CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

De când cuvântul NEGRU poate fi vătămător?


DE CÂND NU MAI ESTE NEGRUL NEGRU?

Pe fondul celor întâmplate recent, am tot stat să mă gândesc ce s-a întâmplat cu societatea de a devenit atât de supărată pe non-culoarea asta (faină de altfel).

De unde până unde am ajuns să ne sfâșiem în halul ăsta pentru un cuvânt, pe care îl transformăm bezmetici într-un act profund rasist, deși e greu să pretinzi că aceste litere adunate la un loc în cuvântul NEGRU pot fi atât de vătămătoare, se întrebă Adriana B.pe blogul Scrie Omul.

De ce nu vă mai place apelativul ăsta, care, în fond, descrie cu acuratețe o culoare de piele evidentă? De ce vă supără atât de tare că negrul (omul) e negru?

Analizând cum mișcările astea de apărare a minorității alb-închis (adică negre, pe înțelesul oamenilor încă zdraveni) au acaparat orice urmă de luciditate și confort social, am dedus că problema majoră în toată nebunia nu este felul în care te adresezi negrilor, ci faptul că ei nu pot fi egali cu unii albi, deși își doresc.

Nu au cum, pur și simplu. Există unii oameni mai dotați, întâmplător în majoritate covârșitoare albi, pe care chit că ești alb, negru, galben sau indigo, nu ai cum să îi egalezi. Gena. Mediul. Toate contribuie la dezvoltarea intelectuală a individului, iar asta nu poate fi șters cu buretele, așa cum BLM își dorește.

Nu ai cum să fii la fel cu cel care e mai bun ca tine. Cel mult poți să îți imaginezi că ai să te perfecționezi dacă depui un efort uriaș, nicidecum dacă te revolți și zbieri ca un apucat. E valabil și pentru albi, doar că ei nu simt nevoia să ragă în piețe pentru asta.

Firește, există și o explicație pentru aceste revolte ale persoanelor de culoare, care nu ezită să ne arunce înainte problema sclaviei, a rasismului manifestat în trecut asupra acestei minorități, cerând cumva răzbunare pentru asta, deși în prezent nu-i mai abuzează nimeni. Și pretind, odată cu asta, drepturi egale (care există deja), traduse de ei, printre altele, prin număr egal de locuri de muncă în corporații, instituții șamd.

Nu se menționează nicăieri însă că aceste job-uri pe care ei le pretind necesită totuși abilități specifice, pe care poate unii nu le au. Nu poți primi un loc de muncă doar așa, că ești negru, ăsta-i rasism, nene. Și nu împotriva “coloraților”, ci a “imaculaților”. De ce să se întâmple asta, de ce să piardă cei care merită să câștige, doar pentru că cei care au gura mare sunt cei băgați în seamă?

Treaba e simplă: ai nevoie de 10 oameni în compania ta. Intervievezi 50. Dacă cei mai buni 10 sunt toți albi, deși între cei intervievați au fost și 15 negri, de ce să alegi un negru mai slab pregătit doar ca “să nu fi rasist”, în detrimentul unui alb mai bun pe postul respectiv? E o tâmpenie. E discriminare. E rasism.

Și de când nu mai e negrul negru? De când ne ferim să vorbim despre oameni concret, așa cum sunt, în cazul de față, negri? Și de ce îi deranjează pe ei că li se spune așa? Nu e ca și cum nu e evident că sunt….negri. De ce să iei amendă pentru un cuvânt, pentru o culoare, care chiar descrie corect starea de fapt a lucrurilor?

De ce să te cenzurezi pentru ceva ce nici măcar nu lezează pe nimeni? De ce să dai o conotație negativă unui apelativ atât de firesc, atât de normal, atât de bine mulat pe realitate?

Doar pentru că trebuie să existe în lumea asta și victime, și minorități? Cine decide toate astea, cine le permite? Ce câștigăm sau pierdem din toate astea?

Chiar ne-am pierdut mințile?

06/05/2021 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , ,

4 comentarii »

 1. Cand in USA ultimul presedinte a fost negru e absurd sa vorbesti de rasism mai ales ca Obama nu a fost nici pe departe un geniu sau ceva deosebit!

  Apreciază

  Comentariu de ioansperling | 06/05/2021 | Răspunde

  • Rasismul este în prezent unul dintre caii de bătaie al neomarxiștilor, alături de propaganda antireligioasă și lupta pentru demolarea istoriei.Am văzut recent distrugeri de monumente ale u nor mari personalități istorice sub pretextul că acum câteva sute de ani acestea ar fi posedat sclavi ! Imbecilitățile astea prind în special la cicoflenderii lipsiți de o minimă educație…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 06/05/2021 | Răspunde

 2. Rasismul are rădăcini vechi în sclavie. Mentalitățile rămân și se transmit în comunitățile respective. Mediul social pentru negri rămâne în continuare ostil chiar în SUA, legat de școli, acces la perfecționare. Dacă mediul politic a fost mai deschis și a permis ocuparea unor funcții de stat înalte (președinte, secretar de stat, comandat interarme), în mediul universitar și în general în școli și industrie sunt în continuare probleme care nu se percep din București sau Berlin.
  Protestele sunt coordonate politic, așa este, însă problemele sunt reale. Iar despre superioritatea unei rase nu se poate pune problema, toți oamenii de pe planetă au aceeași zestre genetică. În acest aspect autorul articolului greșește. Avantajul rasei albe este dat de accesul la educație și a unui mediu favorizant. Mentalitatea de stăpân și a celei de sclav sunt adevăratele probleme cu care se confruntă societatea, sunt acele artificialitățicu cae s-a împărțit omenirea pe nedrept.
  În concluzie, protestul este justificat politic din păcate și nu vine din dorința sinceră a unei reparații.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 07/05/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: