ZIUA DE 14 AUGUST ÎN ISTORIA ROMÂNILOR
Ziua de 14 august în istoria noastră
1703: A decedat vestitul haiduc Pintea Viteazul (n. 25 februarie 1670, Măgoaja, Comitatul Solnoc-Dăbâca, înȚara Lăpușului, Transilvania.

A fost căpitan în oastea principelui transilvănean Francisc Rakoczy II, de partea curuților maghiari care luptau în răscoala anti-austriacă; a murit la Baia Mare, împușcat de un mercenar care a tras asupra lui din Bastionul Măcelarilor.
1784: A decedat la Göttingen, în Germania, Michael Hißmann, filosof şi scriitor sas originar din Transilvania; (n.25 septembrie 1752, Sibiu).

După terminarea gimnaziului din Sibiu, Hißmann a studiat începând din 1773 la Erlangen şi la Göttingen.
Din 1782 a fost profesor de filosofie la renumita universitate germana din Göttingen.
Are merite deosebite în popularizarea filosofiei.
Lucrarea sa Briefe über Gegenstände der Philosophie an Leserinnen und Leser a fost pusă la index de episcopul evanghelic din Sibiu.
A murit în 1784, la vârsta de numai 32 de ani.
1864: La 14 august stil vechi (26 august, stil nou), domnitorul Principatelor Unite ale Ţării Româneşti şi Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, a promulgat prin decret Legea rurală elaborată de guvernul Kogălniceanu, în baza căreia au fost împroprietărite peste 511 000 familii de țărania cu loturi de teren agricol (1.654.964 hectare). Domnitorul proclama: „Claca este desființată pentru de-a pururea și de astăzi voi sunteți proprietari liberi pe locurile stăpânirii voastre!”.

Foto: Alexandru Ioan Cuza (n.1820 – d.1873), domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti.
A fost primul pas către începerea procesului de modernizare a statului roman și, cu toate că a avut numeroase lipsuri, a rupt legăturile cu economia și societatea de tip feudal.
Prin Lege erau desființate claca și alte servituți, iar suprafața de teren împroprietărită era direct dependentă de numărul de vite pe care le deținea familia de țărani.
De exemplu familiile țăranilor mai înstăriți care dețineau patru boi și o vacă primeau 11,5 pogoane de pămînt în Muntenia și 14,5 pogoane în Moldova (pogonul avea 5 012 mp).
De o importanță aparte era și prevederea conform căreiea timp de 30 ani vînzarea sau ipotecarea loturilor de pîmînt era interzisă.
Reforma agrară a împroprietărit în medie cu cîte 4 ha de pămînt fiecare familie de țărani din România.
1870 (14/26 august): S-a născut Ion Pogoneanu-Rădulescu, un critic şi istoric literar, pedagog, care a manifestat o preocupare constantă pentru literatură şi un interes special faţă de scriitorii de la „Junimea” şi „Convorbiri literare”.

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1919; (m. 1945).
1871 (14/26 august – 15/27 august ): S-a desfășurat Serbarea de la Putna (amânată din 1869), pentru a omagia memoria lui Ştefan cel Mare la 400 de ani de la sfinţirea Mănăstirii, manifestare organizată de societatea „România Jună” a studenţilor români de la Viena, condusă de Ioan Slavici şi Mihai Eminescu.

Au participat peste 3000 de persoane venite din toate provinciile române.
1893: S-a născut la Bucureşti, compozitorul şi poetul Petre Andreescu; (m. 3 octombrie 1966, București).
Studiile muzicale le-a urmat în Bucureşti (1912-1914) cu Ion Costescu şi Alfred Alessandrescu (teorie-solfegiu, pian, armonie), rămânând un autodidact în compoziţie.
A absolvit Facultatea de drept din Bucureşti, obţinând licenţa (1922).
Fondator şi susţinător al Operei Studenţeşti din Bucureşti (1914) a pătruns de tânăr în viaţa teatrului muzical, dedicându-şi activitatea în special creaţiei de revistă muzicală (Teatrele „Cărăbuş”, „Alhambra”, „Gioconda” etc.).
:format(jpeg):mode_rgb():quality(90)/discogs-images/R-3609241-1337247251-4584.jpeg.jpg)
A scris texte de muzică uşoară, a tradus în limba română librete de operetă si este coautor la libretul operetei Ana Lugojana, de Filaret Barbu.
Cea mai cunoscuta compoziţie a sa a fost romanţa-tango „Sub balcon eu ţi-am căntat o serenadă”(1933).
1896: S-a născut la Târgu Jiu, poetul român N. Burlănescu-Alin ; (d.20 septembrie 1913).
A desfăşurat o activitate intensă şi notabilă ca poet, epigramist, prozator, dramaturg şi traducător.
După absolvirea Liceului “Carol I” din Craiova a urmat Facultatea de Drept din Bucureşti. Între 1892-1894, a funcţionat ca institutor şi director la Şcoala Primară de Băieţi din Zimnicea.
A fost apoi, copist şi şef de birou la Ministerul de Interne, corist la Opera Română din Bucureşti, judecător la Hârşova.
După 1901, a fost avocat la Baroul Dolj, inspector financiar, profesor la Şcoala Comercială din Craiova, controlor fiscal în Gorj (1902), director al Poliţiei din Târgu Jiu (1903) ş.a.
În ziarul craiovean “Opiniunea” apare, în 1889, prima poezie a scriitorului – “Şi dacă …” ; alte creaţii vor apărea apoi în “Revista Şcoalei” (1891), revistă condusă de liceenii pe atunci Const. D. Fortunescu şi George Ţiţeica, îndrumaţi de prof. G.T. Buzoianu.
O perioadă lungă, N. Burlănescu – Alin va conduce Societatea Culturală “Oltenia”.
1911: S-a născut inginerul agronom Emil Alexandru Negruţiu, autorul unor importante lucrări de genetică şi ameliorare a animalelor domestice.

In 1965, împreună cu A. Petre, a înfiinţat, în cadrul Institutului Agronomic din Cluj, primul laborator de cercetări de genetică cantitativă şi a populaţiilor de animale din România; membru corespondent al Academiei Române din 1974; (m. 1988).
1916 (14/27 august): România declară război Austro-Ungariei, intrând în prima conflagraţie mondială, după ce Consiliul de Coroana a hotărât decretarea stării de razboi.

În aceeaşi zi ministrul român la Viena, Edgar Mavrocordat, a înmânat ministrului de externe austro-ungar declaraţia de război.
Aceasta cuprindea următorul fragment:
“Speranţa pe care ne-am fondat-o pe aderarea noastră la Tripla Alianţă a fost înşelată. De-a lungul unei perioade de mai bine de treizeci de ani, românii din Austro-Ungaria nu numai că n-au avut parte de nicio reformă care să le dea un sentiment de satisfacţie, dar dimpotrivă au fost trataţi ca o rasă inferioară şi condamnaţi să suporte opresiunea unui element străin care nu constituia decât o minoritate în rândul diverselor naţionalităţi care compun Statul Austro-Ungar. Toate aceste nedreptăţi pe care le-au suferit fraţii noştri au întreţinut între ţara noastră şi monarhia austro-ungară o continuă stare de animozitate pe care Guvernele Regale nu au depăşit-o decât cu preţul unor mari dificultăţi şi cu numeroase sacrificii”.
La ora 21, Armata Română începea ofensiva în Transilvania şi odată cu aceasta, războiul de eliberare şi întregire naţională (1916-1919).
NOTĂ: La 4/17 august 1916 fusese semnat, la Bucureşti, Tratatul de alianţă între România, de o parte, şi Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Italia, pe de altă parte, pentru intrarea ţării noastre în război de partea Antantei, împotriva Puterilor Centrale.
1934: S-a născut la Cluj, tenorul român Ion Buzea.
A urmat cursurile Facultății de Geologie din Cluj, după care a studiat canto cu Lya Pop (1955–1961), cu Petre Ștefănescu Goangă la București și apoi cu tenorul Luigi Ricci la Roma. În anii ’50, timp de aproape zece ani, a fost unul din cei mai buni jucători ai echipei de volei ai echipei Universitatea Cluj, alături de Vasile Bărbieru, și el solist al operei clujene.
În anul 1958 a debutat pe scena operei din Cluj-Napoca cu rolul Alfredo din opera Traviata. A fost solist al Operei din Cluj-Napoca, apoi al Operei Naționale din București, după care a fost apreciat la Viena mai bine de un deceniu ca un nume important, afirmându-se pe cele trei scene lirice principale (Wiener Staatsoper, Volksoper și Theater an der Wien). Martin Vogel, critic austriac, spunea despre Ion Buzea într-o emisiune televizată că tenorul clujean devenise unul dintre idolii publicului de operă vienez.
Repertoriul său a cuprins roluri din muzica italiană, franceză și germană: Manrico din Trubadurul, Ducele din Rigoletto, Alfredo din Traviata, Don Alvaro din Forța destinului, Riccardo din Bal mascat, Radames din Aida, Don Carlo din opera cu același nume, Ernani, Macduff din Macbeth, Calaf din Turandot, Mario Cavaradossi din Tosca, Rodolfo din Boema, Turiddu din Cavaleria Rusticană, Canio din Paiațe, Hoffmann din Povestirile lui Hoffmann, Don Jose din Carmen, Samson din Samson și Dalila, Wherter, Fra Diavolo și altele.

Acum locuiește la Zürich, în Elveția unde predă canto.
1938: Printr-un Decret-lege, România a fost reorganizată administrativ-teritorial, înfiinţându-se 10 ţinuturi fiecare aflat sub conducerea unui rezident regal.

Deşi se păstrau cele 71 de judeţe create în 1925 şi rectificate în 1929, acestea îşi pierdeau personalitatea juridică şi atribuţiile în favoarea celor zece noi ţinuturi (Bucegi, Dunărea de Jos, Marea, Mureş, Nistru, Olt, Prut, Someş, Suceava, Timiş) şi provincii istorice, al căror număr a suferit numeroase modificări în perioada interbelică (Banat, Basarabia, Bucovina, Crişana, Dobrogea, Maramureş, Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania).
Până în august 1938, numărul municipiilor a fost de 25, dar, odată cu reforma administrativă sus-amintită, numărul lor s-a redus la 16. Trebuie să menţionăm aici că reşedinţele de judeţ nu erau neapărat şi municipii – de exemplu, Galaţiul era municipiu şi reşedinţa judeţului Covurlui, pe când Tecuciul era numai reşedinţa judeţului Tecuci, fără a fi municipiu.
1945: S-a născut Ioan Chezan, muzician și dirijor de al cărui nume se leagă înființarea, în 1971, a primei școli de muzică din județul Sălaj, dar și transformarea ei, 34 de ani mai târziu, în liceu de artă.
Le-a condus pe ambele, în calitate de director, până în 2009 când s-a pensionat.
Din 2005, tot prin strădania lui Ioan Chezan, Școala cu Program de Artă a căpătat statutul de liceu, inițiind în tainele muzicii și artelor plastice elevi începând cu clasa I și până la tineri de clasa a XII-a.
1946: În cadrul Conferinţei de Pace de la Paris, reprezentantul Ungariei a cerut cedarea către ţara sa a unui teritoriu din Transilvania, de cca 22.000 km2.
Cererea a fost respinsă ca nefondată.
1952: S-a născut la Bucureşti actorul român Andrei Finţi.

1954: S-a născut la Ploieşti, renumitul actor de teatru si film Răzvan Vasilescu.
Tatăl sau a fost profesor de matematică la Colegiul National ”I. L. Caragiale” din Ploiesti, unde a studiat şi actorul. După ce a absolvit liceul, acesta a mers la Bucureşti pentru a studia actoria, însă la prima încercare a picat examenul de admitere, Ulterior reuşeşte sa intre la Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, unde va studia cu cei mai importanţi actori ai vremii.

Primul sau rol a fost in pelicula Un om în Loden (1979) in regia lui Nicolae Margineanu, dar a inceput sa fie cunoscut dupa ce a aparut in pelicula lui Lucian Pintilie De ce trag clopotele, Mitica? (1981). In urmatorii ani Vasilescu continua sa colaborezez cu regizorul Lucian Pintilie si impreuna ajung sa creeze personaje memorabile in cinematografia romaneasca in filme precum Balanta (1992), O vara de neuitat (1994), Prea tarziu (1996),Terminus Paradis (1998) si Niki Ardelean, colonel in rezerva (2003).
Printre cele mai importante pelicule ale actorului Razvan Vasilescu se numara si Marfa si banii (2001),Magnatul (2004), Offset (2006), Ticalosii (2007), California Dreamin’ (nesfarsit) (2007), pentru care a primit un premiu Gopo si un premiu UCIN pentru cel mai bun rol principal, Calatoria lui Gruber (2008), Weekend cu mama (2009), Carol I (2009) si Selfie (2014).
1959: A murit pictorul şi acuarelistul român, a cărui operă a fost influenţată de curentele impresionist şi neoimpresionist, Nicolae Dărăscu; (n.18 februarie 1883, Giurgiu).
1970: A intrat în funcţiune prima turbină (cu o capacitate de 178 MW), de la Centrala hidroelectrică Porţile de Fier 1, ultimul hidroagregat devenind operaţional la 28 noiembrie 1970.

Sistemul hidro-energetic şi de navigaţie Porţile de Fier 1 a fost inaugurat oficial la 16 mai 1972.
1984: A decedat criticul literar, dramaturgul şi filosoful esoteric român,Vasile Lovinescu, elev al filosofului francez René Guénon; (n. 17 decembrie 1905, Fălticeni).

Tatăl său, era frate cu renumitul critic literar Eugen Lovinescu, iar mama avea în ascendenţă pe Ion Budai-Deleanu.
Scriitorul a mai avut doi fraţi : Octav (1913-1945), avocat şi Horia (1917-1983), cunoscut dramaturg.
Familia sa a dat literelor noastre mai mulţi scriitori, între care Anton Holban (văr), Monica Lovinescu (verişoară) şi Alexandrina Lovinescu (verişoară).
1991: Intra în vigoare Legea nr. 58 privind privatizarea societăţilor comerciale, emisă de Parlamentul României, și apărută în Monitorul Oficial 169 din 16 august 1991.
Legea a fost adoptată în vederea transferului unei mari părți a proprietății de stat către sectorul privat, în condițiile asigurării echivalentului a 30% din capitalul social al societăților comerciale către cetățenii români îndreptățiți. Legea cuprindea reglementări privind vânzarea de acțiuni sau active ale societăților comerciale către persoane fizice sau juridice, române sau străine.
1996: A murit in Franţa, celebrul dirijor de origine română Sergiu Celibidache, membru de onoare al Academiei Române; (n. 28 iunie 1912, Roman, jud.Neamt).
A dirijat pe toate marile scene ale lumii şi a fost director al mai multor orchestre de prestigiu: Berlin (1945-1950), Stockholm (1962-1971), Stuttgart (1972-1982) şi München (1979-1996) şi de asemenea membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1992.
2000: A încetat din viaţă Ion Omescu,(prenumele la nastere: Ionel Corneliu), actor, dramaturg, poet, teoretician al teatrului; (n. 26 noiembrie 1925, Arad) .
Fiul lui Comeliu Omescu, farmacist, si al Aureliei (n. Stirbulescu), absolventa de „Belle-Arte”, pictoriţă.

Între 1944 si 1947 urmeaza cursurile Facultatii de Drept si ale celei de Litere-Filosofie, paralel cu cele de Arta Dramatică, la Bucuresti ).
Condamnat pentru tentativa de trecere frauduloasa a frontierei la patru ani inchisoare (1949-1953), petrecuţi in diverse inchisori si lagăre de munca. Între 1953 si 1955 traieşte din munca de zidar (intre altele, renoveaza interiorul Teatrului Municipal din Bucuresti).
După eliberare va scrie un text despre condiţiile din închisorile comuniste, interceptat de Securitate, pentru care va mai fi închis între anii 1957 şi 1964 (anul amnistierii generale a deţinuţilor politici din RPR).
Invitat în Anglia în 1972 la Festivalul de teatru de la Stratford on Avon, a cerut azil politic în Franţa.
2007: A decedat compozitorul si profesorul de muzica Tudor Jarda; (n.11 februarie 1922, Cluj).

2017: A murit cunoscutul actor român Septimiu Sever, stabilit în Canada în anul 1971; (n. 30.04.Turda, 1926)
A urmat cursurile Conservatorul ui Regal de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti, la clasa Marioarei Voiculescu.
Şi -a făcut debutul în 1949, la teatrul bucureştean “Lucia Sturdza-Bulandra”, cu piesa “Un om obişnuit” de Leonid Leonov.
A fost distribuit alături de nume răsunătoare ale teatrului românesc ca: Lucia Sturdza-Bulandra, Stefan Ciubotarasu, Clody Bertola, Fory Etterle, Beate Fredanov, Mircea Albulescu, Tantzi Cocea, Marcela Russu.
Nu pot fi uitate rolurile pe care le-a creat în “Razvan si Vidra” de Bogdan Petriceicu Haşdeu, “Trei generaţii” de Lucia Demetrius, “Horia” de Mihail Davidoglu, “Hanul de la Rascruce” şi “Febre” de Horia Lovinescu, sau “Toate pânzele sus” de Radu Tudoran.
2018: A decedat pictorul Nicolae Barcan.

Era decanul de vârstă al artiştilor plastici sibieni şi s-a născut la 12 noiembrie 1923, în Tg. Ocna (judeţul Bacău).
După studii libere de pictură, a ajuns la Sibiu, unde, o bună perioadă a fost scenograf la Teatrul de Stat, colaborând şi cu teatrele din Braşov şi Timişoara.
Din 1955 a devenit membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
A debutat cu expoziţie în 1955 şi, de atunci, a fost mereu prezent, fie cu expoziţii personale, fie cu expoziţii colective, în ţară şi în străinătate, participând la tabere de creaţie, lucrări de-ale sale aflându-se în colecţii particulare din Germania, Franţa, Elveţia, Canada.
Din 1968 până în prezent, n-a lipsit de la niciun Salon judeţean de artă plastică, demonstrând o longevitate creatoare de invidiat.
De-a lungul anilor, împreună cu artişti plastici ai filialei sibiene, a fost prezent la expoziţii colective la Mediaş, Cluj, Bucureşti, Rm. Vâlcea, Arad, Craiova, Londra, Riga, München, Ingolstadt.
Lucrări de-ale sale au fost achiziţionate de Muzeul Brukenthal şi de Muzeul de Artă Braşov.
În anul 2002, a fost distins cu Premiul de Excelenţă al Filialei UAP Sibiu, iar în 2013, la împlinirea a 90 de ani, i s-a decernat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Sibiu.
2020: A murit Dan Serafim, unul dintre cei mai apreciați antrenori din atletismul românesc; multiplu campion național la aruncarea greutății; (n. 1941).
2020: A murit Marian Nacu, artist plastic și bijutier de artă, membru din 1989 al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Arte Decorative București; (n. 1948).
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Sfântul Proroc Miheia

Sfantul Proroc Miheia a facut parte din tribul lui Iuda. Este cunoscut si sub numele de “Moresitul”, de la numele satului in care s-a nascut – Moreset.
A prorocit 84 de ani, cu 660 inainte de intruparea Domnului. Sfantul Miheia a fost contemporan cu prorocii Isaia, Amos si Osea.
Miheia l-a mustrat aspru pe Ahav, imparatul Samariei, pentru viata sa pacatoasa, motiv pentru care este nevoit sa se retraga in munti pentru a nu fi ucis.
Este cel care a prezis si distrugerea Samariei si a Ierusalimului. Insa, cea mai importanta este aceea despre Betleem, ca loc al nasterii Domnului (Miheia V, 1).
Dupa moartea lui Ahav, Miheia a fost ucis de fiul acestuia. A fost inmormantat in satul sau, Moreset.
In timpul domniei imparatului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o vedenie mistica in urma careia s-au descoperit moastele Prorocului Miheia, impreuna cu cele ale Prorocului Avacum.
CITIŢI ŞI :
Bibliografie (surse) :
- Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
- Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;
- e.maramures.ro ;
- Wikipedia.ro.;
- mediafax.ro ;
- worldwideromania.com ;
- Enciclopedia Romaniei.ro ;
- rador.ro/calendarul- evenimentelor;
- Istoria md.;
- istoriculzilei.blogspot.ro;
- CreștinOrtodox.ro;
- Cinemagia.ro.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns