CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Primul bombardament strategic în Europa al forțelor aeriene ale Statelor Unite din timpul celui de-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL, a avut loc la 12 iunie 1942 asupra câmpurilor petrolifere din România. VIDEO


În 1941, România era al cincilea mare producător de țiței din lume, după SUA, Uniunea Sovietică, Venezuela și Irak.

La începutul războiului, în 1939, petrolul românesc devenise vital  pentru operațiunile militare germane.

Aliată cu Germania nazistă, România dădea șaizeci la sută din producția sa anuală de 65 de milioane de barili către Axă.

Potrivit unor estimări, în perioada ianuarie 1939 – iulie 1944, livrările de produse petroliere ale României către Germania  au însumat 623.000 tone, ceea ce a reprezentat  1/3 din necesarul de consum al  Germaniei.

Această bogăție trebuia apărată.  În afară de sonde, în zona Prahova existau 14 rafinării. În condiții de război, petrolul românesc era dorit de germani și bombardat de americani. Pentru a-și apăra bogăția, România  a trebuit să-și reorganizeze apărarea antiaeriană.  

  La 13 iulie 1939, au fost înfinţate trei regiuni aeriene: Regiunea I Aeriană Iaşi, Regiunea a II-a Aeriană Cluj şi Regiunea a III-a Aeriană Bucureşti, care cuprindea Ploieştiul şi regiunea petrolieră Valea Prahovei.

La 12 decembrie 1941, guvernul român a declarat sub presiunea Germaniei război Statelor Unite ale Americii, iar zona cea mai expusă era Ploieștiul. 

Rafinăriile de petrol erau vitale pentru armatele lui Hitler și de aceea premierul britanic Winston Churchill și președintele SUA Franklin D. Roosevelt le-au considerat ținte strategice prioritare.

României i-a venit rândul să fie atacată în clipa în care a intrat în raza de acțiune a aviației Aliaților.

Încet, dar sigur, nedând niciodată cu adevărat înapoi, americanii se apropiau de „burta moale a crocodilului”, metafora favorită a lui Sir Winston Churchill, prin care desemna vulnerabilul sud al Europei, apărat de soldații nedornici de luptă ai lui Mussolini.

Cum era de așteptat, aviația anglo-americană a atacat destul de repede instalațiile petroliere de pe Valea Prahovei – stațiile feroviare  de triaj, depouri, rezervoarele gigantice, turnurile de cracare, furnale -, care erau vitale pentru Armata germană.

Atacul a fost dat pornind dinspre Africa, unde americanii debarcaseră în noiembrie 1942.

Primul bombardament strategic al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite în Europa a avut loc pe 12 iunie 1942 și principalul său obiectiv l-a constituit rafinăria „Astra Română” din Ploiești. Inițiatorul său era un ambițios colonel american, Harry A. Halverson, care dă și numele operațiunii „Halpro”, 13 bombardiere ,,Consolidated B‑24 Libertador” au decolat în noaptea de 11 iunie din Egipt, de pe aerodromul Şcolii militare britanice de antrenament de la marginea localităţii egiptene Fayd, din apropierea canalului Suez . Doar 12 avioane au reușit să găsească rafinăria și să-i provoace pagube nesemnificative. Misiunea a fost un eșec și din această cauză nici guvernul și nici presa americană nu au anunțat-o, scrie Historia.

    Acțiunea poate fi considerată ,,botezul focului” pentru echipajele americane fiind primul raid american asupra Europei și prima i presa americană nu au anunțat-o, scrie revista Historia. raidul a fost trecut sub tăcere de oficialitățile americane. La rândul lor, autoritățile germane și române, nefiind interesate să se afle că aviația americană era în măsură să execute  bombardamente asupra unor obiective din Europa, nu au consemnat evenimentul în comunicatele lor oficiale de război.

Avioanele inamice au survolat spatiul Munteniei și Dobrogei, lansând bombe la Constanța, Medgidia, Țăndărei, Dragalina, Colibași, Bolintin Deal, Vărăști (Ilfov), Berceni (Prahova), Ploiești, Teișani (Văleni de Munte), Buzău, Pogoanele, Ciofliceni. Aviația română și germană a intervenit doborând  două avioanne (unul la Brăila, altul între Mizil și Urziceni), iar artileria antiaerină la Constanța, Sulina, Tulcea, Cernavodă, Fetești, Buzău, Ploiești și București.

În zona Capitalei au încercat să pătrudă două avioane inamice însă au renunțat în fața tirului artileriei antiaeriene. Deasupra orașului Ploiești au zburat trei avioane. Acționând izolat și pe un spațiu foarte mare, avioanele inamice nu au produs pagube de luat în seamă.

Acest lucru nu i-a împiedicat să revină.

Pentru a opri fluxul de țiței, 6.700 de bombardiere aliate B-24 și B-17 au venit în misiuni în România între 1943 și 1944. Două mii cinci sute de aviatori au căzut victime ale raidurilor și peste o mie au fost luați prizonieri.Nici Bucureștiul nu a scăpat, orașul fiind bombardat masiv în 1944.

În lupta pentru petrolul românesc au murit aparându-l sute de români și au murit atacând instalațiile și câmpurile petroliere românești sute de aviatori americani. 

Drept „recunoștință” pentru aviatorii uciși în timp ce bombardau România, după 1989 autoritățile au ridicat două monumente în memoria americanilor doborâți de români.

Surse:

https://www.Historia .ro

https://www.activenews.ro

12/06/2021 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: