CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MAE român a cerut Ucrainei să recunoască faptul că nu există o limbă „moldovenească”Cernăuți | Secretarul de Stat al MAE român a cerut Ucrainei să recunoască evidența inexistenței unei așa zise limbi „moldovenești”.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Dan Neculăescu, a făcut o vizită la Cernăuți, în Nordul Bucovinei, acolo unde a însoțit un transport de donaţii umanitare către Ucraina, în scopul susţinerii luptei împotriva pandemiei de COVID-19, cât şi pentru a continua discutiile privind agenda bilaterală.

Din delegaţia României a mai făcut parte şi secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precizează un comunicat de presă, evocat de publicația de la Chișinău https://www.timpul.md.

Pe lângă ajutorul acordat de țara noastră în lupta împotriva Covid, un subiect important al vizitei l-a constituit soarta comunității românești din Ucraina.

Astfel, Dan Neculăescu s-a mai întâlnit cu reprezentanţii minorităţii române din Ucraina (foto), inclusiv în comun cu şeful delegaţiei ucrainene, ministrul adjunct al afacerilor externe Vasyl Bodnar, o rundă de consultări bilaterale ale delegaţiilor MAE român şi ucrainean şi discuţii cu conducerea Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi.

Secretarul de stat Dan Neculăescu a salutat recunoaşterea de către Ucraina a identităţii între limba română şi aşa-zisa „limbă moldovenească”, confirmată de ministrul de externe ucrainean Kuleba ministrului de externe Aurescu cu ocazia vizitei la Bucureşti la 23 aprilie, şi a evidenţiat necesitatea ca Ucraina să recunoască cât mai curând inexistenţa aşa-zisei „limbi moldoveneşti”.

Totodată, a reiterat determinarea părţii române pentru punerea în aplicare a aspectelor convenite la discuţiile bilaterale la nivel înalt între miniştrii de externe şi cei doi Preşedinţi şi a subliniat necesitatea îndeplinirii condiţiilor pentru relansarea cât mai rapide a activităţii Comisiei mixte româno-ucrainene pentru protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv prin nominalizarea co-preşedintelui părţii ucrainene.

Reamintim că, pe linia fostei propagande sovietice, Ucraina vorbește oficial de peste 20 de ani, despre o așa zisă identitate și o limbă „moldovenească”, diferită de cea română, astfel încât comunitatea românească este divizată între „moldoveni” și „români”.

Unită, comunitatea românească ar fi a doua minoritate națională din Ucraina. Românii din Ucraina au ajuns cetățeni ai acestei țări ca urmare a pactului sovietico-nazist Ribbentrop-Molotov.

După dizolvarea Uniunii Sovietice, Ucraina a moștenit teritoriile românești răpite de sovietici prin forța armelor: Nordul Bucovinei, Herța și Sudul Basarabiei.

30/05/2021 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: