CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Povestea puțin cunoscută a valorificării ruinelor Bastiliei de către un intreprinzător francez


Dărâmarea Bastiliei

Povestea de astăzi are legătură cu evenimentele care au avut loc pe 14 iulie 1789, când închisoarea regală Bastilia, simbolul tiraniei, a fost luată cu asalt de revoluționarii francezi.


Sărbătoarea națională din Franța este cunoscută oficial sub numele de La Fête Nationale, dar mai ales numită quatorze juillet, „14 iulie”.

Mai este denumită și Ziua Bastiliei, deoarece la această dată, în 1789, parizienii au atacat Bastilia, o închisoare care devenise un simbol al tiraniei și al asupririi.

De asemenea, în fortăreață se mai aflau cantități importante din praful de pușcă de era nevoie pentru a putea începe revoluția. Așa că a fost luată cu asalt și cucerită în scurt timp de masele revoltate.

Pierre Palloy, patriotul

Foto: Pierre François Palloy, supranumit ”Pierre Patriotul”.

Pierre vede o oportunitate


Printre cei care au făcut revoluție în acea zi s-a numărat și parizi anul Pierre François Palloy, în vârstă de 34 de ani (pronunțat cam ca pal-wah), care conducea o afacere de succes în construcția de clădiri la Paris.

După ce Bastilia a fost cucerită de revoluționari, mulți parizieni triumfători s-au urcat pe turnuri (într-un dans al victoriei) iar Pierre a fost printre ei și, în timp ce privea în jos la mulțimea furioasă, a simțit că acesta era un moment istoric din care a vrut să facă parte.

Pierre preia conducerea


El a început imediat să smulgă unele dintre pietrele închisorii și să-i încurajeze și pe alții să facă la fel. Dar Pierre a fost un om de acțiune, astfel încât chiar a doua zi, și-a retras echipa de muncitori din toate celelalte proiecte pe care le avea și a început demolarea Bastiliei. Alți parizieni au fost, de asemenea, acolo pentru a distruge cât mai rapid posibil acest simbol al regalității urât de popor.

Pierre cere permisiunea
Atunci, lui Pierre i-a venit în minte că ar putea dori să obțină un fel de autorizație pentru a dărâma această clădire monumentală. A doua zi dimineață (16 iulie), el s-a prezentat la Primărie, nu numai pentru a cere permisiunea de a dărâma Bastilia, ci și pentru a se ocupa de întregul proiect.

Bastilia

Adunarea națională nou-înființată dezbătea dacă Bastilia ar trebui reutilizată sau demolată, atunci când Pierre și-a prezentat cererea pentru demolarea acesteia și pentru numirea sa în funcția de supraveghetor.

El a amintit de compania sa de construcții și a promis că va angaja în lucrările de demolare doar muncitori buni și patrioti.


Un comitet a avut în vedere că Bastilia era deja în mare parte distrusă, că avea în față un antreprenor care dorea să supravegheze în continuare această acțiune și a decis că demolarea Bastiliei ar putea continua sub conducerea lui Pierre Palloy, care se oferise în acest scop.

Pierre era încântat și se considera directorul celui mai mare proiect patriotic care putea exista. Pe trăsura sa el avea pictată o emblemă care înfățișa asaltul Bastiliei și a decorat totul, de la cărțile sale de vizită până la cărțile sale de cont, cu simboluri ale patriotismului.

Din acel moment, el s-a semnat doar cu numele de „Palloy, Patriote”, luându titlul „Patriot” drept un titlu de mândrie.


Pierre Patriotul a obținut ceea ce își dorise și s-a dovedit a fi o grămadă imensă de bolovani și lespezi. Bastilia era o clădire imensă care s-a transformat rapid într-o grămadă mare de moloz unde, așa cum se întâmplă până în zilele noastre, el a început să se ocupe în calitate de contractant de evacuarea resturilor.

Unele dintre pietrele mai mari au fost folosite la construcția podului parizian Concorde și la alte proiecte de construcții din jurul orașului.

Mulți parizieni au luat pietre pentru a face reparații la casele lor, ca suveniruri sau ca purtătoare de noroc.

Evident, a fost nevoie de ceva imaginație pentru a elimina totul și, din fericire, Pierre Patriotul avea o grămadă de idei.

pierre palloy w pietre

Pietrele devin suveniruri

În acest caz în care majoritatea au văzut doar moloz, Pierre a văzut … suveniruri patriotice, și a început să le vândă ca suveniruri. Toți îi vor rosti numele și vor spune desigur povestea demersului său patriotic.

El a înființat și o fabrică pe un alt teren pe care îl deținea la Paris, unde a început sculptura și gravarea pietrelor. Primul său proiect a fost de a realiza 83 de machete ale Bastiliei, sculptate din pietrele închisorii, pe care lea dat fiecăruia dintre cele 83 de districte nou formate.

Acestea nu erau mici bibelouri de pus pe manta, erau reprezentări mărețe ale unui mare proiect și aveau 1,37 m lungime și 1,2 m înălțime, și au fost livrate de un grup de tineri alesi special, tineri patrioti numiți „Apostoli ai Libertății”.

Pierre a scris un discurs pe care aceștia trebuiau să-l memoreze și apoi să îl recite la prezentarea cadourilor.

Împreună cu reproduceri la scară mică ale Bastiliei, Apostolii Libertății aduceau și alte daruri: o piatră de pavaj din temniță, un plan cu descrierea clădirii, o minge și un lanț, o bucată de armură găsită în închisoare și un tablou.

Fiecare departament a primit trei lăzi de resturi din Bastilia ca suveniruri.


Pierre avea încă multă piatră, precum și metale, lemn, marmură etc. El a transformat aceste materiale în tot felul de suveniruri, inclusiv medalioane, statui, vase pentru bomboane, cerneluri și bijuterii.

Aceste suveniruri le-a trimis în toată Franța, Europa, chiar și în America. Aproape fiecare organizație, administrație, societate și personalitate publică și-a primit piesa din Bastilia. A făcut de asemenea medalii pentru muncitorii săi și chiar pietre de hotar pentru a marca granițele Franței – „Țării Libertății”.

Pierre Patriotul și suvenirurile sale

Clădirea Bastiliei a dispărut vreo 2 ani și jumătate mai târziu, când demolarea acesteia a fost terminată și majoritatea resturilor sale au fost transformate în suveniruri și împrăștiate în întreaga lume.Pierre a ținut atunci cu multă pompă o ceremonie în care și-a prezentat public conturile sale. Autoritățile le-au verificat și le-au aprobat și toată lumea a mers pe drumul său mulțumită.

Iată că totuși câțiva ani mai târziu, sub un nou guvern, Pierre a fost arestat și acuzat de delapidare. A fost reținut două luni, dar în timp ce era în închisoare, a cerut soției sale să aranjeze ca una dintre pietrele din Bastilia să fie adusă în celula sa.

El a continuat chiar să rezolve comenzile pentru suveniruri din matrerialele provenite de la Bastilia care sosiseră în timpul scurtei sale încarcerări.

În cele din urmă, patriotismul lui Pierre a fost recunoscut, el a fost exonerat și a primit în 1814 premiul Décoration du Lys pentru serviciul său patriotic.

Este absolut normal ca Pierre, al cărui nume înseamnă chiar ”piatră”, să fie amintit pentru metodele sale imaginative de valorificare amaterialelor rezultate din demolarea Bastiliei în fiecare colț al Franței și nu numai scrie https://curiousrambler.com/pierre-the-patriot/

Imagini: 1. Distrugerea Bastiliei – Anonim, sfârșitul secolului al XVIII-lea [Domeniul public], prin Wikimedia Commons, 2. Pierre François Palloy [Domeniul public], prin Wikimedia Commons, 3. Bastilia 1790 [Domeniul public], prin Wikimedia Commons 

16/05/2021 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: