CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

A fost o vreme în care Siberia exista ca stat separat


Irina Baranova

Hanatul din Sibir a fost un vechi stat turcic aflat pe teritoriul Siberiei actuale. Era mai vechi decât Rusia, dar în cele din urmă a fost distrus și absorbit …

Siberia este o regiune din Asia de Nord, separată de teritoriul primar al Rusiei de Munții Ural în vest și delimitată de Oceanul Pacific în est. În nord și sud, este delimitat de granița de stat rusă. Siberia acoperă o suprafață de peste 13 milioane de km pătrați și reprezintă 77% din suprafața de azi a Rusiei. 

A existat o perioadă în care „Siberia” era numele unei țări separate scrie situl https://www.rbth.com.. Cum a apărut și de ce a dispărut această țară?

De unde vine numele „Siberia”?

Chimgi-Tura - Wikiwand

Tumen (Chimgi-Tura) pe harta lui Sigismund von Herberstein, publicat în 1549

Nimeni nu știe sigur, dar există mai multe teorii. În limbile turcești „Siber / Chiber” înseamnă „frumos”, în limba tătară „seber” înseamnă „viscol”, iar în limba mongolă „shibir” se traduce prin „mlaștină”. Numele „Siberia” ar putea proveni din oricare dintre aceste cuvinte. În Istoria secretă a mongolilor – datând din anii 1240, este cel mai vechi text mongol care a supraviețuit – cuvântul „shibir” este menționat în legătură cu o poveste despre cucerirea ținuturilor și a popoarelor care trăiesc în sudul Shibirului între râurile Ob ‘ și Irtysh de fiul lui Genghis Khan, comandantul militar Jochi.

Khan Jochi Шынгыс Ұлы (Чингиз), Khan (c.1181 - 1227) - Genealogy

Statuia lui Jochi în palatul mongol, Gachuurt Mongolia Enerelt (CC BY-SA 3.0)

În cele din urmă, conform celei mai captivante teorii, numele Siberia vine de la „sipyr” – un popor care a trăit în tundra Nenets dincolo de cercul polar (în zilele noastre districtul autonom Yamalo-Nenets). Oamenii „sipyr” erau numiți și „sikhirtya”. Oamenii Nenets credeau că sikhirtya trăia în pământ și păstorea „cerbi de pământ” – sau mamuți. Anterior, acest grup etnic era considerat a fi total mitic, dar noi descoperiri arheologice  (link în rusă) au fost făcute în ianuarie 2020, iar arheologii ar fi putut găsi așezări sikhirtya.

Cine a populat Siberia?

În jurul anului 1500 î.Hr., triburile iraniene au început să se stabilească pe teritoriul siberian, iar un mileniu mai târziu în secolul al VI-lea î.Hr., aici își făceau apariția popoarele turcice. Prin secolele XII-XIII d.Hr., ca rezultat al amestecului triburilor iraniene, turce și indigene, s-a dezvoltat grupul etnic al tătarilor siberieni. 

Cum a luat ființă Hanatul Sibirului?

La începutul secolului al XIII-lea, Imperiul Mongol al lui Genghis Khan a subjugat triburile care locuiau în Siberia. Pentru a-și proteja viața și prosperitatea ținuturilor sale, unul dintre conducătorii locali, prințul Taibuga, a fost de acord să se supună lui Genghis Khan. 

Taibuga a început să colecteze tribut de pe teritoriile sale pentru Genghis Khan și a fondat Chimgi-Tura, capitala primului stat din Siberia cunoscut de noi, Hanatul din Tjumen (care a devenit ulterior Hanatul din Sibir).

Genghis Khan | Ghost of Tsushima Wiki | Fandom

Foto: Ginghis Han (Temüügin: Întemeietorul) a fost unul dintre cei mai mari cuceritori din toate timpurile.A cucerit o mare parte din Asia, punând temeliile Imperiului Mongol. Dispunând de o uriașă forță armată, bine organizată și extrem de mobilă, Ginghis și principalii săi comandanți militari au întreprins numeroase războaie de cucerire, încheiate cu importante câștiguri teritoriale: Siberia (1207), China de Nord (1211-1215) și Asia Centrală (1219-1221). A invadat India (1221) și Rusia (1223).

În 1224, nu cu mult înainte de moartea sa, Genghis Khan și-a împărțit bunurile între fiii săi. Țările viitoarei Hoarde de Aur, inclusiv viitorul Hanat de Tyumen, au mers ca un ulus – adică o moștenire teritorială din care s-a impus tributul – fiului lui Jingis Khan Jochi și nu după mult timp, după moartea sa, către nepotul lui Genghis Khan Shayban [ sau Shiban]. Acesta din urmă a fondat dinastia Shaybanid, conducători ai Ulus din Shayban. Când, la sfârșitul secolului al XIII-lea, puternicul domnitor Öz Beg a devenit liderul Hoardei de Aur, a permis ulusului, care era deja cunoscut sub numele de Tyumen Ulus, să-și păstreze autonomia și autoguvernarea. Öz Beg a reformat toate celelalte ulusuri ale Hoardei de Aur și și-a supus prinții. 

Cu toate acestea, la începutul secolului al XV-lea, ca urmare a unei crize politice în Hoarda de Aur, dinastia Shaybanid ulus și-a declarat independența, iar în 1420 a apărut Hanatul din Tjumen. Fondatorul său a fost Shaybanid Khoja Muhammad. În 1495, un khan ostil, Taibuga, a atacat Khanatul din Tjumen, l-a ucis pe Shaybanid Ibak Khan și a mutat capitala khanatului de la Chimgi-Tura la Kashlyk, care se numea și Sibir. 

De atunci, Taibugidii au devenit conducătorii noului hanat, cunoscut până atunci ca Hanatul Sibirului.

001.jpg

Așa ar fi putut arăta Kashlîk în perioada de glorie. Foto. Societatea Rusă de Istorie Militară

Hanatul din Sibir era o țară multinațională, cu multe credințe, în care populația turcică domina triburile locale indigene Khanty, Mansi și altele. Șeful statului era un han ales de aristocrația turcă, care locuia într-un palat fortificat construit din cărămizi de lut. Pentru construcția unor astfel de clădiri, de obicei erau aduși arhitecți din Asia Centrală. Astfel de palate erau însă de scurtă durată datorită materialului din care fuseseră făcute și nici măcar ruinele lor nu rezistat până astăzi.

Populația se ocupa cu creșterea vitelor, vânătoare și pescuit. Pământul era cultivat pe suprafețe mici. Meșteșugurile au înflorit: olărit, țesut și prelucrarea metalelor. În interiorul orașului, cetățenii obișnuiți locuiau în yurte [corturi rotunde], aliniate de-a lungul unor străzi întregi.

În Hanatul din Sibir s-a dezvoltat comerțul, deoarece se afla pe rutele comerciale dinspre Asia spre Europa.

De ce a dispărut Hanatul din Sibir?

Cucerirea Siberiei de către Ermak   Vasily Surikov
Arta războaielor Rusiei

Foto: „Cucerirea Siberiei de Yermak” de Vasiliy Surikov, 1895. În imagine este Bătălia de la Capul Ciuvaș – Muzeul Rusiei

În secolul al XVI-lea, Țaradul Moscovei a cucerit hanatul Kazan și Astrahan, mari „sfărâmături” ale Hoardei de Aur care rezistaseră autorității țarului rus. Confiscarea Kazanului a fost deosebit de acerbă. 

Deși Hanatul din Sibir a fost separat de Moscova de Munții Ural abia trecători, în 1555 hanul Taibugid, Edigei, a recunoscut autoritatea Moscovei și chiar a început să plătească tribut.

Sarea pamantului

Хан Кучум - Медвежья Лавка | Photos - Untappd

Foto: Khan Kuchum

În 1563, Khan Kuchum, a preluat puterea în hanat. În 1571 a trimis la Moscova un tribut uriaș de 1.000 de blănuri de zimbru, însă, în urma acestui gest generos, Kuchum a întrerupt aranjamentele de tribut și un an mai târziu și-a trimis nepotul său Makhmet-Kul într-o „recunoaștere” în țările rusești. Makhmet-Kul a hărțuit populațiile satelor aparținând familiei comercianților Stroganov, care extrageau sare în minele de sare Perm – el a jefuit mai multe sate și le-a capturat locuitorii. Temându-se că hoardele tătarilor le vor strica afacerea, Stroganovii au început să caute protectori și l-au angajat pe liderul cazac Ataman Yermak și druzhina sa [armata privată].

În 1582, Yermak, cu câteva sute de luptători bine înarmați, a plecat din Oryol-Gorodok, reședința fortificată a Stroganovilor, a traversat munții și a capturat vechea capitală a Khanatului din Tjumen, Chimgi-Tura. Curând după aceea a avut loc bătălia decisivă de la Capul Chuvash.

 La confluența râurilor Tobol și Irtysh, Makhmet-Kul a adunat 15.000 de soldați tătari nomazi, dar au fost spulberate de druzhina lui Yermak, care era mică, dar înarmată cu arcabuze, un tip timpuriu de arme cu arme. Trei săptămâni mai târziu, Yermak l-a apucat pe Kashlyk, din care Khan Kuchum scăpase deja în stepe.

Cum a devenit Hanatul Sibirului parte a Rusiei?

Harta țaratului Moscovei în comparație cu Hanatul Siberian. Săgețile negre indică ruta aproximativă a armatei lui Yermak .Irina Baranova

Yermak nu s-a mai întors niciodată din campania sa siberiană – a fost ucis într-una dintre lupte – și Khan Kuchum nu s-a predat niciodată țarului Moscovei, dispărând în stepă și atacând garnizoanele rusești mult timp, până la sfârșitul secolului al XVI-lea. Dar pe urmele lui Yermak, alți druzhini și cuceritori ruși, care acum se temeau mai puțin de tătarii învinși, au început să facă ieșiri dincolo de Ural.

Tobolsk: istoria orașului, obiective turistice și fotografii - Povestea 2021

Tobolsk la începutul secolului al XVIII-lea.

Curând au apărut cetățile din Tjumen, Beriozov și Tobolsk. Acesta din urmă, fondat la 17 km de Kashîk, a fost numit mult timp „orașul Sibir”. 

Tobolsk a devenit centrul colonizării Rusiei în Siberia. S-a dezvoltat treptat și în 1708 a devenit capitala guvernării Siberia, cea mai mare din Rusia. 

Publicitate

11/08/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: