CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un studiu care a descoperit ca oamenii pot fi conduși ușor și că mulțimile urmează fără să conștientizeze minoritatea cea mai bine informată


7 noiembrie: 103 de ani de la Revoluția bolșevică - JurnaldeBarlad.ro -  Stiri din Barlad - Ziar Online

O minoritate de 5% indivizi informați influenteaza direcția unei mulțimi. Restul de 95% ii vor urma fara să coștientizeze că fac asta scrie https://www.telegraph.co.uk în articolul Crowds ‘pick leaders to follow’.

Multimile își cauta conducatori pe care sa-i urmeze

Studiul a descoperit ca oamenii, precum oile, poti fi conduși usor.

Oamenii ce fac parte din multime se comporta exact ca oile, sustin cercetatorii, prin urmarea oarba a unuia sau a doi oameni care par sa stie directia de urmat.

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds cred ca descoperirile lor pot avea importante aplicatii, cele mai notabile in managementul dezastrelor.

Echipa profesorului Jens Krause, a condus o serie de experimente in care voluntarii au fost pusi sa mearga fara directie intr-o hala industriala mare fara sa vorbeasca unul cu altul. Cativa dintre ei, selectati dinainte au primit instructiuni ceva mai detaliate.

Rezultatele publicate de curand arata ca este nevoie de o minoritate de 5% de ceea ce ei au numit “indivizi informati” ca sa influenteze directia unei multimi de cel putin 200 de persoane. Restul de 95% vor urma fara sa realizeze ca fac asta.

Exista paralele puternice cu comportamentul de grupare animal,” spune profesorul Krause, care raporteaza munca sa cu John Dyer in Jurnalul de Comportament Animal, cu colegii sai de la universitatile din Oxford si Wales Bangor.

“Cu totii am fost in situatii cand am fost luati de valul multimii dar ceea ce este interesant despre aceasta cercetare este ca participantii au ajuns la o decizie de  consens cu toate ca nu au avut voie sa vorbeasca sau gesticuleze unul cu altul.”

“In cele mai multe cazuri, participantii nu au conștientizat ca erau condusi de altii”.

Aceasta cercetarea urmeaza unui alt studiu al doctorului Simon Reader de la Universitatea din Utrecht care arata ca cei mai multi dintre noi suntem multumiti sa ne jucam de-a ”urmeaza-ti conducatorul” chiar daca urmam pe cineva care nu stie de fapt ce face si unde se indreapta.

Chiar mai uimitor, acest studiu a gasit  ca si atunci cand ne este prezentata o ruta mai rapida, preferam sa ramanem la cea veche si sa le spunem celor din jur sa faca la fel.”

Aceasta descoperire poate avea implicatii etice atunci cand vine vorba de evacuarea unei cladiri sau in cazul unei urgente, cand oamenii ar avea tenditna sa prefere o ruta familiara chiar daca este mai inceata decat o alternativa.

  Iata si ce putem citi in articolul Like ants, humans are easily led (Ca și furnicile, oamenii pot fi condusi usor):

   Cand vine vorba sa fim indusi in eroare, oamenii nu sunt mai sofisticati ca furnicile sau peștii.

   Implicatiile pentru evacuare si cum sa ghidezi oamenii in siguranta intr-o urgență va proveni din descoperirea faptului ca majoritatea noastra suntem fericiti sa ne jucam de-a ”urmeaza-ti conducatorul”, chiar daca urmam pe cineva care nu stie incotro se duce si urmeaza cea mai incurcat traseu.

   Mai uimitor, chiar atunci cand ni se arata o ruta mai rapida, preferam sa o urmam pe cea veche si spunem si altora sa urmeze acest drum mai lung, o descoperire ce poate avea implicatii letale cand vine vorba de evacuarea unei cladiri sau in cazul unei urgente.

   Aceste rezultate sunt merg paralel cu descoperiri similare in legatura cu furnicile si pestii, si arata ca procese foarte simple stau la baza comportamentului uman” comenteaza doctorul Simon Reader de la Universitatea din Utrecht, care publica descoperirile sale in jurnalul “Scrisori de Biologie”.

   In aceste experimente, 72 de persoane – 40 de femei si 32 de barbati – au fost rugati sa completeze chestinonare intr-o camera, apoi condusi in alta camera unde urmau sa completeze un experiment.

   “I-am condus pe una dintre doua rute ce duceau in camera (in timp ce discutam de alte lucruri), si apoi i-am rugat sa se intoarca in prima camera.”, pune doctorul Reader.

   “Toti, mai putin unul dintre ei, a urmat ruta pe care au fost condusi. Ceea ce ne-a surprins a fost cat de puternic a fost acest efect, char daca alternativa era mult mai scurta”, a spus el.

   Ei au preferat ruta lunga chiar si atunci cand experimentatorul a atras atentia asupra rutei alternative sau cand experimentatorul a luat ruta lunga doar pentru a ridica un poster cazut, eliminand posibilitatea ca participantii sa creada ca experimentatorul are un motiv bun dar nestiut, de a alege ruta lunga.

Publicitate

25/04/2021 - Posted by | ȘTIINȚA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: