CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 7 AUGUST ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 7 august  în istoria noastră

1602: Beylerbeyiul Bektaș, guvernatorul turc al Timișoarei aflat în fruntea unei oști otomane cucerește Cetatea Lugoj.

Turcii au atacat pe Valea Mureșului armata generalului austriac lui Basta au cucerit pe 7 august cetatea Lugojului, apoi s-a îndreptat spre Făget, combinând atacul cu tătarii, care au distrus semănăturile și fortificațiile din zonă. A trecut apoi în Transilvania, dar a fost învins de Basta și s-a întors la Timișoara.

1758: În Moldova se sfârșește domnia lui Scarlat Ghica, pe tronul țării urcând Ioan Teodor Callimachi, cunoscut și sub numele de Ioniță Călmașul sau Ienachi Callimachi (n.1690, Câmpulung Moldovenesc, Suceava, România – d. 1780, Constantinopol, Imperiul Otoman). A stat pe tronul acestei țări în perioada 7 august 1758 – 11 iunie 1761.

 A studiat la Liov și a ajuns dragoman la Constantinopol (1741–1751 și 1752–1758) Cunoștea limbile latină, turcă, italiană, greacă și franceză. Ca domn, nu s-a distins de ceilalți predecesori ai săi fanarioți.

Lista domnitorilor Moldovei

A fost al doilea fiu al lui Teodor Callimachi, originar din ținutul Orheiului si a domnit până la 11 iunie 1761, fiind înlocuit cu fiul său Grigore Calimachi, după care s-a retras la Constantinopol unde a mai trăit 19 ani. 

Scarlat Ghica era fiul lui Grigore al II-lea Ghica și a domnit în Moldova de la 2 martie 1757 la 7 august 1758 și în Muntenia de două ori : august 1758 – 5 iunie 1761 si 18 august 1765 -2 decembrie 1766.

Domn fiind, a adus în toate dregătoriile greci, ca să-și acopere datoriile făcute pentru câștigarea tronului.

A obținut prin firman turcesc reintroducerea birului văcăritului, pus sub blestem de predecesorul său.

A cumpărat apoi tronul Țării Românești, unde și-a continuat sistemul de stoarcere a birurilor.

A făcut și un lucru bun,alungând o mulțime de negustori turci, care jefuiau fără milă populația.

În 1757 era venerabil al unei loji masonice din Galați.

A murit la 2 decembrie 1766 și este înmormântat în biserica Sfântul Spiridon Nou (București).

1819: S-a născut la Râmnicu Vâlcea, omul politic român Ion Emanoil Florescu; (d.10 mai 1893, Paris).

General de armată, prim-ministru, ministru de Război și ministru de Interne, președinte al Senatului. A studiat la școala militară Saint-Cyr de la Paris.

Generalul Ioan Emanoil Florescu, fondatorul și orânduitorul Armatei Române

În războiul din Crimeea din 1854, a servit în armata rusă cu gradul de colonel. În cariera sa politică, a fost unul din conducătorii Partidului Conservator.

 A fost consilier militar atât al Domnitorului Al. Ioan Cuza, cât și al succesorului acestuia, regele Carol I fiind în același timp militarul care a construit Armata Română timp de optsprezece ani, înainte de Războiul de independență.

Astfel, sub mandatul său s-au realizat: contopirea școlilor militare de la Iași și București, înființarea Arsenalului Armatei, unificarea regulamentelor de recrutare, a Codului penal militar și a reglementărilor serviciului de garnizoană, elaborarea și aplicarea Legii puterii armate, elaborarea reglementărilor cu privire la funcționarea Statului Major General al Armatei României, unificarea ministerelor de război și a administrației militare din Moldova și Muntenia, înființarea celor trei comandamente (București, Craiova și Iași), elaborarea regulamentelor cavaleriei și de manevră, întrunirea taberei de la Florești și efectuarea primelor manevre de anvergură ale Armatei române, etc.

 1858, 7/19: Reprezentanţii celor şapte puteri (Marea Britanie, Franţa, Austria, Regatul Sardiniei, Prusia, Rusia, Imperiul Otoman) au semnat Convenţia de la Paris (în ultima zi a lucrărilor Conferinţei începute la 10/22 mai acelaşi an), potrivit căreia cele două Ţări Române urmau să poarte numele de Principatele Unite ale Moldovei şi Munteniei, fiecare cu domn, guvern şi adunare legiuitoare proprii), rămânând sub suzeranitatea Porţii Otomane (Convenţia a devenit legea fundamentală a ţării până în 1864)

Hora Unirii

 Se instituia totodata un regim parlamentar şi votul censitar şi erau desfiinţate privilegiile marii boierimi.

1864: S-a înfiinţat primăria oraşului Bucureşti. după modelul francez, prin aplicarea noii Legi comunale  – prin care Bucureștiul a fost declarat Comuna urbană a județului Ilfov – vechiul sfat orășenesc fiind înlocuit cu un Consiliu comunal, iar în locul Maghistratului s-a instituit Primăria. Practic, fostul președinte al sfatului se numea acum primar și era ales din rândul consilierilor (vechii mădulari ai sfatului orășenesc).

Primul primar ales a fost generalul si omul politic român, Barbu Vlădoianu (foto).

Imagini pentru Barbu Vlădoianu photos
Imagini pentru Barbu Vlădoianu photos

Cladirea Primariei Capitalei

A ocupat și funcția de ministru al Apărării Naționale.

În timpul primului său mandat ca edil al Capitalei  morile de apă de pe râul Dambovita au fost desființate și a fost proiectat un sistem de canalizare a râului pentru a împiedica inundațiile constante până la acea dată.

Barbu Vlădoianu a organizat primul corp de pietrari, în vederea pavării străzilor Bucureștiului.

În 1865 a fost înființat, de către primar, Oficiul de stare civilă și a fost semnat contractul de cesiune pentru construirea primei linii de cale ferată de pe teritoriul României: București- Giurgiu.

 1866 (7/19) : Guvernul Ion Ghica concesionează companiei engleze „John Trevor Barclay şi John Staniforth” construcţia căii ferate Bucureşti-Giurgiu, primul drum de fier din România.

1890: A murit la Negreni,Olt, Nicolae T. Orăşanu, poet, prozator şi publicist. Nicolae T. Orășanu a servit câtva timp la Ministerul Justiției în 1852 și apoi a fost comisar de poliție în București, între anii 1866 și 1867. A fost director la Monitorul Oficial și director al Imprimeriei Statului. (n. ~1833, la Craiova).

A scris pamflete, versuri antidinastice și epigrame politice.

Împreună cu C. A. Rosetti a redactat (în 1859) foaia satirică „Ţânţarul”, ulterior şi-a asumat editarea, pe cont propriu a altor foi satirice, pe rând suspendate şi reluate cu titluri schimbate: publicațiile NichiperceaSarsailăUrzicătorul ș.a. Criticul literar George Călinescu îl descria ca pe un tip vitriolant în scris, „prin satirele sale astăzi cu totul anodine, lipsite de spirit și decență. Totul era persiflat…Domnitorul Carol e atacat într-un chip nedemn.”

1907: S-a născut la Craiova, Ion Zamfirescu, personalitate a culturii române, istoric de teatru, doctor docent la Universitatea Bucuresti si Doctor Honoris-Causa al UNATC – I.L. Caragiale; (m. 31.12.2001).

Este autorul a numeroase si apreciate lucrari dedicate teatrului, dintre care amintim: „Istoria universala a teatrului” (3 volume), „Panorama dramaturgiei universale”, „Teatrul european in secolul luminilor”, „Teatrul romantic european”, „Drama istorica universala si nationala”.

A fost pentru scurt timp, imediat dupa razboi si pana la instaurarea regimului comunist, seful Catedrei de Filosofie a Culturii de la Universitatea Bucuresti, intr-o vreme in care poziția similară la Sibiu era ocupată de Blaga.

Discipol al lui Dimitrie Gusti, Radulescu Motru si Nicolae Iorga, Ion Zamfirescu a fost colaborator in perioada interbelica al mai multor publicatii, printre care si Adevarul.

În 2001 a fost decorat de către Președintia României cu ordinul Steaua României în grad de Cavaler. 

1910: S-a născut Theodor Cosma, dirijor si compozitor originar din România (d. 9.10.2011, Paris).

 

1911: A încetat din viaţă Gheorghe Cârţan (Badea Cârţan), ţăran român autodidact, luptător pentru eliberarea naţională a românilor din Transilvania şi răspânditor de cărţi româneşti la sate; (n. 24 ianuarie 1849).

Imagini pentru Gheorghe Cârţan (Badea Cârţan),photos

A călătorit pe jos până la Roma, pentru a vedea Columna lui Traian şi alte mărturii despre originea latină a poporului român.

1917: În timpul bătăliei de la Mărășești a avut loc legendarul Atac al cămășilor albe din Regimentul 32 Infanterie Mircea.

Regimentul 32 Infanterie a fost o unitate de nivel tactic care s-a constituit prin mobilizarea unităților și subunităților existente la pace aparținând de Regimentul Mircea No. 32 care făcea parte din Brigada 9 de infanterie fiind dislocat la pace în garnizoana Ploiești.  Regimentul 32 Infanterie a participat la acțiunile militare pe frontul românesc, pe toată perioada războiului.

La data de 25 iulie/7 august, trupele române, sub conducerea Generalului Ieremia Grigorescu, au respins atacul german și au contra-atacat cu mare succes. Ceea ce se știe mai puțin, este că soldații români au luptat în izmene. Maiorul Atanasie Ionescu, comandantul Batalionului 3 din cadrul Regimentului 32, a ordonat soldaților să-și dea jos ranițele și vestoanele, fiind o zi caniculară, și să păstreze doar capelele și sacii cu merinde.

Românii au respins atacul și au pornit la contraatac, evident, tot in izmene, învingându-i pe veteranii lui von Mackensen, supranumit Spărgătorul de fronturi, care, probabil, nu mai luptaseră vreodată cu adversari îmbrăcați atât de sumar.

1917 Atacul Cămășilor Albe (muzeul Militar Român)
Atacul Cămășilor Albe (Muzeul Militar Român)

Ostașii Batalionului 3, Regimentul 32, și companiile 5-6 din Regimentul 7 pornesc la contraatac în cămăși, cu un formidabil «Ura, ura…» Dușmanul, la apariția ostașilor noștri în cămăși, fuge, ai noștri îi fugăresc, îi ajung din urmă și îi trec prin baionetă pe cei ajunși” (Căpitanul Filip Dascălu, comandantul unei companii din Regimentul 7 Prahova, într-un raport din 11 iunie 1933). Regimentul Mircea din Constanța, care s-a distins la Mărășești, a avut o vreme uniforme de paradă alb complet, în cinstea acelei zile.

1922: S-a născut in comuna Spanţov, judetul Calarași,prozatorul Aurel Mihale; (m. 2007).

A urmat școala de ofițeri de rezervă (1942-l944) și a luptat pe frontul din Cehoslovacia, dupa care a urmat simultan (1945-l947) Facultatea de Filologie și Facultatea de Drept a Universităţii din București.

BIOGRAFIE – Aurel Mihale

Devine cadru didactic universitar (1949-1954) şi primeşte numeroase atribuţii în domeniul cultural, la Uniunea Sindi­catelor de Artişti, Scriitori şi Ziarişti, la Uniunea Scriitorilor, la Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă Socialistă.

Va mai fi redactor-şef adjunct la „Viaţa românească” (1953-1954), în conducerea revistelor „Luceafărul” (1958-1959) şi „Gazeta literară” (1962), director al Editurii pentru Literatură.

În 2001 a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor pentru întreaga activitate literară.

 1931: S-a născut la Tulcea, Emilia Căldăraru, poetă şi prozatoare; autoare, cu precădere, de literatură pentru copii; (m. 1988), a fost absolventă a cursurilor ideologice ale Școlii de literatură și critică literară „Mihai Eminescu” din Bucuresti, a fost redactor la Editura Politică, la Gazeta literară, la Direcția Teatrelor din Ministerul Culturii, secretar literar la Teatrul Tineretului, redactor-șef la revista Luminița.

1941: Mareșalul român Ion Antonescu se întâlnește la Berdicev (Ucraina), cu dictatorul german Adolf Hitler.

1941 Întâlnire Hitler–antonescu în Ucraina

Cu ocaziaacestei a patra întâlniri între Hitler și Antonescu, desfășurată la 6 august 1941, la Berdicev, în Ucraina,în plină ofensivă a celor două armate împotriva URSS, au fost stabilite modalitățile de cooperare dintre aliați și obiectivele Armatei Române în operațiunile de pe teritoriul sovietic. Hitler a solicitat și a obținut din partea lui Ion Antonescu acordul pentru cooperarea în ofensiva pe care Grupul de armate Sud urma să o declanșeze la 8 august în flancul de sud al frontului.

Întâlnirea, la care au mai participat mareșalul Gerd von Runstedt (comandantul Grupului de armate Sud) și generalii Alexandru Ioanițiu (șeful MCG român), Arthur Hauffe (șeful Misiunii Militare a Armatei de Uscat germane în România) și Eugen von Schobert, a constituit și prilejul de decorare al lui Ion Antonescu, cu Crucea de cavaler a Crucii de Fier (Ritterkreuz des Einsernen Kreuzes), act care exprima gratitudinea lui Hitler pentru angajarea României în continuarea campaniei pe Frontul de Est.

1947: S-a născut Sofia Rotaru, renumita cantareață si actriță de cinema din Ucraina, de origine româna.

A fost laureată a mai multor concursuri, actriță, scriitoare, manager, setter de tendințe de modă și femeie de afaceri. A fost numită Regina Pop, fiind cunoscută pentru vocea sa lirică, dar și pentru recunoștința socială și religioasă. Cariera sa a fost marcată de un succes mondial pe scena muzicală.

A cântat atât în limba română, cât și în rusă. În 1986, a fost prima cîntăreață care a primit titlul Artist al Poporului din URSS și în 2000 a fost numită Cîntăreața secolului XX. Azi, Sofia Rotaru are cetățenie ucraineană și este cetățean de onoare al Crimeei și Ialtei. Ialta a fost locul reședinței sale principale, dar locuiește și la Moscova, Kiev și în Germania la Baden-Baden.

Este posesoare a mai multor premii, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS, laureată a premiului LTC, Erou al UcraineiErou al Moldovei, Cavaler a Ordinului republican al Moldovei și Ordinul pentru prietenie între popoare al URSS.

1953: S-a născut Viorel Hrebenciuc, politicianul român Viorel Hrebenciuc.

1961: S-a născut Octavian Morariu, fost rugbist de performanţă, fost preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Octavian Morariu a fost reales pentru un nou mandat de opt ani, membru CIO - Stiri pe surse - Cele mai noi stiri

In iulie 2013 a devenit preşedintele Federaţiei Europene de Rugby, iar în luna septembrie a aceluiaşi an a fost ales membru al Comitetului Olimpic Internaţional cu 73 de voturi pentru şi 14 împotrivă, devenind astfel al patrulea reprezentant al României în CIO după Prinţul Bibescu (1899-1901), George A. Plagino (1909-1947) şi Alexandru Şiperco (1955-1998).

1961: A murit inginerul Tudor A. Tănăsescu.

Lui i se datorează, printre altele, dezvoltarea radiodifuziunii in țara noastră  precum şi începuturile industriei româneşti de electronică si radiotehnica.

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1952; (n. 1901).

1970 : La Iaşi s-a inaugurat “Casa Dosoftei”, care adăposteşte secţia de literatură veche a Muzeului Literaturii din Iaşi, înființat în 1970.

Casa Dosoftei, numită și Casa cu arcade, este o clădire veche din municipiul Iași, construită în secolul al XVIII-lea, în timpul domniei lui Antonie Voda Ruset (1677-1679) şi a fost restaurată între anii 1962 şi 1968.

Este situată în centrul orașului, pe str. Anastasie Panu nr. 69, în preajma vechii Curți Domnești, între Palatul Culturii și Biserica „Sf. Neculai Domnesc”. 

Casa – tiparniță a mitropolitului Dosoftei a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași, din anul 2004,

 1983: S-a născut la București, Claudiu Komartin, poet, publicist și traducător, fondator al „Casei de Editură Max Blecher” și al „Institutului Blecher”.

1983 Claudiu Komartin

A debutat publicistic în 2002, iar în volum un an mai târziu, cu Păpușarul și alte insomnii

În anul 2005 a publicat articolul-manifest Generația 2000 – o introducere. Din 2010, este redactor-șef al revistei Poesis internațional și al Casei de Editură Max Blecher.

A publicat volume de poezie: Păpușarul și alte insomniiCircul domesticUn anotimp în BerceniHemoragia soareluiCobaltMaeștrii unei arte muribunde. Poemealese 2010-2017. A publicat în revistele VatraTimpulObservator culturalAdevărul literar și artisticLuceafărulTribunaSteauaTomisCultura, etc. A tradus din Philippe Claudel, Jean-Marie Gustave Le Clézio, Ivan Hristov, Glen Calleja, Kurt Vonnegut, etc.

 1983: A murit reputatul compozitor și dirijor român Nicolae Brânzeu; (n. 28 decembrie 1907, Pitesti).

A urmat Conservatorul din Bucureşti, unde i-a cunoscut pe compozitorii Dumitru Georgescu-Kiriac, Alfonso Castaldi, Mihail Jora şi Dimitrie Cuclin. În anul 1931 a absolvit şi Facultatea de Drept din Bucureşti).

Brânzeu şi-a continuat studiile la Schola Cantorum din Paris, sub îndrumarea compozitorului şi muzicologului Vincent d’Indy. Revenit în ţară, în perioada interbelică s-a afirmat ca pianist, dar şi ca profesor suplinitor la catedra de armonie a Conservatorului bucureştean.

I-a avut ca prieteni apropiaţi pe scriitorii Emil Cioran, Radu Gyr, Mircea Eliade, Lucian Blaga, Dan Botta, Mircea Popa şi pe muzicienii George Georgescu şi Dimitrie Cuclin.

Pentru activitatea sa, Brânzeu a fost distins cu Premiul II George Enescu (1934) şi cu Premiul I George Enescu (1942), precum şi cu Ordinul Meritul Cultural (1968).

1990: A apărut Legea privind reorganizarea unităţilor de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, primul act normativ care a demarat reforma economică în România postcomunistă.

1997: “Ziua I-a” a reformei structurale în România. Într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ciorbea a prezentat o listă cu 17 societăţi comerciale care trebuiau închise începând de a doua zi, ceea ce nu s-a întâmplat.

2001: O explozie în subteran produsă dimineaţă în jurul orei 3.00, la Mina Vulcan, s-a soldat cu moartea a 14 mineri și unul a fost rănit.

Explozia a fost provocată de un scurt-circuit al cablului de împușcare, produs intr-un mediu cu mari acumulări de metan.

 2007: Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a fost conectată pentru prima oară la sistemul energetic naţional.

Pe data de 26 septembrie a început să funcţioneze la capacitatea nominală, de 700 MW.

2009: S-a stins din viață la București, renumita cîntăreaţă română de muzică folk, Tatiana Stepa.

Colinda, Colinda ! | Hai-Hui prin Sufletul Folkului
               

S-a născut la 21 aprilie 1963, la Lupeni, judeţul Hunedoara și a fost unul din cei trei copii ai familiei Stepa. Mama ei era, olteancă din Gorj, iar tatăl, moldovean din Roman.

Tatiana Stepa a urmat cursuri de balet, vioară şi pian și a studiat vioara 8 ani. A absolvit  Liceul de Arhitectură din Bucureşti. Aici a fost primul loc în care a auzit muzică folksi pentru că făcuse vioara ani de zile, nu i-a fost greu să cânte la și la chitară.

În septembrie 1982, pe stadionul din Făgăraş, a debutat în Cenaclul Flacăra cu un cântec numit “Şi-am să-mi fac o doină“, rămânînd în componenţa acestuia pînă în anul 1985, după care, din anul 1992 pană în anul 1996, a fost membră a Cenaclului “Totuşi Iubirea“, participînd la peste 2 000 de spectacole, atingînd un maxim de 50 000 de spectatori la un concert aniversar de la Galaţi.

După interzicerea din 1985 a “Cenaclului Flacăra” şi a ei ca artistă, a lucrat vreme de 11 ani la mina Lupeni, apoi, ca tehnoredactor de carte, la Bucureşti.

Din anul 1996 pînă în 2009 a susţinut peste 1 000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor oraşe din România, Italia, Germania, Franţa, Republica Moldova, Bulgaria.

A fost invitată anual la toate marile festivaluri de muzică folk din ţară (Om Bun, Folk you, Sighişoara, Folkfest, Bistriţa, Alba-Iulia, Târgu Jiu, Baia Mare, Piatra Neamţ, Galaţi etc.) şi la alte festivaluri concurs de muzică folk şi poezie.

A compus melodii atît pe versuri proprii, cît şi pe ale unor poeţi din literatura universală şi română: Federico García Lorca, Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian.

A cîntat singură, apoi împreună cu Magda Puşkaş au format grupul Partaj.

Ultimul recital l-a susţinut în cadrul festivalului Folk You de la Vama Veche, România, în data de 31 iulie 2009. Vineri, 7 august 2009, în jurul orei opt dimineaţa, la Spitalul Militar din Bucureşti, Tatiana Stepa a încetat din viaţă fiind bolnavă de cancer, la doar 46 de ani.

 2014: A murit Aurel Cioranu, actor de teatru şi film, cunoscut pentru activitatea sa de la Teatrul Bulandra din București.

Aurel Cioranu (n. 17 octombrie 1929, București) a absolvit în anul 1954 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Piesa ”Nota zero la purtare” a fost primul său succes.

Actorul Aurel Cioranu a jucat în filmele „La Moara cu noroc” (1955), „Şi Ilie face sport” (1955), „Erupţia” (1957), „D-ale carnavalului” (1958), „Doi vecini” (1958), „Aproape de soare” (1960), „Haiducii lui Şaptecai” (1971), „Brigada Diverse în alertă!” (1971), „Explozia” (1973), „Păcală” (1974), „Elixirul tinereţii” (1975), „Eu, tu, şi… Ovidiu” (1978), „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), „Învingătorul” (1981)”, „O scrisoare pierdută” (spectacol TV, 1982), „Rămân cu tine” (1982), „Enigmele se explică în zori” (1987), „Omul din Buzău” (1988 – teatru TV).

A părăsit scena discret ca și ieșirea sa din această viață.  

 2016: A murit muzicologul Nicolae Costin, fost director artistic al Agenţiei Române de Impresariat Artistic, al Operei Naţionale Române şi al Direcţiei Formaţiilor Muzicale ale Societăţii Române de Radiodifuziune; (n. 10 august  1944).

Nicolae Costin a absolvit Academia de Muzică Gheorge Dima de la Cluj-Napoca, devenind ulterior profesor de teorie, solfegiu şi istoria muzicii la Institutul Pedagogic din acelaşi oraş.  A obţinut titlul de Doctor  în Muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A fost Director artistic al Agenţiei Române de Impresariat Artistic şi Director artistic al Operei Naţionale Române.

În perioada 1 septembrie 1999 – 1 iunie 2009 a fost Director Artistic al Direcţiei Formaţiilor Muzicale ale Societăţii Române de Radiodifuziune, funcţie în care a manageriat cele şapte ansambluri artistice ale Radioului (Orchestra Naţională, Orchestra de Cameră, Corul Academic, Corul de Copii, Big Band-ul, Cvartetul Voces, Orchestra de Muzică Populară).

A publicat articole în revistele Melos şi Actualitatea Muzicală, precum şi în cotidianul „Cronica Română”. Printre distincţiile primite de-a lungul activităţii se numără Premiul Forumului Muzical Român pentru management artistic şi pentru nivelul artistic al stagiunii muzicale Radio, Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România pentru promovarea creaţiei muzicale româneşti, Premiul Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora” pentru organizarea Festivalului Internaţional „J.S. Bach”.

Nicolae Costin a fost distins cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler şi a fost inclus în Enciclopedia personalităţilor din România (2006).

 2016: A murit  cunoscutul  antrenor român de atletism Nicolae Mărăşescu; (n. 1937).

Imagini pentru Nicolae Mărăşescu, antrenor photos

Nicolae Mărăşescu a practicat atletismul de performanţă la clubul Steaua. A câştigat un titlu naţional în 1965 la proba de 4×100 de metri.

În cei 43 de ani de activitate de antrenor,  a pregătit sportivi precum Natalia Andrei, Fiţa Lovin, Doina Melinte, Cristieana Cojocaru, Sorin Matei şi Petru Drăgoescu.

A fost membru al COSR şi secretat de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului.

 2018: A decedat taragotistul și interpretul de muzică populară Dumitru Fărcaş; (n. 1938).

Artistul s-a născut pe 12 mai 1938 în satul Groşii Băii Mari, din judeţul Maramureş.

Dumitru Fărcaș făcea parte dintr-o familie cu tradiție muzicală: bunicul, tatăl și cei doi frați mai mari au cântat la fluier.

El s-a înscris la liceul de muzică în 1956, iar din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Interpretare, la clasa de oboi.

După absolvirea academiei clujene, a învățat autodidact taragotul, împrumutând unele tehnici  specifice oboiului.

Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului “Maramureşul” din Baia Mare. În 1962 a preluat Ansamblul “Mărţişorul” al Casei de cultură a studenţilor din Cluj-Napoca, împreună cu care a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Artistul s-a stins din viață în data de 7 august 2018 în urma unui infarct miocardic.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfanta Teodora de la Sihla

In fiecare an, pe data de 7 august, o prăznuim pe Sfânta Teodora de la Sihla.

Cuvioasa Teodora este prima româncă trecută în rândul sfinților.

A fost fiica lui Stefan Joldea, armaș (un fel de comandant de artilerie) la Cetatea Neamtului, care  a trăit in comuna Vânători – Neamt si a avut doua fiice pe Marghita (Marghiolita) si pe Teodora.

Aceasta din urma se casatoreste cu Elefterie, insa, nu dupa mult timp cei doi vor intra in cinul monahal. Teodora a intrat la Schitul Varzaresti-Vrancea, iar sotul ei, la Schitul Poiana Marului. Cuvioasa Teodora ajunge ucenica egumenei manastirii, schimonahia Paisia.

Din cauza turcilor, egumena se retrage in Muntii Buzaului impreuna cu Sfanta Teodora si cu cateva maici. Dupa zece ani de nevointa in Muntii Buzaului, ajunge in Muntii Neamtului. 

Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihastriei, a dus pe fericita Teodora in partile Sihlei, unde se afla un bordei parasit.

Acolo a ramas singura, numai cu Hristos, si a petrecut multi ani in cea mai aspra nevointa pustniceasca.

Era la sfarsitul secolului al XVII-lea. Schitul Sihla inca nu luase fiinta. Insa padurile din imprejurimi adaposteau numerosi pustnici.

Dupa un timp, Cuvioasa Teodora se muta din chilie in pestera de alaturi, unde ramane pana la moarte, ostenindu-se in post si rugaciune, pentru ea si pentru toata lumea.

Putina hrana si-o procura, fie din fructele ce i le oferea padurea, fie mai ales dintr-un fel de iedera, ce creste pana azi pe stancile Sihlei, numita “iarba dulce” sau “macrisul Sfintei Teodora”.

 Dupa moartea ieroschimonahului Pavel, vreme de cativa ani, nu a mai stiut nimeni de existenta ei. Traditia mentioneaza ca parintii Sihastriei observau cum pasarile intrau pe geamul trapezei si culegeau faramituri de paine de pe masa, cu care zburau spre Muntii Sihlei.

Doi frati din Sihastria se invrednicesc sa o vada pe Teodora invaluita intr-o lumina de foc.

Sfanta le marturiseste acestora ca Il rugase pe Dumnezeu, timp de 40 de zile, ca sa ii trimita un preot care sa o impartaseasca, intrucat simtea ca trebuie sa plece in curand la Hristos.

Cei doi frati  il aduc pe ieromonahul Antonie, insotit de diaconul Lavrentie. Dupa ce si-a marturisit pacatele si a fost impartasita cu Sfintele Taine, Sfanta Teodora si-a ridicat privirile spre cer si, rostind cuvintele “Slava Tie Doamne pentru toate”, si-a dat duhul.

Parintii citindu-i toata randuiala parastasului, au asezat sfantul ei trup in mijlocul pesterii, unde a stat multa vreme. Dupa multi ani ieromonahul Elefterie, auzind de toate acestea s-a retras la Manastirea Secu si de aici la Sihla, ca sa fie cat mai aproape de aceea care i-a fost sotie si povatuitoare duhovniceasca.

A trait tot sub stancile Sihlei, rugandu-se lui Dumnezeu ziua si noaptea. Apoi trecand din viata aceasta, a fost ingropat in poiana unde se afla acum schitul. 

Trupul Sfintei Teodora a ramas tainuit in pestera, pana dupa anul 1830, cand familia domnitorului moldovean Mihail Sturza, care a reinnoit Schitul Sihla, a asezat moastele ei in racla de pret si le-a depus in biserica schitului, spre inchinare. Apoi, zidind o biserica noua, la mosia familiei din satul Miclauseni – Iasi, le-a adus in aceasta biserica si multa lume venea aici sa se inchine sfintei.

Dar in anul 1856, in timpul ocupatiei rusesti, moastele Sfintei Teodora au ajuns la Lavra Pecerska din Kiev, unde sfanta este venerata cu numele de Sfanta Teodora din Carpati.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane,  la 20 iunie 1992, a recunoscut si proclamat in mod solemn sfintenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilind ca zi de praznuire data de 7 august.

CITIȚI ȘI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/08/07/o-istorie-a-zilei-de-7-august-video-3/

Bibliografie (surse) :

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;
 3. e.maramures.ro ;
 4. Wikipedia.ro.;
 5. mediafax.ro ;
 6. worldwideromania.com ;
 7. Enciclopedia Romaniei.ro ;
 8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;
 9.  Istoria md.;
 10. Istoriculzilei.blogspot.ro;
 11. CreștinOrtodox.ro;
 12. Cinemagia.ro.

07/08/2021 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: