CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Alianța pentru Unirea Românilor cere ca steagul municipiului Sfântu Gheorghe să-i reprezinte și pe cei 25 % locuitori români care trăiesc în localitate, nu doar pe maghiari


Alianța pentru Unirea Românilor cere guvernului Câțu să abroge Hotărârea nr. 711 din 29 iunie 2021 privind aprobarea modelului steagului municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna.

În forma actuală, proiectul de steag al municipiului are un exclusiv caracter etnic maghiar, impus prin puterea majorităţii locale controlată de UDMR, cu excluderea simbolurilor românești, transmite Romanian Global News.

După un deceniu în care UDMR a acționat neobosit pentru adoptarea acestui steag, guvernul Cîțu l-a oficializat pur și simplu, deși nu conține nici măcar unul dintre însemnele heraldice românești. Sfântu Gheorghe este un municipiu din România locuit în proporție de 25% de români. Aceștia nu se regăsesc în modelul de steag impus prin voința reprezentanților maghiari.

Populația românească din Sfântu Gheorghe trebuie reprezentată heraldic pe simbolurile orașului în care trăiesc, și nu abandonată cinic doar de dragul liniștii în Coaliția PNL-USRPLUS-UDMR.
Amintim că Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a inițiat un demers încă din anul 2015 prin care solicita ca modelul de steag al municipiului Sfântu Gheorghe să conțină și însemne heraldice românești.

Inițiativa atrăgea atenția asupra următoarelor aspecte: după ce secole de-a rândul românii au fost lipsiţi de reprezentare în heraldica transilvană, datorită statutului de naţiune tolerată, iată că şi în contemporaneitate, în România de astăzi, românii ajung să se confrunte la fel ca in Evul Mediu, cu aceeaşi intoleranţă, cu neincluderea în simbolistica locală.

Considerăm că heraldica trebuie să reflecte în mod european şi modern contemporaneitatea, apartenenţa acestor teritorii la Statul Român şi dreptul românilor de a fi reprezentaţi în heraldica locală.
De asemenea, Forumul Civic constata încă din 2015 că: Profitând de majoritatea pe care o deţin în consilii locale şi judeţene, cu precădere în judeţele Covasna şi Harghita, dar şi în alte localităţi ale căror autorităţi locale sunt controlate de UDMR, întreaga simbolistică locală aprobată este nu una multiculturală, sau care să reflecte normele ştiinţei şi artei heraldice şi ale tradiţiilor româneşti în domeniu, ci una exclusiv maghiară/secuiască, invocându-se vechimea acestora.
În condițiile în care apelul comunității românești este în continuare ignorat complet de autoritățile locale din Sfântu Gheorghe, controlate de UDMR, AUR se alătură demersurilor Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș. Guvernul Cîțu trebuie să abroge Hotărârea de Guvern nr. 711/2021, dacă îi respectă, într-adevăr, pe români, indiferent în ce parte a României ar locui.

Publicitate

21/07/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ, LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Cu heraldica ați cam încurcat-o. Heraldica este asul lor din mânecă pentru conceperea stindardului lor. Nu prea ai ce face în acest caz. Rămâne de studiat ce ar trebui făcut. Însemnele județene ar fi suficiente și nu mai mult de atât.
  Presiunea politică ar fi altceva, un fel de dinamită prin buzunarele coaliției.
  Succes.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 21/07/2021 | Răspunde

  • Se pare că nu ați înțeles despre ce e vorba. Așa cum pe stema României apare reprezentarea heraldică a Transilvaniei, ungurilor și sașilor, tot așa ar trebui să găsim în acest caz reprezentarea băștinașilor români și simbolurile lor. Adică de ce nu ar fi nimic de făcut ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 21/07/2021 | Răspunde

 2. Nu văd comentariul Ce ați făcut cu el? Onest ar fi să spuneți ce s-a întâmplat.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 21/07/2021 | Răspunde

 3. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 21/07/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: