CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 16 AUGUST ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 16 august în istoria noastră 

1570: În Tratatul de la Speyer, principele ardealean Ioan Sigismund Zapolya îl recunoaște rege al Ungariei pe împăratul Maximilian al II-lea , iar acesta din urmă îl recunoaște pe Ioan Sigismund drept principe al Transilvaniei și al Partium-ului.

Acest tratat a pus capăt conflictului aparut intre pretendenții la coroana Regatului Ungariei, după Bătălia de la Mohacs (1526) și decesul regelui Ludovic al II-lea pe câmpul de luptă.

7. Principele transilvănean Ioan Sigismund Zapolya s-a infruptat și el din aurul dacilor. Nu a avut niciodată copii și a murit de tânăr, în urma unei boli misterioase - Stiri din judetul Hunedoara

Ioan Sigismund Zápolya (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda – d. 10 martie 1571, Alba Iulia), a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund. El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei.

1570 Principatul Transulvaniei Cu Partium

Prin Tratatul de la Speyer, încheiat la 16 august 1570, el a renunțat la pretenția asupra coroanei Ungariei și l-a recunoscut pe împăratul Maximilian al II-lea drept rege al Ungariei, iar acesta din urmă l-a recunoscut drept principe al Transilvaniei și al Partium-ului.

Ioan Sigismund Zapolya a fost înmormântat în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia.

1594 : Se încheie tratatul antiotoman între Aron Vodă, voievodul Moldovei și Rudolf al II-lea de Habsburg al Austriei.

1594 Aron Vodă Tiranul

Aron Vodă Tiranul a aderat la Liga Sfântă, în fruntea căreia se afla împăratul Rudolf al II-lea, semnând, la Iași, în 16 august 1594, cu trimisul imperial Giovanni de Marini Poli un tratat de alianță prin care Rudolf al II-lea accepta Moldova ca membră a confederației Imperiului german, se obliga să o apere și îi garanta domnitorului moldav azil politic la nevoie.

La rându-i, Aron Vodă se îndatora să sprijine armatele imperiale cu trupe și să le dea informații cu privire la manevrele militare ale otomanilor, spunând că „eu sunt principe cu adevărat creștin”.

În continuare, Aron Vodă a încheiat o înțelegere și cu Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, a cărui suzeranitate asupra Moldovei o va recunoaște în august 1594.

1816 (16/28 august): S-a născut la Rodna, Districtul Năsăud botanistul Florian Porcius, unul dintre creatorii terminologiei botanice româneşti; (d. 17/30 mai 1906, Rodna, Comitatul Bistrița-Năsăud).

FLORIAN PORCIUS - Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

 A făcut parte în 1848 din delegaţia care a susţinut, la Viena, drepturile naţionale ale românilor transilvăneni, fapt ce i-a atras arestarea.

A fost membru titular  al Academiei Române din 1882.

1823: S-a născut la Cernăuca, Cernăuți omul politic și publicistul român, Alexandru(Alecu) Hurmuzachi, unul dintre fruntașii mișcării naționale din Bucovina, membru fondator (din 1866) al Societății Academice Române (Academia Română); decedat la 8/20 martie 1871: Napoli, Italia.

1823-1871 Alexandru Hurmuzachi
0

A fost înmormântat în curtea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Dulcești (județul Neamț).

Pe piatra sa funerară se află următoarea inscripție:

„Aice zace în Domnul lêngă fratele seu Constantin, Alesandru Hurmuzachi; nescut în Cernauca, Ducatul Bucovinei, în 16. August 1823; deputat la parlamentul Austriei și la dieta țêrii; fost președinte al societății române literarie în Bucovina; membru societății academice din Bucuresci; reposat în Neapoli în 8. Mart 1871.

Neuitatului seu frate cu spiritul cel ager și luminat, cu simțemintele-i cele nobile și nalte, iubirea-i cea severă de dreptate, și cu inima-i cea românească purure însuflețită pentru patrie și națiune, pune această peatră întru lacrimi de durere Elisa Sturdza, înconjurată de ceilalți frați sdrobiți de măchniciune.”

1869: S-a născut compozitorul, flautistul şi profesorul Petre Elinescu; (m. 1947).

1877: La Gorni-Studen  in Bulgaria, are loc întîlnirea dintre Prinţul Carol al României şi Marele Duce Nicolai a Rusiei, în urma căreia comanda trupelor aliate româno-ruse trece la Prinţul Carol al României.

La Gorni-Studen (Bulgaria) are loc întîlnirea dintre Prinţul Carol al României şi Marele Duce Nicolai a Rusiei, în urma căreia comanda trupelor aliate româno-ruse trece la Prinţul Carol al României

Regele Carol al Romaniei, comandantul forţelor armate româneMarele Duce Nicolai Nicolaevici al Rusiei (1831-1891), comandantul forţelor armate Ruse în Balcani Gazi Osman Paşa, comandantul forţelor otomane asediate în fortificaţiile de la Plevna
Regele Carol al Romaniei, comandantul forţelor armate româneMarele Duce Nicolai Nicolaevici al Rusiei (1831-1891), comandantul forţelor armate Ruse în BalcaniGazi Osman Paşa, comandantul forţelor otomane asediate în fortificaţiile de la Plevna

Asediul Plevnei a fost una dintre principalele bătălii ale Războiului Ruso-Turc din 1877–1878 şi meritul acestei victorii aparţine acţiunilor Armatei Române în frunte cu Regele Carol.

Osman Paşa, comandantul forţelor otomane asediate la Plevna, a organizat defensiva şi a respins doua asalturi ruseşti cauzînd multe pierderi trupelor ruse.

În acest moment, ambele părţi erau aproximativ egale în termeni de numar de soldaţi (aproximativ 40.000 fiecare parte), iar armata rusă era demoralizată de cele două eşecuri suferite anterior.

Rusia nu mai avea alte trupe la dispoziţie pe care să le trimită într-un nou asalt al Plevnei, aşa că au solicitat României să trimită întăriri. Comandantul trupelor ruse de pe frontul balcanic, marele duce Nicolai, a cerut cu insistenţă (prin telegrama din 19 iulie 1877) ajutorul lui   Carol al României.

În scurt timp, armata română mobilizată a trecut Dunarea pe la Zimnicea, si s-a alăturat asediului.

La 16 august, la Gorni-Studen, grupul vestic de armate care asedia Plevna a trecut sub comanda principelui Carol I al Romaniei, secundat de generalul rus Pavel Dmitrievici Zotov şi de generalul român Alexandru Cernat.

Carol a decis să nu mai întreprindă niciun asalt, ci să asedieze oraşul, tăind căile de aprovizionare cu alimente şi muniţii. Armata româno-rusă a reuşit la începutul asediului să cucerească mai multe redute din jurul Plevnei, păstrînd pe termen lung doar reduta Griviţa.

Asediul început în iulie 1877 s-a încheiat abia în luna decembrie a aceluiaşi an cînd Osman Paşa a încercat fără succes sa forţeze ruperea asediului în direcţia Opanez şi a fost rănit.

Amplasarea trupelor la Plevna (11-12.09.1877)

Pe 9 decembrie 1877, în timpul acestei încercări otomane de a ieşi din încercuire, aceştia au traversat noaptea răul Vit ieşind imediat la tranşele româno-ruse şi atacînd pe un front de 3,2 km.

S-au dus lupte la baionetă dar turcii au fost în cele din urma împinşi înapoi în cetate, pierzînd 5000 de oameni şi cauzînd 2000 de victime forţelor româno-ruse.

 A doua zi, Osman s-a predat, lăsîndu-i garnizoana şi sabia colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez acceptînd condiţiile de capitulare oferite de aceasta.

El a fost tratat onorabil, dar mulţi dintre soldaţii săi au murit ca prizonieri marşăluind prin zăpadă.

Cei mai grav răniţi au rămas în urmă în spitalele de campanie, dar mulţi au fost ucişi de bulgari.

În urma bătăliei de la Plevna, armatele ruse au putut avansa şi au atacat în forţă păsul Şipka, reuşind să învingă defensiva otomană şi să işi deschidă drumul spre Constantinopol.

 1891: S-a născut Scarlat Lambrino, epigrafist şi istoric al antichităţii greco-romane, stabilit în Portugalia din 1947.S-a format la Sorbona ca istoric și epigrafist unde și-a luat doctoratul în anul 1927. şi s-a numărat printre membrii Școlii Române din Franța de la Fontenay-aux-Roses, a avut o activitate rodnică de aproape 20 de ani desfășurată la Universitatea din București.

Scarlat Lambrino a fost asistent al marelui istoric şi arheolog V. Pârvan și a preluat conducerea șantierului după moartea acestuia, în 1927.

Mai târziu a fost și director al Muzeului Național de Antichități și al Accademia di Romania de la Roma (1940-1947).

Eminent epigrafist, a continuat, ajutat de soția sa de origine franceză Marcelle Flot, săpăturile începute de V. Pârvan și le-a extins și în afara cetății romane târzii.

Așa cum o demonstrează primele fotografii aeriene de la Histria, în această perioadă au fost descoperite și cercetate, total sau parțial, importante edificii – basilica cu criptă din Piața Mare, basilica Rhemaxos, basilica civilă din fața Turnului Mare (turnul G), basilica cu absidă de la nord de Terme I și tabernae, zidul de incintă roman-timpuriu de pe Platoul din vestul cetății, tumuli de pe Platou și au fost realizate mai multe sondaje (probabil sondajul inițial al Sectorului X). A fost, de asemenea, autor de manuale școlare de istorie.

Arheolog Lambrino Scarlat - ARHEOLOGI

Foto: Scarlat Lambrino (1891-1964)

În 1947, autoritățile comuniste de la București au închis Accademia di Romania din Roma. La solicitarea Universității din Lisabona, profesorul Scarlat Lambrino, a plecat la catedra de epigrafie de acolo, unde și-a continuat și încheiat cariera. Scarlat Lambrino a jucat un important rol în cunoaşterea istoriei antice a Portugaliei.

Dovadă în acest sens stau cele 28 de scrieri ale sale, păstrate în Biblioteca Naţională a Portugaliei de la Lisabona.

Printre altele, a colaborat la principalele reviste de specialitate portugheze: Arqueólogo Português, Revista da Faculdade de Letras de Lisboa, Bulletin des Études Portugaises.

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1934; (m. 30 august 1964, la Lisabona).

1903: S-a născut Pan M. Vizirescu (prenumele la naştere: Pantelimon), poet şi eseist, colaborator constant al Radiodifuziunii Române unde, din 1931, va deveni subdirector (director adjunct) la compartimentul Radiojurnal (până la 23 august 1944).

A fost judecat în lotul celor 14 gazetari şi scriitori români consideraţi „colaboraţionişti” si condamnat, în 1945, la muncă silnică pe viaţă.

Nu a făcut detenţia, pentru ca  a stat ascuns în casa părinţilor săi din Slatina, într-un adăpost ingenios, din care avea să iasă abia în anul 1967.

In ciuda vârstei înaintate, după 1990 a fost extrem de activ în viaţa literară şi culturală; (m. 2000).

1920: S-a născut Virgil Ierunca (Virgil Untaru), eseist, critic literar şi poet, traducător, stabilit în Franţa din 1946,  colaborator şi  redactor la principalele reviste literare româneşti din exil si redactor al emisiunilor pentru străinătate ale Radioteleviziunii Franceze; (d. 28 septembrie 2006).

 

Alături de soţia sa, Monica Lovinescu, a fost de asemenea un colaborator important  al postului de radio “Europa Liberă”  din 1975 .

A publicat primul studiu despre „Fenomenul Piteşti” (1990).

1920: S-a născut la București, compozitorul român de muzică uşoară, Gelu Solomonescu; (d. 13 ianuarie 1984, București).

1920-1984 Gelu Solomonescu

Pianist, orchestrator, compozitor, membru în Uniunea Compozitorilor și muzicologilor din 1959. A studiat la Academia Regală de Muzică și Artă Dramatică; mentorul său, compozitorul Ion Vasilescu, i-a intuit potențialul muzical pentru divertisment și i-a sprijinit cariera. Și-a dedicat întreaga viață muzicii – la Teatrul „Constantin Tănase”, ca pianist din 1954, în această postură apărând în 1955, alături de Edmond Deda la Sala Dalles din București (duo pianistic devenit rapid cunoscut și solicitat în marile orașe ale țării), fiind componenți ai concertului-spectacol Dansați cu noi (peste 300 de reprezentații). A debutat ca dirijor în 1959 fiind, timp de 24 de ani, dirijor la Teatrul de Estradă (actualul Teatru de Revistă „Constantin Tănase”).

A figurat în Orchestra de jazz București, cu care a întreprins turnee la Moscova, Karlovy Vary, Paris, în SUA, Polonia, Grecia, Turcia, Germania, etc. La Paris a dirijat și orchestra celebrului Teatru Olympia cu prilejul unui turneu al Teatrului „Constantin Tănase” în capitala franceză. A dirijat la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia și la Cerbul de aur. Debutul în componistică a fost marcat în 1952 cu melodia O căsuță frumoasă. A compus partituri destinate revistelor muzicale (peste 20), muzică de film, peste 600 de piese de muzică ușoară, dintre care 80 pentru copii.

A fost o prezență constantă în studiourile și pe discurile Electrecord, colaborator permanent al Radio-Televiziunii. Din creația sa: M-am supărat pe inima meaE primăvară în ianuarieTrei MărioareDouă mure și-o căpșunăNu-ți șade bine când plângiOchii tăiTuturorEvrikaO sută de steleDuminica în BucureștiAzi, aici, acumSerenadă pe zăpadă, etc.

1921: S-a născut la Galați, Moise Cohn (pseudonim – Ovid S. Crohmălniceanu), prozator, critic şi istoric literar (d. 27 aprilie 2000 la Berlin).

 A studiat la Institutul Politehnic din Galați, întrerupte în 1940. Le-a continuat între anii 1944-1947 la Politehnica din București unde și-a susținut lucrarea de licență în construcții. Din 1966 a devenit profesor la Facultatea de Litere din București. În anul 1944, a debutat în revista de stânga „Ecoul” cu un text despre poetul american Vachel Lindsay (prieten cu Carl Sandburg și Edgar Lee Masters).

Între 1947 – 1951 a devenit editor al revistei Contemporanul”, între 1951 – 1953 a lucrat la Editura Didactică și Pedagogică, la revistele Viața Românească și Gazeta literară, unde a fost redactor șef adjunct între 1963-1966.

A condus timp de 20 de ani, din 1971, Cenaclul de proză Junimea la ale cărui ședințe participau nume cunoscute ale generației ’80 printre care Gheorghe Crăciun, Mircea Cărtărescu, Ioan Mihai Cochinescu, George Cușnarencu, Mircea Nedelciu, Sorin Preda și alții.

A murit în anul 2000 la Berlin, unde emigrase în 1992, în același timp cu soția sa, care se afla internată într-un alt spital.

1938 : A fost promulgat Codul Comercial Carol al II-lea.

1938 Codul Comercial Carol Al Ii-lea

Decretul-lege nr. 2.773/16 August 1940 pentru punerea în aplicare a Codului Comercial Carol al II-lea, a intrat în vigoare de la 15 septembrie 1940.

1940: Încep  tratativele româno-maghiare de la Turnu Severin privind partajarea Transilvaniei.

În condițiile puternicelor presiuni exercitate de Hitler și Mussolini privind revizuiri teritoriale, guvernul român a început tratativele în sala de ședințe a Palatului Bibescu din Turnu Severin. Au participat între 16–24 august,delegația ungară, condusă de Andras Hory, și cea română, condusă de Valer Pop. 

Dezbaterile s-au desfășurat, încă de la început, într-o atmosferă glacială, ieșind în evidență poziții total opuse. Hory a pretins în numele guvernului său un teritoriu de 69.000 kmp, cu o populație de aproape patru milioane de locuitori, din care două milioane erau români. Valer Pop a propus o altă soluție: să se realizeze mai întâi un schimb de populație între românii din Ungaria și maghiarii din România, după care să se discute unele rectificări de frontieră. Hory a respins această soluție și lucrările s-au reluat în zilele de 19 și 24 august, acesta cerând ultimativ delegației noastre să precizeze teritoriul pe care guvernul român ar fi dispus să-l cedeze.

Valer Pop a respins cererea șefului delegației ungare, retrăgându-se de la negocieri. La intervenția lui Ion Gigurtu și Mihail Manoilescu convorbirile au continuat, dar în noaptea de 24/25 august 1940 s-au întrerupt definitiv. Eșecul acestora, previzibil, a dus la Dictatul de la Viena din 30 august 1940 – în acest context, cu de la sine putere, nesolicitate de nici una dintre Părțile Contractante, de cabinetele român sau ungar, Germania și Italia, prin Joachim von Ribbentrop și Galeazzo Ciano, și-au asumat funcția de arbitri, care au convocat, separat, pe reprezentanții Bucureștilor și Budapestei la Viena, unde la 30 august 1940, le-au impus semnarea unui document denumit oficial arbitraj, dar, în fond, un dictat. În virtutea dictatului, România era silită să cedeze Ungariei partea de nord-vest a Transilvaniei, reprezentând 43 492 km2, cu 2,6 milioane de locuitori, din care 50,2% români, 37,1% maghiari, 5,7% evrei, 2,8% germani, 1,9% țigani, ruteni, cehi, slovaci (2,3%).

La 16 august 1940 începeau tratativele româno-maghiare de la Turnu Severin | CER SI PAMANT ROMANESC

Foto: Tratativele româno-maghiare de la Turnu- Severin. Delegațiile României (stânga) și Ungariei în timpul tratativelor.

Lucrările conferinței de la Turnu Severin au fost reluate pe 24 august doar ca să se constate completul dezacord existent între cele două părți: ,,ungurii vroiau teritorii, românii, schimb de populații”. Informați despre ruperea tratativelor, Regele Carol al II-lea, Gigurtu și Manoilescu, de comun acord, i-au cerut lui Valer Pop să-i propună lui András Hory reluarea discuțiilor pe 28 august, atunci când partea română avea să vină și cu o hartă care să ilustreze concepția etnică a guvernului român.

După ce discuțiile au eşuat, eşecul acestora fiind previzibil a dus la Dictatul de la Viena din 30 august 1940.

1947: Parlamentul român a ratificat Tratatul de pace de la Paris.

Semnat la data de 10 februarie 1947, între România și Puterile Aliate și Asociate. României i se recunoșteau drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord, dar Basarabia și nordul Bucovinei rămâneau anexate URSS-ului; cobeligeranța României nu a fost recunoscută, iar clauzele economice erau deosebit de grele.

Foto: Comunistul Lucrețiu Pătrășcanu, membru al delegației României la semnarea tratatului

Acest Tratat și anexele, împreună cu legea, a fost votat de Adunarea Deputaților în sedința din 23 August 1947, fiind publicat în Monitorul oficial nr. 199/30 august 1947.

1942: S-a născut Gabriela Melinescu, poetă, prozatoare, traducătoare şi jurnalistă; stabilită din 1975 în Suedia.

1942: S-a născut Florin Bogardo, renumit compozitor de muzica uşoară şi de film din România; (d.15 august 2009).

 

1942-2009 Florin Bogardo

 1955: S-a născut baritonul Alexandru Agache.

1956: A încetat din viaţă pictorul român Th.Pallady (n. 11/24 aprilie 1871 la Iași).

Autoportret Th.Pallady Theodor Pallady (dreapta) și scriitorul Ionel Teodoreanu  

1978 : Un incediu (in noaptea de 16/17 august ) distruge complet Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucuresti, fiind necesare lucrari de refacere; de fapt a fost o schimbare radicală faţă de construcţia iniţială.

Foto: Vechea faţadă a Teatrului Naţional  din Bucureşti

O istorie a acestui edificiu poate fi găsită aici.

1981: A murit dirijorul de cor Ion Vanica (fondator, alături de Dumitru D. Botez, şi primul dirijor al Corului de copii al Radiodifuziunii Române); (n. 1917).

1987: A murit  istoricul şi arheologul Emil Condurachi, specialist în istoria Antichităţii si membru titular al Academiei Române din 1955; (n. 1912).

2008: A decedat  Elena Leuşteanu– Teodorescu, fostă gimnastă, binecunoscută pentru cucerirea a trei medalii – toate de bronz – 2 de la Jocurile Olimpice de la Melbourne (1956) şi una de la Roma (1960). S-a născut la 4 iulie 1935 la  Cernăuți, azi în Ucraina.

De asemenea, este prima sportivă care a adus gimnasticii româneşti o medalie de la Jocurile Olimpice (medalia obţinută la Melbourne) .

Ascultati ultimul  interviu pe care l-a acordat in aprilie 2008.

1987: A decedat  la București, Emil Condurachi, renumit istoric şi arheolog român, membru al Academiei Romane, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bruxelles; (n.03.01.1912 în localitatea Scânteia, jud.Iași).

A fost un specialist recunoscut în istoria și arheologia greco- romana, din zona litoralului de vest și de nord al Marii Negre, și din alte zone și centre mai îndepărtate ale lumii elene și ale Imperiului roman. Acesta a scris studii remarcabile privind istoria celor trei colonii grecești de pe coasta dobrogeană a Pontului Euxin și despre raporturile bilaterale dintre greci și băștinașii in Dobrogea.

A evidențiat rolul jucat de factorul economic și social-politic in dezvoltarea societății omenești În antichitate teritoriul de azi al României. Importante sunt și cercetările privind stăpanirea romană în regiunea Dunării de Jos.

Într-o serie de studii a reconstituit istoria orașului Histria, de la întemeiere și până în epoca romano-bizantină. A avut contribuții importante în domeniul artei și religiei, dar mai ales în cel al numismaticii antice și bizantine, și al circulației monedelor emise în orașele pontice.

2010: A avut loc un incendiu de proporții la Maternitatea Giulești din București.

Catastrofa a fost cauzată de o instalație electrică improvizată la secția de prematuri (terapie intensivă), unde se găseau 11 copii, opt dintre ei în incubatoare, iar restul în pătuțuri obișnuite. În incendiu au murit șase bebeluși morți și cinci au avut arsuri grave.

2017: A încetat din viață la Cluj- Napca, scriitoarea română Ileana-Lucia Floran; (n. 29 iunie 1960, Orăștie, Hunedoara).

Comemorare la un an de la moartea scriitoarei Ileana Lucia Floran | Deva | Ziare.com

A fost membră a Ligii Scriitorilor din România și membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.

CALENDAR CREŞTIN ORTODOX

Sfinţii Martiri Brâncoveni

Sfintii Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu fiii sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, sunt praznuiti pe 16 august. Domnia lui Constantin Brancoveanu a inceput sub semnul aparitiei Bibliei in limba romana, numita “de la Bucuresti”, in anul 1688.

Si-a asumat rolul de protector al tiparului si scolilor din Muntenia, dar si din Transilvania.

A dat Bucurestiului o noua Academie Domneasca, transformand scoala de la Sf. Sava in “colegiu public pentru pamanteni si straini”, cu o programa asemanatoare institutiilor de grad superior.

 L-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, sub indrumarea caruia se vor tipari numeroase carti in limbile romana, greaca, slavona, georgiana si chiar araba.

A ctitorit mai multe biserici si manastiri, intre care: bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, Manastirile Hurezi si Brancoveni, Biserica “Sf. Gheorghe Nou” din Bucuresti, unde odihnesc sfintele sale moaste.

Pentru ca a refuzat sa se lepede de la credinta crestina, pe 15 august 1714, chiar in ziua cand implinea 60 de ani, domnitorul roman a fost decapitat.

Sfinții Martiri Brâncoveni

Aceeasi pedeapsa au suferit-o si cei patru fii ai sai, impreuna cu sfetnicul Ianache.

“De legea crestina nu ma las, caci in ea m-am nascut si am trait, si in ea vreau sa mor! “

Numai in camasi, istoviti de suferinte si dureri, legati cu lanturi, cu capetele descoperite si desculti, marturisitorii intru Hristos au fost adusi in fata sultanului Ahmed.

La cererea sultanului de a renunta la crestinism, Brancoveanu a raspuns fara retineri:

“De legea crestina nu ma las, caci in ea m-am nascut si am trait, si in ea vreau sa mor!”, iar catre fiii lui a rostit: “Fiilor, fiti barbati! Am pierdut tot ce aveam pe asta lume. Nu ne-au mai ramas decat sufletele.

Sa nu le pierdem si pe ele, ci sa le ducem curate inaintea fetei Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Sa spalam pacatele noastre cu sangele nostru!”.

In urma acestor cuvinte, sultanul a poruncit sa fie taiate capetele copiilor domnitorului.

Primul cap retezat a fost al lui Constantin, fiul cel mare. Au urmat capetele lui Stefan si Radu.

Cand a sosit randul lui Matei, baiatul cel mai mic, acesta a inceput sa planga.

Tatal lui i-a poruncit sa se asemene fratilor sai. Copilul s-a indreptat spre jertfa fara retineri.

Au urmat Ianache Vacarescu, bunul sfetnic al Brancoveanului si apoi domnitorul, care a batut o cruce mare si a spus: “Doamne, fie voia Ta!”.

Trupurile pescuite din Bosfor, redescoperite dupa doua secole!

Trupurile lor au fost aruncate in Bosfor. Au fost scoase de cativa crestini si ingropate in mare taina intr-o manastire din Halki, chiar langa Tarigrad.

In vara anului 1720, Doamna Maria (Marica) a adus pe ascuns ramasitele domnitorului si le-a ingropat in Biserica Sfantul Gheorghe Nou din  centrul Bucurestiului.

A asezat peste mormant o piatra impodobita doar cu pajura tarii, fara nici o pisanie, iar deasupra a pus o candela de argint.

Pornind intre altele, si de la inscriptia de pe aceasta candela (din 12 iunie 1720), Virgil Draghiceanu a facut in 1914 senzationala descoperire a mormantului voievodal (“cea mai mare rasplata pentru modesta mea activitate de o viata”, ii scria el savantului Dimitrie Onciul).

In jurul autenticitatii si paternitatii descoperirii s-au iscat pe atunci multe polemici si chiar procese, in care de partea lui Virgil Draghiceanu a fost inca de la inceput, printre multi altii, si marele Nicolae Iorga.

Pe 15 august 1992, Constantin Brancoveanu cu fiii sai si cu sfetnicul Ianache au fost declarati sfinti de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Sunt sarbatoriti pe 16 august pentru a nu coincide cu sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

CITITI ȘI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/08/16/o-istorie-a-zilei-de-16-august-video-2

Bibliografie (surse) :

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;
 3. e.maramures.ro ;
 4. Wikipedia.ro.;
 5. mediafax.ro ;
 6. worldwideromania.com ;
 7. Enciclopedia Romaniei.ro ;
 8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;
 9.  Istoria md.
 10. Istoriculzilei.blogspot.ro; CreștinOrtodox.ro.;
 11. Cinemagia.ro.

16/08/2021 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: