CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 21 MAI ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 21 mai în istoria noastră  

 1666 (21 mai stil vechi / 31 mai 1666, stil nou), se încheie prima din cele patru domnii a lui Gheorghe Duca în Moldova, acesta fiind mazilit de turci.

Gheorghe Duca era un grec originar din Rumelia, venit în Moldova de mic, împreună cu părinţii săi. În timpul domniei lui Vasile Lupu îl întîlnim printre slujitorii de la curtea domnească. O căsătorie reuşită cu o fată din familia Buhuş îi asigură ulterior dregătoria de mare vistiernic în timpul domniei lui Dabija Vodă.

După moartea acestuia, Dabijoaia reuşeşte prin vechile sale cunoştinţe greceşti din Istanbul să obţină firmanul domniei Moldovei pentru Gheorghe Duca, ginerele ei.

Le era tuturor cu bine, fiind şi el din boierii ţării domnit, cît nu se plînge nime nici de o strîmbătate”, scrie cronicarul Ion Neculce.

Gheorghe Duca a continuat politica internă promovată de Eustratie Dabija, întărind boierilor şi bisericii mai multe stăpîniri de sate, păduri, fîneţe etc. şi acordînd privilegii fiscale.

Ca şi alţi domni, Gheorghe Duca s-a străduit să repopuleze ţara, împuternicind călugării unor mănăstiri sau persoane laice să aducă oameni străini pentru a întemeia noi sate, proaspeţii sosiţi urmînd să se bucure de înlesniri fiscale.

Totuşi, prima domnie a lui Gheorghe Duca a fost scurtă (noiembrie 1665 – 21 / 31 mai 1666). Nu se cunoaşte exact de ce a fost mazilit.

Un izvor polonez spune că Gheorghe Duca ar fi fost mazilit de turci, aceştia încercînd “să pună mîna pe comorile sale” sau pentru că domnul Moldovei ar fi conspirat cu hanul Crimeii împotriva Porţii.

Ultima cauză este indicată şi de Ion Neculce, dar cu precizarea că scrisorile lui Duca Vodă către han au fost scrise la îndemnul marelui vizir, care voia sa se convingă de fidelitatea hanului şi că Gheorghe Duca a fost mazilit pe nedrept.

Oricum, primind firmanul de mazilire, Gheorghe Duca a trimis o sumă mare de bani la Poartă, cu intenţia de a recîştiga bunăvoinţa sultanului, banii însă nu ajung la destinaţie, fiind interceptaţi de paşa de Silistra.

Domnul mazilit este dus la Istanbul (Constantinopol), iar în locul lui a fost numit domn Iliaş Alexandru.

1816: Prin decret imperial, A. N. Bahmetev este desemnat în funcția de rezident imperial în Basarabia țaristă.


1821: Tudor Vladimirescu a fost arestat în tabăra de la Goleștii.

Tudor Vladimirescu (1821)

Părăsit de căpitanii săi, acuzat de trădare de către Eterie, conducătorul Revoluției de la 1821 a fost arestat de către Iordache Olimpianul și predat lui Alexandru Ipsilanti, conducătorul Eteriei grecești.

Tudor a fost capturat de oamenii lui Ipsilanti, în mijlocul taberei sale, fără ca vreunul dintre panduri să se împotrivească, pe 21 mai/2 iunie, iar o săptămână mai târziu, în noaptea de 27/28 mai a fost asasinat.


1826: S-a născut (la Hanau, în Germania), sculptorul român de origine germană Karl Storck; (d. 18 mai 1887, București).

artmirc-Cufarul cu Diamante...-Karl STORCK-(1826-1887)-SCULPTOR_UNIVERSITAR_P.4-a. - YouTube

S-a stabilit în România în 1849 și a fost primul profesor de sculptură la Școala de arte frumoase din București (Școala de Belle-Arte, fondată de Theodor Aman în 1864), a cărei catedră de specialitate a condus-o până la moarte.

Este autorul primelor sculpturi monumentale din Bucureşti.

In colaborare cu Paul Focșeneanu, a conceput basorelieful de pe frontonul Universității din București (distrus în timpul bombordamentelor aeriene americane din 4 aprilie 1944), executat în stil neoclasic, care a introdus simbolistica mitologică și alegorică în sculptura românească

Este autorul statuilor „Domnița Bălașa”, „Spătarul Mihail Cantacuzino”, „Ana Davila” si realizator al busturilor lui Theodor Aman și C.A. Rosetti.

Fiii săi, Carl (1854-1926) şi Frederic (1872-1942), au fost şi ei sculptori.

1836: A murit la Bucuresti, Barbu Paris Mumuleanu, poet autodidact, promotor al unei filosofii hedoniste, cu un stil asemănător cu cel al lui Costache Conachi şi Ienăchiţă Văcărescu.

Tatal sau era un negustor de maruntisuri, numit pe atunci „mamular” si de aceea se pare ca numele lui adevaratera Mamuleanu, de la „mamulean”.

A scris poezii erotice, senzuale, dar în acelasi timp monotone.

In 1825 ii pare volumul de poezii Caracterurile barbatilor si muerilor in versuri.
Poema Plangerea si tanguirea Valahiei asupra nemultemirii streinilor ce au derapanat-o, a apărut la Buda, făra semnătura. Este o elegie exprimând durerea și mânia țării în haosul provocat de Eterie.

Ulterior a evoluat spre iluminism, fiind  susţinut şi apreciat de Heliade Rădulescu , care i-a tipărit postum volumul „Poezii” (1837), de orientare clasică şi preromantică. A colaborat la „Curierul românesc”.

Mihai Eminescu i-a atribuit epitetul de „Glas de durere”, în poezia sa „Epigonii” (n. 1794,la Slatina).

1848 (21 mai /2 iunie): Sunt ucişi de armată la Mihalţ, lângă Alba Iulia, 12 ţărani români care ocupaseră un pământ acaparat pe nedrept cu un an în urmă, de contele Esterhazy.

Aceasta tragedie este cunoscuta si sub numele de Masacrul de la Mihalţ.

1855: S-a născut în Ucraina, criticul literar, sociologul şi omul politic socialist român de origine evreiască, Constantin Dobrogeanu – Gherea (numele său real era Solomon Katz); (d. 7 mai 1920).

Facebook

S-a refugiat în România în anul 1875, unde s-a stabilit definitiv în 1879.

A fost ales membru post-mortem al Academiei Române in 1948; (m. 1920).

1880: S-a nascut in București, Tudor Arghezi (pe numele real Ion N. Theodorescu), poet, dramaturg si ziarist roman, autorul „Biletelor de papagal”, al „Cuvintelor potrivite” si al „Florilor de mucegai”. Debutul sau literar a avut loc in publicatia „Liga ortodoxa”.

Intre 1900-1904, a fost călugar la Cernica, deși nu era un credincios convins.

Ulterior, a declarat ca de fapt dorea sa aiba un stil de viață comod. Nu a rezistat prea mult și a plecat fără o țintă precisă prin Europa.

S-a reîntors in tara in 1912, cand a si inceput sa fie activ in viata literara. A publicat in „Facla”, „Viata romaneasca”, „Teatru”.Intre 1918-1919, a fost inchis, alaturi de alti 11 jurnalisti romani, la Vacaresti pentru acte de tradare.

Primul sau volum – „Cuvinte potrivite” – a aparut in 1927, iar un an mai tarziu scoate pe piata revista „Pilete de papagal”, dupa care publica carte dupa carte.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, in 30 septembrie 1943, este din nou inchis, de aceasta data dupa publicarea unui pamflet in care l-a atacat pe ambasadorul Germaniei in România.
A fost eliberat peste un an, dar problemele nu au incetat sa il ocoleasca, scriitorul fiind interzis  si de regimul comunist.

Conducatorul comunist  de atunci al României, Gheorghe Ghorghiu Dej, l-a reabilitat, astfel încât spre finalul vieții a fost ales și membru al Academiei Române și s-a bucurat de o viață lipsită de griji.
A decedat in 1967, fiindu-i organizate funeralii naționale.

NOTĂ: Unele surse (Dicţionarul scriitorilor români A-C, 1995) mentioneaza ca data a naşterii sale data de 23 mai 1880.

1881: S-a născut   pictorul și graficianul român de origine evreiască, Iosif Iser, membru al Academiei Române din 1955.

A studiat la München și la Paris;  între 1905 şi 1907, pleacă la Paris pentru a-şi continua studiile la Academia Ranson.

În capitala Franţei, se alătură avangardei din Montmartre. Acolo, îi cunoaşte pe Brâncuşi şi Derrain.

Se va întoarce iar la Bucureşti în 1909, unde va pregăti prima sa expoziţie la Palatul Ateneului.

Iosif Iser – Autoportret

Între 1921 şi 1934 a trăit din nou la Paris, reîntorcându-se, după cel de-Al Doilea Război Mondial, în România şi pictând teme socialiste, în special portrete de muncitori; (d. 25 aprilie 1958, București),

1887: S-a născut Florica Musicescu, pianistă și profesoară de pian, unul din fondatorii școlii române de pian, fiica compozitorului și muzicologului Gavriil Musicescu.; (d. 1969).

A predat câteva decenii pianul  la Academia Regală de Muzică din București, devenită, după al II-lea Război Mondial, Conservatorul de Muzică din București.

Mulți pianiști români celebri ai secolului XX s-au format sub îndrumarea sa: Dinu Lipatti, Corneliu Gheorghiu , Radu Lupu, Dan Grigore, Madeleine Cantacuzino, Paul Dan, Sorin Enăchescu, Mihai Brediceanu, Svetla Protich, Marietta Orlov, Myriam Marbe, Mîndru Katz, Tamás Vesmás, Shulamith Shapira, Maria Fotino.

1891: Omul politic român Dumitru C. Brătianu a devenit şeful Partidului Liberal din România, în urma morţii fratelui său Ion C. Brătianu.

Centenarul Marii Uniri. Argeşeni de care suntem mândri. Dumitru (Dimitrie) C. Brătianu (1818-1892) – diplomat și om politic | Universul argesean

Dimitrie C. Bratianu (n. 1818, Pitesti – d. 8 iunie 1892, București).

A fost fiul stolnicului Constantin (Dincă) Brătianu din Piteşti și fratele  mai mare al marelui om politic Ion C. Brătianu.

1892: A decedat Grigore I. Cobălcescu, întemeietorul şcolii româneşti de geologie  (născut la data de 22 septembrie  1831, la Iași). 
Grigore Cobălcescu ( 1831 – 1892)

A fost un mare specialist in  geologie şi paleontologie, membru titular al Academiei  Romane din 1886.

A fost primul profesor de geologie si mineralogie  al Universitatii din Iasi si a  elaborat prima lucrare românească de geologie, Calcarul de la Răpidea (1862).

O insulă din Arhipelagul Palmer  din Antartica  (la graniţa dintre oceanele Pacific şi Atlantic) îi poartă numele (Cobalescou Island), la propunerea  savantului roman Emil Racovita, în timpul expediţiei sale pe vasul Belgica.

1897: S-a născut renumita aviatoare şi paraşutistă română, Smaranda Brăescu; (d. 2 februarie 1948).

 

Smaranda Brăescu a fost prima femeie parașutist cu brevet din România (Berlin, 1928) şi brevet de pilot de aviaţie (Clevlend, SUA, 1933); campioană mondială la paraşutism cu record mondial feminin (6.000 de metri, în 1931) şi campioana mondiala (record mondial absolut 7.233 metri, cu o parașută de construcție românească, în 1932 la Sacramento, SUA), record omologat de aeroclubul din Washington .

A fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică, clasa Crucea de Aur. Proprietară a două avioane, un biplan de tip Pevuez și un bimotor de tip Milles Hawk, a stabilit primul record de traversare a Mării Mediterane cu cel de-al doilea, în 1932, în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1.100 km, între Roma și Tripoli.

A fost una dintre puținii instructori de parașutiști militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa. În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra Escadrilă Albă de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit. Pentru activitatea pe front a fost decorată cu Crucea Regina Maria, clasa a III-a. După război, indignată de ceea ce se petrecea în România, a protestat împotriva falsificării alegerilor din 1946, semnând, alături de alte personalități, un memoriu care a fost trimis Comisiei Aliate de Control.

Acest document a ajuns în posesia delegației sovietice, Smaranda și ceilalți semnatari fiind supuși opresiunii comuniste. A fost condamnată, în lipsă, la 2 ani de închisoare, fiind nevoită să se ascundă, să-și schimbe numele, să pribegească, pentru a nu fi trimisă la închisoare. Petrecându-și ultimii ani din viață sub nume false, a murit în anonimitate într-o mănăstire.

1897: A murit Carol Miculi, compozitor, pedagog şi pianist, elev al lui Chopin; (n. 1821).

1899: S-a născut Constantin Bobescu, compozitor, violonist şi dirijor; (m. 1992).

 Studiile muzicale le-a început în Iaşi (1907-1908)  cu fraţii săi Aurel şi Jean Bobescu (teorie-solfegiu, vioară) şi cu Eduard Caudella (vioară, 1908-1912), continuându-le la Conservatorul „Cornetti” din Craiova (1912-1916), cu Ion Soloviu (teorie-solfegiu), George Fotino (armonie), Jean Bobescu (vioară).

S-a perfecţionat la „Schola Cantorum” din Paris (1920-1924, 1926-1927), cu Nestor Lejeune (vioară), Vincent d’Indy (compoziţie, orchestraţie), Achille Philippe, Guy de Lioncourt (contrapunct) şi Paul Le Flem (armonie, contrapunct).

     A debutat ca violonist la vârsta de 7 ani în Iaşi (acompaniat la pian de Enrico Mezzetti), continuându-şi cariera de interpret în ţară şi peste hotare; violonist în Orchestra simfonică „George Enescu” din Iaşi (1918-1927).

A fost  profesor de vioară la Conservatorul Cernăuţi (1927-1928), director şi profesor de vioară la Conservatorul „Astra” din Braşov (1928-1935); dirijor de cor la Reuniunea Română de Cântări „Gh. Dinţa” din Cluj (1929-1934), dirijor de orchestră la Radio-Bucureşti (1935-1972).

     A întreprins turnee artistice în Franţa, Belgia, Bulgaria, Cuba, Mexic, Spania, URSS şi Iugoslavia. A făcut parte din Cvartetul de coarde „George Enescu” din Bucureşti (1940-1946). A scris articole în „Gazeta Transilvaniei” (Braşov), „Scânteia”, „Muzica” etc.

A susţinut emisiuni de radio şi televiziune si a  înregistrat discuri – ca violonist şi dirijor – la Casa de discuri „Electrecord” din Bucureşti.

A fost distins cu Ordinul Meritul clasa III (1954) şi clasa II (1959), Titlul de „Artist emerit” (1955) şi Ordinul „Meritul cultural”, clasa II (1968).

1906: S-a nascut la Falticeni, prozatoarea si poeta Profira Sadoveanu, fiica scriitorului  Mihail Sadoveanu; (d. 3 octombrie 2003, Bucuresti ).

Profira Sadoveanu – portret de Aurel Baeșu

A tradus, uneori in colaborare cu cumnata ei Valeria Sadoveanu, din opera lui A.P.Cehov. A.N.Ostrovski, K.D.Usinski, H. de Balzac.

1910 (21 mai/3 iunie): A luat  fiinţă „Muzeul Simu”, cu o colectie de  opere de o inestimabilă valoare aparţinând unor mari artişti români sau străini adunate de colecţionarul de artă Anastase Simu (1854-1935).

Muzeul Simu-ext (1910)

Edificiul muzeului a fost construit în stil ionic, similar templelor grecești și conținea opere de o inestimabilă valoare aparținând unor mari artiști români sau străini, adunate de colecționarul Anastase Simu.

A funcționat ca muzeu privat până în 1927, când Anastase Simu a donat casa și colecția sa de artă statului român.Clădirea a fost demolată în 1960 de regimul comunist, iar pe locul ei a fost construit magazinul de confecții Eva.

Odată cu demolarea clădirii în 1960, colecţia de artă a fost dispersată în mai multe muzee.

1918: Regele României Ferdinand I, aflat  în vizită la Chișinău în Basarabia.


 Regele Ferdinand I (n.1865 – d.1927)

Vizita s-a derulată în perioada 15–25 mai 1920. Familia regală a asistat la un parastas în memoria ostașilor căzuți pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial, oficiat de Mitropolitul Gurie în Catedrala din Chișinău, apoi s-a îndreptat spre Casa Eparhială, unde au vizitat Muzeul Bisericesc, administrat de Iosif Parhomovici.

Familia regală în faţa Casei Eparhiale din Chișinău (1920)
Foto; Familia regală în faţa Casei Eparhiale din Chișinău

 Suita regală a vizitat Spitalul din Costiujeni, apoi Regina Maria a vizitat spitalul evreiesc, căminul orfanilor de război și Școala eparhială de fete.

1932: S-a născut prozatoarea şi traducătoarea de limba franceză Ileana Vulpescu, soția scriitorului Romulus Vulpescu ; cel mai cunoscut roman al său, “Arta conversației”, a fost înainte de 1989, un best- seller .

Ileana și Romulus Vulpescu în 1969, la Palatul Borghese, Italia. (Foto: Arhiva personală Ileana Vulpescu) AMINTIRI DUIOAS… | Romulus, Historical figures, Historical

Foto: Ileana și Romulus Vulpescu, 1969.

1932: S-a înființat la Timișoara Institutul Social Banat-Crișana (ISBC).

ISBC a fost înființat la 21 mai 1932 de către un grup de intelectuali bănățeni, conduși de sociologul Cornel Grofșorean, primar al Timișoarei. Preocupați de problemele Banatului în cadrul României Mari, inițiatorii proiectului au dorit să găsească o formulă științifică, după modelul școlii sociologice a lui Dimitrie Gusti, ca răspuns la aceste probleme.

Institutul a avut și o revistă dedicată, unde erau publicate studii de interes pentru zona Banatului. Desființat în 1948 de regimul comunist, institutul a fost reînființat în 1995 și funcționează ca o asociație non-guvernamentală.

1954: România a ratificat convențiile internaționale pentru protecția victimelor de război.

Prin Decretul nr. 183/14 mai 1954 privind ratificarea convențiilor internaționale pentru protecția victimelor de război, încheiate la Geneva la 12 august 1949, adoptat de Marea Adunare Națională la 14 mai și intrat în vigoare la 21 mai 1954.

1964: A decedat Tudor Vianu, filosof al culturii, estetician, critic literar, scriitor, istoric literar si  memorialist român, membru titular al Academiei Române din 1955; (n. (n. 27 decembrie 1897/8 ianuarie 1898, Giurgiu).

 

În 1941 tipărește Arta prozatorilor români, poate cea mai cunoscută și mai comentată dintre cărțile sale, un exemplu de analiză stilistică în care este anticipată acribia formalismului sau a structuralismului. În 1942 publică la Editura Cugetarea volumul Introducere în teoria valorilor, întemeiată pe observația conștiinței.

După reforma învățământului din 1947 este scos de la catedra sa de Estetică și preia cursul de istorie a literaturii universale, devenind un precursor al comparatismului literar de la Facultatea de Litere a Universității din București.

Între 1946 și 1947 a fost ambasador al României la Belgrad și a fost criticat pentru unele concesii pe care le-ar fi făcut noului regim.

Anul 1952 îl surprinde în afara Facultății, devine simplu cercetător la Institutul de Lingvistică, lucrând la Dicționarul limbii române moderne și la Dicționarul limbii poetice a lui Mihai Eminescu.

După 1955 este reintegrat în mediul academic universitar și se dedică redactării unor studii, micro-monografii despre CervantesShakespeareCamoensVoltaireGoetheF.M. DostoievskiStendhalOdobescu.

Toate aceste studii vor fi ulterior în volumul Studii de literatură universală și comparată. Studiile de stilistică sunt reunite în alte două antologii Probleme de stil și artă literară și Problemele metaforei și alte studii de stilistică

În 1964 moare in urma unui infarct miocardic.

1973: Matematicianul roman Grigore Moisil, considerat părintele informaticii românești, a incetat din viata la Ottawa, la varsta de 67 de ani. S-a născut la Tulcea in 10 ianurie 1906 într-o familie de intelectuali, tatăl său fiind membru al Academiei Romane.

A studiat in localitatea natală, iar in 1924 a fost admis concomitent  la Politehnica și la Facultatea de Matematică – unde i-a avut ca profesori pe Dimitrie Pompeiu și Gheorghe Tițeica.

A abandonat cursurile de inginerie, iar din 1929 s-a dedicat exclusiv matematicii. Un an mai târziu s-a înscris  la celebra universitate Sorbona, din Paris, remarcandu-se pentru cunostintele sale.

Dupa sustinerea examenului de docenta s-a stabilit la Iasi, unde a primit un post de conferențiar la catedra de matematica a universitatii.

Este autorul a numeroase studii de specialitate, cercetarile sale in domeniul logicii punând bazele școlii de matematică din Romania.

A devenit membru al Academiei Române in 1948, dar și al celei din Bologna.

Grigore Moisil : “Ce este un pesimist? Un optimist bine informat.”

A introdus algebrele  trivalente şi polivalente, care astazi sunt cunoscute sub numele de  „algebrele Lukasiewicz-Moisil”, a elaborat metode noi de analiza si sinteza a automatelor finite si a avut contributii valoroase in domeniul teoriei algebrice a mecanismelor automate, lucrări în domeniile analizei funcţionale, algebrei, geometriei diferenţiale, logicii matematice (pe care a aplicat-o şi la tehnica automatizărilor); a avut o activitate de pionierat în domeniul lingvisticii matematice.

1982: Politicianul comunist Constantin Dăscălescu este numit prim-ministru al guvernului Republicii Socialiste Romania, succedând Guvernelor Ilie Verdeț. Guvernul Constantin Dăscălescu a funcționat până la 22 decembrie 1989, când a fost înlăturat de revoluționarii anticomuniști.

Pe durata guvernării Dăscălescu, în România ceaușistă a avut loc o profundă criză economică și socială, o deteriorare accentuată a nivelului de trai până la limita subzistenței. Pentru a achita datoria externă, producția internă a țării a fost reorientată spre export, în timp ce masa cetățenilor a fost privată de alimentele și bunurile de consum de bază, acestea fiind raționalizate și reduse progresiv.

Blestemul lor se numește Ion Iliescu – Rezistenta

Ca prim-ministru, Dăscălescu nu a avut o putere reală, dar s-a aliniat metodelor controversate ale lui Ceaușescu îndreptate spre achitarea cu orice preț a datoriei naționale.

A demisionat la 22 decembrie 1989, dupa fuga dictatorului Ceausescu, forțat de revoluționarii care ocupaseră sediul Comitetului Central al PCR.

1986: S-a luat decizia strămutării cimitirului Crângași din București.

În Crângași, în calea constructorilor, pentru edificarea Lacului Morii, stăteau în 1986 cimitirul și Biserica Sfântul Ierarh Nicolae. În câteva săptămâni, în regim de maximă urgență, cele două obiective au dispărut, după ce Consiliul popular al municipiului București a „trasat” sarcina executării lucrărilor Întreprinderii de Prestări și Servicii (IPS), condusă la acea vreme de directorul Ion Mușat.

1991: A murit împuşcat de un necunoscut în incinta Universităţii din Chicago, scriitorul român Ioan Petru Culianu, unul dintre marii istorici al religiilor .

Familia Culianu are rădăcini aromâne, venind din Macedonia (provincie a Imperiului Otoman) în Moldova pe la 1700. Străbunicul patern al lui Ioan Petru Culianu, matematicianul Neculai Culianu, junimist, apropiat al lui Titu Maiorescu, a fost rector al Universității din Iași [(1880-1898]).

La începutul sec. XX, boierii Culianu erau universitari, agricultori, oameni politici. Familia se înrudea cu Garabet Ibrăileanu, Paul Zarifopol, Zizi Lambrino și Mihail Sadoveanu.

Bunicul din partea mamei, Petru Bogdan, întemeietorul primei catedre de chimie fizică din țară, a fost profesor la Universitatea din Iași, fiind alternativ rector și prorector al aceleiași Universități între 1926 și 1940.

 Imagini pentru Ioan Petru Culianu

Ioan Petru Culianu

În 1972 a plecat la cursurile de vară de la Perugia/Italia, unde a solicitat azil politic, dupa care s-a stabilit în Olanda şi ulterior, în SUA.

A fost elevul preferat al lui Mircea Eliade şi urmaş al acestuia la Catedra de istorie a religiilor de la Universitatea din Chicago (n.5 ianuarie  1950, Iasi)

A fost asasinat  în plină forță creatoare, la numai 41 de ani.

Înainte de asasinarea sa în stil KGB („O tipică execuție în stil KGB-ist”, a comentat ulterior Ion Pacepa,  primise scrisori de amenințare cu moartea; amenințările se intensificaseră în urma publicării unui interviu incendiar în Revista 22 din 5 aprilie 1991, ca și în urma vizitei la Chicago a fostului suveran al României, Regele Mihai I, și a familiei regale, în aprilie 1991.

Pe fondul unei puternice campanii antiregaliste care se desfășura în România, Ioan Petru Culianu a militat pentru o schimbare de regim și pentru revenirea regelui în țară.

1994: A murit popularul actor român de teatru şi film, Ştefan Tapalagă; (n. 1933).

Stefan Tapalaga

S-a născut pe 4 aprilie 1933, la Dorohoi, pe atunci reședința județului cu acelasi nume.

A fost  primul copil al familiei și fratele mai mare al actriței Rodica Tapalagă.  

1995: A murit general-locotenent dr.Gheorghe Niculescu, specialistul care a introdus pentru prima dată în România tratamentul cu laser de slabă putere în ortopedie şi traumatologie; (n. 1923).

A devenit membru de onoare al Academiei Române din 1992.

2000: Are loc la Alba Iulia ceremonia dezvelirii Monumentului omului politic Corneliu Coposu , cu ocazia împlinirii a 86 de ani de la naşterea  sa.

2005 : Luminiţa Anghel şi trupa Sistem, reprezentanti ai României, s-au  clasat pe locul trei la cea de-a 50-a  ediţie Eurovision de la Kiev, in  Ucraina. Câştigătoarea acelei ediţii a fost reprezentanta Greciei.

2012 (21/22) : A murit poeta Irina Mavrodin, eseistă, traducătoare de limba franceză şi profesor de literatură franceză la Universitatea din București; (născută la 12 iunie 1929, Oradea).

Irina Mavrodin - biografia lui Irina Mavrodin referate

A publicat o suită de cărţi devenite repere bibliografice de prim rang si  a avut o contribuţie importantă în domeniul teoriei şi istoriei literare, precum şi în domeniul traducerii literare. A tradus ciclul de romane “În căutarea timpului pierdut” de Marcel Proust. Din operele sale: Arta conversațieiCandidații la fericirePe apa sâmbeteiNotă informativă bătută la mașină.

A fost distinsă cu medalia Ordinului Național Steaua României, cu Ordinul francez„Chevalier des Arts et des Lettres“, cu Premiul Academiei Române și cu Premiul Uniunii Scriitorilor.    

2017: A murit sculptorul Petre Grăjdeanu; (n. 1937).

  2014: A decedat compozitorul şi muzicologul Theodor Grigoriu; (n. 25 iulie 1926, Galaţi).

Teodor Grigoriu (composer) - Buy recordings | Presto Classical

 Studiile muzicale le-a început din copilărie în Bucureşti (1933-1936) cu Constantin Botez (vioară), apoi la Conservatorul din Bucureşti (1934-1936) cu Cecilia Nitzulescu-Lupu şi George Enacovici (vioară) şi la Conservatorul „Pro Arte” din Bucureşti (1936-1940) cu Romeo Alexandrescu (teorie-solfegiu), Nina Alexandrescu (vioară) şi Emanoil Ciomac (istoria muzicii).

A luat lecţii particulare de compoziţie în Bucureşti cu Romeo Alexandrescu (1940-1949) şi Mihail Jora (1949-1954). S-a perfecţionat (aspirantura) la Conservatorul „I.P. Ceaikovski” din Moscova (1954-1955) cu Aram Haciaturian (compoziţie), E.K. Golubiev (polifonie) şi D.N. Rogal-Levitzki (orchestraţie). Paralel cu studiile muzicale a urmat şi cursurile Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti (1949-1954).

A fost secretar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1968-1989), profesor (master-class) la Universitatea de Teatru şi Film din Bucureşti (1997-1998) şi profesor asociat la Universitatea de Muzică din Bucureşti (1998-1999).

A publicat studii, eseuri, articole, recenzii şi interviuri în „Muzica”, „Actualitatea muzicală”, „Secolul 20”, „Contemporanul”, „România literară”, „Cinema”, „Astra” (Braşov), „Arc”, „Flacăra”, „România liberă”, „Scânteia tineretului”, „Tribuna” (Cluj Napoca) etc.

S-a impus prin volumul Muzica şi nimbul poeziei – operă de gândire originală a unui compozitor cu har literar autentic.  Prin tot ce a lăsat muzicii noastre, Grigoriu se înscrie în galeria personalităţilor de prestigiu naţional, care a contribuit la afirmarea şcolii muzicale româneşti contemporane în context universal.

A susţinut conferinţe, comunicări ştiinţifice, referate în ţară şi în străinătate (Paris, Moscova, Londra şi New York). A fost  membru al Academiei Franceze „Arts-Sciences-Lettres” (din 1990). A fost distins cu Menţiunea II la Premiul de compoziţie George Enescu din Bucureşti (1943), cu Premiile Uniunii Compozitorilor (1953, 1969, 1974, 1976, 1984, 1992), cu Premiul de film „Pelicanul alb” din Mamaia (1965), cu Ordinul „Meritul cultural”, clasa II şi clasa III (de două ori), cu Premiul Academiei Române (1975), cu Medalia de Aur a Academiei Franceze „Arts-Sciences-Lettres” (1990), cu Marele premiu al Uniunii Compozitorilor din România (1998) şi cu Premiul II la Concursul internaţional de compoziţie de la Metz (2000).

 2018: A murit matematicianul român Mircea Maliţa, scriitor, eseist, diplomat și profesor universitar; autor de studii de prognoză socială, de istoria civilizaţiilor şi a diplomaţiei; (n. 1927).

Imagini pentru Mircea Maliţa,photos

A fost preşedintele fondator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, patronul spiritual al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”, membru fondator al Centrului European de Cultură din Bucureşti și membru titular al Academiei Române din 1991.

21 mai este, începând cu anul  2001,  Ziua oraşului Constanța.

Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României, prima sa atestare documentară datând din 657 î.Hr., când pe locul actualei peninsule (și sub apele de azi, în dreptul Cazinoului), s-a intemeiat colonia greacă numită Tomis.

Localitatea a fost cucerită de romani în 71 î.Hr. și redenumită Constantiana după sora împăratului Constantin cel Mare. În cursul secolului XIII Marea cea mare (cum era denumită atunci Marea Neagră) a fost dominată de negustorii italieni din Genova care au ajutat la dezvoltarea orașului.

Ulterior, Constanța a suferit sub conducerea otomană un declin, devenind un simplu sat locuit de pescari greci și de crescători tătari de cai și oi.

Localitatea a redevenit un oraș important după construirea căii ferate Cernavodă-Constanța și a portului pentru exportul grânelor românești.

Moscheea Carol I, #Constanta | Constanta, Turism romania, Romania

După Războiul de Independență (1877-1878), când Dobrogea a devenit parte a Regatului României, Constanța s-a dezvoltat neîncetat, fiind până în zilele noastre principalul port al statului român.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

 Astazi sunt Sfintii Constantin si Elena. Afla povestea celor care au dat libertate crestinismului

 Sfantul Constantin a fost fiul imparatului Constantius Chlorus si al Elenei. S-a nascut la 27 februarie 272, in cetatea Naissus (astăzi, Nis, in Serbia). Din 304, după moartea tatalui său a fost proclamat imparat.

A intrt in conflict cu Maxentiu, fiul imparatului Maximian, pentru ca acesta dorea sa ocupe functia pe care el o detinea.

In ziua premergatoare luptei cu Maxentiu, in anul 312, Constantin a vazut pe cer o cruce luminoasa ăși o inscriptie în limba latină: In hoc signum vinces (prin acest semn vei birui).

Noaptea, in vis, i se descopera Hristos si-l indeamna sa pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale.

După ce a poruncit să se înalțe pe câmpul de luptă stindarde cu Sfânta Cruce, Constantin a iesit biruitor..

In anul 313 va da un decret prin care va opri prigonirea crestinilor si astfel, crestinismul devine religie permisa in imperiu. Religia crestina va deveni religie de stat, in vremea imparatului Teodosie cel Mare (379-395).

Amintim ca in vremea imparatului Constantin s-a tinut primul Sinod Ecumenic, la Niceea in anul 325, unde a fost inlaturata erezia lui Arie si s-au alcatuit primele articole din Crez.

Imparatul Constantin a murit in anul 337, la zece ani de la trecerea la cele vesnice a mamei sale.

Imparateasa Elena, mama sfantului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. A zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Hramul istoric al Catedralei Patriarhale din Bucuresti

Unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din tara inchinate Sfintilor Imparati Constantin si Elena este Catedrala patriarhala din Bucuresti, ctitorie a voievodului Tarii Romanesti, Constantin Serban Basarab (1654-1658), care a fost sfintita in 1658 de patriarhul Macarie al Antiohiei si al Intregului Orient, impreuna cu mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti si cu episcopii de Ramnic si de Buzau.

Foto: Catedrala şi Palatul Patriarhiei din Bucureşti

In anul 2002, la sărbătoarea hramului catedralei, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din Cipru a dăruit vrednicului de pomenire patriarh Teoctist Arăpaşu, o raclă cu părticele din moaştele Sfinţilor Impăraţi Constantin şi Elena, aduse de la Mănăstirea Kykkos, împreună cu o copie dupa icoana Maicii Domnului pictată de Sfântul Evanghelist Luca, care se păstrează în mănăstirea cipriotă.

Citiți și:

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Istoria md;
 3. Wikipedia org.
 4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
 5. mediafax.ro;
 6. worldwideromania.com;
 7. Enciclopedia Romaniei.ro;
 8.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;
 9. Crestin Ortodox.ro;
 10. Cinemagia.ro.

Publicitate

21/05/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: