 (28 august-2 septembrie): La Bucureşti, s-a desfăşurat primul Congres internaţional pentru promovarea limbii şi literaturii latine, organizat de un comitet român sub auspiciile Academiei Latine Internaţionale.

2011: La Nisporeni, în Republica Moldova, pe cea mai înaltă culme de pe malul drept al Prutului, a fost sfinţită Crucea Mântuirii Neamului Românesc.

Cu o înălţime de 35 de metri, realizată după modelul crucilor de la Putna, lucrarea reprezintă primul monument din Basarabia dedicat unităţii românilor de pe cele două maluri ale Prutului.

Construcţia din metal  a fost înălţată pe dealul Zghihaia, un punct înalt din vecinătatea satului Vărzăreşti,  în vecinătatea Cimitirului Eroilor Români şi a Mănăstirii Vărzăreşti.

Imagini pentru crucea de la nisporeni

Luminata  puternic, Crucea poate fi văzută la distanţă de zeci de kilometri si este elementul principal al unui complex religios format de o capelă şi o clopotniţă de dimensiuni mai mici si va constitui un loc de pelerinaj, de omagiu şi de rugă pentru mântuirea poporului român.

Proiectul a fost derulat de postul de Radio Vocea Basarabiei şi Asociaţia Culturală Pro-Basarabia şi Bucovina, filiala Oneşti.

2017: A decedat pictorul și artistul vizual român Gheorghe Ioniță ( n.16 ianuarie 1940, Piatra Neamț).

Ghe. Ionita - Online Art Gallery

A urmat cursurile Liceului de Artă Octav Bancilă, din Iaşi, şi apoi pe cele ale Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 1964, la clasa maestrului Paul Miracovici.

Spirit alert, viu, energic a abordat încă din anii de studii variate domenii şi tehnici plastice, astfel că în clipa examenului de licenţă era deja un tânăr artist cu o largă deschidere ideatică.

În anul 1976 a ocupat, în urma unui concurs, funcţia de pictor la Studioul de Arte Plastice al Armatei.

 Este autorul unor lucrări monumentale, de mare anvergură, pe care le-a realizat de-a lungul timpului.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Moise Etiopianul

Sfântul Cuvios Moise Etiopianul. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 28 august - foto: doxologia.ro

Sfantul Cuvios Moise era de neam etiopian. La inceput a fost slujitorul unui politician, dar din cauza nedreptatilor sale, a fost alungat. Sfantul Moise s-a alaturat unei cete de talhari si cu timpul a ajuns conducatorul acesteia.

Dupa o vreme, cuprins de o mustrare de constiinta pentru relele savarsite, paraseste ceata de talhari si se retrage intr-o manastire.

Aici isi va plange pacatele savarsite, dar va lupta multa vreme cu demonii desfranarii care aduceau asupra lui ganduri necurate si pofte ispititoare. Atat de aprinsa a fost lupta sa cu acesti demoni, incat le-a spus fratilor sai: “Atata suparare am suferit de la razboiul poftei trupesti, incat putin de n-am cazut din fagaduinta monahiceasca”.

Dupa sase ani de cumplit razboi cu demonii, s-a vindecat in chip minunat de toate inchipuirile, cugetele si gandurile de curvie pe care i le semana in suflet diavolul.

Sfantul Moise Etiopianul a fost sfintit preot la batranete. El si-a prevazut si ceasul si felul mortii. Intr-o zi el le-a zis ucenicilor lui sa fuga ca sa-si scape vietile, deoarece manastirea avea sa fie atacata de necredinciosi.

Cand ucenicii i-au cerut sa vina cu ei, ca sa scape impreuna, Avva Moise le-a zis ca el a fost talhar mai demult, si se cuvine ca acum sa-si ia plata pentru relele lui, dupa cuvantul: “Toti cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 25: 52).

Asadar, Avva Moise a ramas in manastire impreuna cu sase frati care nu au voit sa il lase singur, si au venit talharii si i-au ucis pe toti sapte.

Asa a trecut la cele veșnice Moise Etiopianul, la varsta de 75 de ani.

CITIŢI ŞI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/08/28/o-istorie-a-zilei-de-28-august-video-3/

Bibliografie (surse) :

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;
 3. e.maramures.ro ;
 4. Wikipedia.ro.;
 5. mediafax.ro ;
 6. worldwideromania.com ;
 7. Enciclopedia Romaniei.ro ;
 8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;
 9.  Istoria md.;
 10. istoriculzilei.blogspot.ro;
 11. CreștinOrtodox.ro;
 12. Cinemagia.ro.
Publicitate

28/08/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 28/08/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: