CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 6 AUGUST ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 6 august în istoria noastră


1413: Domnitorul muntean  Mircea cel Bătrân dădea, de la Câmpulung, un privilegiu comercial braşovenilor, care le asigura acestora libertatea de tranzit a mărfurilor în şi prin Ţara Românească.

1413 Mircea Cel Bătrân

Textul mai detaliat al tratatului, datat 25 august acelaşi an şi redactat în latină, menţiona şi Ţara Bârsei.

Acest act, acordat de domnul român la cererea lui Stibor de Stiboricz, voievodul Transilvaniei, şi a lui Mihail, comitele secuilor, era o reînnoire a privilegiilor avantajoase pentru negustorii braşoveni acordate de înaintaşii săi.

1484: Începe asediul cetăţii Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova (iunie – august 1484).

Foto: gravură veche

După opt zile, cetatea a fost cucerită de invadatori (la 14 august) şi a devenit raia turcească.

1841: S-a născut la Aiud în Transilvania stăpânită de Imperiul Austriac, exploratoare Florence Baker (Florica Maria Sas),a doua soție a exploratorul britanic Sir Samuel White Baker, pe care l-a însoțit în toate călătoriile sale spre izvoarele Nilului. Nu se știe nimic sigur despre originile familiei sale, săsești, secuiești sau românești, dar se pare că familia făcea parte din rândurile grănicerilor liberi; a decedat la 11 martie 1916, Newton Abbot, Devon, Anglia.

Răpită la vârsta de 7 ani și dusă într-un harem, o fetiță româncă devine o mare Lady la curtea Reginei Angliei

Rămasă orfană la vârsta de 7 ani, părinții fiind uciși în luptele revoluției de la 1848, a ajuns roabă într-un harem din Imperiul Otoman, al cărui stăpân a vândut-o în piața de robi din Vidin în 1859.

Samuel White Baker, un explorator englez de 37 de ani, a cumpărat-o refugiindu-se împreună la București. Au devenit nedespărțiți.

Sam Baker a lucrat la compania engleză Danube & Black Sea Railway care a construit calea ferată Cernavodă–Constanța. La Constanța, Sam Baker i-a obținut de la consulul britanic un pașaport pe numele Florence Barbara Maria Finnian, apoi perechea a plecat în Marea Britanie.

În 1861 Florence a participat la expediția lui Sam Baker spre izvoarele (încă necunoscute) ale Nilului. Împreună au descoperit Lacul Albert și regiunea înconjurătoare a Africii ecuatoriale. Expediția a avut un mare succes, Sam Baker fiind înnobilat. În 1865 cei doi s-au căsătorit. În 1869, la cererea kedivului Turco-Egiptean, Sam Baker a organizat o nouă expediție spre regiunile ecuatoriale ale Nilului, cu dublul obiectiv de a deschide un nou drum comercial și de a pune capăt negoțului arabo-musulman de sclavi africani.

 Florence l-a însoțit, ocupându-se cu logistica expediției. În 1874 Samuel și Florence Baker s-au întors în Anglia, unde au cumpărat conacul de la Sandford Orleight, în Devon, care a devenit reședința lor definitivă.

1844: S-a născut la Castelul Windsor, în Berkshire Alfred, Duce de Saxa-Coburg și Gotha, tatăl reginei Maria a României;d.30 iulie 1900, Castelul Rosenau, Coburg.

1844-1900 Alfred, Duce De Saxa-coburg și Gotha

Al treilea duce de Saxa-Coburg și Gotha, domnind din 1893 până în 1900. Era și membru al familiei regale a Regatului Unit, fiind cel de al doilea fiu al reginei Victoria și al principelui Albert de Saxa-Coburg și Gotha, tatăl reginei Maria a României.

1857; A avut loc întrevederea de la castelul Osborne de pe insula Wight dintre împăratul francez Napoleon al III-lea și regina Victoria a Marii Britanii, privind viitorul Principatelor Române.

1857 Castelul Osborne

La întâlnire, cei doi monarhi au fost însoțiți de miniștrii lor de externe, contele Alexandre Walewski și, respectiv, lordul Clarendon.

În urma unor vii și aprinse discuții, s-a ajuns la o soluție de compromis: Marea Britanie i se va alătura Franței în cererea către Sublima Poartă de anulare a alegerilor falsificate din Moldova, iar Franța, la rândul ei, a promis să nu mai sprijine formal unirea principatelor, mulțumindu-se cu dotarea lor cu instituții și sisteme de conducere asemănătoare. Pe plan diplomatic, întrevederea a reprezentat un moment important în crearea statului român.

 1867: La un an după fondarea Societăţii Academice Române, a fost înfiinţată Biblioteca Academiei Române, având de la început misiunea de a aduna şi conserva în colecţiile sale fondul naţional de manuscrise şi tipărituri, privind istoria şi cultura românească, dar şi istoria şi civilizaţia universală.

Foto: Aripa nouă a Bibliotecii Academiei Române

Biblioteca Academiei Române este ctitoria mai multor generaţii de cărturari care, prin donaţii şi o intensă politică de achiziţii, au contribuit la propăşirea ei.

Beneficiară a Depozitului Legal din 1885, are în atribuţiile sale publicarea bibliografiei retrospective a cărţii şi periodicelor româneşti, precum şi a unor bibliografii speciale, cum ar fi Bibliografia Mihai Eminescu sau Bibliografia Războiului de Independenţă, servind documentarea şi cercetarea asupra ştiinţei şi culturii române.

Fondurile sale se cifrează la peste 14 milioane de unităţi, dintre care 3.600.000 monografii şi 5.300.000 publicaţii seriale

1871: S-a născut Ion Popescu-Pasărea, compozitor de muzică psaltică şi profesor.

Ion Popescu Pasarea, viata si activitatea CrestinOrtodox.ro

A format numeroşi compozitori şi muzicologi, a publicat colecţii şi culegeri de cântece, muzică bisericească psaltică, lucrări didactice, studii de muzicologie ş.a.; (m. 1943).

1877: Marele duce Nicolae al Rusiei (foto) adresează domnitorului Carol I noi telegrame, în care solicită trecerea Dunării de către întreaga armată română.

19 iulie 1877: Marele Duce Nicolae al Rusiei a cerut ajutorul armatei romane intr-o scrisoare ramasa celebra | Antena 1

Unităţi ale armatei române trec Dunărea şi iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Şiştov.

Războiul de Independență al României (1877 – 1878) - Primele unităţi ale Armatei Române au trecut Dunărea şi au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svisto - foto preluat de pe radiojurnalspiritual.ro

Foto: Războiul de Independență al României (1877 – 1878) – Primele unităţi ale Armatei Române au trecut Dunărea şi au luat în primire paza podului de vase Zimnicea-Svisto – foto:radiojurnalspiritual.ro.

1887:  A murit poetul şi publicistul român George Creţianu , membru de onoare al Academiei Române; (n. 3 octombrie 1829). A fost membru de onoare (din 1882) al Academiei Române.

फ़ोटो का कोई वर्णन उपलब्ध नहीं है.

A studiat dreptul la Paris, unde a fondat împreună cu alți tineri români ziarul „Junimea Română”, care a militat pentru Unire. S-a întors în țară în anul 1853, când a intrat în magistratură ca procuror de tribunal , apoi substitut la Înalta Curte, iar în 1857, juristconsult al Statului.

În 1859 a fost numit director în Ministerul Justiției, apoi ministru ad-interim la același minister. În 1860 este numit membru la Înalta Curte, apoi procuror la Casație,și în continuare, membru la Curtea de Casație, până la sfârșitul vieții.

A colaborat la ziarul Patria din 1854, care însă a fost oprit de cenzură. Între scrierile sale se evidențiază Melodii intime, București, Impr. Sfântei Mitropolii, 1855, și Patrie și libertate (Poesii vechi și noui), București, Göbl, 1879.

George Călinescu precizează că George Crețianu a fost autorul popularului „Cântec al străinătății” („Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-n țara mea”).

1917: In timpul Primului Război Mondial, începe  marea bătălie de la Mărășești, în care  armata română a respins puternica ofensivă a armatei germane.

Cuib de mitralieră, Armata Română, Primul Război Mondial, sursa:art-historia.blogspot.com

Ostași romîni în Primul   Război Mondial

 Prin durată şi intensitate, bătălia a fost cea mai mare de pe frontul românesc, din tot cursul războiului.

 Cele mai dramatice momente ale marii bătălii de la Mărăşeşti au fost luptele de pe platoul Mușcelului  şi lupta de la Răzoare,  unde a căzut eroic întreaga companie de mitraliere comandată de căpitanul Grigore Ignat (n. 1885 la  Bîrlad).

Pierderile trupelor române în morţi, răniţi sau dispăruţi se cifrează la 610 ofiţeri şi 26 800 soldaţi şi gradaţi; mulţi dintre ostaşii de toate gradele au fost distinşi, pentru eroismul de care au dat dovadă, cu ordine şi medalii şi alte recompense, iar drapelele unui mare număr de unităţi române au fost decorate cu ordinul „Mihai Viteazul“; comandantul Armatei I generalul Eremia Grigorescu împreună cu alţi generali şi ofiţeri au fost decoraţi, de asemenea, cu ordinul „Mihai Viteazul“.

Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

Foto: Mausoleul Eroilor din Mărășești, România

Batalia s-a incheiat in ziua de 16 august  1917.


1917: A murit Maria Zaharia (cunoscută și ca Măriuca Zaharia), o fetiță româncă de doisprezece ani, căzută eroic în luptele de la Mărășești. (

Măriuca, cea mai tânără eroină din istoria României, s-a jertfit ...

Născută la 1905, în localitatea Pădureni, Mărășești, Româniaa murit eroic în luptele de la Mărășești din cadrul Primului Război Mondial. A fost înmormântată în Mausoleul eroilor români de la Mărășești.

1926: A murit matematicianul Constantin Climescu, membru fondator şi principalul susţinător al revistei „Recreaţii ştiinţifice” (1883).

Constantin Climescu, fostul primar al Iasului • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

A fost membru corespondent al Academiei Române din 1892; (n. 1844).

1929: S-a născut (la Sarsînlar/Bulgaria, într-o familie de aromâni) sculptoriţa Georgeta Caragiu – Gheorghiţă,  fosta profesoară la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia sculptură.

GETA CARAGIU -

A fost sora actorului Toma Caragiu şi soţia sculptorului Alexandru Gheorghiţă.

Uniunea Artiştilor Plastici din România dă naşterea la 9 august 1929.

1935: A murit  George Vâlsan, geograf român, membru al Academiei Române; (n. 21 ianuarie 1885).

A pus bazele geomorfologiei moderne în România; s-a ocupat şi de geografia umană şi de toponimie si a întemeiat  la Cluj, Societatea Etnografică Română.

 A fost membru titular al Academiei Române  din 1920; (n. 1885).

George Valsan - savant roman in domeniul geografiei si etnografiei ...

George Vâlsan  si-a făcut studiile la București, Berlin și Paris.

A fost profesor la universitățile din Iași, Cluj și București; președinte al Societății etnografice române și director al Institutului de geografie din Cluj, pe care l-a înființat și în jurul căruia a înființat o școală geografică românească.

 1938: S-a nascut compozitorul român  Liviu Glodeanu;  (d. 1978).

1941: A murit la Bucuresti, Izabela Sadoveanu-Evan, critic literar şi traducătoare, directoare a Şcolii Normale „Elena Doamna” din Capitală. Era fiica lui Gheorghe Mortun si a Eleonorei (n. Dimitriu). Adoptata de sotii Alexandru si Mia Andrei.  

S-a nascut  la 24 febr./8 mart. 1870, in comuna Saucesti, judetul Bacau. 

Frecventeaza la Iasi, cercul socialist al lui I. Nadejde si cenaclul lui N. Beldiceanu , unde il intilneste pe Creanga . La Bucuresti, urmeaza Facultatea de Filosofie si Pedagogie, apoi e numita prof. la Braila. 

A organizat Şcoala de Puericultură şi Educatoare dovedind o certă vocaţie de pedagog si propagand, alături de Vladimir Ghidionescu, Gheorghe Bogdan-Duică ş.a., principiile şcolii active şi ale pedagogiei experimentale.

A activat în mişcarea socialistă fiind delegată a României în Biroul Internaţional al Muncii, reprezentantă a cercurilor poporaniste şi prietenă personală al criticului cultural Garabet Ibrăileanu.

Sub îndrumarea scriitorului Garabet Ibrăileanu, Izabela Sadoveanu a scris pentru revista Viaţa Românească, unde a încercat să împace naţionalismul şi tradiţionalismul etnic cu estetismul.

Militeaza in Liga impotriva Prejudecatilor (organizatie de masa a PCR) pentru democratizarea scolii, impotriva analfabetismului, a sovinismului etc. Colaboreaza la: Adevarul, Adevarul literar si artistic, Noua revista romana, Viata Romaneasca (in comitetul de redactie), Vointa nationala (unde semneaza Evan).

Cartile si brosurile cu subiect pedagogic sint semnate Izabela Sadoveanu. E autoarea unui volum de Impresii literare (1908), cartea sa de debut. A tradus din Grazia Deledda si Giovanni Verga si a lasat memorii, publicate postum (Amintiri, 1980).

În calitate de critic literar, ea a promovat recunoaşterea simbolismului ca un fenomen cultural independent şi a comentat progresele moderne în literatura engleză.

 1941: S-a născut poetul român  Cezar Ivănescu;  (d. 2008).

1942: A murit Alfonso Castaldi, compozitor şi dirijor român de origine italiană; (n.23 aprilie 1874).

S-a stabilit în  Romania la vârsta de 20 de ani.

ALFONSO CASTALDI (1874 – 1942) – Asociația Italienilor din România – RO.AS.IT.

În 1914 a fondat orchestra Tinerimea simfonică din București. Între 1925 și 1929 a fost inspector al muzicii în Ministerul Artelor.

În afară de prelucrări după autori preclasici, a compus două simfonii, schița simfonică „Tarantella” , poeme simfonice („Talatta”; „Marsyas”, muzică de cameră. Are realizări și în domeniul muzicii vocale (coruri, cântece, etc.). Deosebit de importantă a fost activitatea sa pedagogică în domeniul predării armoniei și contrapunctului, fiind profesorul multor compozitori și dirijori români, printre care George Georgescu, Ion Dumitrescu,Alfred Alessandrescu, Gheorghe Dumitrescu.

A fost și un talentat de artist plastic, pictând portrete și peisaje. A făcut parte din cercul de artiști plastici de seamă ai vremii sale: Jean Steriadi, Camil Ressu, Fritz Storck, Pul Verona, Stefan Luchian, Iosif Iser,  Oscar Han.

1943: S-a născut la Bucuresti, pianistul român Dan Grigore, elev al Cellei Delavrancea şi al lui Mihail Jora, fost membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Dan Grigore, la 75 de ani - Reporter Global

 

 

1945: Se restabiliesc relaţiile diplomatice româno-sovietice, iar legaţiile celor doua state sunt ridicate la nivel de ambasade.

Relaţiile diplomatice româno-ruse au fost stabilite la 27 septembrie/15 octombrie 1878, la nivel de legaţie, fiind întrerupte la 15/28 ianuarie 1918.

Au fost restabilite  începând cu data de 9 iunie 1934, şi  întrerupte din nou în anul 1941.

După dispariţia URSS, reprezentanţele diplomatice şi consulare ale URSS în România au fost considerate reprezentanţe diplomatice şi consulare ale Federaţiei Ruse, iar misiunea ţării noastre la Moscova a fost considerată Ambasadă a României în Federaţia Rusă

  Guvernele SUA și Angliei au condiționat reluarea relațiilor diplomatice cu Romania, de includerea în guvernul Petru Groza dominat de comunisti, a unor reprezentanți ai PNL si PNT. Acestea vor restabili relațiile diplomatice cu România la 5 februarie 1946.

1948: S-a născut Jeana Gheorghiu, jurnalistă, realizatoare de emisiuni de televiziune şi radio; s-a făcut cunoscută îndeosebi prin reportajele realizate în timpul evenimentelor din 1989 din Timişoara; (d. 18 mai 2007).

Imagini pentru Jeana Gheorghiu,photos

1955:  A murit Nicolae Bălan, mitropolitul Transilvaniei şi Banatului (n. 27 aprilie 1882).

1969: S-au desfăşurat lucrările Congresului al X-lea al PCR.

Deschiderea oficială a Congresului al X-lea al PCR (6-12 august 1969) - foto preluat de pe adevarul.ro

Deschiderea oficială a Congresului al X-lea al PCR  (6-12 august 1969)

Din 1969 Ceauşescu a devenit un lider de neînlocuit. Crease astfel de mecanisme încât o fracţiune coalizată împotriva lui nu putea acţiona cu şanse de izbândă. Cel de-al doilea congres al partidului de la venirea lui Ceauşescu la putere s-a ţinut între 6 şi 12 august 1969. Data lui fusese amânată din cauza vizitei lui Nixon la Bucureşti.

1972: S-a nascut la Câmpina, jud. Prahova, actriţa română de teatru şi film, Monica Davidescu.

A absolvit Facultatea de Arta Teatrala si Cinematografica, sectia Actorie la clasa profesorului Grigore Gonta. Înainte de a fi actriță a fost ănvățătoare, dansatoare si model.

In toamna anului 1992, la varsta de 19 ani a venit in capitală, unde timp de trei ani a fost secretară, manechin și a făcut parte si dintr-o trupa de dans. Din 1998 joaca pe scena Teatrului National din București.

In stagiunea 2009-2010 a jucat in “Visul unei nopti de vara”, “Take, Ianke si Cadir”, “Sanziana si Pepelea”, “Molto, gran’ impressione” si “Comedia norilor”. A jucat in filme ca “Natures mortes” in 2000, “Vlad” trei ani mai tarziu, in 2007 “Ticalosii”.

Este căsătorita cu cântărețul Aurelian Temisan.

1973: A murit regizorul român de teatru și film Sică Alexandrescu; (n.15 august 1896).

 A  fost vreme îndelungată prim-regizor al Teatrului Naţional din Bucureşti, pe scena căruia a montat comediile lui I.L.Caragiale (filmografie: “Bădăranii”, “O scrisoare pierdută”).

1984: A murit graficiana Marcela Cordescu (soră geamănă cu pictoriţa şi graficiana Florica Cordescu-Jebeleanu, sotia poetului Eugen Jebeleanu); (n. 1913).

Marcela Cordescu– autoportret

1999: A murit Mihai C. Băcescu, zoolog, oceanolog şi muzeolog, considerat creator al şcolii române de oceanologie.

A fost membru titular al Academiei Române din 1990; (n. 1908).

2000: A decedat actorul român  Petre Gheorghiu;  (n.Iași, 20 iunie 1929).

2015: A decedat la București, scenarista și regizoarea de film română Malvina Urșianu; (n. 19 iunie 1927 la Gușoeni, Vâlcea). A fost înmormântată la Cimitirul Bellu din București.

Malvina Ursianu ‹ cinemagix.ro

A fost căsătorită cu scriitorul și publicistul Paul Anghel, care a murit în 1995.

2015: A murit la București, pugilistul român Mircea Dobrescu; (n. 5 septembrie 1930, la Buzău).

Doliu în box. A murit Mircea Dobrescu, vicecampion olimpic la Melbourne

 

Mircea Dobrescu a început boxul la vârsta majoratului și a petrecut nu mai puțin de 34 de ani în ringul de box, timp în care a boxat în peste 200 de meciuri. A fost component al unor cluburi din Buzău și Brăila după care, timp de 20 de ani, a activat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București.

A fost distins cu argint la Campionatul European din 1955 și 1957 și la Jocurile Olimpice din 1956.

2017: A avut loc la Mănăstirea Robaia, din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, ceremonia de proclamare a canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie – Pârvu Zugravul .

Pârvu Mutu Zugravul (1657 – 1735), iconarul de la Robaia, a fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, întemeietor și dascăl al unei școli de iconografie bizantină cu specific național, dar și un mare rugător isihast.

Pârvu Mutu Zugravul , este considerat ca fiind cel mai mare pictor din epoca Brâncovenilor și a Cantacuzinilor și un mare rugător isihast.

Luând aminte la viața virtuoasă și lucrarea Cuviosului Pafnutie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinților, în anul 2017, an închinat iconarilor și pictorilor bisericești, rânduindu-i zi de pomenire în data de 7 august.

Parvu Mutu

         Foto: Autoportret – Biserica din Bordești

Parvu Mutu s-a născut la  data de 12 octombrie 1659, în familia preotului Ioan Pârvescu din Câmpulung și a decedat în anul 1735.

Dintre cei sase copii ai familiei, numai Pârvu va supravietui, si el luptându-se insa cu neputinta de a vorbi clar. Datorita acestei deficiente, el va fi poreclit „Mutu”, ajungând renumit ca „Pârvu Mutu”.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Schimbarea la Față a Domnului.

Schimbarea la Față a Mântuitorului este unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorită la 6 august - foto: doxologia.ro

Schimbarea la Față a Domnului  este cunoscuta in popor si sub denumire de Probojenia și este praznuită pe 6 august.

Primele reprezentari iconografice ale Schimbării la Față sunt din secolul al VI-lea: mozaicul din Biserica “Sfântul Apolinarie“ din Ravenna si cel din Manastirea “Sfânta Ecaterina“ din Sinai.

Din Scriptură aflam ca Mântuitorul luând pe Petru, Iacov si Ioan pe muntele Taborului, “S-a schimbat la față inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au facut albe ca lumina.

Si iata, Moise si Ilie s-au aratat lor, vorbind cu El si, raspunzand, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este sa fim noi aici; daca voiești, voi face aici trei colibe: Tie una, si lui Moise una, si lui Ilie una.

Vorbind el incă, iata un nor luminos i-a umbrit pe ei, si iata glas din nor zicand: “

Acesta este Fiul Meu cel iubit; pe Acesta ascultati-L”.

Si, auzind, ucenicii au cazut cu fata la pâmânt si s-au spaimantat foarte” (Matei 17, 2-6; text paralel: Marcu 9, 2-7; Luca 9, 28-36).

Schimbarea la Față  ne descoperă ca Hristos a fost cu adevarat Fiul lui Dumnezeu.

Prin firea omeneasca pe care a asumat-o, ne-a fost descoperita dumnezeirea Sa.

In acest sens, Sfintii Parinti afirma ca “Hristos Se schimba la Fata, nu luand ceea ce nu era, nici preschimbandu-Se in ce nu era, ci aratand ucenicilor ceea ce era, deschizandu-le lor ochii si facandu-i din orbi vazatori”.

Pe muntele Taborului, trupul Sau a fost strabatut de lumina propriei dumnezeiri. Astfel, aproape toti comentatorii Evangheliei sunt de acord ca Schimbarea la Fata a Domnului anticipeaza invierea Lui, iar invierea Sa o prefigureaza pe a noastra.

Faptul ca Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos ca era “ca soarele”, iar Luca, vorbind despre vesmintele Sale, mentioneaza ca “erau ca zapada”, ne descopera ca firea omeneasca nu a fost absorbita de cea dumnezeiasca in Hristos, dupa cum nici “zapada” nu a fost topita de “soarele” din El. Cele doua firi sunt unite in chip neamestecat, neschimbat, neimpartit si nedespartit in Hristos.

Pe 6 august, de sarbatoarea Schimbării la Fata a Domnului, Biserica ofera dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

CITIȚI ȘI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/08/06/o-istorie-a-zilei-de-6-august-video/

Bibliografie (surse) :

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;
 3. e.maramures.ro ;
 4. Wikipedia.ro.;
 5. mediafax.ro ;
 6. worldwideromania.com ;
 7. Enciclopedia Romaniei.ro ;
 8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;
 9.  Istoria md.;
 10. istoriculzilei.blogspot.ro;
 11. CreștinOrtodox.ro;
 12. Cinemagia.ro.
Publicitate

06/08/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 06/08/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: